Torna: idén ünnepli 125. évfordulóját a Magyar Torna Szövetség

Vágólapra másolva!
2010.05.20. 21:29
Címkék
Az idén ünnepli 125. évfordulóját a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) mely 1885. 06.29.-én alakult Magyarországi Tornaegyletek Szövetsége néven, majd 1929-től Magyar Országos Torna Szövetség néven folytatta működését.

A szövetség jubileumi budapesti sajtótájékoztatóján az ünneplésen kívül a szakemberek és az érintettek értékelték a birminghami Európa-bajnokság eredményeit, és egy kitüntetésre is sor került: Vass Dóra ritmikusgimnasztikázónk World Class Gymnast Díjat vehetett át.

Nagy János, az MATSZ elnöke kiemelte: azért is érdemes támogatni a tornasportokat, mert a Tornaszövetséghez tartozó négy szakágban – a férfi tornában, női tornában, ritmikus gimnasztikában és a gumiasztalban – a nyári olimpiai játékokon összesen 18 aranyérmet osztanak ki. Az úszás és az atlétika után a kerékpárral és a birkózással holtversenyben ez a legtöbb aranyéremre számot tartó sportág.

„A torna az ötödik legsikeresebb sportágunk, a 14 megszerzett olimpiai aranyéremmel. A miniszter úr engedélyezte, hogy idén, a 125. jubileumi év alkalmából bélyeg kerül kibocsátásra, az első napi bélyegzést a szeptember 25.-i ünnepi rendezvényen fogjuk tartani, ahol a sportág halhatatlanjai közé lesz emelve három versenyzőnk és edzőik, és a torna sportért végzett tevékenységéért számos érdemes személyt ki fogunk tüntetni." – mondta a sajtótájékoztatón Nagy János.

Az Európa-bajnoksággal kapcsolatban Altorjai Sándor szerint kiemelkedőnek mondható az, hogy versenyzőink két kvótát szereztek az ifjúsági olimpiára. „A kontinensviadalon a fiúk révén Vágner Levente, a lányoktól pedig Rédl Roxána szerzett indulási jogot. Ennél jobbat nem is remélhettünk" – fogalmazott a Magyar Torna Szövetség főtitkára.

Berki Krisztián már túltette magát az Eb-n történteken. „Tudomásul kell venni, hogy ez most így sikerült. Előre tekintek, jövőre világbajnokság, ahol kvalifikálhatom magam Londonra. Ez foglalkoztat."

 „Gombás Laura sérülés miatt nem tudott ott lenni az Eb-n, Böczögő Dorina pedig csak három szeren tudott elindulni. Ennek ellenére nagyon sikeresek voltunk. Igen, nem túlzás, hiszen az a tény, hogy döntősünk volt Tóth Renáta személyében, és ifjúsági olimpiai kvótát szereztünk, az büszkeségre ad okot" – vélekedett Draskóczi Imre, a nők szövetségi kapitánya.  

A díjazott Vass Dóra boldogon nyilatkozott: „Nagyon örülök a díjnak, felemelő érzés egy ilyen kitüntetést átvenni, ez sok erőt adhat a szeptemberi világbajnokságra való felkészülés során."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik