Hiába csendesek a természetjárók, az erdei állatok kerülik a túraútvonalakat

N. ZS.N. ZS.
2023.01.12. 13:52
A kutatók szerint még a passzív szabadidős tevékenység is negatív hatást fejthet ki.

A túrázás és a madárfigyelés kevésbé zavarja az erdőben élő állatok mindennapjait, mint a vadászat, de ugyanúgy befolyásolja, mutatta ki az University of British Columbia tanulmánya.

Szakemberek kamerákkal figyelték a vadállatok mozgását a turistaútvonalak környékén, és egyértelműen arra a következtetésre jutottak, hogy az állatok tudatosan elkerülik a túrázók által rendszeresen használt útvonalakat. Sokkal nagyobb mértékben igaz ez, ha a környéken kerékpárosok vagy motorosak is megfordulnak.

Érdekes ugyanakkor, hogy az emberi jelenlétnél is jobban befolyásolja az állatok előfordulását egy adott helyen az, hogy a megfigyelt hely milyen magasságban fekszik, és mennyire sűrű a növényzet.

„Szerettük volna jobban megérteni, hogy az emberek szabadidős tevékenységei milyen hatást fejtenek ki az erdő életére – mondta Robin Naidoo, az egyetem professzora, hozzátéve, hogy tizenhárom faj viselkedését vizsgálták a medvétől a szarvasig. – Azt már tudtuk, hogy a motoros járművek kifejezetten zavarják az állatokat, de meglepődve tapasztaltuk, hogy a jóval csendesebb természetjárás is megbolygathatja az életüket. Jelenleg is zajlik a pontos következtetések levonásához szükséges adatbázis kiépítése, állandó jelleggel folytatjuk a megfigyeléseket. Ahhoz, hogy az élet az erdeinkben a lehető legnyugodtabb maradjon, meg kell találnunk a szükséges egyensúlyt az emberek szabadidős sportja és a természet békéje között.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik