Három év után ismét Kinizsi Százas, több apró változással

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.04.19. 18:02
Hosszú várakozást követően ismét megrendezik a Kinizsi Százast. A nevezés április 20-án indul, a teljesítménytúra csak kicsit tér el a megszokottól.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben is elmaradt Magyarország legrégebbi teljesítménytúrája, 2022-ben viszont várhatóan semmi sem állhat a Kinizsi Természetbarát Egyesület útjába, hogy május 28–29-én megrendezze a Kinizsi Százast. A kiírás a korábbiakhoz képest néhány helyen módosult, többek között teljesen új felületen kell felhasználói fiókot regisztrálni.

A nevezés április 20-án kezdődik.

A 100 kilométer hosszú teljesítménytúrán a nevezés akkor válik érvényessé, ha a jelentkező az 5000 forintos nevezési díjat átutalta, és feltöltötte a szükséges orvosi igazolást a rendszerbe. Mivel a férőhelyek száma véges (1320 fő), és a regisztráltak száma a nevezés megnyitása előtt 900-1000 főre tehető, érdemes mindenre időben sort keríteni.

Ha szép idő lesz, ilyen tájon is áthaladhatnak a Kinizsi Százason indulók

„Úgy számolom, be fog telni a létszám, igaz, korai lenne még bármit mondani, több helyről hallani, hogy visszaesett az érdeklődés a teljesítménytúrák iránt – árulta el a Csupasportnak Kovalik András főszervező. – A nevezési díjat a korábbi évekhez képest meg kellett emelnünk, ennek fő oka, hogy az infláció miatt a szervezési költségek nagyban megnőttek. A kisebb, vagyis a negyvenes és huszonötös távokat nem is rendezzük meg most májusban, csak a százason lehet indulni. Jelenleg az utolsó simításokat végezzük, lehet, hogy már az éjjel élesítjük a nevezési felületet.”

A nevezéshez az orvosi igazolás beszerzése ezúttal is kötelező. Kovalik András ezzel kapcsolatban elmondta, hogy régen az egészségügyi miniszter kérte őket erre azzal a céllal, hogy így legalább egyszer kénytelenek elmenni az emberek szűrésre. A módszer bevált, a szervezők legalább három emberről tudnak, akik annak köszönhetik az életüket, hogy a rendelőben fény derült súlyos egészségügyi problémáikra. A változás ebben a tekintetben csak annyi, hogy a papírt elektronikus úton kell leadni. A túrával kapcsolatban sok egyéb változásra nem kell számítani, az útvonal mindössze három helyen tér el kicsit a korábbitól (Trézsi-kút, Tokod, Péliföldszentkereszt).

Három helyen, a jelzett részeken lesz változás a száz kilométeres útvonalban – Fotó: Rakk Gyula

A Kinizsi Százasról korábban több cikket is írtunk oldalunkon. 2019-ben teljesítette a túrát tigris és jegesmedve, 2018 pedig Hajnalné Filipich Adrienn segítségével szedtük össze, hogy mire érdemes készülni a túra első, második és befejező szakaszán.


Még lehet csatlakozni a vasárnapi Aranybulla-emléktúrához


1222. április 24-én II. András magyar király Fehérváron kiadta az Aranybullát, a rendi állam magyar jogrendszerének legfőbb tartóoszlopává váló oklevelét. A történelmi tett 800. évfordulóján a Kinizsi Természetbarát Egyesület a Történelmi emléktúrák sorozat részeként kiírta az Aranybulla-emléktúrát (a székesfehérvári Csúcsos-hegyen 11-13 óra között van emlékbélyegzés). Két vezetett túra is indul a jeles alkalomból. A cél mindegyiknél a Csúcsos-hegy, a Pákozdról tartó 9.5 kilométeres távon Kovalik András lesz a túravezető, a Dinnyésről induló 12 kilométeren Hanák-Fehér Gabriella.

„A vezetett túrákra vannak még szabad helyek. A Dinnyéről induló kirándulás hosszabb, de könnyebb terepen halad, a pákozdinál egy kidőlt fán is át kell kelni, ami nehezített terep” – jegyezte meg Kovalik András.


CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik