Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája

Vágólapra másolva!
2021.12.01. 18:55
A repülést örökre befejezte, de a hegymászást nem adja fel, tavasszal már a Tátrába készül, pedig a teljes felépülése egy évig is eltarthat.

Elkezdte a rehabilitációt Lengyel Ferenc, s már átlagosan hat-hét kilométert is képes sétálni (!), sőt egyszer húsz kilométert is megtett. Mindez meglehetősen furcsa egy hegymászótól, aki két évvel korábban még a 8163 méter magas Manaszlu megmászásával próbálkozott, illetve 2021 februárjában jégmászással és túrasízéssel próbálta fenntartani kondícióját Ausztriában. Mindeközben a siklóernyőzéssel is megismerkedett, de utóbbit visszavonhatatlanul befejezte.

„Szeptember ötödikén éppen leszálláshoz készülődtem a siklóernyőmmel, amikor a paplanom hirtelen összecsukódott, és tíz-tizenöt métert zuhanva értem földet – elevenítette fel a Hármashatár-hegyi repülőtéren történt balesetet Lengyel Ferenc. – Fogalmam sincs mitől történt, vélhetően egy felszálló meleg légáramlat miatt, de olyan hirtelen történt minden, hogy később sem próbáltam kideríteni, mi okozhatta a bajt.”

„Három csigolyám szilánkosra tört, de annyiban szerencsém volt, hogy a szilánkok nem sértették meg a gerincvelőt. A műtét alatt hat csavarral rögzítették a sérült részt, két nap múlva pedig már járókerettel közlekednem kellett. Összességében hat napot feküdtem kórházban, azóta otthon gyógyulok.”

Márpedig a teljes felépülés – az orvosok szerint – egy évig is eltarthat, egyelőre a futás és a kerékpározás is tilos, kizárólag a sok gyaloglás, sétálás.

 

Október közepén már a Guckler Károly-kilátóhoz is felment. Fotó: Lengyel Ferenc/Facebook

 

„Túrabotra támaszkodom, de érzem, hogy gyógyulok. A siklóernyőzést elfelejtem, soha többet nem repülök, de a hegymászást már tervezem. Tavasszal szeretnék eljutni a Tátrába, illetve barátomhoz, Varga Csabához is elutaznék Erdélybe. Fát is vágtam már, de öt kilónál nehezebb súlyt egyelőre nem emelhetek. Az autóvezetéssel is megpróbálkoztam már, de a kátyúkat, gödröket megérzem a gerincemben.”

Lengyel Ferenc felesége gyógytornász, szóval szakértő segítséget kap a mielőbbi felépüléshez.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik