BLOGRA FUTOTTUNK Felpörgött a (futó)élet!

Szalay HédiSzalay Hédi
Vágólapra másolva!
2021.06.03. 14:03
Egyre több az élmény, egyre több beszámoló érkezik a sikeres, említésre méltó teljesítésekről – úgy tűnik, ha lassan is, de kezd éledezni a futóvilág.

Létezik boldog futás? Azt kell mondanom, hogy igen. Végre! Már alig emlékeztem rá, milyen is az, de mostanában újra és újra rácsodálkozom. Korábban többször panaszkodtam, hogy egy ideje nagyon ritkán jön a flow érzése futás alatt, az akaratom visz előre, de az élvezeti értéke nulla – vagy valahol még lejjebb… Mostanában viszont egész jól is tud esni, néha jó tempókat futok, jól érzem magam, és közben vigyorgok, mint a tejbetök. Mivel meglehetősen régen éltem át ilyet, mostanában viszont többször is, muszáj volt átgondolnom, vajon mi lehet az oka. Az egyik egészen biztosan a jobb idő. Persze megyek én télen is, meg ha esik, és hideg van, de azt kell mondjam, a futáshoz az a tökéletes és lélekmelengető, ha ragyogóan kék az ég, süt a nap, lengedezik a szél, és mindehhez 13-16 Celsius-fok a hőmérséklet.

Lehet, hogy az is jót tesz, amit éppen a negatív spirál váltott ki belőlem: elengedtem a távokat és a tempót.

Sőt amikor a pulzusom az emelkedőn kaptatva néha az egekbe szökik, vagy amikor nagyon hajtom magam, és felmegy 170 fölé is, inkább megállok, sétálgatok, és várom, jelezzen a Garminom, hogy visszaállt normál értékre. Így nem végigszenvedem a hátralevő távot, hanem újult erővel indulok neki. A harmadik ok egyértelműen az életembe visszatért TRX-edzések jótékony hatásai, aminek eredményeként kezdem érezni, hogy van hasfalam, jobban kihúzom magam, jobb a tartásom. A negyedik ok, hogy a zenéimből likvidáltam a kedvelt, ám lassú számokat, és mostanában itt-ott felcsendülő régi, de pörgős zenéket tettem be. Így fordulhat elő, hogy bár fáradt vagyok, Robbie Williams Let me entertain you száma úgy felpörget, hogy nyargalásra váltok. Ugyanez a helyzet az ősrégi 2Unlimited Tribal Dance számával, amelyet egy NBA-meccsen játszottak be a tévében, és rájöttem, hogy én ezt imádom. És akkor még ott a Sandstorm és az Ecuador. Hogy ezekre milyen jól lehet nyargalni!
Egy szó, mint száz, nagyszerű dolog úgy futni, hogy nem csak az egészségem miatt indulok neki, hanem mert élvezem! Végre!

PLANDURANCE.HU

Losonc Timi nemrég teljesítette A Kört, és megdöntötte a női pályacsúcsot is 26:54:31 órás idejével. Nagyon vártam már a beszámolóját! Timi olyan természetességgel és szerénységgel ír a 152 kilométer teljesítéséről (7100 méteres szintkülönbséggel), a patakátkelésekről, az éjszakáról, a 11 órán át tartó esőről, sárról, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Ennyit futni egyedül a Börzsönyben, hát le a kalappal, minden elismerésem!

PAPER WINGS (Facebook)

A szerző négyes csapatban az ausztriai Rax-hegységben futott 27 kilométert, 2084 méter szintemelkedéssel. Elég magasra jutottak föl, sziklát másztak, és hála az égnek, közben jó sokat fotóztak. Némelyik kép festői szépségű, teljesen érthető, hogy nagy élmény volt itt futni!

FUTÓLÉPÉS (YouTube)

Őry István futóedző a korábbi videójában összeszedte azokat a hibákat, amelyeket futás előtt szoktak elkövetni a sportolók. Bemelegítés, evés, ivás, folyóügyek, önkontroll, rendszertelenség – érdemes meghallgatni a tanácsait.


MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?


Gyakoroljuk a céltempót!


KREMLICZA LEVENTE

 


 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik