Mekkora mágus? Inkább micsoda ember! – könyv Marco Rossi szövetségi kapitányról

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.02.22. 16:17
null
Marco Rossi fürdőzik a szurkolók szeretetében – már magyar állampolgárként is (Fotó: Török Attila)
Marco Rossiról mindenki megtalálhatja, amit szeretne – vagy éppen a „titkot”, miért passzol egymáshoz a magyar csapat és a szakvezető.

 

Biztos vagyok benne, Marco Rossiról rossz könyvet nem lehet írni. Az viszont nagy kérdés, mennyit mond el az életéről a riporternek, jelen esetben a róla szóló kötet írójának, Ch. Gáll Andrásnak. Nos, kollégánk régi motoros, úgymond kibontja a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának jellemét, egyéniségét. Nekem mellékes szál, de olaszról – bocsánat, olasz-magyarról – lévén szó, a szerző nem hagyja, hogy ne kerüljön szóba a konyhaművészet…

Marco Rossiról mindenki megtalálhatja, amit szeretne – vagy éppen a „titkot”, miért passzol egymáshoz a magyar csapat és a szakvezető. Természetesen a könyvben megszólal néhány futballista, aki a Bp. Honvédban és a válogatottban megfordult a keze alatt, s egyikőjük sem azzal kezdi, Marco mekkora mágus, hanem azzal, micsoda ember. Nagyon egyszerű: ennyi a titok.

A Folytassa, Mister! számomra tartalmaz három olyan információt is, amellyel közelebb kerülök a szakvezető megismeréséhez. Azzal már mindenki tisztában volt, van, hogyan került Kispestre, de – hogy némiképpen fellengzősen fogalmazzak – edzői ars poeticáját a könyv olvasása előtt nem ismertem ennyire alaposan. Persze létezik egy szűkebb kör, amely elsősorban Jonathan Wilson Futballforradalmak kötetének hazai megjelenése óta esküszik Marcelo Bielsára, Marco Rossinak az is megadatott, hogy Mexikóvárosban az América csapatában az argentin mester – aki a futballimádata miatt nemes egyszerűséggel csak az Őrült (Loco) becenevet kapta – játékosa lehetett. Nem véletlen, hogy Rossi kijelenti, „sok minden közös volt bennünk Bielsával, illetve még ma is az”. Nem ő lenne, ha nem tenné hozzá, nem dicsekvésnek szánja, hanem inkább analízisnek. A másik példakép, Mircea Lucescu, akinek Bresciában volt a futballistája. A román szakember neve nekünk, magyaroknak inkább a Dinamo Bucuresti, a román válogatott vagy éppen a Sahtar Doneck kapcsán ismerős. Halkan jegyzem meg: nem lennék meglepve, ha a közelmúltból vagy a jelenlegi válogatottból valaki az edzői szakmára adja a fejét, s netán kinövi magát, egyszer egy interjúban azt mondja majd, volt olyan szerencsés, hogy Marco keze alatt dolgozhatott.

Szoboszlai Dominikot vezérré emelte a magyar válogatottban (Fotó: Török Attila)

A kötet egészen kiváló része a George F. Hemingway-jel készült beszélgetés. Nem titok, a Bp. Honvéd tulajdonosa (2019-ig) nem szórta a pénzt. Egyrészt főleg lejárt szerződésű vagy szabadon igazolható labdarúgókra csapott le, másrészt a bérek tekintetében is fogához verte a garast, sem játékosait, sem edzőit nem fizette túl… Ugyanakkor megkövetelte, hogy a szakvezetők a pályára küldjék az utánpótláskorú futballistákat, mert a tulajdonos a büdzsébe belekalkulálta az MLSZ-től a fiatalok szerepeltetéséért járó milliókat. Mivel Kispesten ez volt a rend – addig nyújtózz, ameddig a takaród ér –, egyetlen szakvezető sem kérdőjelezte meg a módit, noha valamennyüknek lett volna ötlete, melyik labdarúgót kellene leigazolni… Rossi sem rejtette véka alá, hogy játszatnia kellett a fiatalokat, ugyanakkor nem érezte őket ballasztnak. Nyilván a Magyar Futball Akadémia mérkőzéseit árgus szemekkel nézte, hogy olyan labdarúgót építsen be a nagycsapatba, akit nem kerülgetniük kell a csapattársaknak, hanem hozzátesz a játékhoz. Meggyőződésem, hogy Marco Rossi az akár kényszerből kialakult szemléletből is fakadóan tanulta meg kiszúrni a mezőnyben azokat a fiatalokat, akiket a válogatottban mély vízbe dobhat. Talán ezért is érzékenyebb a kritikákra – a könyvben erről is szó esett –, hogy miért ezt vagy azt hívja be a keretbe. Noha sosem kritizáltam ezért a sajtón keresztül, magamban azért füstölögtem, hogy például Eppel Mártont miért hívta meg a legjobbak közé. Aztán persze rájöttem: nem csak azért, mert Kispesten a labdarúgója volt, és ő szerezte a győztes gólt 2017-ben a bajnoki aranyéremről döntő meccsen a Bozsik-stadionban. Igaza van: bízzuk rá.

A kötet erényei közé tartozik még a szerző néhány fotója és a Rossi irányításával játszott mérkőzések jegyzőkönyvei.

Várom a folytatást. Akár egy sikeres Eb-t vagy éppen egy világbajnokságra kijutást követően…

Feleségével, Mariellával 1987 óta tart a szerelmük (Fotó: Marco Rossi – Folytassa, Mister című könyv)

(Ch. Gáll András: Marco Rossi – Folytassa, Mister!, 2023, Index)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. február 17-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik