Wenger: Ha nyerünk, nagy valószínűséggel továbbjutunk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.01. 15:00
null
Wenger ráncainak száma nem csökkent, de Özil érkezése óta egyértelműen oldottabb a hangulat az Arsenalnál <br />(Fotók: Action Images)
Kedden a csoportkör második fordulójával folytatódik a Bajnokok Ligája. Az E-csoportban az első kör két győztese, a Schalke és a Basel egymással mérkőzik, míg a Chelsea Bukarestben, a Steaua vendégeként próbálja meg kijavítani a Basel elleni hazai vereség okozta sokkot. Az F-csoportban is hasonló a felállás, a két hárompontos együttes, az Arsenal és a Napoli Londonban néz farkasszemet egymással, míg a Borussia Dortmund és az Olympique Marseille előbbi otthonában kezdené meg a felzárkózást.

 

E-CSOPORT

Ha E-csoport, akkor nekünk, magyaroknak elsősorban Szalai Ádám juthat eszünkbe. Az első BL-fordulóban a román bajnok Steaua felett 3–0-s győzelmet arató Schalke 04 pozíciója megerősítéséért utazik Bázelbe, és a gelsenkircheniek magyar válogatott csatára szerint mindenképpen pontot kell szereznie csapatának. Ez azonban nem ígérkezik könnyűnek, hisz a Basel az első kör legnagyobb meglepetését szerezve győzött a Chelsea otthonában – hazai pályán pedig korábban is könyvelhetett már el bravúrokat.

„Bázelbe valami megfoghatóért megyünk, meg akarjuk erősíteni a jelenlegi éllovas pozíciónkat a csoportban – mondta még az elutazás előtt Szalai, aki az elmúlt hetek gólképtelensége ellenére továbbra is a kezdőbe várható Klaas-Jan Huntelaar sérülése miatt.

„Sajnálom a hétvégi meccset, hiszen 3–1-es vezetésről nem szabadott volna kiadni a győzelmet a kezünkből. Ma viszont már újabb feladat vár ránk: a Basellel mérkőzünk meg a Bajnokok Ligájában. A betegségemből már teljesen felépültem, és bízom benne, hogy este segíteni tudok a csapatnak!" – üzente szurkolóinak a Hoffenheim elleni idegenbeli döntetlenre is visszautaló magyar csatár a keddi reményeiről.

A Schalkénél egyébként nincs nyugalom: nem elég a sok sérült, még belvillongás is nehezíti a csapat dolgát: Jermaine Jonest felfüggesztette a vezetőség, a középpályás „gondolkodási szünetet” kapott – valószínűleg a nem megfelelő teljesítménye miatt került körön kívülre.

„A helyzet világos: az első győzelem után egymás ellen játszunk, és mindkét csapat nyerni akar. A Chelsea ellen nem volt semmi veszítenivalónk, ők voltak a favoritok, ezért nagyon fel kellett készülnünk, mert az ilyen csapatok ritkán dobálnak el pontokat. Most végre mindegyik támadónk egészséges és formában van, egyik sem érdemli meg, hogy a kispadon üljön. Talán meglepő volt, hogy a Chelsea ellen négy támadónk is szerepelt, megnézzük, hogy ez működhet-e a Schalke ellen, de csak a meccs előtt döntünk róla, hogy ugyanaz lesz-e a felállásunk. Játékosainknak hétről hétre a legjobbat kell nyújtaniuk, és ennek a hatása meglátszik a kondíciójukon” – vezette fel a meccset a hazaiak edzője, Murat Yakin.

Reghecampf hisz benne, hogy csapata 
a Chelsea hálójába is eljuttatja a labdát
Reghecampf hisz benne, hogy csapata a Chelsea hálójába is eljuttatja a labdát

A csoport másik meccsén a Steaua a Chelsea-t fogadja Bukarestben. A „kékek" számára annyira nem lehet ismeretlen a román főváros ékköve, a Nemzeti Stadion, hiszen tavaszi Európa-liga-menetelésük során megfordultak ott is, és nem tértek haza elégedetten, hiszen Raul Rusescu tizenegyesgólja piros-kék örömünnephez vezetett. A visszavágón nehezen ledolgozták a hátrányukat, ám a felemás Premier League-rajttal együtt ez már feltétlenül elég ahhoz, hogy az immár Kevin De Bruyne nélküli Chelsea ne nagy mellénnyel vágjon neki a mai meccsnek. Ennek ellenére a Tippmixpronál a londoniak a meccs toronymagas esélyesei.

„Nem gondoltam, hogy a Basel győzni tud Londonban, ez megbonyolította a csoportot, és a Chelsea egyértelműen azért jön ide, hogy nyerjen – nyilatkozta Laurentiu Reghecampf, a Steaua vezetőedzője. – Mindkét csapat pont nélkül áll, és minden pontnak jelentősége van, ezért mi is a győzelemre fogunk játszani. Biztos vagyok benne, hogy csapatom gólt fog szerezni ma este, ez meggyőződésem.”

F-CSOPORT

A nápolyi magánszám miatt Klopp csak 
ketrecből mézheti a Marseille elleni meccset
A nápolyi magánszám miatt Klopp csak ketrecből mézheti a Marseille elleni meccset

A kvartett eddigi veszteseinek meccsén feléled a német–francia ellentét. A Borussia Dortmund és az Olympique Marseille csatájában a hazaiak tűnnek esélyesebbnek, ám a fekete-sárgák dolgát megnehezítheti, hogy vezetőedzőjük nélkül kell megvívniuk a kilencven percet. A nápolyi találkozón őrült kirohanást produkáló, s ezáltal később önmagától is elhatárolódó Jürgen Klopp csak a lelátóról nézheti a meccset, és kérdés, hogy segítője, Zeljko Buvac hasonló agilitással tudja-e hajtani övéit.

A legutóbbi döntős eddig lenyűgöző ebben a szezonban a Westfalenstadionban: négy bajnokiján 14 gólt szerzett, azonban a Marseille is jól szerepel a Ligue 1-ben, az előző két meccsét megnyerte, így izgalmas összecsapásra van kilátás.

„Alig várom a keddi találkozást Higuaínnal, Albiollal és Callejónnal. Sajnálom ugyanakkor, de semmiféle ajándékra nem számíthatnak” – így üzent Mesut Özil, az Arsenal irányítója korábbi csapattársainak.

Még a spanyol gigászok előtt jár a Bayern – Ön egyetért?
A Nemzeti Sport Online új sorozatában erősorrendet
állít fel a BL mezőnyéről!

Mind a négyen a nyáron hagyták el a Real Madridot, s míg a német-török futballista Angliába költözött, az említett trió a Napolihoz szerződött. Higuaínt a nyári Emirates-kupán ki is fütyülte a közönség, amiért nem az „ágyúsokat” választotta, ám a korábbi klubtárssal Özilnek aligha adódhat különösebb problémája, minden bizonnyal nem lesz nehéz feleleveníteni a közös múltat. Viszont ahogy utalt rá, a pályán nem lesz barátság, az Arsenal győzni akar. Ennek ellenére azért Higuían is kedveskedett Özilnek, hiszen kijelentette: bár a nyáron irreálisan nagy összegek mozogtak az átigazolási piacon, a németért feltétlenül megérte az Arsenalnak 50 millió eurót kifizetni. Az argentin egyébként nem biztos, hogy pályára lép a meccsen, mert fáj a jobb térde. Szeretne ott lenni a kezdőben, de ha az orvosi stáb nem ad neki zöld utat, Goran Pandev helyettesítheti.

Jelenleg mindkét együttes duzzad az önbizalomtól. A Napoli veretlen a bajnoki szezonban, hét mérkőzéséből hatot megnyert, s a BL-ben is győzelemmel rajtolt. Az Arsenal mutatója ennél is pazarabb, s noha a londoniak elveszítették az első bajnokijukat, a következő kilenc találkozójukat megnyerték (illetve a West Bromwich ellen a Ligakupában döntetlent játszottak, de tizenegyesekkel továbbléptek).

A nagy menetelés egyik főszereplője Aaron Ramsey. A huszonkét éves walesi középpályás kilenc mérkőzésen nyolc gólt szerzett, ami elképesztő fejlődés nála, ugyanis előtte százötven meccsen tizenegyig jutott az „ágyúsok" színeiben. Nem véletlen, hogy Arsene Wenger töretlenül bízik benne, illetve csapata remelésének folytatásában.

„Ha megnyerjük a második mérkőzésünket is, nagy valószínűséggel továbbjutunk – mondta a francia szakember. – Nem azt állítom, hogy sorsdöntő találkozó előtt állunk, de fontos lehet a továbblépés szempontjából.”

BAJNOKOK LIGÁJA
E-CSOPORT, 2. FORDULÓ
BASEL (svájci)–SCHALKE (német)

Bázel, St. Jakob-Park. Vezeti: Undiano Mallenco (spanyol). Időpont: 20.45 – élőben az NSO-n.
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
BASEL:
Sommer – Voser, Ajeti, I. Ivanov, Safari – F. Frei – Szalah, T. Xhaka, M. Díaz, Stocker – Streller. Menedzser: Murat Yakin
SCHALKE: Hildebrand – Ucsida, Höwedes, Matip, Aogo – Neustädter, Höger – Farfán, K-P. Boateng, Draxler – Szalai. Vezetőedző: Jens Keller

STEAUA BUCURESTI (román)–CHELSEA (angol)
Bukarest
, Nemzeti Stadion. Vezeti: Velasco Carballo (spanyol). Időpont: 20.45 – élőben az NSO-n.
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
STEAUA:
Tatarusanu – Georgievszki, Szukala, Gardos, Latovlevici – Pintilii, Bourceanu – Popa, Stanciu, Tanase – Piovaccari. Vezetőedző: Laurentiu Reghecampf
CHELSEA:
Cech – Ivanovics, David Luiz, Terry, A. Cole – Ramires, Lampard – Willian, Oscar, Schürrle – Eto’o. Vezetőedző: José Mourinho

F-CSOPORT, 2. FORDULÓ
BORUSSIA DORTMUND (német)–OLYMPIQUE MARSEILLE (francia)
Dortmund
, Westfalenstadion. Vezeti: Fernández Borbalán (spanyol). Időpont: 20.45 – élőben az NSO-n.
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
DORTMUND:
Langerak – Grosskreutz, Szubotics, Hummels, Durm – S. Bender, Sahin – Blaszczykowski, Reus, Aubameyang – Lewandowski. Edző: Zeljko Buvac (Jürgen Klopp eltiltott)
MARSEILLE: Mandanda – Fanni, N'Koulou, Lucas Mendes, Mendy – Romao, Imbula – Payet, Valbuena, A. Ayew – J. Ayew. Vezetőedző: Elie Baup

ARSENAL (angol)–NAPOLI (olasz)
London
, Emirates Stadion. Vezeti: Mazsics (szerb). Időpont: 20.45. Tv: Digi Sport1 – élőben az NSO-n.
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
ARSENAL:
Szczesny – Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs – Flamini, Arteta – Ramsey, Wilshere, Özil – Giroud. Menedzser: Arsene Wenger
NAPOLI: Reina – Mesto, Raúl Albiol, Britos, Armero – Inler, Behrami – Callejón, Hamsík, Insigne – Higuaín (Pandev). Vezetőedző: Rafa Benítez

A CSOPORTÁLLÁSOK
E-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Schalke 1 1 0 0 3–0 +3 3
2. Basel 1 1 0 0 2–1 +1 3
3. Chelsea 1 0 0 1 1–2 –1 0
4. Steaua Bucuresti 1 0 0 1 0–3 –3 0
F-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Arsenal 1 1 0 0 2–1 +1 3
1. Napoli 1 1 0 0 2–1 +1 3
3. Borussia Dortmund 1 0 0 1 1–2 –1 0
3. Olympique Marseille 1 0 0 1 1–2 –1 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik