Szoboszlai Dominik ismét főszereplő lehet a Bajnokok Ligájában

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.03.14. 09:02
null
A lipcseiek számára az lenne az egyik legnagyszerűbb pillanat, ha Szoboszlai Dominik gólt ünnepelne Manchesterben (Fotó: AFP)
Az RB Leipzig magyar középpályása, Szoboszlai Dominik arra számít, hogy az első meccsen elért 1–1 után kivívják a továbbjutást Angliában a Manchester Cityvel szemben, ehhez persze többek között Erling Haalandot is hatástalanítani kell.


Győzelemmel készült az RB Leipzig a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágójára, és kell is az önbizalom a német csapatnak, mert Angliában az idény talán legnehezebb mérkőzése vár rá. A manchesteri rivális a lipcsei találkozó első félidejében megmutatta, milyen, amikor csúcsformában futballozik, ha játékosai kissé higgadtabbak, akár el is dönthették volna a párharcot, a Leipzig azonban a szünetet követően magára talált, és megérdemelten harcolta ki az 1–1-es döntetlent. Manchesterben ugyanakkor nem lesz elég egy félidőnyi jó játék, könnyen elképzelhető, hogy több gólt is kell szerezni a továbbjutáshoz. Sikerülhet ez? Felboríthatja a papírformát a német csapat?

MEGINT JÖHET AZ EDZŐ LELKESÍTŐ BESZÉDE?

Az RB Leipzig mérlege Marco Rose irányításával elismerésre méltó (18 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség), teljesítménye ugyanakkor egy mérkőzésen belül is nagyon hullámzó tud lenni. A Manchester City elleni hazai mérkőzésen a vezetőedző félidei beszéde rázta fel a játékosokat, hétvégén a ­Mönchengladbach 53. percben kihagyott büntetője után kezdett el német élcsapathoz méltón futballozni a Leipzig, márpedig a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján ekkora előnyt nem adhat az ellenfélnek. A taktikai felkészülés mellett nagy hangsúlyt kell helyezni arra, hogy mentálisan is rendben legyenek a lipcseiek, ellenkező esetben akár nagy különbségű vereség is lehet a vége. A Leipzig kerete ugyanakkor van olyan minőségű, hogy felvegye a versenyt az angol bajnoki címvédőével, és ha az első gólt lipcsei futballista szerezné, ki tudja, hogyan alakul a folytatás.

„Janis Blaswich büntetővédése volt a kulcsmomentum, utána szárnyalni kezdett a csapat
– nyilatkozta Marco Rose a szombati bajnoki utáni sajtótájékoztatón. – A játékunkban minden mérkőzésen benne van a győzelem, a Manchester City elleni visszavágó előtt pedig különösen fontos volt megmutatnunk, tudunk nyerni fontos összecsapásokat.”

A lipcseiek támadófutballjában ­kulcsszerep vár Timo Wernerre. A 27 éves csatárt tavaly nyáron vásárolta vissza a Chelsea-től a Leipzig (33 millió euróval kevesebbért, mint amennyiért két évvel korábban eladta), és ő lassan, de biztosan kezd formába lendülni. Az idényben 27 tétmérkőzésen 13 gólnál és öt gólpassznál jár, s a ­Mönchengladbach ellen igazi lesipuskás csatárként szerzett kulcsfontosságú gólt. Mivel Christopher Nkunkut sérülés miatt nem szerepeltetheti Marco Rose, André Silva mellett Wernernek kell a hátára vennie csapatát, kiváló teljesítményével ráadásul vissza is vághatna a brit sajtónak, amelytől a londoni időszaka alatt rengeteg kritikát kapott.

Sokszor magunknak tesszük nehézzé a mérkőzéseket – ismerte el Timo Werner a klub honlapjának. – Figyelnünk kell arra, hogy működjön a passzjátékunk, a támadásainkat pedig a Manchester City ellen is legalább olyan hatékonysággal kellene felépítenünk, mint tettük a ­Mönchengladbach ellen a második félidőben. A minőség megvan a csapatunkban ahhoz, hogy nagy eredményeket érjünk el, csak rajtunk múlik minden.”

MAGYAR VÁLOGATOTT JÁTÉKOSOK KERÜLHETNEK KULCSSZEREPBE

Gulácsi Péter sérülés miatt továbbra is hiányzik, Szoboszlai Dominik és Willi Orbán viszont az alapemberek közé tartozik, valószínűleg mindketten kezdőként kapnak lehetőséget Manchesterben. A csapatkapitányi karszalagot viselő középhátvéd fő feladata az előző mérkőzéshez hasonlóan az lesz, hogy semlegesítse az idényben 35 tétmérkőzésen 34 gólt szerző Erling Haalandot, persze a Manchester Citynél ő csak egy a veszélyes támadók közül. Lipcsében Rijad Mahrez szerezte az angolok gólját, rajta kívül Phil Fodenre, Jack Grealishre vagy a többnyire csereként lehetőséget kapó világbajnok csatárra, Julián Álvarezre is figyelni kell.



Szoboszlai Dominiknak a Manchester City elleni meccs újabb nagy lehetőség, hogy bizonyítsa: nagy tétre menő, sorsdöntő mérkőzéseken is képes kiugró teljesítményre. A magyar középpályás a 23. találkozóját játszhatja a Bajnokok Ligájában, és bármilyen meglepő, ez mindössze a második alkalom, hogy a kieséses szakaszban pályára léphet. A 2020–2021-es idényben, amikor a Leipzig a nyolcaddöntőben búcsúzott (0–4) a Liverpool ellen, sérülés miatt nem szerepelt, így a Manchester City elleni hazai összecsapás végigjátszása jelentette neki a történelmi pillanatot. Az eddigi 22 mérkőzésen hat gól, három ­gólpassz áll a neve mellett, és minden adottsága megvan hozzá, hogy a statisztikát szerdán tovább javítsa. Nagy kérdés persze az is, milyen szerepet szán neki Marco Rose. A Leipzig jelenlegi felállásában jellemzően a középpálya jobb vagy bal oldalán futballozik, és mivel a védekezésből is jelentősen ki kell vennie a részét, többnyire a második hullámban ér oda a kapu elé. Nem véletlen, hogy az egész idényben majdnem háromszor annyi gólpassza (tizenhárom) van, mint gólja (öt), ez persze nem zárja ki, hogy ő legyen a mérleg nyelve, és a főszereplésével dőljön el a mérkőzés.

„Jó meccset várok, nincs mitől félnünk a visszavágón
– nyilatkozta lapunknak a Manchester City elleni hazai mérkőzés után Szoboszlai Dominik.A lényeg, hogy élvezzük a játékot. Fontos, hogy a labda minél többet legyen nálunk, akkor is, ha a Cityről van szó. Abban biztos vagyok, hogy meglesznek a helyzeteink, és remélhetőleg nem követünk el olyan hibákat, mint hazai pályán.”

Nem lesz könnyű dolga Willi Orbánnak, hiszen Erling Haalandot kell majd megállítania... (Fotó: Imago Images)
Nem lesz könnyű dolga Willi Orbánnak, hiszen Erling Haalandot kell majd megállítania... (Fotó: Imago Images)

A BELGA SZTÁRT MEGVISELTE, HOGY KIKEZDTE A SAJTÓ

Amíg az RB Leipzignek bravúr lenne idegenben kiharcolni a továbbjutást, a Manchester City játékosaitól elvárják, hogy saját pályájukon kivívják a negyeddöntőbe lépést. Persze a Manchester Citynél sem minden kerek. Joao Cancelo belső feszültségek miatt távozott kölcsönbe a Bayern Münchenhez, és a támadások segítésében is erős portugál jobbhátvéd szerepét senki sem tudta átvenni egy az egyben. A posztot jellemzően Kyle Walker tölti be, aki villámgyors, de közel sem olyan sokoldalú futballista, a Crystal Palace elleni hétvégi bajnokin (1–0) pedig John Stones húzódott ki belső védőként jobbra. Julián Álvarez helyzete is érdekes. Az Argentínával világbajnoki címert nyerő támadó bárhogyan is teljesít, Josep Guardiola jelenleg kiegészítőszerepet szán neki. Ez egyrészt érthető, hiszen az első számú csatár Erling Haaland, az argentin viszont a támadósor szinte minden pontján bevethető, ezért akár a norvég mellett is tudna futballozni. Már arról is lehetett hallani, hogy a kevés játéklehetőség miatt Álvarez a nyáron eligazolna a klubtól – ezt a Manchester City azzal próbálja kivédeni, hogy jelentősen magasabb fizetést magában foglaló új szerződést kínál neki.

Szintén érdekes Kevin De Bruyne helyzete. A belga középpályás a csapat szíve-lelke, az utóbbi hetekben mégis kikezdte a brit sajtó. Minden azzal kezdődött, hogy az RB Leipzig elleni mérkőzést betegség miatt kihagyta, utána nem lépett pályára az AFC Bournemouth elleni bajnokin sem, a soron következő három találkozóból pedig csak egyet játszott végig, legutóbb a Crystal Palace ellen tizenegy percet kapott. A futballista ugyanakkor tagadja, hogy nehézségei lennének, azzal is megbékél, ha nem játszik annyi időt, amennyit korábban szokott.

„Az emberek azt várják tőlem, hogy minden mérkőzésen gólt szerezzek vagy gólpasszt adjak, de ez nem így működik  – idézi a goal.com Kevin De Bruynét.  Nekem az a fontos, hogy jól futballozzak. Rutinos játékos vagyok már annyira, hogy a pályán azt erőltetem, amiben jó vagyok, és kevésbé vállalok olyasmit, amiben nem. Megvan a szerepem a csapatban, és ennek megfelelően teljesítek. Ha a teljes mérkőzést végigjátszom, azalatt, ha tíz percet kapok, akkor abban az időben teszek meg mindent, hogy győzelemhez segítsem a csapatot. Így lesz az RB Leipzig ellen is, függetlenül attól, hogy kezdek vagy a cserepadon ülök.”

Fotó: Imago Images
Fotó: Imago Images

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
21.00:
Manchester City (angol)–RB Leipzig (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00:
FC Porto (portugál)–Internazionale (olasz) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik