BL: német uralom – először negyeddöntős négy azonos nemzetiségű edző

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2021.03.18. 11:10
null
Hansi Flick mellett további három német vezetőedző jutott be a negyeddöntőbe (Fotó: AFP)
A Bayern Münchennel és a Chelsea-vel lett teljes a Bajnokok Ligája-negyeddöntő mezőnye. A német együttes a Laziót, az angol csapat az Atlético Madridot búcsúztatta. Íme, a legérdekesebb statisztikák!

 



A NEGYEDDÖNTŐBE JUTOTT CSAPATOK:
Bayern München (német)
Borussia Dortmund (német)
Chelsea (angol)
Liverpool (angol)
Manchester City (angol)
Paris Saint-Germain (francia)
Porto (portugál)
Real Madrid (spanyol)

• A Bajnokok Ligája 1992 óta íródó történetében először fordul elő, hogy a negyeddöntőbe négy azonos nemzetiségű edző bejutott a csapatával: Edin Terzic (Dortmund), Jürgen Klopp (Liverpool), Thomas Tuchel (Chelsea), Hansi Flick (Bayern München) – mindannyian németek.

• A 2015–2016-os idény óta először nem lesz olasz csapat a legjobb nyolc között.

• A negyeddöntő nyolc csapata közül hét megnyerte a csoportját az ősszel (az FC Porto a kivétel). Az őszi csoportgyőztesek közül csak a Juventus bukott el a legjobb 16 között (ami azt is jelenti, hogy a G-csoport – Juventus, FC Barcelona, valamint Dinamo Kijev, Ferencváros – az egyetlen, amelyből nem jutott tovább a BL legjobb nyolc csapata közé egyik együttes sem – a szerk.). Legutóbb a 2013–2014-es évadban fordult elő, hogy mind a nyolc csoportgyőztes negyeddöntős volt.

• A 2009–2010-es idény óta ez a harmadik évad, amelyben csak egy spanyol csapat szerepel a negyeddöntőben. 2010-ben és 2019-ben az FC Barcelona, idén a Real Madrid képviseli az országot.

BAYERN MÜNCHEN (német)–LAZIO (olasz) 2–1 (1–0)

Továbbjutott: a Bayern München, két győzelemmel, 6–2-es összesítéssel

• Robert Lewandowski sorozatban a kilencedik BL-idényben szerzett legalább öt gólt. A lengyel csatár csak az első BL-szezonjában (2011–2012) maradt öt gól alatt (akkor csupán egyszer talált be).

• A Bayern München 19. alkalommal játszik a negyeddöntőben, ami rekord. A vonatkozó listán az FC Barcelona követi 18-cal. A Real Madrid 17-edszer jutott be.

• Marco Parolo a harmadik legidősebb futballista (36 évesen és 51 naposan), aki gólt szerzett a BL egyenes kieséses szakaszában. A rekordot Ryan Giggs tartja (37 év és 148 nap), a második Paolo Maldini (36 év és 333 nap).

• A legutóbbi öt BL-idényt nézve (a 2016–2017-es kiírástól kezdve) Lewandowski szerezte a legtöbb gólt (41-et) – holtversenyben Cristiano Ronaldóval. Az előző idény kezdete óta húsz BL-találata van Lewandowskinak – ez Erling Haalanddal holtversenyben a legtöbb. A két Bundesliga-játékost a rangsorban Kylian Mbappé (11 gól) és Karim Benzema (10) követi.

• Lewandowski a BL-ben még nem hagyott ki tizenegyest. A Bayern csatára mind a 13 alkalommal betalált a büntetőpontról. A BL történetében csak Messi (16) és Cristiano Ronaldo (19) volt ennél többször eredményes tizenegyesből.

• A Bayern München a harmadik klub, amely az európai kupákban legalább 1000 gólt lőtt. A Real Madridnak 1169, az FC Barcelonának 1138 találata van minden európai sorozatot figyelembe véve.

Tuchelnek nincs miért szomorkodnia (Fotó: AFP)
Tuchelnek nincs miért szomorkodnia (Fotó: AFP)

CHELSEA (angol)–ATLÉTICO MADRID (spanyol) 2–0 (1–0)

Továbbjutott: a Chelsea, két győzelemmel, 3–0-s összesítéssel

• Édouard Mendy pályafutása első hét BL-mérkőzéséből haton nem kapott gólt. Az egyetlen kapus, aki élete első hét BL-találkozóján legalább haton nem kapott gólt: Keylor Navas, aki a Real Madriddal az első hét meccsén maradt hibátlan. Sőt a Costa Rica-i futballista a nyolcadik BL-mérkőzését is megúszta, a kilencediket már nem.

• Emerson Palmierinek a szerdai volt az első gólja a Bajnokok Ligájában. A sorozat történetében pedig az olasz válogatott futballista találata volt a 9000. gól.

• A Chelsea a 2013–2014-es idény óta először jutott el a legjobb nyolc közé a BL-ben. Akkor az elődöntőig menetelt a londoni gárda José Morinhóval a kispadon.

• Hakim Zijesnek az Atlético elleni volt a hetedik BL-gólja, ezzel ő minden idők második legeredményesebb marokkói futballistája. A rangsort Maruan Samah vezeti nyolc találattal. A sevillai Jusszef en-Neszirinek hat gólja van. Zijes hét találatából négyet spanyol ellenfél ellen szerzett. A 27 éves szélsőnek ez volt az első gólja a Stamford Bridge-en a Chelsea színeiben.

• Thomas Tuchel a Chelsea mestereként nem kapott ki az első 13 tétmeccsén, ami klubrekord. Korábban még egy menedzser sem kezdett ilyen jól a „kékek” kispadján.

• Sztefan Szavicsot harmadszor állították ki a BL-ben. Nála többször csak Zlatan Ibrahimovic, Edgar Davids és Sergio Ramos kapott piros lapot (egyaránt 4 alkalommal).

• A Chelsea az első angol együttes, amely egy BEK/BL-idényben három mérkőzést nyert meg spanyol rivális ellen. A fővárosi csapat az ősszel legyőzte idegenben a Sevillát, az Atlético Madridot pedig két győzellem búcsúztatta.

• Luis Suárez a legutóbbi 25, idegenbeli BL-mérkőzésén gólképtelen maradt. A Barcával 2015-ben győztes uruguayi támadónak 26 gólja van az elitsorozatban. Suárez legutóbb 2015 szeptemberében, az AS Roma vendégeként volt eredményes idegenben. A mostani volt Suárez első BL-idénye, amelyben nem szerzett gólt.

• Thomas Tuchel ebben az idényben két csapatot is irányított a BL-ben: a PSG-t és a Chelsea-t. Korábban egyszer volt ehhez hasonlóra példa: Ronald Koeman a 2007–2008-as kiírásban a PSV és a Valencia mestere volt.

• Az Atlético Diego Simeonéval az első tíz, kétmeccses BL-párharcából kilencet megnyert, egyet elvesztett. A legutóbbi ötből viszont csak egyet nyert meg, négyet elbukott.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Bayern München (német)–Lazio (olasz) 2–1 (1–0)

München,
Allianz Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Kovács I. (romániai)
BAYERN MÜNCHEN:
Nübel – Pavard, J. Boateng (Süle, a szünetben), D. Alaba, L. Hernández – Kimmich (Javi Martínez, 77.), Goretzka (A. Davies, 64.) – Gnabry, Th. Müller (Musiala, 71.), Sané – Lewandowski (Chuopo-Moting, 71.). Vezetőedző: Hans-Dieter Flick
LAZIO: Reina – Marusics, Acerbi, S. Radu – Lazzari (Parolo, 57.), Milinkovics-Szavics, Escalante (Akpa Akpro, 84.), Luis Alberto (Cataldi, 75.), Faresz (Lulic, a szünetben) – J. Correa, Muriqi (Andreas Pereira, 56.). Vezetőedző: Simone Inzaghi
Gólszerző:
Lewandowski (33. – 11-esből), Chuopo-Moting (73.), ill. Parolo (82.)

Továbbjutott: a Bayern München, két győzelemmel, 6–2-es összesítéssel

Chelsea (angol)–Atlético Madrid (spanyol) 2–0 (1–0)
London,
Stamford Bridge, zárt kapuk mögött. Vezette: Daniele Orsato (olasz)
CHELSEA: É. Mendy – Azpilicueta, Zouma, Rüdiger – R. James, Kanté, Kovacic, M. Alonso (Chilwell, 90+3.) – Zijes (Pulisic, 77.), Werner (Hudson-Odoi, 83.), Havertz (Emerson Palmieri, 90+3.). Vezetőedző: Thomas Tuchel
ATLÉTICO: Oblak – Trippier (Lemar, 69.), Szavics, J. Giménez, Renan Lodi (Hermoso, a szünetben) – M. Llorente, Koke, Saúl, Carrasco (Moussa Dembélé, 54.) – Joao Félix, Luis Suárez (Á. Correa, 59.). Vezetőedző: Diego Simeone
Gólszerző: Zijes (34.), Emerson Palmieri (90+4.)
Kiállítva: Szavics (82.)

Továbbjutott: a Chelsea, két győzelemmel, 3–0-s összesítéssel.

Források:
UEFA
Opta
MisterChip

LaLigaEnNúmeros
Pedro Martin
Gracenote

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik