BL: jelen állás szerint ebből a két topligából kerülhet legalább 5-5 csapat főtáblára

Vágólapra másolva!
2023.12.15. 11:52
null
A Dortmund és a Milan is kedvezményezettje lehet, ha a bajnokságából 5 csapat indulhat egyenes ágon a BL-ben (Fotó: Getty Images)
Szerdán utoljára láttuk jól megszokott formájában a Bajnokok Ligája csoportkörét, jövőre ugyanis már a „svájci rendszer” alapján folytatódik a sorozat, 36 csapattal. Mutatjuk, hogy áll a verseny a pluszhelyekért, vagyis melyik két topligából indulhat legalább 5 csapat egyenes ágon a BL-ben.

 

 

Természetesen a BL mellett az Európa-liga és az Európa-konferencialiga lebonyolítása is megváltozik, de maradjunk egyelőre a legnépszerűbb európai kupasorozatnál. Az új rendszer 36, vagyis plusz négy csapat indulását engedélyezi az eddigiekhez képest. Hogyan kvalifikálhat ez a négy csapat? Íme:

• az aktuális UEFA-rangsor ötödik helyén álló ország bajnoki harmadik helyezettje automatikusan főtáblás lesz;
• a BL-selejtező bajnoki ágáról a mostaninál eggyel több, azaz öt csapat jut fel a főtáblára;
egy-egy kvótát kap az aktuális előtti európai kupaidényben legjobb teljesítményt nyújtó két ország, méghozzá mindkettőnek ama klubja, amelyik az aktuális bajnoki tabellán a BL-be jutó csapatok mögött végez (pillanatnyilag az angol ötödik helyezett és a holland második helyezett lenne a kedvezményezett).

Előbbi példa esetében jelen állás szerint a Ligue 1 harmadik helyezettje, vagyis a Monaco lenne a kedvezményezett, míg a BL-selejtező bajnoki ága egyelőre természetesen nem ismert. És mi a helyzet a legjobban teljesítő országokkal?

Nos, az idény elején sokan készpénznek vették, hogy ezzel a módosítással a Premier League biztosan nyer, de az angol élvonal egyelőre csak a harmadik legjobban teljesítő ligának számít. A csoportköröket követően a Serie A (7/7 továbbjutó) és a Bundesliga (6/7 továbbjutó) áll a legjobban, jelen állás szerint ebből a két bajnokságból találná magát 5-5 csapat egyből a főtáblán.



Fontos leszögezni persze, hogy a tavasz még sok mindent átírhat. Egy Manchester City–Arsenal BL-döntő, egy El-győztes Liverpool és egy Ekl-t nyerő Aston Villa esetében mondanunk sem kell, ki végezne az élen.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik