BL, C-csoport: győzött az Ajax és a Dortmund

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
2021.09.28. 22:52
null
Sébastien Haller történelmet írt a Besiktas ellen (Fotó: AFP)
Az Ajax biztos, 2–0-s diadalt aratott a Besiktas felett, a Dortmund pedig 1–0-ra legyőzte a Sporting CP-t a Bajnokok Ligája C-csoportjának 2. fordulójában kedden.

 

Az Ajax hazai pályán küzdött azért, hogy hibátlan maradjon a csoportkörben, és bizony, minden esélye megvolt a három pont megszerzésére, hiszen a Besiktas kezdőcsapatából sérülés miatt négy-öt alapember hiányzott. Az amszterdamiak az első pillanattól kezdve irányították a mérkőzést, s lényegében 45 percen át beszorították a vetélytársat. Mindez két gólt eredményezett. Dusan Tadics remek ütemben indult meg, és a tizenhatoson belül négy ember között passzolt fantasztikusan Steven Berghuis elé, aki a hosszú alsó sarokba rúgta a labdát.

Két perccel a játékrész vége előtt az Ajax játékosai a jobb szélen passzolgattak, Berghuis adta be a labdát, amelyhez a Besiktas védője, Serdar Saatci és a hazaiak támadója, Sébastien Haller is hozzáért, végül utóbbinak jegyezték a találatot. Ezzel nem akármilyen rekordot döntött meg az elefántcsontparti válogatott Haller! A Squawka Football információi szerint ő az első játékos, aki a Bajnokok Ligája bármely idényének első két mérkőzésén öt gólt ért el – mint megírtuk, Haller a Sporting CP elleni nyitó mérkőzésen négyszer volt eredményes.

A második félidő elején szépített a Besiktas. Azaz szépített volna, de szabálytalanság miatt érvénytelenítették Kenan Karaman gólját. Hiába a lehetőség, az Ajax továbbra is irányított, a mérkőzés nyolcvanadik percében a következő statisztikai mutatókkal találkoztunk: labdabirtoklás 70–30 százalék, kapura lövés 21–2, kaput eltaláló lövés 6–0. Dominancia ide vagy oda, újabb gól nem született, 2–0 lett tehát a vége.

A Borussia Dortmund a Sporting CP-t fogadta 21 órától. A hazaiak irányítani próbálták a párharcot, többet birtokolták a labdát, és pontosabbak voltak a kapu előtt – ez utóbbira jó bizonyíték, hogy amíg a BVB az első játékrészben két kísérletből kétszer találta el a kaput, addig a Sporting ugyanezen mutatója ötből nulla volt. A Dortmund ráadásul a vezetést is megszerezte: a júliusban szerződtetett Donyell Malen 35. percben lőtt debütáló gólját les miatt még érvénytelenítették, két perccel később azonban már nem lehetett belekötni a találatába; gyorsan vezetett akciót követően karrierje során először betalált a fekete-sárgák színeiben.

Kiegyenlített játékot hozott a második felvonás, ám ezúttal is a Dortmund járt közelebb a gólszerzéshez: a 74. percben ismét Malen lőtt gólt, de a videobíró megtekintése után les miatt ezt is érvénytelenítették – 1–0 maradt az eredményjelzőn.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
Ajax (holland)–Besiktas (török) 2–0
(Berghuis 17., Haller 43.)
Borussia Dortmund (német)–Sporting CP (portugál) 1–0 (Malen 37.)

AZ ÁLLÁS
1. Ajax 2 2 7–1 +6 6
2. Borussia Dortmund 2 2 3–1 +2 6
3. Besiktas 2 2 1–4 –3 0
4. Sporting CP 2 2 1–6 –5 0
Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek