SPAR Budapest maraton: olimpiai érmeseink a FODISZ futamán

Vágólapra másolva!
2018.10.03. 16:05
null
Kulifai Tamás is rajthoz áll a FODISZ futamán (Fotó: MTI)
A SPAR Budapest maratonokon nem csak a futás, a kilométerek, a percek, a verseny áll a középpontban, a szervezők kiemelten kezelik a fesztivál köré szerveződő jótékonysági rendezvényeket, hiszen fontosnak tartják, hogy a fogyatékkal élők is ugyanolyan részesei lehessenek egy ilyen nagyszabású sportrendezvénynek, mint ép társaik.

 

Évről-évre élsportolók állnak a jótékonysági futamok élére, pontosabban a fogyatékkal élő versenyzők mögé, jelenlétükkel, szerepvállalásukkal felhívják a figyelmet arra, hogy a sport mindenkié, még akkor is, ha sokak számára nem olyan egyszerűen elérhető a mozgás örömre.

Az idén 500 fogyatékkal élő résztvevő élheti át a maratoni fesztivál hangulatát, válhat egy valódi futóverseny részesévé. A Suhanj! Alapítvány sportolója Lukoviczki Réka, aki Robotlány néven került a köztudatba négy esztendővel ezelőtt egy autóbalesetben veszítette el bal lábát combközéptől, s azóta él benne a vágy, hogy futóversenyen indulhasson. Most a 33. SPAR Maraton Fesztivál FODISZ esélyegyenlőségi futamán új, futásra fejlesztett „lábával” ő is ott lesz az 500 méter rajtjánál, vidám-keserves útjáról a https://robotlany.blog.hu/-n lehet olvasni. Réka nem mellesleg az egyik arca lett az esélyegyenlőségnek, s remekül fogalmazza meg a fogyatékkal élők problémáit. A FODISZ futamához idén a „A szív bajnokai” Alapítvány szívbeteg kisgyermekei és azok családtagjai is csatlakoznak, s ahogyan korábban is, élsportolók egész sora fogja meg a kicsik kezét, s gyalogol el velük a célig. A kajak-kenu sportból idén is az alapítvánnyal tart a háromszoros olimpiai ezüstérmes kajakos, Szabó Szilvia, de ott lesz Havasi Levente Gergely, Csontos Zsolt Márk, és az olimpiai ezüstérmes, Kulifai Tamás is.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a rendezvény mellé álljunk, s a mi eszközeinkkel tenni tudjunk a szívbeteg gyerekekért. Nem csak számukra lesz fantasztikus és gyógyító élmény ez az ötszáz méter, de nekünk is maradandó élményt ad a közös séta. Büszke vagyok rá, hogy én is ott lehetek az ő lépéseiknél” – mondta Kulifai Tamás. A vízilabdázók közül Kisteleki Dóra és Drávucz Rita, az atlétika sportágból a 110 gátas Kiss Dániel vállalkozott a közös megmozdulásra a gyerekekkel.

A FODISZ Esélyegyenlőségi futamon parasportolóink is rajthoz állnak majd: Lengyel Zsófialátássérült parasportoló,Boronkay Péter, kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok magyar paratriatlonistaésSuba Róbertparalimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok magyar kajakozó is ott lesz majd a rajtnál.

A futamon aSuhanj! Alapítvány, a Mozgásjavító DSE, a Pető Intézet és a Pető DSE, a Csalogány DSE, a TRAPPANCS Egyesület és a LÁSS Egyesület fiataljai, valamint az ország minden tájáról számos köznevelési intézmény csapata vesz részt.

A fogyatékossággal élők iránti szolidaritásukat kifejezve 10 fővel rajthoz állnak azEgyenlő Bánásmód Hatóságamunkatársai, valamint a Pesti Magyar Színházkollégái is. A színházból indul a futamon Juhász Tamás, látássérült zenész, aki a Pesti Magyar Színházban gitáron játszik több musicalban is, Takács Erika, jelnyelvi tolmács, aki számos színházi előadást akadálymentesített már a siketek és nagyothallóknak és Tóth Cecília, társadalmi felelősségvállalási referens, audionarrátor is.

A kétnapos futófesztiválon további 174 fogyatékkal élő indul egyedül, vagy segítőjével különböző hosszabb távokon, számukra a Budapest Sportiroda ingyenes nevezést biztosít.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik