Atlétika: történelmi pillanat – először két órán belül a maratoni

H. T.H. T.
Vágólapra másolva!
2019.10.12. 10:29
null
Kipchoge történelmet írt Bécsben (Fotó: AFP)
Eliud Kipchoge két órán belül futotta Bécsben a maratonit szombat délelőtt, ezzel a kenyai futó az első, aki 120 percen belül teljesítette a 42 195 méteres távot.

A 34 éves olimpiai bajnok hosszútávfutó néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a két órán belüli maratoni olyan lenne számára, mint a Holdra szállás.

„Ez nem a pénzről szól, meg akarom mutatni az embereknek, hogy nincs lehetetlen” – fogalmazott akkor Kipchoge, aki tavaly Berlinben 2 óra 1 perc és 39 másodperc alatt ért célba, ezzel világrekordot döntött.

A mostani 1:59:40-es idő mégsem minősül világcsúcsnak, hiszen a 41 iramfutó rendszeresen cserélődött közben, s ez nem egyezik a nemzetközi szövetség szabályaival.

A bécsi Práterben kialakított pályán 9.6 kilométer volt egy kör, a kanyarokat kissé bedöntötték, ezzel is segítve Kipchogét – egyes számítások szerint ez nagyjából 13 másodpercet is jelenthetett a végelszámolásnál.

„Nincs lehetetlen. Megcsináltam. Arra számítok, hogy ezután többen is megcsinálják majd utánam. Elfáradtam, kemény futás volt. Ez a siker rengeteget jelent Kenyának” – mondta Kipchoge, aki hozzátette, az iramfutók is részesei a sikernek.

Uhuru Kenyatta, Kenya elnöke a Twitteren gratulált: „Megcsináltad, történelmet írtál és büszkévé tetted Kenyát. A mai győzelmed a jövő generációinak tucatjait ösztönzi majd arra, hogy merjen nagyot álmodni.”

A CÉLBA ÉRKEZÉS PILLANATA

Eliud Kipchoge on Twitter

HISTORY! https://t.co/qjLfofhL5s



Sky Sports News on Twitter

BREAKING: Eliud Kipchoge becomes first man to run a sub two hour marathon in a time of 1:59:40



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik