Szilágyi Réka rögtön Eb-szinttel tért vissza a vállsérülése után

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.02.21. 08:35
Szilágyi Réka csalódásként élte meg a budapesti világbajnokságot (Fotó: Árvai Károly)
A magyar gerelyhajítónak balul sikerült a budapesti vb, amely után úgy döntött, visszatér Szlovéniába.

Hatalmas küzdeni tudás jellemzi Szilágyi Rékát, aki az elmúlt időszakban vállsérüléssel bajlódott. Egy gerelyhajítónak kevés fontosabb testrésze létezik a vállánál, a dobáshoz elengedhetetlen. A 28 esztendős atléta visszatérése ezért nevezhető nagy tettnek: rögtön 60.26 méteres eredménnyel indította a szezont, teljesítve a nyári, római Európa-bajnokság kvalifikációs szintjét.

„A téli szlovén dobóbajnokságon én is elindulhattam. Magyarként érmet ugyan nem kaphattam, de az Eb-szint teljesítése fontosabb volt – mondta lapunknak Szilágyi Réka, aki két év itthonlét után tavaly ősszel tért vissza Szlovéniába. – A budapesti világbajnokságon elért eredményem miatt csalódott voltam, nem tudtam kihozni magamból, ami bennem volt. Úgy éreztem, váltanom kell, hogy kimozduljak a helyzetemből. Ismerős közegbe kerültem itt, Celjében, ugyanabba a csapatba tértem vissza Andrej Hajnsek edzőhöz, ahonnan két éve hazamentem.”

Hatalmas megtiszteltetésként, valóra vált álomként élte meg, hogy 2023-ban ő lehetett a budapesti vb egyik arca. Ám sérülése miatt nem tudta kihozni magából a maximumot, a selejtezőben 56.21 méteres teljesítménnyel búcsúzott. Csupán négy versenyen tudott elindulni az előző szezonban, és kemény rehabilitációban kellett részt vennie, hogy ismét egészséges legyen.

„A vállízületemben szinte minden rész sérült volt, sokáig nem is tudtam normálisan dobni, de szerencsére nem kellett műteni. Heti két gyógytornára kell járnom a mai napig, és pluszgyakorlatokat kell végeznem egy-egy edzésen. Nagyon oda kell figyelnem rá, mert ilyen sérülés után már nem lesz ugyanolyan a váll, mint előtte volt” – beszélt az elmúlt időszak megpróbáltatásairól a 62.45 méteres egyéni csúccsal büszkélkedő gerelyhajítónk.

A 2024-es évben szeretné újabb vágyát beteljesíteni, dobogóra állni egy világeseményen. Az Eb-szint teljesítése csak megerősítette őt abban, hogy már júniusban, Rómában sikerülhet. A párizsi olimpiára való kijutáshoz még több hasonló dobásra lesz szüksége, mert az öt legjobb eredmény átlaga alapján állítják fel a ranglistát, amelyről a legjobb 32 jut ki az ötkarikás játékokra. Vagy elég egy nagy dobás is: a női gerely olimpiai szintje 64 méter.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik