5/5 – Mourinho a Tottenhamet is döntőbe vezette a Ligakupában

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.01.05. 20:35
null
Szon Hung Min döntötte el a Brentford elleni elődöntőt (Fotó: AFP)
A Tottenham hazai pályán 2–0-ra legyőzte a másodosztályú Brentfordot az angol Ligakupa elődöntőjében, ezzel José Mourinho csapata elsőként jutott be a fináléba. Szerdán a Manchester City vagy a Manchester United követheti.

ANGOL LIGAKUPA
ELŐDÖNTŐ

Tottenham Hotspur–Brentford (II.) 2–0 (1–0)
London,
Tottenham Hotspur Stadion. Vezette: Mike Dean

TOTTENHAM: Lloris – Aurier, D. Sánchez, Dier, Raguilón (B. Davies, 72.) – M. Sissoko, Höjbjerg (Tanganga, 86.) – Lucas Moura (Winks, 72.), Ndombele, Szon Hung Min (Carlos Vinícius, 89.) – Kane.Menedzser: José Mourinho
BRENTFORD: Raya – Dalsgaard, Pinnock, Bech Sörensen, R. Henry – Dasilva, Janelt (Marcondes, 74.), Jensen – Mbeumo (Forss, 81.), Toney, Sergi Canós (Fosu, 74.).Menedzser: Thomas Frank
Gólszerző: M. Sissoko (12.), Szon Hung Min (70.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Véget ért a Brentford menetelése. A Championship negyedik helyén álló együttes 1948-ban tudta legutóbb legyőzni a Tottenhamet, és a bravúros siker ezúttal sem jött össze.

A Tottenham már a 12. percben megszerezte a vezetést Moussa Sissoko fejes góljával (1–0). A házigazda ezt követően visszaállt, zárta a területeket és kontrákra rendezkedett be. A Brentford járatta többet a labdát, de mindhiába, nem tudott igazi helyzetet kialakítani. Egy-egy pontrúgást követő beívelés, fejes jelentett minimális veszélyt Hugo Lloris kapujára.

A fordulás után sem pörgette fel magát sokkal jobban a Spurs. Ugyan José Mourinho a kezdőcsapat összeállításakor nem tartalékolt, csapata nagyon is takarék üzemmódban futballozott. Minderre a 63. percben fizethetett volna rá, egy jobbról elvégzett szögletet követően Ethan Pinnock fejelt középre, s ott az estéből feltápászkodó Ivan Toney mindenkit megelőzve a kapuba fejelte a Lloris kezei közül elé hulló labdát… Csakhogy hiába: a videobíró némi vonalazás után lest jelzett.

A Tottenham a 70. percben egy három húzásból végigvitt akcióval eldöntötte a továbbjutást, Szon Hung Min ziccerben a kapu jobb oldalába bombázott (2–0). A dél-koreai az idénybeli 16 találatát érte el tétmeccsen, ennél több gólja csak csapattársának, Harry Kane-nek van a 2020–2021-es Premier League-évad rajtja óta (a liverpooli Mohamed Szalah szintén 16-nál jár).

A Spurs története során kilencedszer jutott el a Ligakupa döntőjéig, az eddigi nyolcból négyet nyert meg. Mourinho Ron Atkinson (Manchester United, Sheffield Wednesday, Aston Villa) és Ron Saunders (Norwich City, Manchester City, Aston Villa) után mindössze a harmadik olyan menedzser lett Angliában, aki három különböző csapattal is fináléba jutott a sorozatban (Chelsea, MU és most a Tottenham).

A portugál menedzser kabalának sem rossz Ligakupa-elődöntős csapatok számára: eddig ötször jutott el a sorozatban a döntő kapujáig, mind az öt alkalommal be is lépett rajta. Ráadásul első angliai nagy trófeája is a Ligakupa-serleg volt, a 2004–2005-ös idényben első nekifutásra hódította el azt a Chelsea-vel.

Vajon a Tottenhammel is összejön?

PERCRŐL PERCRE

José Mourinho ötödször jutott el az elődöntőig aktuális csapatával az angol Ligakupa elődöntőjéig, ötödször jutott be onnan a fináléba.

VÉGE!

90+5. perc: Kane veszi át a labdát a vendégtérfél közepén, megindul még előre, nem tudják szerelni, lő, de Rayanak nem kell bravúrt bemutatnia a védéshez...

90+4. perc: A 16-os bal oldalától, éles szögből jöhet szabadrúgással a vendégcsapat. Marcondes kapura is küldi, Lloris lehúzza, maga elé pattintja, majd a berobbanó Toneyt megelőzve rávetődik a labdára.

90+1. perc: Henry csap le egy szabad labdára a 16-os bal csücskénél, 14 méterről, átvétel nélkül lő, de bő két méterrel a kapu fölé durrantja.

Öt perc a tervezett ráadás. (De azt meg ne kérdezze senki, hogy minek...)

89. perc: Szon megy le, Carlos Vinícius jön be a hajrára. A brazil most mutatkozik be a Ligakupában.

86. perc: Tanganga be, Höjbjerg pedig vérző lábbal az öltözőbe biceg.

A közeli képeken látszik a stoplik fel is szaggatták Höjbjerg sportszárát és a térde alatt a bőrét is.

84. perc: Dasilva számára ér véget a meccs, a VAR alapján Dean kiállítja, a labdavesztés után páros lábbal tarolta le Höjbjerget.

83. perc: Höjbjerget kell ápolni a felezőkör szélénél, Mike Deant kihívják a monitorhoz. Akkor piros lap gyanús a szitu, ha a fülére szóltak.

81. perc: Mbeumo le, Forss be!

78. perc: Henry íveli be a labdát balról, a hosszúnál nagy lendülettel érkezik Mbeumo, de hiába tarolja le Daviest, az ötös csücskétől nem tudja eltalálni a kaput a fejesével.

77. perc: Kane teszi balra a 16-os előterében, Szon is így tesz, a bal csücsöknél Ndombele érkezik, az ötös sarkánál felpörgeti, kissé éles a szög, lő, kapufa! Raya azért igyekezett zárni a szöget.

76. perc: Fosu keverget a bal szélen, 20 méterről lő, Ndombele blokkol.

75. perc: Gyorsan elvégzett szabadrúgás a Spurstől, Kane kerül helyzetbe a kapu előterében, a labda átvételével megveri a védőjét, ziccerben, 6 méterről lő, de Raya lábbal nagyot véd!

74. perc: Szintén két helyen változtatnak a vendégek: Canos és Janelt le, Fosu és Marcondes be!

72. perc: Kettőt cserélt a Tottenham, Reguilón helyén Davies, Lucas Moura helyén Winks folytatja.

Szon lövése eldöntötte a továbbjutást (Fotó: AFP)
Szon lövése eldöntötte a továbbjutást (Fotó: AFP)

70. perc: GÓÓÓÓÓL! KETTŐVEL VEZET A TOTTENHAM! Kane, Ndombele, Szon a labda útja, az egész térfelet átjátssza a Spurs két passzból, a dél-koreai a 16-os vonalában átveszi, megtolja, majd 11 méterről, ziccerben a kapu jobb oldalába lő! 2–0

69. perc: Toney kap ígéretesnek tűnő indítást a leshatárról kilépve... sőt, a partjelző intése alapján lesről kilépve.

68. perc: Aurier egyelőre visszabiceg a pályára.

66. perc: Aurier-nek fordult ki a térde, miközben megpróbálta szerelni Jensent. Meglepő lenne, ha nem lenne ebből csere.

Ezt megúszta a Tottenham, de az elmúlt percek alapján egyáltalán nem lehet nyugodt a hazai csapat.

63. perc: Jobbról jön középre a vendégcsapat szöglete, Pinnock a hosszúnál lefejeli, a felpattanó labdára rosszul mozdul ki Lloris, csak belepaskolni tud, Toney érkezik elsőként és 2 méterről a hosszúba fejel! Csakhogy hiába az ünneplés, a videobíró kivonalazza az esetet és a teljesen takarásban lévő lábakra (a képek alapján) saccra behúznak egy három centis lest...

60. perc: Szon Hung Min kap remek labdát, ziccerben, átvétel nélkül lő, de centikkel a jobb kapufa mellé!

Az elmúlt percekben a Tottenham járatja inkább a labdát. Hol apró passzokkal, hol hirtelen tértölelő indításokkal próbálják feltörni a jól záró brentfordi reteszt.

53. perc: Reguilón rúgja meg a vendégkontrával meginduló Toneyt. Sárga.

52. perc: Kane középmagas lövése a sorfalról vágódik le. Ebben több volt...

51. perc: Mbuemo csúszik oda hátulról Reguilónnak a 16-os bal csücskénél. Sárga és szabadrúgás – remek szögből.

50. perc: Aurier és Moura játszanak össze a jobb szélen, a visszakapott labdát jól veszi át Aurier a 16-oson belül, egy védőt becsap, majd éles szögből lő, méterekkel a hosszú felső fölött száll el...

49. perc: Mbeumo futja le az emberét a jobb szélen, az alapvonalat elérve befelé húz, az ötös csücskénél érkező Toneyhoz passzol, aki átvétel nélkül lő, de Aurier nagy bravúrral blokkolni tud! Az eddigi legnagyobb Brentford-lehetőség!

47. perc: Canos indul meg egy csel után a bal szélen, a 16-os előteréből lő, de ezt is blokkolni tudja az egyik Tottenham-védő.

Csere egyik oldalon sem volt.

46. perc: Elkezdődött a második játékrész!

SZÜNET

45+2. perc: Vége az első félidőnek!

Egy perc a tervezett ráadás!

45. perc: Lucas Moura csúszik meg a 16-os előterében, de így is el tudja lőni a labdát, a kísérlet a blokkról vágódik oldalra.

40. perc: Szon ívelheti be a Spurs szögletét, középen Moura tud fejelni, a jobb felsőbe tart a labda, de Raya bravúrral védeni tud!

36. perc: Ndombele jobbról érkező beadását húzza le Raya az érkező Kane elől.

35. perc: Toney tud fejelni 8-9 méterről a védő mögül kibújva, a nem túl erős labdát Lloris húzza le a léc magasságából.

A kapott gól óta jóval többet birtokolja a labdát a Brentford. Olyannyira, hogy a 30. percre szinte fel is jött egálra. 52:48 a százalékos megoszlás a Spurs javára. 10 perc után még jóval 60 százalék felett voltak a hazaiak.

26. perc: Dalsgraad adja be a labdát jobbról, de ez is lecsúszik, így szintén a kapujából kettőt előrelépő Lloris kezei közt végzi.

25. perc: Mbeumo gyorsít fel a jobb szélen, a lövését blokkolják. Balról jöhet szöglettel a vendégcsapat, de a beadás egyedül Llorisnak jó.

23. perc: Janelt végezhetett el egy szabadrúgást jó 30 méternyire a kaputól, a beívelése után az ötös bal csücskétől Pinnock fejelt, de méterekkel a kapu fölé!

18. perc: Janelt kapja a második sárgát a meccsen. Ndombele bokáját rúgta meg.

15. perc: Moura önzetlen a 16-os jobb oldalánál, lövés helyett lekészíti lövésre Szonnak, aki 16 méterről, középről jobbal ló, Raya leér a bal alsóba tartó labdára.

14. perc: Canos rúgta meg hátulról Reguilónt. Sárga.

Sissoko gólt érő fejese (Fotó: AFP)
Sissoko gólt érő fejese (Fotó: AFP)

12. perc: GÓÓÓÓÓL! Vezet a Spurs! Reguilón adja be tökéletes ütemben a labdát balról, középen Sissoko érkezik üresen, Sörensen és Pinnock méterekre tőle, a francia felugrik és 7 méterről a bal felsőbe fejel! 1–0

A Tottenham jóval többet birtokolja a labdát, de igazi ziccere még nem volt.

5. perc: Toneytól pattan el kicsit jobban a labda a kelleténél, váratlan mozdulattal próbálkozik meg egy lövéssel 17 méterről, de nem találja el a kaput.

3. perc: Mbeumo kapott jó indítást a jobb szélen, a 16-os vonalából középre íveli, ott azonban Sanchez emelkedik a legmagasabbra és fejjel tisztázni is tud.

2. perc: Reguilón jön előre a bal szélen, a 16-os csücskétől centerezne, de a védő blokkolni tud. A szöglet veszélytelen.

Az új lebonyolítás miatt a továbbjutás ezen az egy meccsen dől el szemben a korábbi idények kétmeccses elődöntőivel. Ugyanakkor ha a 90 perc végén döntetlen az állás, nem jönnek egyből a tizenegyesek, mint korábban a Ligakupában, hanem kétszer 15 perc hosszabbítás következhet majd.

1. perc: A Brentford kezdte a mérkőzést!

Pályán a csapatok. A Tottenham fehér felsőben, kék nadrágban és fehér sportszárban, a Brentford szürke felsőben, nadrágban és piros sportszárban futballozik ezen az estén

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A Brentford az utolsó alacsonyabb osztályú csapat a mezőnyben. A csapat a Championship negyedik helyén áll, hatpontos lemaradással a listavezető Norwich City mögött. Az együttes a Newcastle-t győzte le a legjobb nyolc között, ezzel nem kis meglepetést okozva bejutott a legjobb négy közé.

A Brentford különleges klubmodelljéről 2020 januárjában írtunk, Marosi Gergely „Beintettek az angol akadémiai rendszernek, és nekik lett igazuk” című cikke ide kattintva olvasható.

A Spurs a Stoke City otthonában nyert 3–1-re a negyeddöntőben. A bajnokságban szintén negyedik helyen áll – igaz, egy osztállyal feljebb, a Premier League-ben.

A két együttes 2000-ben találkozott legutóbb, akkor a Tottenham 2–0-ra nyert. A legutóbbi hat randevújuk mind a Ligakupában történt, öt Spurs-siker mellett egy döntetlen a mérleg. Bajnokin legutóbb 1949-ben futottak össze, a másodosztályban 1–1-re végeztek a felek. A párharc első meccsét még 1902-ben rendezték, azon a Brentford 2–1-es sikert aratott.

Az örökmérleg 42 tétmeccsen 22 Tottenham-győzelem, 14 döntetlen és mindösszesen hat Brentford-siker.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik