NBA: a Nets ellen törte meg vereségszériáját a Lakers

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.11.14. 09:11
null
Embiid megmutatta, hogyan kell 59 pontot dobni (Fotó: Getty Images)
Joel Embiid és Darius Garland is elképesztően nagyot játszott, de utóbbi nem ért győzelmet, simán nyert a Denver, ismét kikapott a GSW, folytatta jó sorozatát a Washington, 145 pontot dobott az OKC.

New York Knicks–Oklahoma City Thunder 135–145

Pontháborút nyert a Thunder. Finoman szólva sem a védekezések domináltak ezen a mérkőzésen, mindkét gárda rendkívül könnyedén, gyorsan, ellenállás nélkül jutott el jó dobóhelyzetekig, egyébként is megvolt a szükséges labdajáratás ahhoz, hogy ezek meglegyenek, illetve be is dobálták őket minden gond nélkül – az OKC szezoncsúcsot jelentő 62.5 százalékkal célzott mezőnyből, míg a Knicks „csak” 50százalék körül maradt, de bedobott 29 büntetőt, 13–4-re nyerte a lepattanózást és hattal kevesebb labdát adott el. A hazaiak kezdtek jobban és 48–36-ra nyerték az első negyedet, de ez egy ilyen meccsen nem jelentett nagy különbséget, a második játékrészt már az OKC húzta be 43–25-re, majd a harmadikban is 40 fölé jutott a gárda, ott további tíz pontot tett közé – 19-cel is vezetett és közte 16-ról indult az utolsó felvonás. A New York próbálkozott, de a Thunder olyan könyörtelen dobóformát mutatott be, hogy arra egyszerűen nem volt ellenszer, a záró etapban közelített a vendéglátó, de nem eléggé, így némi meglepetésre újra győzött a Madison Square Gardenben Mark Daigneault csapata. Shai Gilgeous-Alexander (37 pont, 8 gólpassz) újabb extrája mellett Josh Giddey tripla-duplája (24 pont, 10 lepattanó, 12 gólpassz, 10/14 mezőnyből) és Lu Dort nagy meccse (24 pont, 8/11 mezőnyből) is említést érdemel, de az egész csapat szenzációsan működött, míg New York-i oldalon RJ Barrett eltűnt, Jalen Brunson sem nőtt fel igazán a feladathoz, a Reddish-Randle páros, valamint a padról rövid idő alatt is sokat hozzátevő Immanuel Quiclley próbálta meg húzni az együttest. Érdekesség, hogy a faultgondokkal küzdő Barrettet végül az utolsó másfél negyedben nem is láttuk már, annyira nem tudott érvényesülni – Tom Thibodeau vezetőedző szerint az SGA-Giddey párost nem nagyon lehetett most megfogni, és csak egy ötösük tudott védekezni, ezért azt erőltette a meccs végén. A találkozó után mindkét társaság 6–7-es mérleggel áll.

A Knicks legjobb dobói: Reddish 26/6, Randle 25/9, Quickley 24/3
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 37/6, Dort 24/6, Giddey 24/6

Cleveland Cavaliers–Minnesota Timberwolves 124–129

Csak a vége lett szoros. A végeredményre rápillantva azt gondolhatjuk, hogy szoros, izgalmas mérkőzést vívtak a felek, pedig ez kicsit sem igaz: a Minnesota 40–20-ra nyerte az első negyedet, letarolta a tartalékos Clevelandet, majd onnantól ezt a különbséget menedzselgette – de olyannyira, hogy a záró etap is éppen közte húszról indult még. A Cavs ott Darius Garland extrájával óriási hajrába kezdett, és kis híján csodát tett: már az utolsó öt percben jártunk, amikor még mindig 117–100 állt az eredményjelzőn, a hazaiak viszont fél perccel a vége előtt 124–122-ig közelítettek. Itt azonban Taurean Prince támadópattanója és két büntetője elállította a vérzést, a Cavs nem tudott gyorsan kosarat szerezni, így pedig a Minnesota lezárhatta a csatát – azt a csatát, amelyet 43 percig könnyedén kontrollált, a végén mégis majdnem kiengedte a kezéből. D'Angelo Russell (30 pont, 12 gólpassz, 4/5 tripla) és Karl-Anthony Towns (29 pont, 13 lepattanó, 11/16 mezőnyből) nagyon hatékony és eredményes teljesítménye biztos alapot jelentett a Wolves számára, Rudy Gobert dupla-duplája is jól mutat (15 pont, 13 lepattanó, 2 blokk), ezúttal Anthony Edwards offnightja is belefért (10 pont, 5/13 mezőnyből), mert a padról Prince 19 ponttal szállt be – három vereség után nagyon fontos idegenbeli győzelmet arattak, most pedig győzelmi reményekkel mennek tovább Orlandóba is.

Garland extrája sem volt elég. Mitchell és Allen is hiányzott a clevelandi kezdőből, két meghatározó játékos nélkül kellett megvívniuk ezt a csatát az ohióiaknak, akik igazából Darius Garland elképesztő produkciójára építettek: az irányító 16/31-es mezőnymutatóval és 10/15 triplával (!) 51 pontos estét produkált – természetesen ez utóbbi két adat karriercsúcsnak számít. A végén ő egymaga hozta vissza a meccsbe csapatát, ugyanis a negyedik negyedben 27 (!) egységet tett fel a táblára egyedül, míg a teljes Minnesota csak 25-öt, a hajrában is az ő nagy dobásaival zárult az olló, de nem tudta győzelemmel megkoronázni egészen pazar teljesítményét. Így pedig nem sikerült kimászniuk a gödörből: sorozatban negyedszer kaptak ki a nyolcas sikerszéria óta, már csak 8-5-re állnak, így kicsit hátrébb csúsztak a tabellán is – szerdán Milwaukee-ban rangadóznak, az sem lesz éppen könnyű feladat.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 51/30, Stevens 15, Love 14/9
A Timberwolves legjobb dobói: Russell 30/12, Towns 29/9, Prince 19/3

Washington Wizards–Memphis Grizzlies 102–92

Magabiztos Washington. A Mavericks és a Jazz legyőzése után a Memphist is lenyomta a fővárosi alakulat, amely továbbra is Bradley Beal nélkül küzd, de összességében már sorozatban negyedik sikerét húzta be, és 8–6-ra javította a mérlegét. Nem voltak nagy fölényben a hazaiak, de nagyon szigorú, fegyelmezett, kitalált védekezéssel nehezítették meg a tartalékos Grizzlies dolgát, elöl pedig a 19 bedobott triplájukra támaszkodtak: közelebbről nem céloztak jól. távolról viszont 19/40-nel zártak, ami egy ilyen szenvedős meccsen elégnek is bizonyult a győzelemhez. Kristaps Porzingis (25 pont, 6/10 tripla, 2-2 labdaszerzés és blokk) mellett még a 4/7 triplás, 21 pontos Deni Avdijában volt tűzerő, de Morris, Goodwin és Kispert is hozzá tudott tenni, érdekes módon azt is elbírták, hogy Kyle Kuzma magához képest betlizzen és 5/13-as mezőnymutatóval kilenc pontot erőlködjön össze. A szoros, kiélezett első félidő után a harmadik negyedben kicsit meg tudtak már lépni, és a záró etapra is megmaradt a lendületük, 14 pont volt a legnagyobb előnyük, de az utolsó percekben már nem volt min izgulniuk – a Grizzliesben egész este nem volt annyi potenciál, hogy fordítani tudjon. A jó formába lendült csapatot Wes Unseld Jr. vezetőedző is dicsérte, következőleg az OKC ellen folytathatják a szériát.

Nem bírta el a hiányzókat a Memphis. Ja Morant és Desmond Bane nélkül kissé „lefulladt” támadójátékot mutattak be a vendégek, összességében 40százalék alatt maradtak mezőnyből, csak 9/28-cal tripláztak, nem járt jól a labda, nem tudtak odaérni a büntetővonalra, összességében csoda, hogy csak tíz ponttal kaptak ki. Dillon Brooks 19 egységgel próbált a társaság élére állni, illetve sokat játszottak Steven Adamsen keresztül, de ez már annyira vészforgatókönyvnek tűnt támadásban, hogy nem járhattak sikerrel. Taylor Jenkins vezetőedző pont ezért nem volt elégedetlen, szerinte a körülményekhez képest teljesítették, amit lehetett, tetszett neki, ahogy játékosai küzdöttek, keményen játszottak, jól védekeztek, ez most ennyire volt elég - mennek tovább New Orleansba, megpróbálnak ott javítani.

A Wizards legjobb dobói: Porzingis 25/18, Avdija 21/12, Kispert 12/6
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 19/9, Jones 17/3, Aldama 15/9

Philadelphia 76ers–Utah Jazz 105–98

Meccs az emlékezetnek. A Sixers szombat este még az Atlanta ellen nyert rangadót úgy, hogy Joel Embiid 42 pontot dobott, majd másnap az eddigi nyugati listavezető Jazz ellen is győzött (továbbra is James Harden nélkül), Embiid pedig még arra a produkciójára is rátett egy lapáttal a back-to-back második felén. A hazaiak sztárcentere a pályafutása eddigi legjobb egyéni teljesítményét rakta ki a pályára: 19/28-at dobott mezőnyből, 20/24 büntetőt hajított a gyűrűbe, így összesen 59 pontos karriercsúcsot (!) szórt, leszedett 11 lepattanót, kiosztott 8 gólpasszt, de volt ereje védekezni is, ahol 7 blokkot tett be a közösbe. Az egészen döbbenetes produkció az idei NBA-szezon eddigi legjobbjának számít, Embiid egy olyan csapatot vezetett győzelemre, amelyben rajta kívül csak Tyrese Maxey lépte túl a nyolc (!) dobott pontot. és amely összesen négy triplát tudott a gyűrűbe küldeni. Az NBA történetében még senki sem produkált ilyen statisztikákat (50-10-5-5), ráadásul a negyedik negyed már tényleg egészen szürreálisan alakult: a Philly 27 pontjából 26-ot dobott Embiid, ezzel vezette győzelemre együttesét. Doc Rivers vezetőedző szerint ő még nem látott ilyen dominanciát, ha a támadást és a védekezést is számítjuk, míg Tyrese Maxey azt ismételgette, hogy „Joel Embiid nagyon jó kosárlabdában...”

Back-to-back vereség. A hétvégének még 10–3-mal, nyugati éllovasként ment neki a Jazz, előző este viszont némileg váratlanul kikapott Washingtonban, most pedig elsöpörte a csapatot az Embiid-show. A védekezésük így is tette, amit kellett, ezúttal támadásban maradtak el a várakozástól: 40százalék alatt zártak mezőnyből, 30 százalék alatt tripláztak, a Conley-Clarkson hátvédpár 5/22-t szenvedett össze, és ezúttal Lauri Markkanen sem hozta az extrát. Így nehéz volt mit tenni, a negyedik negyedben pedig Embiid döbbenetes produkciója végül le is nyomta őket: egálról indult az utolsó felvonás, de minden védekezésükből a centert kellett volna megfogni, a hajrára pedig teljesen kifulladtak elöl, az utolsó három percben egyáltalán nem szereztek pontot, 96-96 után túl sokat hibáztak ahhoz, hogy nyerni tudjanak. A back-to-back vereségek miatt utolérte őket a nyugati élmezőny, most viszont három idegenbeli meccs után hazatérhetnek, és a New Yorkot fogadhatják.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 59/3, Maxey 18/6, Harris 8
A Jazz legjobb dobói: Beasley 18/12, Markkanen 15/6, Sexton 15

Chicago Bulls–Denver Nuggets 103–126

Sima Denver. Könnyedén javított a bostoni vereség után a Nuggets, a vendégek 12 ponttal nyerték az első negyedet, 15-tel vezettek a nagyszünetben, és a fordulás után sem vettek vissza, a harmadik játékrészben már húsz egység fölé növelték a különbséget. Összességében végig kontrollálták az eseményeket, erőlködés és izgalom nélkül, tükörsimán nőttek a Bulls fölé: 60 százalékkal dobtak mezőnyből, 48 százalékkal tripláztak és 33 gólpasszt osztottak szét csapatszinten. Michael Porter Jr. 24 perc alatt 31 pontot jegyzett és 6/9 hármast pörkölt be, Jamal Murray 23 pontot szórt, Nikola Jokics pedig összesen 4/4 dobást vállalt mezőnyből, ő inkább a 14 gólpasszával tűnt ki ezen az estén. A második félidőben összességében már pihentetni is tudott Michael Malone, 25 perc körül játszottak a kezdők, csak Murray kapott kicsit többet, de a Bulls semmilyen ellenállást nem tudott kifejteni – védekezésben átjáróház volt a hazaiak produkciója, ez pedig a támadójátékukra is rányomta kicsit a bélyegét. Zsinórban második vereségükkel már csak 6–8-ra állnak DeRozanék, összességében ötből négyszer kaptak ki, kisebb gödörbe kerültek, következőleg New Orleansban kellene javítaniuk - miközben a Denver 9–4-gyel holtversenyben vezeti Nyugatot.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 21/3, DeRozan 16, Williams 15/6
A Nuggets legjobb dobói: Porter Jr. 31/18, Murray 23/6, Gordon 13/3

Sacramento Kings–Golden State Warriors 122–115

Sabonis nagy meccse újabb győzelmet ért a Kingsnek. Domantas Sabonis 26 ponttal és 22 lepattanóval pusztított ezen a mérkőzésen, a Sacramento magasembere ezzel kettős szezoncsúcsot szállított, 10/17 dobását a gyűrűbe küldte, de kiosztott 8 gólpasszt is, egészen szenzációs teljesítményt nyújtott, sem Draymond Green, sem más nem okozott neki problémát a GSW részéről. Mellette De'Aaron Fox (22 pont, ebből 11 a negyedik negyedben) és az újonc Keegan Murray (21 pont, 3 labdaszerzés, 5/9 tripla) is csillogott, de Kevin Huerter is hozta, amit várnak tőle (17 pont, 4 gólpassz, 4/6 tripla), úgyhogy ezúttal is közel tökéletesen működött a Kings gépezete. A hazaiak mélyről álltak fel, az első negyedet 13 ponttal elbukták még, de aztán a lovak közé csaptak, a nagyszünetben már ők vezettek, majd kilenc ponttal ellógtak, amit végül be is tudtak osztani. Az utolsó negyedben egyszer még visszavette a vezetést a Warriors, de 110–113 után egy 9–0-t repesztett a Kings, Fox egymaga hetet vállalt ebből, innen pedig már nem volt visszaút, másfél percnél Harrison Barnes duplája lezárta a küzdelmet. A Sacto összességében most is meggyőző volt, a 0-4-es rajt óta 6-2-t ment a gárda, a jelenlegi formáját elnézve pedig bárkire veszélyes lehet...

Curry őrülete nélkül még mindig nem megy. Az előző két meccsét úgy nyerte meg a Warriors, hogy Steph Curry mindkétszer 40+ pontot szerzett, most viszont visszatért az emberi szintre, ez pedig már nem is volt elég a címvédőnek. Az irányító 27 egységet termelt 50 százalék feletti hatékonysággal, vele a pályán nullában volt a GSW (ami a legjobb mutató a csapatnál), Klay Thompson 5/13 triplát dobott be, Jordan Poole 20 perc alatt 18 pontot szerzett a padról, Andrew Wiggins pedig nagyon felszívta magát és 26 pontig jutott jó hatékonysággal, kevés hibával. Ez sem lett azonban elég, mert védekezni ezúttal sem tudtak, visszajött az a probléma, ami a szezonjuk legtöbb meccsén felmerült eddig - ez pedig most újabb vereséget eredményezett. Steve Kerr szerint a Kings lejátszotta őket, Sabonisra nem volt válaszuk, egyszerűen gyengébbek voltak, mint ellenfelük, Steph Curry pedig hitetlenkedve fogadja, hogy 0-7-re állnak idegenben...

A Kings legjobb dobói: Sabonis 26/6, Fox 22/6, Murray 21/15
A Warriors legjobb dobói: Curry 27/9, Wiggins 26/9, Poole 18/9

Los Angeles Lakers–Brooklyn Nets 116–103

Davis múltidézése. A 2020-as bajnoki cím óta ritkán láttuk igazán domináns formában Anthony Davist, a Lakers magasembere most viszont feltüzelt állapotban, harapós kedvében lépett pályára, és ízekre is szedte a Brooklynt. Davis 37 pontos szezoncsúcsot hintett, leszedett 18 lepattanót, amelyből karriercsúcsot jelentő 10 érkezett a támadóoldalon, 15/25-öt dobott mezőnyből, és végig a festékben brusztolt, rá sem emelt egyetlen triplát sem. Davis uralta a mérkőzést, minden körülötte forgott a Lakers és a Nets részéről is, mellette a 7/9 triplát hozó Reaves–Walker páros is profitált ebből, a gyengén dobó Russell Westbrook 12 gólpasszt osztott szét, a Los Angeles pedig végül öt vereség után tudott újra győzelmet aratni. Egy megingásuk volt azért, az első félidőt kilenc ponttal nyerték, a harmadik negyedben 16-tal vezettek, de ott jött egy hullámvölgyük és a Nets négy egységnyire vissza tudott zárkózni – azonban még időben elállították a vérzést, és a záró etapban ismét ők kerültek fölénybe. Úgy kellett már ez a siker a LeBron James nélkül játszó hazaiaknak, mint egy falat kenyér, most pedig napokig pihenhetnek, mielőtt fogadják a Detroitot.

Sok volt a back-to-back. Hétből öt győzelem után, jó formában érkezett erre a meccsre a Brooklyn, de előző este ugyanebben a csarnokban még a Clipperst győzte le, így fáradtabban lépett pályára, mint ellenfele. Ez megmutatkozott, talán ezért sem volt energiájuk a vendégeknek Davis ellen, de összességében sem tudták átvenni az irányítást, csak a harmadik negyedben futott 16–3 volt az az etap, amikor az történt, amit ők akartak. Ez nem lett elég, hiába Kevin Durant újabb jó meccse (31 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk), nem tudták tovább nyújtani a jó szériájukat, bár Jacque Vaughn vezetőedző nem volt elégedetlen, szerinte a b2b ellenére jól álltak hozzá, Most mennek tovább Sacramentóba, aztán Portlandben zárják a túrájukat, majd a Grizzlies elleni hazai után újabb kirándulásra indulnak, nincsenek könnyű helyzetben.

A Lakers legjobb dobói: Davis 37, Walker IV 25/12, Reaves 15/9
A Nets legjobb dobói: Durant 31/6, Thomas 15, Sumner 13/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik