Egyenlített a bajnok otthonában a Bulls, 3–0-ra vezet a Philly

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.04.21. 09:20
null
Joel Embiid győztes dobása (Fotó: Getty Images)
DeMar DeRozan 41 pontja sok volt a Milwaukee-nak, Joel Embiid óriási dobásával nyerte meg a hosszabbítást Torontóban a Sixers, a Boston pedig az utolsó negyedben remekelve megint legyőzte a Brooklynt az NBA rájátszásának első körében.

 

Boston Celtics–Brooklyn Nets 114–107

A Boston bírta jobban a végét. A mérkőzés túlnyomó részében a Brooklyn diktált, a vendégek egy 9–0-val kezdték a találkozót és onnantól nagyon sokáig kontrollálták az eseményeket – kilenccel nyerték az első negyedet, tízzel vezettek a nagyszünetben és 17 volt a legnagyobb előnyük az este folyamán. A harmadik negyed hajrájában ugyan egyszer egyenlített a Boston, de erre is érkezett válasz egy 9–2-es futás képében, így továbbra is a Nets járt előrébb, a fordulat csak a záró etap elején következett be: négy és fél perc alatt egy 11-0-t repesztett a hazai alakulat, a Brooklyn pedig teljességgel megtorpant. A vendégek amit lehetett, azt elrontották és közel nyolc perc alatt összesen két (!) pontot tudtak szerezni, majd ugyan az utolsó kettőben dobtak tizenegyet, de az már csak az eredmény kicsit szebbé tételére volt elegendő. Az utolsó negyed első tíz percében 2/17-et sikerült összehoznia mezőnyből Steve Nash alakulatának, így egyszerűen nem nyerhetett, mintha bedeszkázták volna a gyűrűt a társaság előtt – közben Jaylen Brown egymaga bevert tíz pontot, a Celtics 29-ig jutott a játékrész során és köszönte szépen a győzelmet. A Nets nagyon bánhatja ezt a bostoni kirándulást, mert elsőre egy másodpercre és egy védekezésre volt a sikertől, most pedig több mint három negyeden keresztül vezetett, mégis 0–2-vel mehet haza, a Celtics eddig tökéletesen maximalizálta a lehetőségeit.

Durant és Irving is leradírozva. Döbbenetes, hogy a teljes második félidőben 1/17-et dobott közös erővel a Kevin Durant, Kyrie Irving páros, a bostoni védekezés tökéletesen dolgozott a Nets két sztárján – Durant 27 ponttal és 4/17-es mezőnymutatóval zárt, a 18/20 büntetője sokat javított a helyzetén, míg Irving alig tíz pontot tett hozzá 4/13-mal. Ketten együtt hat gólpasszt és nyolc eladott labdát jegyeztek, a Celtics elérte, amit akart, vagyis hogy Bruce Brown, Goran Dragic vagy Seth Curry fejezze be a támadásokat, ne a két vezér, ez pedig teljesen jól működött a végére. A hazaiaknál sem volt egyéni extra, Jaylen Brown 22 ponttal lett a legjobb dobó, de a nyolc pályára lépő játékosból heten is 12–22 között szórtak és csapatszinten 52%-os mezőnymutatót értek el – belefért Jayson Tatum gyengébb dobóformája, Derrick White kosár nélküli meccse, Marcus Smart visszafogottabb teljesítménye, így is rendkívül fontos győzelmet arattak és nyugodtan, magabiztosan utazhatnak át Brooklynba.

A Celtics legjobb dobói: J. Brown 22/6, Tatum 19/6, Williams 17/9
A Nets legjobb dobói: Durant 27/3, B. Brown 23/9, Dragic 18/3

A párharc állása: 2–0 a Celtics javára.

 

Toronto Raptors–Philadelphia 76ers 101–104 – hosszabbítás után

Joel Embiid óriási dobása döntött. Teljesen más meccset láttunk az előző kettőhöz képest, a Toronto sokkal-sokkal jobban levédekezte a Sixerst és a találkozó első felében egyértelműen dominálni is tudott – vezetett 17-tei is a második negyedben, már az is nagy tett volt a Philly részéről, hogy a nagyszünet előtt visszakapaszkodott tízen belülre. A fordulás után azért változott a helyzet és a harmadik negyedben remek védekezéssel visszajöttek a vendégek egál körüli eredményre, egyszer-egyszer még vezettek is, de három pontnál nagyobb fórral sosem, így érkeztünk el a negyedik játékrész hajrájához. Szűk két perccel a vége előtt még 95–90-re a Raptors vezetett, de végül mindkét csapat nyerhetett volna: Maxey és Harden duplái után utóbbi csak egyenlített egy büntetővel, de egyet kihagyott, így a vezetést nem vették át, 27.5 másodpercnél Precious Achiuwa mindkét dobását elhibázta a vonalról, végül a győzelemért indított támadásból kimaradt Embiid triplája és Harris második szándékú próbálkozása is. Jöhetett a hosszabbítás, ahol a Toronto már csak húsz másodpercig vezetett, de 101–101-nél OG Anunoby is kihagyott egy clutch büntetőt, csak egyenlíteni tudott. A lepattanót megszerezte Embiid, majd időkérés nélkül felhozták a labdát, de a centert olyan jól levédekezte a Raptors, hogy Doc Rivers az utolsó pillanatban időt kért – 0.9 másodperc maradt a támadóidőből és 2.6 a mérkőzésből. Az oldalbedobással aztán Embiidet keresték, aki a triplavonalon túl kapta meg a labdát, majd futtából, félfordulattal beleállt egy hármasba, amit könyörtelenül be is bombázott – pont el tudta engedni 0.9 másodpercen belül, pár tized maradt még a meccsből is, de a Toronto már nem tudott válaszolni. A Philly-center elképesztő megmozdulásával így ezt a találkozót is elvitte Doc Rivers csapata, amely ezzel a sikerrel 3–0-s, döntőnek tűnő előnybe került a párharcban.

A sok eladott labda is belefért. Ezúttal egyáltalán nem tudott vigyázni a játékszerre a Sixers, az első mérkőzés három eladott labdájától jutottunk el mostanra oda, hogy 24 (!) alkalommal veszítette azt el a társaság, amelyekből 27 pontot kapott – közben ő maga nem tudott rohanni, így a Toronto ezen a téren jelentős előnybe került. Viszont a Sixers 50% feletti mezőnymutatót és 40% feletti triplázást produkált, a Raps ezeket 44 és 37%-kal oldotta meg, ráadásul a lepattanózást is a vendégek vitték el 46–32-re. Összességében a kanadaiak sokkal jobban megnehezítették és elvették a Philly játékát, de végül ez sem bizonyult elégnek, nem volt szerencséjük vagy megremegtek a clutch pillanatokban, innentől pedig már borzasztóan nehéz helyzetben vannak. Egyénileg az említett Embiid lett a meccs legjobbja, ő 33 ponttal, 13 lepattanóval és 12/20-as mezőnymutatóval zárt, James Harden 19 ponttal, 6 lepattanóval és 10 gólpasszal pontozódott ki, Tobias Harris dupla-duplázott, Tyrese Maxey 19 pontot tett hozzá 18 dobásból, a Green, Niang páros pedig 6/11 triplával segített be. A Raptorsnál OG Anunoby ment nagyot, ő 26 ponttal és 4/9 triplával zárt, de Gary Trent Jr. is összeszedte magát (24 pont, 4/9 hármas), a padról pedig Achiuwa dobott egy 20-ast 9/11-es mezőnyözéssel. Gyengébben muzsikált viszont VanVleet és Siakam is, ők együtt 9/29 dobtak 24 pontot és 2/12 triplájuk esett be.

A Raptors legjobb dobói: Anunoby 26/12, Trent Jr. 24/12, Achiuwa 20/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 33/9, Harden 19/6, Maxey 19/3

A párharc állása: 3–0 a 76ers javára.

 

Milwaukee Bucks–Chicago Bulls 110–114

DeRozan nagyot ment, szinte végig vezetett a Bulls. 9–0-val kezdte a mérkőzést a Chicago és az előző találkozóhoz képest sokkal-sokkal potensebb, hatékonyabb támadójátékot nyújtott, amiben jelentősen benne volt az is, hogy egyénileg óriásit javult DeMar DeRozan. A Bulls vezére az előző mérkőzés szenvedése után most megállíthatatlannak bizonyult, a gyűrűig is rendszeresen elment, de sorra dobálta be a védjegyének számító középtávolikat is, mindegy volt, hogy ki fogja. DeRozan végül 41 pontig jutott 16/31-es mezőnyözéssel és 9/9 büntetővel, csapata pedig szinte végig vezetett: az első negyedben azért fordított még a Bucks, de a második hajrájában meglépett a Chicago, 48–45 után egy 15–4-gyel zárta a játékrészt a gárda, onnantól pedig már nem adta ki a kezéből az előnyt. A Bucks végig futott ellenfele után, néha meg is közelítette, de volt közte 18 pont is, a hajrában pedig mindenre válaszolt a Bulls, a Milwaukee védekezése képtelen volt megállítani a vendég együttest. A döntő ütést 18 másodpercnél éppen DeRozan vitte be, amikor egy hozzákerült támadópattanóból dobott egy clutch kettest 112–109-nél, így abszolút megérdemelt, jogos győzelmet aratott a társaság és elvette a címvédő pályaelőnyét.

Middleton megsérült. A Bucks jóval gyengébben dobott ezen az estén a Chicagónál, mezőnyből csak 49–46% volt a két csapat, de triplából már 48–39 volt a különbség, büntetőből pedig 93-65, hiába harcolt ki jóval több egypontost a Milwaukee, nem tudta bedobni őket. Rohanni egyik csapat sem tudott, 6-7 pontokat szereztek leindításból, félpályán kellett megoldani a helyzetet, ebben pedig most DeRozan parádéjával jobbnak bizonyult a Chicago, a Bucks egyáltalán nem tudta érvényesíteni az akaratát és a játékát. A hazaiaknál Janisz Adetokunbo azért hozta az extrát (33 pont, 18 lepattanó, 9 gólpassz, 11/20 mezőnyből, bár 7 büntetőt is kihagyott), Brook Lopez is dobott 25 pontot és ezúttal a Middleton, Holiday, Matthews trió sem támadott rosszul, a gondok inkább hátul jelentkeztek – a Bullsnál DeRozan mellett Nik Vucsevics (24 pont, 13 lepattanó) és Zach LaVine (20 pont, 3/4 tripla) is eljutott 20 egységig és fontos pillanatban mindig megfelelő helyzeteket tudtak kialakítani. A két kispad kezet foghat egymással, 10–8-ra nyerte ezt a csatát a Bulls, a Bucks fő gondja viszont a vereség mellett az, hogy Khris Middleton megsérült: meghúzódott a térdszalagja, ma megy MRI-re, az utolsó bő hat percben már nem tudott a pályán lenni, miután elcsúszott. Ez meglehetősen aggasztó az amúgy sem túl meggyőző bajnok számára, amelynek most idegenben, valószínűleg Middleton nélkül kell felpörögnie és visszaszereznie a pályaelőnyt – aligha lesz már ebből olyan könnyű párharc, mint amire sokan számítottak.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 33, Lopez 25/9, Middleton 18/15
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 41, Vucsevics 24/12, LaVine 20/9

A párharc állása: 1–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik