Gyász: hirtelen nagyot emelkedett, mielőtt lezuhant Bryant gépe

H. K.H. K.
Vágólapra másolva!
2020.01.27. 14:27
null
Hirtelen nagyot emelkedett, mielőtt lezuhant Kobe Bryant gépe (Fotó: AFP)
Az ESPN és a tragédiáról elsőként cikkező TMZ is kiderített néhány információt a Kobe Bryant, valamint nyolc másik ember halálát követelő helikopter-balesettel kapcsolatban.

 

Egy névtelen, ámde a nyomozás részleteibe beavatott informátor arról beszélt, hogy Kobe Bryant gépe, az 1991-es gyártású Sikorsky S–76B helikopter – ottani idő szerint – néhány perccel reggel 9 óra után szállt fel a Los Angeles közelében (Santa Anában) található John Wayne repülőtérről. A hírek szerint a pilóta, Ara Zobayan először 9.30 körül lépett kapcsolatba a Burbank repülőtér irányítótornával, s ezt követően a gép mintegy 15 percig körözött a levegőben, azt remélve, hogy a rendkívül sűrű köd némileg feloszlik. A köd akkora volt, hogy Josh Rubenstein, a Los Angeles-i rendőrség szóvivője elmondta, még a rendőrségi helikoptereket sem használták a délelőtti órákban.

Az ESPN úgy tudja, hogy az irányítótorony a balesetet megelőző percekben folyamatosan kommunikált, és segédkezett Ara Zobayannak – az ESPN birtokába jutott egy hanganyag, amelyen néhány perccel a baleset előtt is jelezték a pilótának, hogy túl alacsonyan repül, s emelkedjen, mert különben nem tudják követni a radaron a dombos terepviszonyok miatt.

A TMZ ezzel kapcsolatban azt írja, hogy a már említett 9.30 körüli bejelentkezése után a helikopter észak felé indult a 118-as autópálya irányába, majd nyugatnak fordult, és a 101-es autópálya mentén haladt. A portál szerint 9.40-kor a pilóta az óriási köd és a rossz időjárási viszonyok miatt délnek fordult a géppel, ami kritikusnak bizonyult, ugyanis abban az irányban hegyvidéki terület húzódik. A beszámolók szerint a pilóta ekkor hirtelen 1200 lábról 2000 lábra (366 méterről 610 méterre) emelkedett a géppel, néhány pillanattal később, 9.45 és 9.47 között viszont a helikopter mintegy 1400 láb magasan (427 méter) egy hegy oldalába csapódott.

Egybehangzó állítások szerint a becsapódás előtt a helikopter 161 csomóval (mintegy 300 kilométer per óra) repült, míg zuhanási sebessége 45 mérföld per óra (72 kilométer per óra) volt.

A hatóságok a baleset után néhány órával azt mondták, már tart a vizsgálat, s néhány nap kell az összes részlet kiderítéséhez. Egyelőre tehát ennyit tudni Kobe Bryant halálának körülményeiről.

Ami műszaki meghibásodásra utalhat, az néhány szemtanú állítása, akik a TMZ beszámolója alapján furcsa zajt hallottak a helikopternél, ebből motorproblémára következtetnek, ezek viszont csupán találgatások.

A történtek után megszólalt Justin Green, aki korábban a haditengerészetnél helikopter-pilóta volt.

„Az S76-os nagyon drága, kifinomult helikopter, ami biztos nagyon jó minőségű gép.”

A tragédiát követően a Sikorsky típust gyártó Lockheed Martin gazdasági társaság jelezte, az Egyesült Államok Nemzeti Közlekedésbiztonsági Testületével (NTSB) együttműködve szintén vizsgálatot rendelt el annak érdekében, hogy meghatározzák, mi okozta a helikopter lezuhanását.

„A gép biztonsága számunkra az első számú prioritás, ha a vizsgálat során bármilyen probléma vetődne fel, értesítjük az ügyfeleinket” – olvasható a vállalat közleményében.

Az AS cikke megemlíti: Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, valamint a brit királyi család is előszeretett repül Sikorsky S-76-os helikopterrel. A The Independent kiderítette, hogy az elmúlt években két másik halálos kimenetelű baleset is történt az említett típussal – Kanadában, 2013-ban egy orvosi helikopter zuhant le, a fedélzeten lévő mind a négy ember elhunyt, míg 2017-ben Törökországban történt baleset, amelyben hét ember vesztette életét.

Mint ismert, több utassal együtt Kobe Bryant – aki már játékosként is rendszeresen Sikorsky S-76-os típusú helikopterével utazott, többek között a Los Angeles Lakers mérkőzéseire is a STAPLES Centerbe – volt ott a helikopteren, amely eddig ismeretlen okokból lezuhant, és kigyulladt.

Az ABC hírcsatorna beszámolója szerint helyi idő szerint reggel 10 órakor (magyar idő szerint 19 órakor) a dél-kaliforniai Calabasas közelében, ködös időjárásban zuhant le a helikopter, fedélzetén öt emberrel. Utóbbi információt vasárnap éjjel a hivatalos szervek korrigálták: nem öt, hanem kilenc ember tartózkodott a gépen.

A Los Angeles-i rendőrség közlése szerint a lezuhant gép azonnal kigyulladt, ahogy a körülötte lévő bozótok is, így a tűzoltók rendkívül nehezen tudták megközelíteni.

A balesetet senki sem élte túl. Az egykori sportoló felesége, Vanessa Bryant mellett három gyermekét, Nataliát, Biancát és Caprit hagyta hátra.

A baleset okát egyelőre vizsgálják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik