NHL: a Stastny család megelőzte a Gretzky fivéreket

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.03.23. 12:37
null
Stastnyék első eresztése a 100. születésnapját tavalyelőtt ünneplő NHL-nél is legendás címkét kapott (Fotó: Getty Images)
Történelmet írt a Stastny család: Paul megszerezte a família 2862. NHL-pontját, amivel az örökranglistán megelőzték a Gretzky fivéreket.

 

Minden sportágban vannak a teljesítménynek különböző nem hivatalos „fokmérői” – a jégkorongban az egyik ilyen, ha valaki bármilyen kategóriában meg tudja előzni Wayne Gretzkyt.

A „Great One” egy halom mutatóban utolérhetetlen, de épp ettől nagy szó, ha időről időre felbukkan egy olyan statisztika, amelyben megelőzik. Most éppen akadt, még ha az összehasonlítás nem is igazságos: esetünkben ugyanis öten nyomtak le két, de leginkább egy embert, mint azt mindjárt kifejtjük...

POZSONYI FENEGYEREKEK CSEHSZLOVÁKIÁBÓL

A világpolitikai viszonyok a sportra is mindig jelentős hatással voltak, így a hetvenes-nyolcvanas években is, amikor a hidegháborús időszak enyhülése megnyitotta az utat a tengerentúlra a kelet-európai hokisok előtt. A leghíresebb szlovák jégkorongcsalád is így kerülhetett az NHL-be.

Trónok harca
Könnyen lehet, hamarosan egy másik nagy múltú családról írunk ugyanezen hasábokon.
Ha Stastnyékra azt mondtuk, igazi hokisfamília, mit mondjunk Sutterékra, ahol nem kevesebb mint hat fivér is egymásra licitálva gyűjtögette a pontokat az NHL-ben a nyolcvanas-kilencvenes években?!
Legnagyobbrészt nekik, illetve a háromszoros bajnok Brent Sutter fiának, a ma is aktív Brandonnak köszönhetően a Sutter-klán a második helyen áll az NHL családi örökranglistáján, és egy hajszál választja el őket a csúcstartóktól, a legendás Hull famíliától. Sutterék együttes erővel 3206 pontot gyűjtöttek eddig, ami már csak kilenc pontra van Dennis, Bobby és Brett Hull 3215-ös rekordjától, s bár Brandon Sutter jelenleg ágyéksérüléssel küzd, unokaöccsét, a mindössze 19 éves Rileyt tavaly draftolta a címvédő Washington Capitals – szóval, nagyon úgy néz ki, csak idő kérdése, hogy Sutterék megdöntsék Hullék családi uralmát.

A Stastny família tagjai valamennyien az akkor még javában a Csehszlovákiához tartozó Pozsonyban látták meg a napvilágot az ötvenes években. Családi hagyomány volt a hoki: „növekvő” sorrendben Vladimir, Marián, Anton és Peter is sokra vitte, bár előbbi némileg kakukktojás, ő legnagyobb sikereit edzőként érte el, a 2002-ben világbajnok szlovák aranycsapatot másodedzőként segítette. A három öcsike viszont már játékosnak is kiváló volt.

ELVÁLASZTHATATLAN TESTVÉRTRIÓ

A kivétel nélkül Slovan-nevelésű trió tagjai nemcsak otthon, a nagy vízen túl is elválaszthatatlanok voltak.

Peter és Anton az 1980–81-es szezonban robbant be az NHL-be és a ligához egy évvel korábban csatlakozó Québec Nordiques-be. Mint a mesékben, a legkisebb fiú volt a legtehetségesebb, eleve kétszeres világbajnokként érkezett Kanadába (tagja volt az 1975-ös, majd '76-ban címét megvédő csehszlovák válogatottnak is), ott pedig döbbenetes idénnyel tette le a névjegyét: 77 meccsen 109 pontig jutott, megnyerve a legjobb újoncnak járó Calder-trófeát! Vb-ezüstérmes bátyjának, Antonnak sem kellett szégyenkeznie a „szerény” 85 egységével. Québecben egyből látták, megfogták az isten lábát, egyúttal gyorsan rájöttek, mi lehet jobb két Stastnynál: három!

Úgyhogy a következő idényben már csatlakozott hozzájuk a szintén kétszeres világbajnok Marián is, aki megint nem akart lemaradni öccseitől, úgyhogy az 1981–82-es szezonban ő is odapakolt egy 89 pont/74 meccses bemutatkozó évadot...

A LEGKISEBB A LEGÜGYESEBB

Peterrel ugyanakkor senki sem versenyezhetett: a legifjabb zseni űrfokozatba kapcsolt, az 1981–82-es évadban úgy vezette főcsoportdöntőig a Québecet, hogy az alapszakaszban 80 meccsen 139 pontot tett be a közösbe (ez majdnem 1.75-ös átlag!), a playoffban pedig még 18-at... Következő négy évadában is kivétel nélkül elérte a 100 pontos álomhatárt, ám 1985-ben ismét a főcsoportdöntő jelentette a végállomást, pedig testvérei is ipari mennyiségben termelték a pontokat, pont per meccs átlag fölött, vagy annak közelében.

Eztán ért véget a nagy testvértrió uralma Québecben: az akkor már krisztusi korban lévő Marián a Toronto Maple Leafshez igazolt még egy évre, majd elhagyta az NHL-t, a svájci elitligában zárta le nagyszerű pályafutását.

Peter viszont megkapta a csapatkapitányi karszalagot, amire nagyon rászolgált, maradék öt Nordiques-idényében pont per meccs átlag felett teljesített, mielőtt New Jersey-be került volna – fájdalom, a Stanley-kupa-győzelem egyik helyen sem jött össze neki, ahogy Anton bátyjának sem, aki ugyancsak 1989-ben távozott. Peter örökre beírta magát a hokitörténelembe, 1048 pontjával a Nordiques történetének legeredményesebb játékosa – 26-os mezét 1995-ben vonultatták vissza –, s ezt már valószínűleg senki sem veheti el tőle, hiszen a franchise 1995-ben átköltözött Denverbe, ahol Colorado Avalanche néven üzemel ma.

NEM ESETT MESSZE AZ ALMA

Ám ezzel még nem volt vége, a Stastny família családi sikertörténete tovább íródott és íródik.
Az alma ugyanis nem esett messze a fájától: a hagyományt tovább ápolva a három testvér fiai is jégkorongozók lettek, viszont csak Peter két fia jutott el az NHL-ig. Yan és Paul egyaránt Québecben született: előbbi 91 meccsen lépett pályára a világ legerősebb bajnokságában, öccse, Paul viszont tényleg a papa nyomdokaiba lépett, már 867 mérkőzést húzott le az NHL-ben, s bár eredményességben nem veheti fel a versenyt apjával, azért a legtöbben az eddig összekuporgatott 681 pontját is elfogadnák... A Québec jogutódja, a Colorado, valamint a St. Louis Blues korábbi csapat kapitány-helyettese jelenleg a tavalyi nagydöntős Vegas Golden Knightsot erősíti, s a múlt héten történelmi mérföldkőhöz segítette családját.

Paul 678. pontja ugyanis azt jelentette, hogy a Stastny-klán megelőzte a családok örökranglistáján a Gretzkyket, azaz Wayne-t és Brentet: a szlovák ötös jelenleg 2866 egységnél jár összesen, míg a két Gretzky együttesen 2861-et gyűjtött NHL-pályafutása során – habár az együttesen ez esetben nagyon jóindulatú túlzás, tudniillik a 2861-ből 2857-et Wayne egymaga csipegetett össze...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik