Osztrák lett a „májer” lesiklásban, az első orosz és német arany - összefoglaló

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.09. 08:27
null
Az osztrákok már elérték, amiért Szocsiba utaztak: Matthias Mayer révén aranyérmesek férfi lesiklásban (Fotó: Reuters)
Az olimpia egyik legsűrűbb napja volt a vasárnapi, újabb emlékezetes győzelmekkel: az alpesi sízők egyik klasszikus számát, a férfi lesiklást Matthias Mayer nyerte meg, s ezzel túltett Calgaryban ezüstérmes édesapján is. A női biatlonosok sprintszámában Anastasya Kuzmina újabb aranyat szállított a szlovákoknak, miközben Szőcs Emőke a 70. helyen zárt. Az oroszoknak a műkorcsolyázó-csapat hozta az első aranyat, a németek közül egy szánkós, Felix Loch érte el először a dobogó tetejét férfi szánkóban, miközben a verseny egy orosz és egy olasz rekorddal is gazdagította az olimpiát. A nap záró számában Lengyelország Kamil Stoch révén 42 év után újra aranyat ünnepelhetett a férfi síugrók normálsáncversenyén. Ez és még sok érdekesség napi összefoglalónkban!

• AZ 1988-AS CALGARY-I EZÜSTÉRMES FIA ARANYÉRMET NYERT AUSZTRIÁNAK LESIKLÁSBAN, BODE MILLER CSAK 8.
• MIKLÓS EDIT A 10., BERECZ ANNA A 27. HELYEN ZÁRTA A NŐI LESIKLÁS VASÁRNAPI EDZÉSÉT
• A FÉRFIAK UTÁN A NŐKNÉL IS AMERIKAI ARANYÉREM SZÜLETETT A HÓDESZKÁSOKNÁL LEJTŐN
• A 30 KILOMÉTERES SÍFUTÓKNÁL A SVÁJCI DARIO COLOGNA DIADALMASKODOTT
• A GYORSKORCSOLYÁZÓ IREEN WÜST AZ ELSŐ HOLLAND, AKI HÁROM TÉLI OLIMPIÁN IS ARANYAT NYERT
• A SÍLÖVŐ ANASTASIYA KUZMINA MÁSODIK TÉLI ARANYÁT SZÁLLÍTOTTA SZLOVÁKIÁNAK, SZŐCS EMŐKE A 70.
• A MŰKORCSOLYÁZÓK ÚJ SZÁMÁBAN SZÜLETETT A HÁZIGAZDA ELSŐ ARANYA
• AZ OLIMPIAI ÉS VILÁGBAJNOKI CÍMVÉDŐ FELIX LOCHOT NEM LEHETETT MEGSZORÍTANI FÉRFI SZÁNKÓBAN, GYEMCSENKO ÉS ZÖGGELER IS REKORDER LETT

• FANTASZTIKUS TELJESÍTMÉNY KAMIL STOCHTÓL NORMÁLSÁNCON, ÖVÉ A NAP UTOLSÓ ARANYA

• ITT A TELJES PROGRAM
TELEVÍZIÓS PROGRAM

• AZ EDDIGI GYŐZTESEK ÉS AZ ÉREMTÁBLA
• ŐK LEHETNEK A LEGNAGYOBB EGYÉNISÉGEK

MEGNYITÓÜNNEPSÉG
A TÉLI OLIMPIA MEGNYITÓJÁNAK NAPJA PERCRŐL PERCRE
• GALÉRIA A MEGNYITÓ ÜNNEPSÉGRŐL

21.42 HAJRÁ, MAGYAROK – KANADÁBÓL IS! Egy kis biztatás a magyar olimpikonoknak: Facebookon kaptuk az alábbi képet egy pici magyar iskolából, a kanadai Ontarióban fekvő Kitchenerből. Az üzenet szerint a gyerekek ott is szívből szurkolnak a magyaroknak. Elhisszük. Az élő olimpiai hírfolyam délutáni szerkesztője, Cserháti Zoltán az ötkarikás híreken dolgozó stábtagok – Hegyi Áron, Karádi Zoltán, Rácz Péter, T. Szabó Gábor – nevében ezzel búcsúzik mára. Köszönjük a figyelmüket, tartsanak velünk holnap is, jó éjszakát!

21.35 NAGY NAP ELŐTT RÖVID PÁLYÁS KORISAINK. Ugyan hétfőn csak öt számban osztanak aranyérmet Szocsiban, magyar szemmel mégis az egyik legérdekesebb nap következik: női szuperkombinációban Berecz Anna és Miklós Edit méreti meg magát a lejtőkön, a rövid pályás gyorskorcsolyázóknál a férfiak – Béres Bence, Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor – 1500 méteren versenyeznek, míg a női váltó – Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Darázs Rózsa, Heidum Bernadett összeállításban – rögtön a 3000 méteres elődöntőben kezd a kanadaiak, a dél-koreaiak és az oroszok ellen, Keszlerre ráadásul 500-on egyéni feladat is vár. TELJES PROGRAM ITT!TV-MŰSOR ITT!

21.25 KI A 2. NAP LEGJOBB CSAJA? A tegnapi győztesünk Jekatyerina Bobrova. A mai jelöltek: egy új-zélandi és egy norvég hódeszkás, valamint egy orosz műkoris. INFÓ, EREDMÉNYEK, GALÉRIA ÉS SZAVAZÁS ITT!

21.05 EZ NEM FORTUNA! Mondhatják a lengyelek Kamil Stoch aranyérme után, hiszen Wojciech Fortuna 1972-es győzelme után 42 évvel megérdemelten ünnepelhetnek újra aranyat síugrásban.

20.23 LENGYEL ARANYÉREM A NAP UTOLSÓ SZÁMÁBAN! Kamil Stochot ma nem lehetett megverni, megnyerte a síugrók normálsáncversenyét, csodásan érkezett a második sorozatban is, óriási, 13 pontos előnnyel diadalmaskodott. A szlovén Peter Prevc a második, miután utolsó ugrásával megelőzte Anders Bradalt, de a norvég a bronznak is nagyon örült. A két osztrák, Thomas Diethart és Michael Hayböck lemaradt a dobogóról. RÉSZLETEK ITT!

20.09 FINÁLÉ A SÍUGRÓKNÁL. Jelenleg a német Andreas Wellinger vezet, de most jön a legjobb tíz. Túlszárnyalja-e az olimpiai aranyat sosem nyerő Adam Malysz-t Kamil Stoch?

20.05 PLJUSCSENKO OLIMPIAI LEGENDÁVÁ EMELKEDETT. A műkorisok között a csapataranyat ünneplő 31 éves Pljuscsenko a negyedik olimpiai érmét gyűjtötte be, előzőleg 2006-ban aranyat, 2002-ben és 2010-ben pedig ezüstöt szerzett. Korábban csak egy férfi műkorcsolyázónak jött össze ennyi ötkarikás érem: a svéd Gillis Grafström 1920 és 1932 között három aranyat és egy ezüstöt nyert. (MTI)

19.56 HOGYAN SZEREZZ MAGADNAK 2000 POTENCIÁLIS CSAJT? Alekszej Szoboljev a hódeszkások lejtő stílus versenyszámában nem jutott be a döntőbe, de a kérdésre megtalálta a választ!

19.49 A KANADAIAK SÖRE A KANADAIAKÉ! És olyat láttak már, hogy egy hűtő útlevél alapján nyílik? A kanadaiak szocsi „főhadiszállásán” ilyen van. Extra cool.

19.35 LENGYEL VEZETÉS SÍUGRÁSBAN. Férfi síugrásban a normálsáncon az első sorozat után az egyik legnagyobb esélyes, a világkupában is élen álló Kamil Stoch vezet. A lengyel versenyző 6.2 ponttal előzi meg a norvég Anders Bardalt. A legjobb osztrák, Michael Hayböck kilencpontos hátránnyal a negyedik helyről várha a folytatást. A négyszeres olimpiai bajnok és címvédő Simon Ammann csak a 16., míg az osztrák Gregor Schlierenzauer mindössze a 18. pozícióban látható jelenleg. A Négysáncversenyt megnyerő Thomas Diethart az ötödik, a súlyos bukása után visszatérő Thomas Morgenstern a 15. A második sorozat 19.47-kor kezdődik.

19.29 EGY KIS REKORDOZÁS. A műkorcsolyaverseny és a férfi szánkó végeredménye is szolgáltatott statisztikai érdekességet. Julija Lipnyickaja 78 éve a legfiatalabb aranyérmes műkorcsolyában, az orosz lányka mindössze 15 éves és 249 napos. Az olasz szánkós Armin Zöggeler rekordja még ennél is elképesztőbb: ő az első olimpikon, aki hat téli olimpián is érmet nyert! Albert Gyemcsenko pedig – szintén téli olimpián – a legidősebb (42 éves és 74 napos) éremszerző egyéni számban.

19.09 AZ OLIMPIAI ÉS VILÁGBAJNOKI CÍMVÉDŐ BEHÚZTA. Felix Loch nem hibázott, a németek első aranyát nyerte Szocsiban a férfi szánkósok között. Az orosz Albert Gyemcsenkóé az ezüst, az olasz Armin Zöggeler negyvenévesen bronzérmes! RÉSZLETEK ITT!

Felix Loch olyan sebességgel száguldott, hogy a legprofibb gépekkel sem volt egyszerű lencsevégre kapni (Fotó: Action Images)
Felix Loch olyan sebességgel száguldott, hogy a legprofibb gépekkel sem volt egyszerű lencsevégre kapni (Fotó: Action Images)

18.57 HIVATALOS AZ ELSŐ OROSZ ARANY. A hazai műkorcsolyázók tíz pontot vertek a kanadaiakra és tizenötöt az amerikaiakra. RÉSZLETEK ITT!

Pljuscsenkóék hozták a kötelezőt (Fotó: Action Images)
Pljuscsenkóék hozták a kötelezőt (Fotó: Action Images)

18.53 A FÁKLYAVIVŐ MARIJA SARAPOVA KIVÁLÓ NAGYKÖVETE AZ OLIMPIÁNAK. „Egyedülálló lehetőség úszni a Fekete-tengerben és egy óra múlva síelni fent a hegyekben. Ez olyan élmény, amit mindenkivel meg akarunk osztani, aki ide utazik” – mondta a gyermekkorában Szocsiban élő teniszező a CNN-nek adott interjújában.

18.43 HAJRÁ A SZÁNKÓSOKNÁL. Az utolsó tíz jön a férfi szánkósok versenyében. Lássuk, vajon meg tudja-e valaki szorítani Felix Lochot!

18.40 ELKEZDŐDTEK AZ ÉREMOSZTÓK. Az érmeket ismét az Olimpiai Park esti programjában adják át. Jamie Anderson, a délelőtti amerikai hódeszkás győztes már át is vette az aranyat. Gondoltuk, jó ötlet őt megmutatni „civilben” is.

18.32 ELKEZDTÉK A SÍUGRÓK. Az amerikai Nicholas Alexander volt az első próbálkozó normálsáncon, még 49-en jönnek utána. A világkupa állása szerinti legjobb tíz a végén ugrik. Harmincan maradnak életben, ők ugorhatnak másodszor is, és versenyeznek az érmekért.

18.22 SZŐCS EMŐKE NEM VOLT ELÉGEDETT A VERSENYZÉSÉVEL. „Kissé csalódott vagyok. Nem azért, mert bárki elvárt volna tőlem bármit, hanem én szerettem volna a legjobb hatvan közé kerülni. Ez világkupán, nehezebb mezőnyben már sikerült. Túl lassan lőttem és még így is kétszer tévesztettem, sajnos túlgondolkodtam a második sorozatot – értékelt az MTI-nek a csíkszeredai születésű sportoló, aki hozzátette, a lécválasztással, illetve a vakszolással nem volt baja. Szőcs elmondta, a vártnál rosszabb szereplésében az is szerepet játszhatott, hogy csak egyetlen szakember volt velük, kettővel, egy edzővel és egy vakszmesterrel talán jobban sikerült volna a vasárnapi versenye. A biatlonos még jövő pénteken a nők 15 kilométeres egyéni versenyében áll rajthoz.

Öt karika, hogy a síugrók jobban lássanak
Öt karika, hogy a síugrók jobban lássanak

18.18 MIÉRT VANNAK „MINI FENYŐFÁK” A SÍUGRÓK LANDOLÁSI ZÓNÁJÁBAN? Mindjárt (18.30) kezdődik a férfi síugrók normálsáncversenye, úgyhogy ideje utánajárni a fontos kérdésnek. A misztériumot kutató Yahoo felvilágosít róla, tévedés az a kézenfekvőnek tűnő felvetés, hogy a „piszok” lassítja az ugrók sebességét. A lucfenyőmaradékot azért szórják az ugrók elé, hogy a versenyzők mélységi észlelését segítsék, tudniillik a több mint 100 méteres magasságból, mintegy 90 km/h-s sebességgel érkező sportolók számára óriási problémát jelent, ha nincs kontraszt. A hóvakságot fokozza – akár életet veszélyeztető szintig –, ha lenyugvó napnál ugranak a síugrók, nem véletlenül utálják azt annyira a versenyzők.

18.03 PUTYIN A SZÍNEN! Az orosz elnök ott van a műkorcsolyázók csapatversenyén. Most már csak az a kérdés, hogy vajon ő ment-e biztosra vagy a pontozók…

17.54 MÉG NEM HIVATALOS, DE ITT AZ ELSŐ OROSZ ARANY! A jégtáncosok kűrjétől függetlenül a házigazdák megnyerték az első ízben kiírt műkorcsolya-csapatversenyt. A hazaiak hét szám után behozhatatlan előnnyel vezetnek a kanadaiak előtt, míg a bronzérem az amerikaiaké lesz.

17.51 FORRÓBB LETT A TÉL. Egy szöszi hódeszkás csajszinak, Rebecca Torrnak köszönhetően: az új-zélandi lány próbálja átmenteni a nyári olimpiák szellemiségét Szocsiba, és a versenyzés mellett egy kis lamúrt is csempészett a Fekete-tenger partjára, ugyanis nyilvánosan ráhajtott a jamaicai bobosokra. A TŰZRŐL PATTANT LÁNY EXTRÉM MÓDSZERÉRŐL ITT OLVASHAT!

17.32 KUZMINA REKORDJA. Az Infostrada azt írja, hogy az immár kétszeres szlovák olimpiai bajnok az első női biatlonos, aki ugyanazt a számot kétszer nyerte meg a játékok történetében.

17.22 KÓNYA ZSÓFIA NEM LESZ OTT A MAGYAR VÁLTÓBAN. Kónya Zsófia marad ki a 3000 m-es női váltóból – tájékoztatta Telegdi Attila, a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott szövetségi kapitánya a MOB Sajtóirodáját. A döntés értelmében Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Darázs Rózsa és Heidum Bernadett alkotja a hétfőn rajthoz álló váltót. Telegdi azzal magyarázta választását, hogy Kónya már betegen érkezett meg Szocsiba, az első három napban nem tudott teljes edzésmunkát végezni, és nem érte utol magát. A magyarok az elődöntőben Kanadával, Dél-Koreával és Oroszországgal szerepelnek egy négyesben, a másik ágon Kína, Hollandia, Olaszország és Japán küzd majd. A futamok első két helyezettje kerül a fináléba, a másik két váltó az 5–8. helyért száll harcba. Az elődöntő hétfőn 12.35 órakor kezdődik.

17.15 KÖZEL AZ ELSŐ OROSZ ARANY. Jevgenyij Pljuscsenko kapta a legmagasabb pontszámot a műkorcsolyázók csapatversenyének férfi kűrjében, így az oroszok nagy fölénnyel vezetik a számot a kanadaiak előtt, és valószínűleg már a női kűrök bemutatása után ünnepelhetnek. Az utolsó napra csak öt csapat maradt állva, a kanadaiak mögött Egyesült Államok, Japán, Olaszország a sorrend. A nők mellett még a jégtáncosok is jégre lépnek ma, végeredmény 19 óra körül várható.

17.08 A NAP SZEMPÁRJA. Hajlunk rá, hogy az észt biatlonos Grete Gaim igazán nemzeties pillantásától még a puskagolyó is megfagy. Remélhetőleg nem azért kerekedett ki így az észt lány pupillája, mert Szőcs Emőke eggyel megelőzte.

16.54 HÁROM FUTAM UTÁN A CÍMVÉDŐ VEZET A SZÁNKÓSOKNÁL. A német Felix Loch jelentős előnnyel, 388 ezreddel vezet Albert Gyemcsenko előtt. A harmadik helyen álló Armin Zöggeler hátránya már több mint egy másodperc. A záró futam fél óra múlva kezdődik.

16.37 ÚJABB KUZMINA-ARANY SZLOVÁKIÁNAK, SZŐCS A 70. 2010 után ismét az orosz születésű, de szlovák színekben versenyző 29 éves Anastasiya Kuzmina nyerte a női sprintversenyt. Szlovákia első téli olimpiai aranyának szerzője 21:06.8 perces eredménnyel, majd' 20 mp-cel utasította maga mögé az orosz Olga Viluhinát. A harmadik az ukrán Vita Szeremenko lett. Szőcs Emőke a 70., Tófalvi Éva holtversenyben a 22. helyen zárt. RÉSZLETEK ITT!

Kuzmina fáradozása aranyat ért (Fotó: Action Images)
Kuzmina fáradozása aranyat ért (Fotó: Action Images)

16.18 SZŐCS EMŐKE A CÉLBAN. Két lövőhibával, 24:15.4 perces időeredménnyel jelenleg a 41. helyen áll. A mezőny szűk fele van még a pályán. Tófalvi jól ment, 22:01.5-tel jelenleg holtversenyben a 16. Az élen nagy fölénnyel továbbra is Kuzmina vezet.

16.11 OROSZ–NÉMET 4–1. A házigazda válogatottja győzelemmel kezdte a női hokitornát. Részletek itt!

16.09 SZŐCS ÁLLÓ POZÍCIÓBAN KETTŐT HIBÁZOTT. Tófalvi ezúttal nem rontott. Az élre közben a szlovák címvédő Anastasiya Kuzmina állt.

16.06 PÉLDÁS OROSZ SPORTSZERŰSÉG. A német sífutók és sílövők elfelejtettek Szocsiba vinni magukkal olyan kiegészítőket (például vakszot), amelyek segítettek volna a vadonatúj léceiket bevethetővé tenni. Az edzések előtt a kétségbeesett sportvezetők előbb az osztrákokhoz és a svájciakhoz fordultak, akik elutasították a segítségnyújtást. A C-terv az orosz sportvezetőség volt, amely minden kívánságát teljesítette a német csapatnak, így kihúzták a német sportolókat a pácból. Minderről a német csapat vezetője számolt be.

16.01 SZŐCS FEKVŐ POZÍCIÓBAN NEM HIBÁZOTT. Szőcs Emőke ötből ötöt lőtt az első lőállásban. Tófalvi Éva egyet rontott.

16.00 TÖRÉSSEL A LÁBÁBAN INDUL A LENGYEL SÍFUTÓSZTÁR. A lengyel csapat szóvivője közölte, hogy Justyna Kowalczyk – aki egyik esélyese a 10 km-es klasszikus távnak – sérülten versenyez az olimpián, tudniillik „van egy nagyon kicsi törés a bal lábában”. Az olimpiai bajnok lengyel versenyző még januárban sérült meg, de a szóvivő szerint a kezeléseknek köszönhetően rendben lesz a rajtra. A női 10 km-es versenyt 13-án rendezik.

15.52 SZŐCS EMŐKE A PÁLYÁN! A csíkszeredai magyar lány nekivágott a 7.5 km-es távnak. Érdekesség, hogy a román színekben versenyző Tófalvi Éva – a szomszédos ország zászlóvivője – másfél perccel utána indult. A jelenleg vezető német Evi Sachenbacher-Stehle kétszeres olimpiai bajnok – sífutásban!

15.39 ERŐTELJESEN LOBBIZNAK AZ UKRÁNOK. A miniszterelnök-helyettes után (lásd alább!) a nyugat-ukrajnai Lvivben (Lemberg) tervezett 2022-es téli olimpia mellett lobbizott Szerhij Bubka, az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke, korábbi rúdugró olimpiai bajnok és világrekorder Szocsiban. Bubka elmondta, Ukrajna számára kiváló lehetőséget jelentene a 2022-ban sorra kerülő téli olimpia megrendezése, mert az megváltoztatná az országot és a régiót. Úgy vélte, hogy a játékok révén új színvonalra emelnék a téli sportokat. Azt is hangsúlyozta, hogy az addig hátralévő nyolc év alatt demokratikus viszonyokat teremtenek Ukrajnában, az olimpiának köszönhetően is. A sportember ezzel arra utalt, hogy hazáját november vége óta komoly belpolitikai válság sújtja. A 2022-es helyszínről 2015-ben dönt a NOB. (MTI)

15.31 PÖRGÉS VAN. A női biatlonosoknál elkezdődött a sprintverseny, az egyik esélyes Tora Berger a 19. helyen rajtol, Szőcs Emőke a 44. a sorban, 15.52-kor indul. Közben indul a férfi szánkósok második napja is, az első két futam után a német címvédő Felix Loch vezet.

Értékesek, s remekül mutatnak az érmek 
(Infografika: Dancsák András)
Értékesek, s remekül mutatnak az érmek (Infografika: Dancsák András)

15.22 TUDJÁK MENNYIBE KERÜL EGY ARANYÉREM? A today.com utánajárt: 583 dollárba (128 ezer forint). Ez az összeg nem tartalmazza a laboratóriumi kezelés árait, csupán szigorúan a 10 cm átmérőjű fémét. A BBC korábban megírta, hogy a február 15-én átadandó tíz aranymedál kivételesen különleges lesz, ugyanis tartalmaznak majd egy darabot a tavaly épp azon a napon lezuhant cseljabinszki meteoritból.

15.11 A MOB-ELNÖK A PONTNAK MÁR ÖRÜLNE. Borkai Zsolt hatalmas élményként élte meg, hogy felvonulhatott a téli játékok megnyitóján, de leginkább annak örülne, ha a magyar csapatnak sikerülne pontot szereznie. A magyar delegációvezető a rövid pályás gyorskorcsolyázókban bízik leginkább. S hogy milyennek látja eddig Szocsit? Itt megtudja! (MTI)

15.06 A TWITTERT EGYELŐRE A PROBLÉMÁK URALJÁK. A közszáj egyelőre jobban szereti a negatívumokat az eredményeknél: a csiripelős platformon a SochiProblems profilnak – 327 ezer követővel – mintegy százezerrel van több a hivatalos olimpiai Twitter-oldalnál. „Rendetlen vagyok és nem készültem fel rád. Az olimpikonjaink Királyokként élnek” – hirdeti magát a negatívumokból táplálkozó közösségi fórum.

14.49 EGYELŐRE GÓL NÉLKÜLI HOKIMECCS. Zajlik az orosz–német meccs a női jégkorongtornán, az első harmadban nem volt gól.

14.37 SZABÓ BENCE SZERINT SZOCSI JÓ HÁZIGAZDA LESZ. A magyar csapat delegációvezető-helyettese elégedett az olimpián eddig látottakkal. „A tengerparti létesítmények után a hegyvidéki helyszíneket is megtekintettük. Látszik, hogy hatalmas beruházások, óriási fejlesztések történtek az elmúlt időszakban itt Szocsiban. A pár évvel ezelőtti állapotokhoz képest is óriási a fejlődés. Úgy gondolom, jó házigazdája lesz Szocsi a téli olimpiának – mondta a mob.hu-nak Szabó. – A faluval kapcsolatban megjegyzem, a korábbi olimpiákon még nem találkoztam ilyen tágas, nagyméretű szobákkal, mint itt Szocsiban, ez nagyon kellemes meglepetés. Az oroszokra jellemző a monumentalitás, úgy látom, a londonival összehasonlítva a falu is nagyobb területen helyezkedik el.”

14.30 WÜST-TRIPLA. Ireen Wüst az első holland, aki három különböző téli olimpián is aranyat nyert. By Infostrada.

14.24 NEM VOLT HALÁLOS A MEGNYITÓ BAKIJA. Oké, hogy Oroszország még ma is kemény hely és a modern média nagy szerepet játszhat a szabadságmozgalmak segítésében, de az internet durva dolgokra is képes. Terjed például egy hoax, amely szerint a munkás, aki felelős volt a megnyitón látott „négykarikás bakiért”, meghalt. Nos, a Yahoo utána járt, hogy ez egyértelmű kamu. Konsztantyin Ernszt rendező egyébként a Daily Telegraphnak elmondta, egyszerű technikai hiba történt. „Technikai értelemben a karikák voltak a legegyszerűbb dolgok az egész show-ban. Aztán ez lett a ciki. Nyilván rossz érzés, de azért nem olyasmi, ami miatt szégyenkezni kell” – mondta az 52 éves tv-s szakember.

14.17 HOLLAND OLIMPIAI BAJNOKI CÍM NŐI GYORSKORCSOLYA 3000 M-EN. A 2006-os győztes – amúgy nyíltan biszexuális – Ireen Wüst óriásit futott, majdnem 4 perc alatt ért be, így Martina Sábliková ezúttal csak ezüstérmes, Olga Graf pedig az oroszok első érmét szerezte Szocsiban. A RÉSZLETEKRŐL ITT OLVASHAT!

Az aranyérem bármilyen színű körmök mellett csinosan mutat (Fotó: Action Images)
Az aranyérem bármilyen színű körmök mellett csinosan mutat (Fotó: Action Images)

14.05 UKRAJNA KITART AZ OLIMPIA MELLETT. Az ukrán vezetők továbbra sem tettek le róla, hogy 2022-ben olimpiát rendezzenek. Olekszandr Vilkul miniszterelnök-helyettes leszögezte: a kormányellenes tüntetések ellenére nem tágítanak a rendezési szándék mellől, az olimpiai eszme csak egységet kovácsolhat az országban.

14.03 A CÍMVÉDŐ AZ ÉLRE ÁLLT. Az orosz Olga Graf egyéni csúccsal vette át a vezetést szenzációs versenyzéssel, Pechstein nagyon megnyomta az elejét, de a végére elfáradt, így jelenleg csak a harmadik helyre jó az eredménye, miután Sábliková kiválóan ment, és másfél mp-cel lenyomta Grafot is. Két pár van vissza.

13.51 MANCUSO NEM SZÉGYENLŐS. A népszerű GQ magazin is megtette a maga ajánlatát, amellyel a téli olimpiát köszönti. Mi mással is lehetett volna felhívni a figyelmet a szocsi játékokra, mint egy ötkarikás bajnok síelővel. Julia Mancusóról hallott már? NÉZNI IS ÉRDEMES!

13.47 JÖNNEK A FAVORITOK A NŐI GYORSKORISOKNÁL. Jelenleg Annouk Van Der Weijden vezet 3000 m-en, de a hollandok közül sem ő az esélyes. Hamarosan csúszik a német Claudia Pechstein és a cseh címvédő Martina Sáblíková is.

13.38 „– MENNÉK AZ OLIMPIÁRA! – DE MI AZ A FÉLCSŐ?” Peter Crook a második Brit Virgin-szigetek-i sportoló, aki elindulhat a téli olimpián az 1984-ben gyorskorcsolyában induló Erroll Fraser után. A nyolcéves kora óta az Egyesült Államokban élő Crook az ABC amerikai televíziós csatornának beszélt a kijutás nehézségeiről. „Azt kell mondanom, hogy a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy elmagyarázzuk [a helyi olimpiai bizottság vezetőinek], mi az a félcső. Határozottan éreztem némi zavart a fejekben, a legtöbbüknek fogalmuk sem volt róla, mi ez, és bizony a Brit Virgin-szigeteken egy pihe hó sincs” – mondta a 21 éves síakrobata, aki az édesapjával alapította meg az ország síszövetségét 2010-ben. Crook 27. a világranglistán a számban, volt már 10. helye világkupán, a versenye február 18-án lesz.

13.21 NŐI TUDÓSÍTÓ IRÁNBÓL! Ez a tizedik alkalom, hogy Irán képviselteti magát a téli olimpián, de az első, hogy női tudósító is ott van az országból a játékokon. Az öt versenyző eredményeiről a 37 éves Leily Horszand ír. Egy lépés a Thomas Bach NOB-elnök által is hangsúlyozottak felé, hogy az olimpia a diszkrimináció minden formájának elutasítását jelentse.

13.05 MEGTÖRIK A NÉMET VÁRAKOZÁS? A még az első érmükre váró németek a női 3000 méteres gyorskorcsolyától várhatják az áttörést, már az első hat párban csak egy versenyzőjük szerepelt, Stephanie Beckert az 5. helyen áll. Az összesen 14 párból a nyolcadikban Bente Kraus, a tizenegyedikben a legendás Claudia Pechstein vág neki a távnak. Nehéz lesz a holland különítmény és a cseh Martina Sáblíková ellen.

13.00 AZ AMERIKAI SZÍNÉSZ JÓ TANÁCSAI A TWITTEREN. William Shatner, aki Magyarországon T. J. Hookerként és James Tiberius Kirk kapitányként vált ismertté, nagy rajongója a téli olimpiának, és a Twitteren az összes amerikai sikerhez gratulál. Johnny Quinn texasi bobosnak is üzent azt követően, hogy a versenyző lyukat tört egy ajtón, hogy kitörjön a mosdóból. „Nem szeretnék több ajtótörést látni, de ebből az ajtóból mindenképpen tegyetek el egy darabot, hogy Johnny megmutathassa a gyerekeinek” – írta Shatner.

Dario Cologna már nemcsak világ-, olimpiai bajnok is 30 kilométeren (Fotó: Reuters)
Dario Cologna már nemcsak világ-, olimpiai bajnok is 30 kilométeren (Fotó: Reuters)

12.44 COLOGNA MÉG AMMANN ÉS SCHNEIDER MÖGÖTT. Dario Cologna a vancouveri 15 kilométeres szabadstílusú aranyérme után nyert most 30 kilométeren olimpiát. Két aranyérmével is elmarad a svájci örökranglistán az 1988-ban duplázó (műlesiklás és óriás-műlesiklás), majd 1994-ben műlesiklásban ismételő Vreni Schneidertől, illetve a 2002-ben és 2010-ben is két-két aranyérmet szerző síugrótól, Simon Ammanntól.

12.35 SZŐCS EMŐKE A 44-ES RAJTSZÁMOT KAPTA. A sílövő Szőcs Emőke a 44. indulóként vág neki a sílövők magyar idő szerint 15.30-kor rajtoló 7.5 kilométeres sprintversenyének, hárommal a román színekben induló Tófalvi Éva előtt.

Egyelőre a rolbáké a terep, hamarosan indul a gyorskorcsolyaverseny (Fotó: Reuters)
Egyelőre a rolbáké a terep, hamarosan indul a gyorskorcsolyaverseny (Fotó: Reuters)

12.26 LASSAN INDUL A GYORSKORCSOLYA IS. A női 3000 méteres számmal folytatódnak a gyorskorcsolyázók küzdelmei Szocsiban. A program 12.30-tól 15 óráig tart.

12.10 SVÁJCI DIADAL SÍFUTÁSBAN. A hajrára négyen maradtak az élen, néhány száz méterrel a cél előtt a svájci Dario Cologna robbantott, és maga mögött hagyta a Hellner, Sundby, Viljegzsanyin triót, amelyből végül (egyetlen tizedmásodperccel) az orosz maradt le a dobogóról. Svájc első érme mindjárt arany Szocsiban, ahol az oroszoknak továbbra is várniuk kell az első dobogós helyezésükre. RÉSZLETEK ITT!

12.04 NAGY HAJRÁ LESZ 30 KILOMÉTEREN. Két kilométerrel a cél előtt még mindig együtt a 17-es boly, a címvédő svéd Marcus Hellner mögött az orosz Makszim Viljegzsanyin és a norvég Petter Northug haladt.

11.55 ÉLVEZKEDNEK A BRITEK. Előkerültek a statisztikusok, akik Jenny Jones hódeszkás bronzérmén felbuzdulva a következőre hívták fel a figyelmet: Nagy-Britannia több érmet szerzett eddig a szocsi olimpián, mint Németország, Oroszország, Svájc és Franciaország együttvéve. Gizdáznak, amíg lehet.

11.48 BABIKOV PIT-TOPJA A LEGGYORSABB. A kanadai Ivan Babikov 28.8 másodperc alatt cserélte le léceit a klasszikus és a szabadstílus között féltávon, ezzel a mezőny legjobbja volt e tekintetben. Az élen 15 kilométer után a norvég Martin Johnsrud Sundby állt az élen, megelőzve két svédet, Daniel Richardsont és Lars Nelsont. Tizenhét fős boly halad a mezőny élén.

Mennyi is a 92 százalék?… (Fotó: Reuters)
Mennyi is a 92 százalék?… (Fotó: Reuters)

11.36 A LÁTSZAT NÉHA CSAL, AZAZ NAGYON FOGYNAK A JEGYEK. Az orosz olimpiai szervezőbizottság sajtófőnökének közleménye szerint a játékok versenyeire kiadott jegyek 92 százaléka gazdára talált. Néhány versenyszám selejtezőire döbbenetesen kevesen látogattak ki, de a döntőket már tömegesen figyelik Szocsiban és környékén. RÉSZLETEK ITT!

Jamie Anderson a hegyek és a világ felett: olimpiai aranyérmes lejtő stílusban (Fotó: Reuters)
Jamie Anderson a hegyek és a világ felett: olimpiai aranyérmes lejtő stílusban (Fotó: Reuters)

11.26 AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK MÁSODIK ARANYÉRME. Jamie Andersont senki sem tudta megelőzni, az amerikaiak a szombati hódeszkás arany után vasárnap is nyertek ugyanebben a számban. Az ezüstérem a finn Enni Rukajärvié, a bronz a brit Jenny Jonesé lett. A britek 90 éve nem nyertek érmet havas számban téli olimpián. A verseny hőse a cseh Sarka Pancochová volt, az első kör után vezető sportoló a másodikban akkorát esett, hogy miután beért a célba, riválisai nem győzték ölelgetni. RÉSZLETEK ITT!

11.22 TOVÁBB TART A FINNEK BÖJTJE. Finnország a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia óta öt olimpián egyetlen aranyérmet szerzett, azt is a pekingi nyári játékokon sportlövészetben. A női hódeszkás Enni Rukajärvi révén közel kerültek ahhoz, hogy megszakítsák rossz sorozatukat, de az amerikai Jamie Anderson megelőzte a finnt.

11.12 FUTNAK A 30 KILOMÉTERES SZÁM INDULÓI. Még a táv elején járunk, a mezőny egy bolyban halad.

11.10 SVÉD SIKER NŐI HOKIBAN. A svéd női jégkorong-válogatott Jenni Asserholt góljával 1–0-ra legyőzte japánt a B-csoport nyitó mérkőzésén. Délután a négyes másik meccsén Németország a házigazda Oroszországgal találkozik.

A férfi lesiklók megtekintése után Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnöknek is kedve szottyant a síeléshez (Fotó: Reuters)
A férfi lesiklók megtekintése után Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnöknek is kedve szottyant a síeléshez (Fotó: Reuters)

10.50 CSEH ÉLLOVAS HÓDESZKÁBAN. Az első sorozat után a cseh Sarka Pancochová áll a lejtősök között az élen, megelőzve az amerikai Jamie Andersont és a svájci Sina Candriant. Torah Bright a hatodik helyen áll.

Hétfőn indul a curlingesek tornája (Fotó: Reuters)
Hétfőn indul a curlingesek tornája (Fotó: Reuters)

10.30 A CURLINGESEK MÁR KÉSZÜLNEK. Vasárnap már zsúfolt a curlingcsarnok játéktere, a jellegzetes nadrágot viselő norvégok a többiekkel együtt gyakorolnak, céljuk, hogy visszaszerezzék az aranyérmet Kanadától.

10.21 ZAJLIK A HÓDESZKÁSOK DÖNTŐJE. A női lejtő fináléjára megteltek a lelátók a helyszínen, ahol reggel a selejtezők során még csak néhányan csámborogtak. A 12 fős döntőben mindenkinek két menete van, a jobb pontszám számít a végelszámolásánál.

10.18 OSZTRÁK REKORD. Az Infostrada statisztikai kimutatása szerint Ausztria az első nemzet, amelynek sportolói hét olimpián nyerték meg a férfi lesiklás aranyérmét.

10.17 GÓLSZEGÉNY HOKIMECCS. A svéd női válogatott a második harmad derekán túl 1–0-ra vezet Japán ellen a hokitornán.

10.15 MILLER CSALÓDOTT. „Nagyon csalódott vagyok. Keményen, mondhatni jól síeltem, amivel elégedett vagyok, de nem csináltam mindent tökéletesen. Győzelemért jöttem, jó esélyem volt rá, hiszen jól felkészültem, de ez nem az én napom volt. Nem tudom pontosan, mit szúrtam el, talán a látási viszonyok nem voltak tökéletesek. Ha tiszta az idő, a legjobb formámat hozom" – mondta a férfi lesiklást a 8. helyen záró Bode Miller.

10.00 VÉGE A LESIKLÁSNAK, MAYER AZ OLIMPIAI BAJNOK! Utolsóként a román Ioan Valeriu Achiriloaie is lejött a lejtőn, ezzel véget ért a férfi lesiklók versenye. Az olimpiai bajnoki címet az osztrák Matthias Mayer szerezte meg az olasz Christof Innerhofer és a norvég Kjetil Jansrud előtt. TUDÓSÍTÁSUNK ITT!

Egy orosz szurkoló Szocsiban – lehet, hogy már ő is követi Kotsenburgot (Fotó: Reuters)
Egy orosz szurkoló Szocsiban – lehet, hogy már ő is követi Kotsenburgot (Fotó: Reuters)

9.56 A TWITTER FELFEDEZÉSE (?): AKI ARANYAT NYER, NÉPSZERŰVÉ VÁLIK. Sage Kotsenburg hódeszkás az olimpia megnyerése előtt 10 ezer követővel büszkélkedhetett, egy nappal az aranyérem megszerzése után több mint 40 ezerre ugrott Twitter-figyelőinek száma.

9.45 A FÁKLYA ELVESZTETTE SZÜZESSÉGÉT. Csak idő kérdése volt, hogy mikor készíti el valaki a kézenfekvő obszcén képet. Egy norvég gyorskorcsolyázóé a kétes érdem. FOTÓ, RÉSZLETEK ITT!

9.40 A KORÁBBI F1-ES PILÓTA IS ÖRÜL. Alexander Wurz korábbi Formula–1-es pilóta a Twitteren kimondta minden osztrák gondolatát: „Matthias Mayer az aranyfiú! Mega eredmény lesiklásban!" Történhet most már bármi Szocsiban, az osztrákok elérték, amit akartak.

9.34 BIZTATÓ EDZÉS NŐI LESIKLÁSBAN. Miklós Edit a 10., Berecz Anna a 27. helyen zárta a női lesiklók mai gyakorlását – biztató forma a hétfői szuperkombináció és a szerdai lesiklóverseny előtt.

9.28 STEVEN SEAGAL NYUGALOMRA INT. Ha még valaki aggódna a téli olimpia helyszíneinek biztonsága miatt – nem kell! Az akcióhős Steven Seagal szerint minden rendben lesz. RÉSZLETEK ITT!

9.24 A CÍMVÉDŐ SEM VOLT VESZÉLYES, MAYER LASSAN ÖRÜLHET. A vancouveri aranyérmes Didier Defago jó kezdés után a 14. helyre jött be, Mayer lassan elkezdhetett örülni az aranyéremnek, hiszen akik hátravannak, elméletileg nem veszélyesek rá. Nem az övé a család első olimpiai érme, édesapja, Helmut Mayer az 1988-as calgaryi ötkarikás játékokon szuper óriás-műlesiklásban ezüstérmes lett a francia Franck Piccard mögött.

A japánok szurkolói zászlója a hokitornán (Fotó: Reuters)
A japánok szurkolói zászlója a hokitornán (Fotó: Reuters)

9.10 NŐI HOKI. Elkezdődött a női jégkorongtorna Svédország–Japán mérkőzése.

9.09MAYER TARTJA MAGÁT AZ ÉLEN. Axel Lund Svindal csak a harmadik helyre jött be, amelyet elveszített, amikor Christof Innerhofer bejött a 2. helyre. Az olasz nagyon jól kezdett, de a végére elfogyott a közel hattizedes előnye, és hat századdal kikapott Mayertől. Eric Guay és Klaus Kröll veszélytelen volt a dobogósokra, előbbi a 10. helyre jött be, utóbbi 22-es rajtszámmal csak a 18.-ra.

8.58 ELKEZDŐDÖTT A SZÜNET AZ NHL-BEN. Az NHL-ben mára virradóra tartották meg az olimpia előtti utolsó játéknapot. A Carolinát legyőző Montrealban az utolsó meccsen megsérült Max Pacioretty, az amerikai válogatott egyik kerettagja, aki egy ütközés után nem tért vissza a meccsre, elmondása szerint elővigyázatosságból, hogy ott lehessen Szocsiban.

Bode Miller szerint nehéz a szocsi lesiklópálya, nem is szerez érmet ebben a számban (Fotó: Reuters)
Bode Miller szerint nehéz a szocsi lesiklópálya, nem is szerez érmet ebben a számban (Fotó: Reuters)

8.50BODE MILLER BETLIZETT. Fill rontott, és Miller is lecsúszott a dobogóról, az amerikai favorit a hatodik helyre jött be. Hatalmas csalódás ez a 6. olimpiai érmére törő amerikai számára, aki ugyan jól kezdte a lejtőt, de a közepén, a technikás részen hátrányba került. Sokáig állt a célban csípőre tett kézzel, a tegnapi edzésen messze a legjobb volt, alig hiszi el, hogy így elszúrta. A pályáról az edzés után Miller azt mondta, nagyon veszélyesnek tartja, és attól tart, hogy ha valaki rossz helyen hibázik, akár az életébe is kerülhet. Továbbra is Mayer, Jansrud, Ganong a sorrend a dobogós helyeken.

Életkép az olimpia hegyvidéki központjából ma hajnalban (Fotó: Reuters)
Életkép az olimpia hegyvidéki központjából ma hajnalban (Fotó: Reuters)

8.45 Peter Fill 14-essel a pályán, Bode Miller a 15., Aksel Lund Svindal a 18., Christof Innerhofer a 20., Erik Guay a 21., Klaus Kröll a 22. rajtszámmal indul.

8.40 FÉRFI LESIKLÁS. A női hódeszka selejtezője már javában tart, akárcsak a férfi lesiklók versenye, amelyben az amerikai Travis Ganong alig, hogy átvette a vezetést a svájci Carlo Jankától, előbb a norvég Kjetil Jansrud, majd az osztrák Matthias Mayer állt az élre. A12. síző az első kieső, szerencsére nem esett nagyot a francia Johan Clarey.

8.30 Videó a mai várható programról

8.30MAGYAR A NŐI SÍLÖVŐK MEZŐNYÉBEN. A női biatlonosok a sprint számmal kezdenek, a mezőnyben pedig ott lesz Szőcs Emőke is. A csíkszeredai lány ebben az olimpiai ciklusban váltott magyar színekre a románról, miután nem nevezték őt a vancouveri olimpiára. A 28 éves hargitai versenyző célja, hogy bejusson a legjobb hatvanba és így elindulhasson az üldözéses versenyben is.

TÉLI OLIMPIA, A VASÁRNAPI PROGRAM
Február 9., vasárnap (8)
07.30HódeszkaNői lejtő stílusselejtező
08.00–10.00Alpesi síFérfi lesiklásdöntő
09.00–11.30JégkorongNőkSvédország–Japán
10.15HódeszkaNői lejtő stílusdöntő
11.00–12.30SífutásFérfi 30 km síatlondöntő
12.30–15.00GyorskorcsolyaNői 3000 méterdöntő
14.00–16.30JégkorongNőkOroszo.–Németo.
15.30–17.00SílövészetNői 7.5 km sprintdöntőSzőcs Emőke
15.30–19.00SzánkóFérfi egyes3-4. futam
16.00–18.55MűkorcsolyaCsapatversenydöntő
18.30–20.15SíugrásFérfi normálsáncdöntő
A TELEVÍZIÓS MŰSOR
M1
08.11–10.02:
Alpesi sí, férfi lesiklás
13.38–15.04:
Hódeszka, női lejtő stílus. Sífutás, férfi. Gyorskorcsolya, női
18.30–19.24:
Szánkó, férfi. Sílövészet, női. Műkorcsolya, csapatdöntők
M2
20.45˜–22.35:
Síugrás, férfi normálsánc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik