Elkezdődött a XXII. téli olimpia – a mieink hófehérben vonultak a megnyitón

CSERHÁTI ZOLTÁNCSERHÁTI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2014.02.07. 16:58
null
Pompa az Olimpiai Parkban
Pompás és monumentális megnyitó után megkezdődött Szocsiban a XXII. téli olimpia. A játékokat Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke nyitotta meg a sportolók felvonulása után, az olimpiai lángot két orosz legenda a korábbi műkorcsolyázó Irina Rodnyina és a jégkorongos Vlagyiszlav Tretyak gyújtotta meg. A magyar küldöttség hófehér ruhában, a zászlóvivő Heidum Bernadett vezetésével vonult fel. Szocsiban 87 ország mintegy 2900 sportolója – köztük 16 magyar – indul. Az ötkarikás eseményen 15 sportág 98 versenyszámában avatnak győztest, a viadalsorozat február 23-ig tart.

+++
• MEGKEZDŐDÖTT MINDEN IDŐK LEGDRÁGÁBB TÉLI OLIMPIÁJA
• FELVONTÁK AZ OROSZ ZÁSZLÓT, MEGÉRKEZETT A MINTEGY 2900 OLIMPIKON
• BEVONULT A MAGYAR CSAPAT, FEHÉR EGYENRUHÁBAN, A MOSOLYGÓS HEIDUM BERNADETTEL AZ ÉLEN
• THOMAS BACH NOB-ELNÖK BESZÉDE UTÁN VLAGYIMIR PUTYIN MEGNYITOTTA AZ OLIMPIÁT
• IRINA RODNYINA ÉS VLAGYISZLAV TRETYAK KÖZÖSEN GYÚJTOTTA MEG A LÁNGOT
• GALÉRIA A MEGNYITÓ ÜNNEPSÉGRŐL
• MI TÖRTÉNT EDDIG? A TÉLI OLIMPIA MEGNYITÓJÁNAK NAPJA PERCRŐL PERCRE

• ŐK A ZÁSZLÓVIVŐK

• ŐK LEHETNEK A LEGNAGYOBB EGYÉNISÉGEK
• ITT A TELJES PROGRAM
• ITT PEDIG MEGTUDHATJÁK, MIÉRT NEM NÉZHETNEK ANNYI OLIMPIÁT, MINT KORÁBBAN
+++

22.15 HOLNAPTÓL SIKLÁS, CSÚSZÁS, KORONGKERGETÉS! A délutáni kommentátor, Cserháti Zoltán közreműködő munkatársaival együtt köszöni megtisztelő figyelmüket! Élő olimpiai hírfolyamunk a mai napra bezár, de a Nemzeti Sport Online-on továbbra is megtalálják a legfrissebb sporthíreket. Tartsanak velünk az elkövetkező 16 napban is, jó éjszakát!

22.05 SZOMBATON JÖN GOMBOS KÁROLY ÉS AZ ELSŐ ÖT ARANYÉREM! Az első napon, amelyen érmeket osztanak, máris lesz magyar érdekeltség Szocsiban: Gombos Károly a sílövők 10 km-es sprint számában indul 15.30 órakor. A sportpályafutását közép- és hosszútávfutóként kezdő, kertészmérnöknek készülő sportember a szezon előtt Franciaországban borászkodott, kerteket tervezett, túrákat vezetett, hogy a befolyó összegből fel tudjon készülni a versenyekre. S hogy miért lehet ismerős a neve? Ezt és szombati teljes programot – egy-egy bajnokot avatnak sífutásban, gyorskorcsolyában, sílövészetben és síakrobatikában is – itt megtalálja!

21.32 PUTYINNAK A NÉGY IS ÖT. A megnyitón az olimpikonok bevonulása előtt köd lepte el az arénát, amelynek közepén öt hatalmas hópihe jelent meg. A terv szerint az öt hópihe szépen sorban olimpiai karikává, majd így egyesülve a játékok szimbólumává változott – volna, ha az utolsó hópihe nem adta volna meg magát. (Lásd alább!) Igen ám, de lehet, hogy mindez csak közösségi révedés volt, legalábbis erre utal, hogy Vlagyimir Putyin öt karikát látott. Hogy miként? Íme! Az este folyamán aztán a csodálatos fordulat kevésbé csodálatos magyarázata is ismertté vált.

21.15 CHÁRA VOLT AZ EGYETLEN NHL-ES A MEGNYITÓN. Zdeno Chára volt az egyetlen NHL-es hokis a megnyitón. A 206 centiméter magas védő az olimpia sajtószolgálatának elmondta: óriási megtiszteltetés, hogy ő vihette hazája zászlaját, majd hozzátette: köszöni klubjának, a Boston Bruinsnak, hogy elengedte őt a megnyitóra, noha emiatt lemarad egy bajnoki mérkőzésről (az olimpiai torna csak szerdán indul). „Soha nem hittem volna, hogy itt lehetek már a nyitó ünnepségen. Ez nem fordulhatott volna elő a csapatom támogatása nélkül” – mondta a 2011-ben Stanley-kupa-győztes óriás, minden idők legmagasabb téli olimpikonja. Chára hozzátette: jó lenne, ha egyszer minden NHL-es olimpikonnak megengednék a megnyitón való részvételt, mert ez egy semmihez sem hasonlítható légkörű esemény. (MTI)

21.05 AZ EDDIGI LÁNGGYÚJTÓK. Egy felsorolás a csemegézni vágyónknak az eddigi lánggyújtókról (MTI): 1952, Oslo: Eigil Nansen. 1956, Cortina d'Ampezzo: Guido Caroli (gyorskorcsolyázó). 1960, Squaw Valley: Ken Henry (gyorskorcsolyázó). 1964, Innsbruck: Josef Rieder (alpesi síző). 1968, Grenoble: Alain Calmat (műkorcsolyázó). 1972, Szapporó: Hideki Takada (gyorskorcsolyázó). 1976, Innsbruck: Christl Haas (alpesi síző), Josef Feistmantl (szánkós). 1980, Lake Placid: Charles Morgan Kerr. 1984, Szarajevó: Sanda Dubravcic (műkorcsolyázó). 1988, Calgary: Robyn Perry (műkorcsolyázó). 1992, Albertville: Michel Platini (labdarúgó), Francois-Cyrille Grange (alpesi síző). 1994, Lillehammer: Haakon herceg. 1998, Nagano: Midori Ito (műkorcsolyázó). 2002, Salt Lake City: az 1980-as amerikai jégkorong-válogatott. 2006, Torino: Stefania Belmondo (sífutó). 2010, Vancouver: Catriona Le May Doan (gyorskorcsolyázó), Steve Nash (kosárlabdázó), Nancy Greene (alpesi síző), Wayne Gretzky (jégkorongozó). 2014, Szocsi: Vlagyiszlav Tretyak (jégkorongozó) és Irina Rodnyina (műkorcsolyázó).

NSO-ADATBANK: a téli olimpia teljes programja és a magyar indulók adatlapjai

20.32 RÖGZÍTÉS GYANÁNT. A XXII. téli olimpiai játékok február 23-ig tartanak, 15 sportág 98 számában avatnak bajnokot, és a versenyeken rekordszámú, 87 ország mintegy 2900 olimpikonja vesz részt. Az ötkarikás esemény megrendezésére az oroszok a becslések szerint az előzetesen tervezett összeg sokszorosát, 51 milliárd dollárt (11 300 milliárd forintot) fordítottak, ami még a 2008-as pekingi nyári játékok költségvetését is felülmúlja.

20.01 VÉGE A MEGNYITÓNAK. Pompázatos, monumentális, Oroszország tökéletlenségében is nagyhatalmi, ugyanakkor modern arcát mutatta nekünk a megnyitón. Sztárjainak felvonultatása pedig remekül jelzi: a sportterepen szép sikerek várnak rájuk.

19.56 TŰZIJÁTÉK. Óriási fényparádé az olimpiai parkban.

Piromániásoknak orgiaözönt kínált a megnyitó
Piromániásoknak orgiaözönt kínált a megnyitó

19.54 …RODNYINA ÉS TRETYAK EGYÜTT GYÚJTOTTA MEG A LÁNGOT! Két lenyűgöző karrier: Rodnyina háromszoros olimpiai bajnok, tízszeres vb- és 11-szeres Eb-győztes, Tretyak szintén három olimpiai arannyal büszkélkedhet, plusz van egy ezüstje is, tíz vb-elsősége mellett minden idők egyik legjobb jégkorongkapusának mondhatja magát, jelenleg az orosz hokiszövetség elnöke.

Egy mosolygós Sarapova
Egy mosolygós Sarapova

19.47 SARAPOVA HOZZA A LÁNGOT. Sötétség borult a stadionra, a 15 sportág képe rajzolódik ki a színen, s végül megjön a fáklya. Marija Sarapova hozza, aki kettő és hatéves kora között élt Szocsiban. A rúdugró Jelena Iszinbajeva vette át, Alekszandr Karelin, a háromszoros olimpiai bajnok birkózó a következő. Tőle Alina Kabajeva, olimpiai bajnok RG-s veszi át. Kabajeva és Karelin egyébként voltak padtársak a Dumában. A műkorcsolyázó Irina Rodnyinától Vlagyiszlav Tretyak kapta, majd együtt futottak a fáklya végső helyéhez

19.40 ESKÜ. Az olimpikonok nevében Ruszlan Zaharov mondta el az esküt, a bírák nevében Vjacseszlav Vegyenyin, az edzők és kísérők nevében Anasztaszija Popkova tette meg ugyanezt.

19.33 MEGÉRKEZETT AZ OLIMPIAI ZÁSZLÓ. A békegalambok után nyolc elismert közéleti személyiség behozta az olimpiai zászlót és felcsendült az olimpiai himnusz. Az olimpiai zászló amúgy ebben az évben száz éves.

19.27 HIVATALOSAN IS MEGKEZDŐDÖTT AZ OLIMPIA!Vlagyimir Putyin orosz elnök a hivatalos szavakkal megnyitottá nyilvánította a játékokat. Tűzijáték.

19.17 AZ ÚJ NOB-ELNÖK BESZÉDE. Bach oroszul köszöntötte Szocsit és Oroszországot, illetve külön kiemelte a sportolókat. Beszédében megemlítette a munkásokat, akiknek olykor nehéz körülmények között kellett dolgozni, és háláját fejezte ki az önkénteseket. Kiemelte, hogy az olimpia az emberek sokféleségéről szól, a diszkrimináció minden formájának elutasításáról, „az olimpiai játékok egy sportünnep, amely az emberi különbözőséget fejezi ki egy nagy egységben” – mondta. Megköszönte a politikai vezetőknek, hogy támogatják a sportolóikat, ugyanakkor megkérte őket, hogy ne az olimpián, a sportolókon keresztül adjanak hangot politikai mondandóiknak. Zárásként megkérte Vlagyimir Putyint, hogy nyissa meg az olimpiát.

19.12 MEGVALÓSULT AZ ÁLOM. Dmitrij Csernyisenko, a szervezőbizottság elnöke kezdett beszédébe. „Egy megvalósult álom küszöbén állunk” – mondja, majd az olimpiai szlogennel (Hot. Cool. Yours. [Forró. Hideg. Tied.]) zárja beszédét, és felkonferálja Thomas Bachot.

19.08 NAPÓLEONTÓL VALUJEVIG. Volt itt mongol támadás, Napóleon elleni harc, orosz forradalom avantgárd stílusban, építkezés a világháborúk után. Nyikolaj Valujev is feltűnt a színen, mint szovjet rendfenntartó – nemcsak a ringben, de a hatalmas stadionban is óriásnak tűnik, tökéletes szerep.

18.57 OLIMPIÁRA BEKÓBOROLVA. A kóbor kutyák elleni és melletti összefogás példátlan méreteket öltött már az olimpia előtt napokban, a kutyusok pedig nem nyugszanak, ami további fejtörést okozhat a szervezőknek. Egy négylábú például – belépője biztosan nem volt – utat talált a megnyitóünnepségre. S hogy mi történt vele? Itt megtudja!

18.45 LEBILINCSELŐ VIZUALITÁS. A tATu zenéje vezette át a műsort a felvonulásokról a történelmi jelenletekre, nagyszerű élőképek monumentális díszletbe öltöztetve. Eközben a szerkesztőségben „lefagy” a tévé, de remélhetőleg a magyar háztartásokban nincsen gond.

Oroszország életre kel
Oroszország életre kel

18.35 GÉPELTÉRÍTÉS – SZOCSI VOLT A CÉLPONT? Isztambulban leszállásra kényszerítette a török légierő péntek este a Pegasus török légitársaságnak az ukrajnai Harkivból felszállt repülőgépét, mivel egy ukrán utas kísérletet tett eltérítésére – jelentette az MTI török hírforrásokra hivatkozva. A török média nem megerősített információi szerint az ukrán utas azzal fenyegetőzött, hogy felrobbant egy pokolgépet, ha a fedélzetén 110 utast szállító gép nem vesz irányt Szocsiba, ahol péntek este megkezdődött a téli olimpiai játékok ünnepélyes megnyitója. A hírt később hivatalos források is megerősítették.

18.29 ITT VAN HÓPÁRDUC, NYÚL ÉS JEGESMEDVE. A következő napokban sokat láthatjuk őket, hiszen ők a szocsi játékok kabalafigurái. Huszonnégyezer ötlet alapján választották ki őket, tehát az evolúcióban magas szinten állnak, a több mint egymillió telefonhívás és sms 28 százalékát Hópárduc gyűjtötte be, Jegesmedve 18 százalékkal lett második, a Nyúl 16 százalékkal maradt életben. Ám állítólag nem mindegyik orosz volt elégedett az eredménnyel, leginkább a labdázó delfint és a Télapót hiányolták.

 

18.21 PÁLYÁN A HAZAIAK! Indul a parti, minden eddiginél nagyobb a buli, ahogy a bobos Alekszandr Zubkov felvezeti az oroszokat, Télapó-kabátban jöttek. Talpon a teljes VIP-lelátó.

Vanessa Mae jól érezte magát
Vanessa Mae jól érezte magát

18.18 A LEGENDA TOVÁBB ÉL? A bobcsapat, a jamaicaiaké.

18.14 MINDEN EDDIGINÉL NAGYOBB TAPS. Bevonultak az ukránok, az orosz szurkolók pedig hatalmas éljenzésben törtek ki.

18.12 EGYÉNISÉGEK. Egészen pontosan egy thaiföldi és egy tongai: utóbbia szponzori név, egészen konkrétan egy alsógatyát jelölő márka alatt szánkózó tongai Bruno Banani, előbbi pedig Vanessa Vanakorn, alias Vanessa Mae, aki a hegedűvonót sílécre cserélte – ő nem zászlóvivő, de kétségkívül feltűnő jelenség.

18.10 ITT A LEGNAGYOBB CSAPAT. Az amerikaiaké, zászlóvivőjük az északi összetettes Todd Lodwick ugyan az egyik legeredményesebb versenyző a sportágában, az ötkarikás arany azonban még hiányzik az ő gyűjteményéből is, négy éve ezüstöt nyert csapatban.

18.07 A 206 CENTIRŐL INDULÓ ZÁSZLÓ. Kiemelkedő egyéniség „kezelte" a szlovákok zászlóját: a 206 centis Zdeno Cháránál (jégkorong) senki sem magasabb az olimpiai mezőnyben.

18.05 TÓFALVI ÉVÁN A KAMERA. A hatalmas norvég csapat és az egyik legnagyobb sztár, Aksel Lund Svindal után bejöttek a román küldöttség tagjai is, az élen Tófalvi Évával. A román zászlót a 35 éves csíkszeredai biatlonista hozta be, az egyetlen versenyző Romániából, aki a sílövők között világkupaversenyt tudott nyerni (2008, Hochfilzen), és 2010 után immár másodszor jut neki a lobogóhordozás megtisztelő feladata.

18.01 ÍME AZ INDIAIAK, AKIK HIVATALOSAN NEM AZOK. Hárman vannak, az Indiai Olimpiai Bizottságot felfüggesztette a NOB működési szabálytalanságai miatt, de a sportolói elindulhatnak, az ötkarikás zászló alatt vonultak be és szerepelnek a játékokon.

17.57 KEVÉS A LÁTVÁNY? ITT TÖBBET KAP: FRISSÜLŐ GALÉRIÁNK A MEGNYITÓRÓL!

Az osztrák planking
Az osztrák planking

17.53 HÚSZ ÉVE VILÁGBAJNOK, MOST ZÁSZLÓVIVŐ. Közben bevonult Kanada, a zászlót egy hokis cipeli, mondhatni, szinte természetesen, de annyira mégsem, hiszen nem egy férfi, hanem egy női játékos. Igaz, aki ismeri Hayley Wickenheiser dicsőséglistáját, aligha talál ebben kivetnivalót: három olimpiai arany- és egy ezüstérem mellett a vb-kről hét elsősége és öt második helye van, a 35 éves játékos már 20 esztendeje, 1994-ben világbajnok volt!

17.50 PLANKING AZ OLIMPIAI MEGNYITÓN. Az egyik osztrák úgy gondolta, nincs is jobb dolog ennél a ceremónián. Már terjed twitteren.

17.45 SZIVÁRVÁNYSZÍN NÉMETEK. A német csapat különös, sárga-kék-piros felszerelésben vonult be.

17.42 ITT VAGYUNK, A STADIONBAN A MAGYAR KÜLDÖTTSÉG! A britek után itt a magyar csapat, Heidum Bernadettel az élen, lengeti a lobogót. Vidáman, egységesen, Áder János köztársasági elnököt mutatja a kamera.

A mieinket felvezető Heidum Bernadett és a magyar zászló (Fotó: Action Images)
A mieinket felvezető Heidum Bernadett és a magyar zászló (Fotó: Action Images)
Jól mutatott a magyar csapat
Jól mutatott a magyar csapat

17. 39. KORÁBBI NOB-ELNÖK A LELÁTÓN. Itt vannak a belgák, eggyel többen (7), mint az andorraiak. A korábbi NOB-elnök Jacques Rogge köszönti őket.

17.35 AZ OSZTRÁKOKÉ AZ ELSŐ MAMUTKÜLDÖTTSÉG. 130 fő, 12 ország érkezik 100+ felett. Eredetileg Benjamin Raich vitte volna a zászlót, de végül úgy döntött, később utazik el Szocsiba, így az északi összetettes Mario Stecherre esett a választás. A csere ellenére egyébként a zászló „családon belül” maradt, a kétszeres olimpiai bajnok Stecher ugyanis hat éve nem más, mint Raich sógora, miután elvette Benjamin húgát, a korábban ugyancsak síző Carinát.

17.32 VONULNAK A SPORTOLÓK! Ezen a megnyitón előrehozták a sportolók felvonulását, hogy ők is élvezhessék a ceremóniát. Máris itt vannak a görögök, élükön a csinos sífutó, Panajota Cakiri.

17.30 HOKILOGÓ. Közben felfedeztük a jégkorongtorna logóját – egyszerű, de aranyos.

17.27 OROSZORSZÁG A MI SZENT ÁLLAMUNK... Férfi kórus énekli az orosz himnuszt, miközben felvonják a rendező ország zászlaját.

17.25 PUTYIN ÉS BACH EGYMÁS MELLETT. Bejelentették a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnökét, az első olimpiájára készülő Thomas Bachot és Oroszország elnökét, Vlagyimir Putyint.

Ezt vajon így tervezték?
Ezt vajon így tervezték?

 

17.19 OROSZORSZÁG BETŰRŐL BETŰRE. Az alapoknál kezdődött a megnyitó: a betűkkel, az orosz ábécé alapján egy-egy példával vették végig a legnagyobb orosz történelmi személyeket, művészeket, találmányokat. Egy 11 éves lány álmai vezetnek minket az utunkon, keresztül-kasul az országon.

17.15 HOL IS VAGYUNK? A Szocsi Központi Stadionban, amely a nyitóünnepség mellett a záró fiesztának is otthont ad és 40 ezer fő fér el a lelátóin (a képen jobbra alul). Teljes telt ház van.

(Infografika: Dancsák András)
(Infografika: Dancsák András)

17.14 ELKEZDŐDÖTT A MEGNYITÓÜNNEPSÉG! Megkezdődött a XXII. téli olimpiai játékok hivatalos megnyitó ceremóniája.

MI TÖRTÉNT EDDIG? A TÉLI OLIMPIA MEGNYITÓJÁNAK NAPJA PERCRŐL PERCRE

Induljon a show! Helyszíni kép néhány perccel a hivatalos megnyitó előtt (Fotó: Szocsi 2014 Twitter)
Induljon a show! Helyszíni kép néhány perccel a hivatalos megnyitó előtt (Fotó: Szocsi 2014 Twitter)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik