Szocsi 2014: egy osztrák lett a „májer” férfi lesiklásban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.09. 10:10
null
Matthias Mayernek sikerült „überelnie” az 1988-ban ezüstérmes édesapját (Fotó: reuters)
A férfi lesiklók versenyével az alpesi sízők is megkezdték szereplésüket a téli olimpián. A győzelmet meglepetésre az osztrák Matthias Mayer szerezte meg az olasz Christof Innerhofer és a norvég Kjetil Jansrud előtt.

 

A pályát először az amerikai Steven Nyman teljesítette 2:09.15-ös idővel, ám már a következőként induló kanadai Jan Hudec 66 századmásodperccel jobb volt nála. Harmadikként azonban a korábbi összetett világkupa-győztes Carlo Janka további közel két másodpercet faragott. Na, ő már hosszabb időt töltött éllovas pozícióban.

A hetedikként rajtoló amerikai Travis Ganong a pálya összes szakaszán lassabb volt valamivel a svájcinál (igaz, nem sokkal), a célban viszont hét századdal mégis át tudta venni a vezetést, ám sokáig ő sem örülhetett, mert a következőként induló norvég Kjetil Jansrud őt is verte 31 századdal. Tizenegyes rajtszámmal aztán az osztrák Matthias Mayer újabb egy tizedmásodpercet javítva ugrott az élre.

Az első csoportból utolsóként a szombati edzést megnyerő, 36 évével veteránnak számító amerikai Bode Miller következett (nem mellesleg a kombináció címvédője), aki azonban biztató kezdése ellenére ezúttal több mint fél másodperces hátránnyal ért célba.

A szakág szezonbeli legjobbjainak csoportjából elsőként a svájci Patrick Küng indult, ő azonban éppen csak befért az első tízbe, mint ahogyan az olasz Dominik Paris sem volt veszélyes a jól állókra. A lesikló-világkupa éllovasa, a norvég Aksel Lund Svindal is csupán 29 századmásodperces hátránnyal ért célba, igaz, ez a pillanatnyi harmadik helyhez elég volt neki.

A francia Adrien Theaux másodpercen felüli hátránnyal a tízbe sem tudott bejutni. Nem így a korábbi világbajnok olasz Christof Innerhofer, aki a pálya elején fél másodperces előnyben is volt, de ebből folyamatosan veszített, s a célban végül hat századmásodperces hátránnyal a második helyre ért be. A kanadai Eric Guay épp csak a tízbe tudott bekerülni, míg az elitcsoportot záró osztrák Klaus Kröllnek még ez sem sikerült.

Bár ekkor még a mezőny több mint fele hátravolt, a versenyek zömén ilyenkorra már kialakul a végeredmény. Nem történt ez másképp most sem, így az ötkarikás aranyat a 23 éves osztrák ünnepelhette, aki eddig még világkupa-viadalt sem tudott nyerni (két második helye volt szuper óriás-műlesiklásban), ugyanakkor az édesapja az 1988-as olimpia szuper-G számának ezüstérmese, Helmut Mayer. Matthiasnak most sikerült überelnie a papát!

Szocsi 2014
ALPESI SÍ, FÉRFI LESIKLÁS
1. Matthias Mayer (Ausztria) 2:06.23 perc
2. Christof Innerhofer (Olaszország) +0.06 mp hátrány
3. Kjetil Jansrud (Norvégia) +0.10
4. Aksel Lund Svindal (Norvégia) +0.29
5. Travis Ganong (Egyesült Államok) +0.41
6. Carlo Janka (Svájc) +0.48



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik