Szocsi 2014: a műkorcsolyázók szerezték az első orosz aranyat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.09. 18:56
null
Jevgenyij Pljuscsenko második olimpiai aranyérmét szerezte (Fotó: Action Images)
A műkorcsolyázók első ízben megrendezett csapatversenyével folytatódott a téli olimpia az oroszországi Szocsiban. A győzelmet a Julija Lipnyickaja (nők), Jevgenyij Pljuscsenko (férfi), Kszenyija Sztolbova, Fedor Klimov (páros), Jelena Iljinih, Nyikita Kacalapov (jégtánc) összeállítású orosz csapat szerezte meg a kanadaiak és az amerikaiak előtt.

 

A házigazdák a verseny első napjától kezdve az élen álltak, s bár akkor még csak egy ponttal vezettek, később fokozatosan növelték előnyüket. A négy rövid programot követően már öt, a férfiak és a párosok kűrje után pedig hét ponttal vezettek, ami azt jelentette, hogy a nőknél induló Lipnyickajának még az is belefért volna, hogy kettővel a kanadai Kaetlyn Osmond mögött végezzen, a jégtáncosok eredményétől függetlenül már akkor is ők az olimpiai bajnokok.

Az orosz műkorcsolyázónő azonban nem akarta a véletlenre bízni a dolgot, s megnyerte a nők kűrjét (a nyolcból amúgy összesen öt első helyet szereztek a házigazdák), s így már tét nélkül várhatták a jégtáncosok kűrjét. A kanadaiak már a férfi versenyt követően bebiztosították az ezüstérmüket, a bronzérem pedig az amerikaiaké lett.

A jégtáncosok gyakorlatilag csak a negyedik helyről döntöttek, miután a japánok és az olaszok azonos ponttal álltak (a kűröket csak a rövidprogram után az első öt helyen álló nemzetek versenyzői mutathatták be), s végül utóbbiak végeztek jobb helyen a záró számban, így ők lettek a negyedikek.

Az orosz csapatból a 31 éves Pljuscsenko már második olimpiai bajnoki címét szerezte, miután 2006-ban, a torinói olimpián ő nyerte a férfiak versenyét, ezen kívül két ezüstérme is van már 2002-ből és 2010-ből.

Szocsi 2014
MŰKORCSOLYÁZÁS, CSAPATVERSENY
1. Oroszország 75 helyezési pont
2. Kanada 65
3. Egyesült Államok 60
4. Olaszország 52
5. Japán 51
6. Franciaország 22

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik