PERCRŐL PERCRE: A TÉLI OLIMPIA MEGNYITÓJÁNAK NAPJA

MAROSI GERGELY (DE.), CSERHÁTI ZOLTÁN (DU.)MAROSI GERGELY (DE.), CSERHÁTI ZOLTÁN (DU.)
Vágólapra másolva!
2014.02.07. 10:45
null
Miklós Edit a kalocsai mintás síruhában (Fotó: MTI)
Február 23-ig 15 sportág 98 számában avatnak bajnokot Szocsiban, és a versenyeken előreláthatóan rekordszámú, 87 ország mintegy 2900 olimpikonja vesz részt. A rekorddrága téli játékok helyi idő szerint 20.14-kor (17.14) a megnyitóünnepséggel kezdődnek – az első nap felvezető eseményei percről percre!

+++
• 17.14-TŐL MEGNYITÓ, MEGKEZDŐDIK MINDEN IDŐK LEGDRÁGÁBB TÉLI OLIMPIÁJA
• A GOOGLE DOODLE-JE SZIVÁRVÁNYBA BORULT, PUTYIN ELLEN FÉLMEZTELEN AKTIVISTÁK TÜNTETTEK

• ŐK LESZNEK A ZÁSZLÓVIVŐK
• ŐK LEHETNEK A LEGNAGYOBB EGYÉNISÉGEK
• ITT A TELJES PROGRAM
• ITT PEDIG MEGTUDHATJÁK, MIÉRT NEM NÉZHETNEK ANNYI OLIMPIÁT, MINT KORÁBBAN
+++

A XXII. TÉLI OLIMPIA MEGNYITÓJA ÉLŐBEN, PERCRŐL PERCRE AZ NSO-N!

16.59 KEZDŐDIK! Tizenöt perc múlva elkezdődik a megnyitó, ideje cikket váltani. A folytatásban itt követheti élő, szöveges közvetítésünket!

16.52 TÖRÉS, SZAKADÁS, ELSZÁLLT ÁLOM. Súlyos sérüléseket szenvedett az amerikai szabadstílusú síző Heidi Kloser, aki edzésen bukott hatalmasat a mogul selejtezője előtt a Rosza Hutor Extrém Parkban. Klosernek elszakadt a térdszalagja, eltört a combcsontja is. A világkupa-sorozatban a 4. helyen álló 21 éves versenyző így nem tud elindulni élete első olimpiáján.

16.37 AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN NEM LESZ ÉLŐ. Panaszkodtunk róla, hogy kevesebb lesz a közvetítés az olimpiáról, de nem csak hazánkban vannak problémák. Az Egyesült Államokban például az időeltolódás okoz fejtörést, amit a közvetítő csatorna, az NBC végül úgy hidalt át, hogy a megnyitót nem adja élőben, hanem a főműsoridőhöz igazítva, négyórás csúsztatással adja le. A sporteseményekről már mindig lesz élő stream a tengerentúlon is.

16.31 NEM LESZ BELŐLE CHÁRA. Újságírók képes beszámolóiból már nagyjából sejtjük, mennyire nem idilli a helyzet a téli olimpia szállodáiban. Gond van a vécékkel, vízzel, kutyákkal, munkásokkal és a liftekkel is – így sok jóra a speciális igényekkel rendelkező szlovák hokióriás, Zdeno Chára sem számíthatott. A Boston Bruins 206 centiméter magas jégkorongozója kissé rövid ágyat kapott szállodai szobájában, de „szerencséjére” a segítőkész személyzet orvosolta a méretéből adódó problémákat. A végeredmény itt látható.

16.28 MANKÓVAL A KIFUTÓN. Bár súlyos térdsérülése miatt ki kell hagynia az olimpiát, Lindsey Vonn így is reflektorfénybe került: a New York-i divathét nyitányán, a Red Dress Collection jótékonysági rendezvényen lépett kifutóra, ha mankózva is. Fotók itt!

16.16 KLASSZIKUS IRÁNY Lássunk egy-két részletet a ceremóniáról! 160 percig fog tartani, percenként átlagosan 21.9 petárda robban majd a tűzijátékok során. Hallunk majd Csajkovszkijt, tATu-t, Gogol-idézetet. Konsztantyin Ernszt, az ünnepség rendezője elmondta, inkább a klasszikus felé viszik az irányt, hiszen Oroszország nem dicsekedhet olyan népszerű könnyűzenei előadókkal, mint két éve. Az orosz történelembe 18 epizódnyi betekintést nyerünk.

16.14 2062? Helyi idő szerint egy óra múlva, 20.14-kor kezdődik a megnyitó. A pekingi játékok nyitó ünnepsége 20.08 órakor, a vancouveri 20.10-kor, a londoni 20.12-kor kezdődött. Némiképp jogos a Guardian felvetése, mi lesz szerencsétlen 2062-es téli olimpia szervezőivel – 21.02-kor dördül el a startpisztoly?

16.05 EGYRE NAGYOBB A NYÜZSI. Lassan félház lesz a Szocsi Központi Stadionban, és már a fejesek is az arénában vagy a környékén tartózkodnak. Ott lesz az olimpián az ENSZ-főtitkár Pan Gimun is, aki egyike azon kivételezetteknek, aki az utolsó napon futhattak a lánggal.

15.52 KI GYÚJTJA MEG A LÁNGOT? 2. Tovább folyik a tippelősdi arról, hogy kivel zárul a staféta. Az utóbbi órákban sokat írtak a Kabajevához hasonlóan nagyon népszerű műkorcsolyázó Jekatyerina Gordejeváról, aki 1988-ban és 1994-ben nyert olimpiai aranyat. Sokan írják esélyesként a legendás hokikapust, Vlagyiszlav Tretyakot is, ő jelenleg az Orosz Jégkorongszövetség elnöke. És azt tudták, hogy Marija Sarapova kettő és hat éves kora között Szocsiban élt?

15.28 OROSZ MÉRTÉK. Az olimpia szervezőbizottsága a technikai delegációval egyeztetve meghosszabbította a Krasznaja Poljana-i biatlonpályát. A sílövészet versenyeinek helyet adó pálya a mérések után rövidnek bizonyult, még úgy is, hogy a szabályok megengednek bizonyos mértékű eltérést a hivatalos távolsághoz képest. A pályához negyven métert kellett hozzátoldani, hogy kijöjjön a 2.5 kilométeres kör.

15.15 CSICSÁS A KALOCSAI? ÉS A KALÓZPANDA? Egy kép többet ér, mint ezer szó, úgyhogy jöjjön még egy fotó. A kanadai Jan Hudec lelki világának összetettségéből kaphatunk némi ízelítőt, ha a sisakjára pillantunk. A férfi alpesi sízők a lesiklásra melegítettek a Rosza Hutor Központban.

15.06. SZÁNKÓRÓL LE, SZÁNKÓRA FEL! Az indiai szánkós Shiva Keshavan leesett szánkójáról edzés közben, aztán mentette a helyzetet, remek reakcióval visszaült és tovább száguldott. Bravúr!

 

14.57 VAN AHOL, TÖBB LESZ A KÖZVETÍTÉS.Mint megírtuk, hazánkban csökken az összközvetítési órák száma az olimpiáról, eközben Thomas Bach NOB-elnök egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy világszerte több közvetítés lesz Szocsiból, mint 2008-ban Pekingből. „Több mint 200 országban lesz közvetítés, több mint 75 ezer órán át. Ez elképesztő szám” – mondta a német csúcsvezető, akinek ebben a tisztségében ez lesz az első olimpiája.

14.45 HÓPÁRDUC, NYÚL ÉS JEGESMEDVE. A következő napokban sokat láthatjuk őket, hiszen ők a szocsi játékok kabalafigurái. Huszonnégyezer ötlet alapján választották ki őket, tehát az evolúcióban magas szinten állnak, a több mint egymillió telefonhívás és sms 28 százalékát Hópárduc gyűjtötte be, Jegesmedve 18 százalékkal lett második, a Nyúl 16 százalékkal maradt életben. Ám állítólag nem mindegyik orosz volt elégedett az eredménnyel, leginkább a labdázó delfint és a Télapót hiányolták.

14.28 A NORVÉGOKNAK JOBBAN CSÚSZIK. A magyar és a norvég sílövészet között éppen annyi a különbség, mint egy sárga bőrönd és egy kamion között – legalábbis ez derült ki Szőcs Emőke elmondása alapján. A 28 éves csíkszeredai születésű sportoló rögtönzött kalauzolást tartott a sífutók és sílövők világában, melynek során betekintést engedett a műhelytitkokat rejtő tárolószobába is, ahol a sífelszerelések mellett a vaxot is tartják. A magyar csapat egy ilyen tárolót a románokkal közösen használ, miközben Szőcs Emőke szerint a norvégok legalább hármat bérelnek. „Nekem tíz pár sílécem van, mind különböző típusú hóra való. Mindegyik tetejére rá van írva, hogy hány fokos, vagy milyen hóra megfelelő. Mivel Szocsiban a versenyeink este lesznek, így eddig a leghidegebb hóra való tűnik a legjobbnak, de például a délutáni edzéseken az olvadó, úgymond vizes hóra kifejlesztett léceimmel vagyok a leggyorsabb” – mondta Szőcs, aki arra a kérdésre, hogy például minden idők második legeredményesebb téli olimpikonjának, a norvég Ole Einar Björndalennek hány pár síléce lehet, úgy felelt, legalább ötven. Szerinte neki vizes hóra van legalább tíz különböző léce. (MTI)

14.14 KÖZELEDIK A FÁKLYÁS MENET. Úgyhogy beszéljünk kicsit a láng útjáról is, hiszen az 1.8 kilogramm súlyú, 95 cm magas „tűzőrző” kivételes itiner alapján jutott el Szocsiba. A hagyományoknak megfelelően Olümpiából induló láng összesen 65 ezer kilométert tett meg, és ilyen hosszú útja még egy téli olimpia előtt sem volt. Október 7-én érkezett meg Oroszországba, s amellett, hogy közúton, repülőn és vasúton bejárta a kontinensnyi országot, megfordult az űrben, a Bajkál-tó fenekén és az Északi-sarkon is.

Erre járt a fáklya (Infografika: Dancsák András)
Erre járt a fáklya (Infografika: Dancsák András)

14.00 KAPUNYITÁS. Megnyitották a szocsi nyitó ceremóniának helyet adó stadion kapuit, jöhetnek a nézők. Az ünnepség 17.14-kor kezdődik közép-európai idő szerint, az MTVA 16.45-től közvetít. Ezzel elköszön a délelőtti szerkesztő, Marosi Gergely, folytatja a téli olimpia alatti állandó kommentátor, Cserháti Zoltán.

13.52 KI GYÚJTJA MEG A LÁNGOT? Na, ezt még nem tudjuk, az egyetlen erősebb pletyka továbbra is az, hogy a 2004-es ritmikus gimnasztika egyéni olimpiai bajnok, Alina Kabajeva. Az üzbég származású, igen népszerű sztár egyébként orosz parlamenti képviselő, mellesleg évek óta találgatnak arról, hogy ő-e Putyin elnök szeretője. Ezzel kapcsolatban persze semmi hivatalos kommunikáció nem volt, és ha az orosz bulvársajtónak hihetnénk, akkor Kabajevának már többször babát kellett volna várnia... Hogy mi mit tippelünk? Kabajeva részvétele a ceremónián simán elképzelhető (Oroszország egyik legnépszerűbb és legszebb ex-sportolójáról van szó, aki valódi celebnek számít), de a lángmeggyújtást alighanem inkább téli sportot űzőre bízzák. Vagy majd meggyújtja Putyin.

Alina Kabajeva egy másik tornász világklasszis, Alekszej Nyemov mellett (Fotó: Bolsoj Szport)
Alina Kabajeva egy másik tornász világklasszis, Alekszej Nyemov mellett (Fotó: Bolsoj Szport)

13.30 EZT KÖZVETÍTI AZ MTVA: Először a hódeszkások kerülnek képernyőre. TÉVÉS PROGRAM ITT!

13.22 ISZTAMBUL, ÓÓÓ, ISZTAMBUL. A német bobcsapat két nap alatt bejárta az olimpiai pályát, majd Isztambulba utazott atlétikai edzőtáborba. Christoph Langen szövetségi edző szerint ugyanis még ez is jobb, mint az olimpiai faluban „tétlenkedni” egy héten keresztül. A bobosok sajnálják azért, hogy lemaradnak a megnyitóról.

13.11 MIT TEGYÜNK, HA UNATKOZUNK AZ OLIMPIAI FALUBAN? Alekszej Szoboljov orosz hódeszkás megoldása: feltette a sisakjára a telefonszámát, azóta kap mindenféle üzenetet.

13.00 NAPI OLIMPIAI ABSZURD. A zene fontos eleme a műkorcsolyázók programjának. Az egész programot lényegében erre építik fel. Így tette Takahasi Daiszuke világbajnok műkorcsolyázó is, aki legutóbb, 2010-ben bronzérmes lett az olimpián. Teljesen váratlanul azonban bajba került a zenéjével, a Hegedűszonatina című darabbal. Történt ugyanis, hogy a Japánban szinte istenként tisztelt zeneszerző, „Japán Beethovenje", eredeti nevén – Szamuragocsi Mamoru – nem is zeneszerző... Bővebben itt!

12.25 HA MÁR SZÓ ESETT A KALOCSAI MINTÁS SÍRUHÁRÓL. Elölről jobban néz ki a dressz, „bemutatja” Miklós Edit.

12.19 A METEOROLÓGUSOK KELLEMES IDŐT JÓSOLNAK Változatlanul kellemes időt jósolnak a meteorológusok Szocsiba, a ma kezdődő téli olimpia helyszínére. Alekszandr Frolov, a helyi meteorológiai szolgálat vezetője pénteken azt mondta, a következő napokban a városban a legmagasabb hőmérséklet plusz 12 Celsius-fok körül lesz, esőre pedig egyáltalán nem számítanak.
A hegyvidéki Krasznaja Poljanán – ahol az alpesi sízők és a szánkósok is versenyezni fognak – pénteken reggel valamivel nulla Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet. Először talán egy hét múlva lehet változás a környék időjárásában" – nyilatkozta Frolov, s hozzátette, jövő szombat környékén a tengerparton esőre, a hegyekben hóesésre számítanak. (MTI)

12.11 TEK. A Terrorelhárítási Központ is közreműködik a magyar csapat védelmében. Az NSO Tv-nek Bodnár Zsolt dandártábornok elmondta, nincs ok az aggodalomra. AZ NSO TV VIDEÓJÁT ITT TEKINTHETI MEG!

12.01BEHARANGOZÓ. Urgan és Kurikova lesznek a házigazdák, Bach „debütál”, küldöttségek, zászlóvivők – hírek és érdekességek a mai megnyitóünnepség elé.

11.36 NORVÉG FÖLÉNYRE SZÁMÍTANAK. A brit és a német fogadóirodák szerint Norvégia gyűjti majd be a legtöbb aranyérmet Szocsiban. A bukmékerek az éremtáblázat első helyére esélyesnek tartják még az Egyesült Államokat, Németországot, Oroszországot, valamint a négy éve Vancouverben a legtöbb medált gyűjtött Kanadát. Az éremtáblázat élén az a nemzet végez majd, amely a legtöbb aranyat szerzi a játékokon.
A legtöbb medál a fogadóirodák szerint az amerikai sportolók nyakába kerül Szocsiban. Az Egyesült Államok versenyzői Vancouverben 15 ezüst- és 13 bronzérmet nyertek, de mivel ezek mellett csak 9 aranyat szereztek, Kanada és Németország mögött az éremtáblázat harmadik helyén zártak. (MTI)

11.21 CSERE A SZLOVÁK HOKISOKNÁL. A sérült Marián Gáborík helyére Branko Radivojevic került be a keretbe. Lubomir Visnovsky játéka továbbra is kérdéses az olimpián.

11.13 SÍUGRÁS, NORMÁLSÁNC EDZÉS. Három tréning is volt pénteken, a favorit lengyel Kamil Stoch kettőn az első, egyen a második helyen végzett. A harmadik tréning első helyén a japán Takeucsi Taku végzett. A súlyos bukások után az olimpiára harckészültségbe került Thomas Morgenstern csütörtökön edzett, a pénteki tréninget viszont kihagyta.

Az első magyar akciókép a téli olimpiáról, Szabó Milán edzéséről (Fotó: Reuters)
Az első magyar akciókép a téli olimpiáról, Szabó Milán edzéséről (Fotó: Reuters)

11.05 KEVESEBB OLIMPIÁT KAPUNK. Miközben az internet révén az előző években hozzászokunk ahhoz, hogy szinte házhoz jönnek a különböző sportesemények, és néha már olyan meccseket is nézhetünk, amelyek korábban eszünkbe sem jutottak volna, a szocsi téli ötkarikás játékok előtt azzal kell szembesülnünk, hogy az eddig megszokottnál várhatóan jóval kevesebb „élő olimpiát" kapunk, és nemcsak a neten, hanem a televízióban is. A hazánkban az 1990-es évektől fogható Eurosport és a magyar közszolgálati csatornák együttes közvetítése révén eddig többé-kevésbé teljes képet kaptunk, Szocsitól kezdve azonban változik a kép(let)... Pór Károly kollégánk cikkét a tévéközvetítésekről itt olvashatják!

11.0280 SZÁZALÉK. A szervezők tájékoztatása szerint a szocsi téli olimpia jegyeinek több mint 80 százaléka talált eddig gazdára. A belépők 70 százalékát orosz sportrajongók vehették meg, ahhoz azonban, hogy hozzájussanak jegyeikhez, hosszú sort kellett végigállniuk az átvételi pontokon. Jegyárusító helyek Szocsiban a repülőtéren, a vasúti pályaudvarokon, a belvárosban, valamint az adleri olimpiai parkban működnek, illetve Moszkvában is hozzá lehet jutni belépőkhöz. Az egyik adleri lakos az AP amerikai hírügynökségnek elárulta: négy órán keresztül várt azért, hogy megkaphassa 20 000 rubelbe (körülbelül 130 ezer forintba) kerülő jegyét a péntek esti megnyitó ünnepségre. (MTI)

Tegyük hozzá: tegnap a műkorcsolya-csapatversenyen jó félház volt, orosz sikersportág ide, orosz sikersportág oda.

10.59 Az olimpiai megnyitón fellép a (majdnem) elfeledett tATu. Az orosz popduó gyors beszólással kezdett, miután Lena Katyina egy twitter-bejegyzésben „rémálomszerűnek” nevezte a szervezést. Majd inkább törölte azt. Jobb a békesség.

A napi Gene Simmons-nyelvöltögető díj nyertese: Aksel Lund Svindal (Fotó: Reuters)
A napi Gene Simmons-nyelvöltögető díj nyertese: Aksel Lund Svindal (Fotó: Reuters)

10.43 BIZAKODNAK. „Nem szabad túl félénknek, vagy szerénynek lenni. Heidum Bernadett, a női váltó, Knoch Viktor, vagy akár a másik két férfi versenyzőnk is a legjobb hatban zárhat” – mondta Darázs István, a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók szakágvezetője az MTI-nek.

10.33KIESETT AZ EGYIK SEDIN IKER. Komoly veszteség érte a szocsi téli olimpián induló svéd jégkorong-válogatottat, amely nem számíthat Henrik Sedinre, a Vancouver Canucks csatárára. Az ikertestvéréhez, Danielhez hasonlóan évek óta a Canucks és a nemzeti csapat meghatározó alakjának számító 33 éves center januárban szenvedett bordasérülést, s csütörtökön kiderült, nincs olyan állapotban, hogy játszani tudjon Szocsiban.

10.32 A SÍRUHA PEDIG KALOCSAI MINTÁS. „A vidám kalocsai mintát mindenhová!” mozgalom következő tagja.


10.30 MÁR A DOODLE IS SZIVÁRVÁNYOS.
Főoldalon a meleg közösség szivárványszínű zászlajának színeit viselő logóval és az Olimpia Chartából vett idézettel köszöntötte pénteken a szocsi téli olimpiai játékokat a Google keresőprogram.

A kezdeményezés mintegy válasz Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettesnek, aki csütörtökön óvta a sportolókat és a nézőket attól, hogy úgymond a homoszexualitást „népszerűsítsék" az olimpiai játékon, arra hivatkozva, hogy egy orosz törvény és az Olimpiai Charta is tilt bármilyen propagandát az sporteseményeken.

„A sport gyakorlása alapvető emberi jog. Minden természetes személyt megillet a sportolás joga a diszkrimináció bármely megnyilvánulási formája nélkül az Olimpia szellemében, amely kölcsönös megértést követel meg a barátság, szolidaritás és tisztességes játék szellemében" – áll az Olimpiai Chartából vett idézet a Google magyar nyelvű oldalán. A Google logójára kattintva a felhasználó az Olimpiai Chartával kapcsolatos dokumentumok oldalán találja magát. (MTI)

 

10.20A MEZTELEN IGAZSÁG. A FEMEN aktivitásai elkezdték a szokásos performanszot, most a helyszín Berlin, az orosz nagykövetség.

A FEMEN aktivistái már demonstrálnak (Fotó: Reuters)
A FEMEN aktivistái már demonstrálnak (Fotó: Reuters)

10.10 A levegő és a sánc ura, aki fél fülére nem hall, az édesanyját tragikus körülmények között elveszítő síklasszis, a báty nyomdokaiba lépő, honvággyal is küzdő biatlonos és a jég ördöge. Gregor Schlierenzauer, Aksel Lund Svindal, Martin Fourcade és Jevgenyij Pljuscsenko. Világklasszisok, akiket Szocsiban is láthatunk, és akik az aranyérmek várományosai. A LEGNAGYOBB EGYÉNISÉGEKRŐL ITT OLVASHAT.

10.03 A Köztársasági Elnöki Hivatal közlése szerint Áder János magyar államfő is részt vesz a megnyitón, illetve meglátogatja a magyar küldöttséget. A nyitó felvonuláson a magyar zászlót Heidum Bernadett viszi. A MAGYAR CSAPAT NÉVJEGYEIT ITT TEKINTHETI MEG!

10.00 EZ A LEGDRÁGÁBB. Február 23-ig 15 sportág 98 számában avatnak bajnokot, és a versenyeken előreláthatóan rekordszámú, 87 ország mintegy 2900 olimpikonja vesz részt. Az ötkarikás esemény megrendezésére az oroszok a becslések szerint az előzetesen tervezett összeg sokszorosát, 51 milliárd dollárt (11 300 milliárd forintot) fordítottak, ami még a 2008-as pekingi nyári játékok költségvetését is felülmúlja.

TÉLI OLIMPIA, A PÉNTEKI PROGRAM
Február 7., péntek
17.14
Megnyitóünnepség (tv: M1, közvetítés 16.45-től)
NSO-adatbank: a téli olimpia teljes programja és a magyar indulók adatlapjai

10.00 JÓ REGGELT KÍVÁNUNK! Február 7. a szocsi téli olimpia hivatalos nyitó napja, bár már csütörtökön is voltak versenyek. A megnyitó kezdete 20.14 szocsi idő szerint, közép-európai idő szerint 17.14 – A TÉLI OLIMPIA TELJES PROGRAMJA ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik