nemzetisport.hu 2016.02.10 16:48 Frissítve: 2016.02.10 17:28

685 milliós távozó; Egervári a fedélzeten; sérült erősítés

A labdarúgó NB I hétvégi, tavaszi rajtját négyrészes sorozattal vezetjük fel. A második részben az őszi csapatán keveset változtató Honvéddal, az Egervári Sándor személyében új vezetőedzővel készülő Diósgyőrrel és a Balogh Norbert távozása ellenére is támadók garmadáját felvonultató Debrecennel foglalkozunk.

Egervári Sándor, a DVTK új vezetőedzője (Fotó: dvtk.eu)


SÉRÜLT ERŐSÍTÉS, HIÁNYZÓ BALHÁTVÉD – BUDAPEST HONVÉD

Nyugalomban készülhetett Marco Rossi vezetőedző csapata a tavaszi szezonra, hiszen az ősszel sikerült annyi pontot gyűjteniük a kispestieknek, hogy biztos távolságból figyeljék a kieső helyekhez közeli együtteseket. Már-már megszokás, hogy a Honvéd nem utazik külföldi edzőtáborba, Kemenes Szabolcsék idén sem mentek melegebb helyre.

 
Korcsmár, az exliverpooli és az új Kluivert is az NB I-ért küzd NB I-es felvezetés I.

„Azért nem utazunk el edzőtáborba, mert nincs rá pénzünk, ezzel kapcsolatban nem lesz változás" – nyilatkozta a Budapest Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway a klub hivatalos oldalának.

Bár a Honvéd továbbra sem tartozik a leggazdagabb klubok közé, a kispestiek a lehetőségekhez mérten ezúttal is próbálták költséghatékonyan, elsősorban ingyen igazolható játékosokkal megerősíteni a keretet.

Érkezett a támadósorba a másodosztályú Dunaújvárostól Eppel Márton és a kongói Dark Kadima Kabangu. Kérdéses, utóbbi milyen játékerőt képvisel, ráadásul ő csak néhány mérkőzés múlva lesz bevethető, ugyanis a felkészülés során megsérült, és már a szerződését is sérülten írta alá.

A csapatkapitány Kemenes Szabolcs szerződése a nyáron lejár, a klub egyelőre nem hosszabbított vele, így a januárban érkező ukrajnai kapus, Nagy Sándor hosszú távon is megoldást jelenthet a poszton. A vezetőség még profi szerződést kötött négy fiatal akadémistával is, ám az egyik hiányposztra nem érkezett játékos. A Honvéd szeretett volna bal oldali védőt igazolni, érkeztek is próbajátékosok (a Fradiban is megforduló Sváb Dániel és a korábban Liverpoolban is pallérozódó, MTK-s Hajdú Ádám), de egyiküket sem szerződtette a klub.

„Továbbra is keresünk balhátvédet, de nem vagyok optimista” – nyilatkozta Hemingway.

Külföldi edzőtábor ide vagy oda, a Honvéd felkészülése sikeresnek mondható, hiszen mind a nyolc mérkőzését megnyerte. Ez még akkor is figyelemre méltó, ha többnyire alacsonyabb osztályú csapatok ellen tették mindezt. Az első mérkőzést hazai pályán a Haladással kell megvívniuk a kispestieknek, majd Diósgyőrbe utaznak, aztán két hazai meccs következik, a Fradi és a Vasas ellen. Ha jól sikerül a rajt, akkor a tabella első felét, a legjobb hat közé kerülést is megcélozhatja a csapat.

„EZ LESZ MAGYARORSZÁGI KARRIEREM LEGRÖVIDEBB ALAPOZÁS”


A BUDAPEST HONVÉD TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 4.
Külföldi edzőtábor:

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK 
Január 13.: Bp. Honvéd–Tatabánya 5–2 (Baráth, Youla, Kovács D., Eppel, Vernes)
Január 16.: Paksi FC–Bp. Honvéd 1–3 (Kamber, Vernes – 11-esből, Constantinescu)
Január 20.: Bp. Honvéd–Bp. Honvéd-MFA 3–0 (Youla 2, Eppel)
Január 23.: Bp. Honvéd–Siófok 4–0 (Vasziljevics 2, Holender, Nagy G.)
Január 27.: Bp. Honvéd–III. Kerületi TVE 4–2 (Kovács D. 2, Holender, Kamber)
Január 30.: Bp. Honvéd–Szigetszentmiklós 3–1 (Youla, Holender – 11-esből, Jelena)
Február 3.: Bp. Honvéd–Szeged 2011 1–0 (Jelena)
Február 6.: Bp. Honvéd–Sopron 4–1 (Jelena, Youla, Kamber, Ikenne-King)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők: Eppel Márton (Dunaújváros PASE), Dark Kadima Kabangu (Kongói DK-beli, FC Saint Éloi Lupopo – Kongói DK, szabadon igazolhatóként), Nagy Sándor Árpád (ukrajnai, FC Bihor Oradea – Románia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Dan-Marius Constantinescu (román, Törökbálint), Kapacina Valér (Soroksár), Raul Palmes (román, Törökbálint)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Gergényi Bence (profi szerződést kapott), Lukács Dániel (profi szerződést kapott), Pisont Patrik (profi szerződést kapott)
Kiszemeltek:
Távozók: Dékány Péter, Délczeg Gergely (Kisvárda), Fejes János (Soroksár), Ihrig-Farkas Sebestyén, Kapacina Valér (Soproni VSE), Kristi Marku (albán, Flamurtari Vlorë – Albánia), Szemerédi Norbert (Dorog)
Kölcsönbe távozók: Lőrinczy Attila (Szolnoki MÁV), Tóth Barnabás (Vác), Vajda Dániel (Szigetszentmiklós) 
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

VÁLOGATOTT RUTIN ÉRKEZETT A KISPADRA ÉS A KÖZÉPPÁLYÁRA IS A DIÓSGYŐRNÉL

A miskolci klub háza táján a legfontosabb változás a szakmai stábban történt, hiszen fél év munka után Bekő Balázst a korábbi magyar válogatott szövetségi kapitányt, Egervári Sándor váltotta a kispadon (a segítője Pisont István lesz). A legutóbb szövetségi kapitányként dolgozó Egervári bő két év után tér vissza a honi labdarúgás vérkeringésébe, és a DVTK-nál több, a válogatottból ismerős arccal – mint például Lipták Zoltánnal, Koman Vladimirrel és Elek Ákossal – is együtt dolgozhat.

 
Téli NB I-es átigazolásfigyelő csapatonkénti bontásban
NB II-es átigazolásfigyelő
A legfrissebb átigazolási hírek
Felkészülési körkép

Az új edző érkezése ellenére a játékoskeretben nem történtek nagy változások. Az érkezőknél egyetlen játékos nevét jegyezhettük fel, ő a Csangcsun Jatajtól hazatérő Elek Ákos. A 27 éves középpályás 2012 és 2015 között már szerepelt a diósgyőrieknél, valamint az új vezetőedzőt is jól ismeri a válogatottból, így elsősorban az Európa-bajnokság előtti biztos játéklehetőséget szem előtt tartva választotta a DVTK-t.

A DVSC-hez távozott viszont a szabadkai születésű csatár, Takács Tamás, aki a 2015–2016-os szezonban 12 mérkőzésen kapott játéklehetőséget, kezdőként azonban csupán egyszer lépett pályára, gólt pedig nem szerzett. Továbbá fontos változás a diósgyőri keretben, hogy Egervári nem számít az együttes két korábbi alapembere, a bosnyák hátvéd, Senad Husic és a szerb csatár, Miroszlav Grumics szolgálataira. Az ő pótlásukra tehát új játékos még nem érkezett, kérdés, hogy ez a helyzet változik-e még, ha nem, akkor egy-két sérülés vagy eltiltás következtében meglehetősen szűkössé válhat a keret.

A Diósgyőr a felkészülési mérkőzések során a bajnoksághoz hasonlóan felemás teljesítményt nyújtott. A miskolci alakulat két-két hazai edzőmérkőzéssel foglalta keretbe törökországi edzőtáborát. Kezdésként a szlovák másodosztályú Lokomotiva Kosice, majd a szintén második ligás Budaörs ellen nyert 2–0-ra a DVTK. Ezután két beleki és egy antalyai találkozó következett, ezeken azonban nem termett sok babér Egervári Sándor együttesének. Az azeri FK Qarabagtól elszenvedett kiütéses, 4–0-s vereséget követően két sok gólt hozó, minimális különbségű vesztes összecsapás következett az osztrák Admira Wacker (2–3) és a macedón Rabotnicski Szkopje (4–5) ellen.

Koman Vladimirék a felkészülés elejéhez hasonlóan két másodosztályú csapatot is legyőztek az edzőtáborozást követően. Előbb a Pintér Attila irányította Mezőkövesdet gyűrték le (1–0), majd a román Olimpia Satu Mare ellen nyertek 2–1-re. A felkészülési találkozók azt mutatják, hogy támadásban nincs gond a borsodiaknál, a védekezésben azonban lesz még mit csiszolnia az új szakmai stábnak.

A Diósgyőr szombat délután a négypontos hátrányban lévő és már kieső helyen álló Puskás Akadémia vendégeként kezdi meg a tavaszi szezont.

AZ NSO TV IS OTT VOLT EGERVÁRI SÁNDOR ELSŐ EDZÉSÉN

A DVTK TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 5.
Külföldi edzőtábor: Törökország (Belek), január 18–28.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 13.: DVTK–Lokomotiva Kosice (Kassa; szlovák II.) 2–0 (Barczi, Takács T.)
Január 16.: Budaörs–DVTK 0–2 (Bacsa, Koman)
Január 20.: Belek: FK Qarabag (azeri)–DVTK 4–0
Január 23., Belek: Admira Wacker (osztrák)–DVTK 3–2 (Nikházi, Novothny)
Január 26., Antalya: Rabotnicski Szkopje (macedón)–DVTK 5–4 (Novothny 3, Elek)
Január 30.: DVTK–Mezőkövesd Zsóry 1–0 (Kovács G.)
Február 6.: DVTK–Olimpia Satu Mare (Szatmárnémeti; román II.) 2–1 (Elek, Bacsa)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DVTK-NÁL
Érkezők: Elek Ákos (Csangcsun Jataj – Kína)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Nagy Dominik (FTC)
Távozók: Bősz Levente, Takács Tamás (szerbiai, DVSC)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Miroszlav Grumics (szerb, érdeklődnek iránta: Újpest), Senad Husic (bosnyák)

 

BALOGH ELMENT, DE TÁMADÓ VAN BŐVEN – DVSC-TEVA

A Honvédhoz hasonlóan itthon készülő DVSC-től a télen hazai rekordnak számító 2.2 millió euróért (685 millió forint) cserébe az olasz Palermóhoz igazolt Balogh Norbert, míg az ugyancsak támadó, holland Geoffrey Castillion a Puskás Akadémiához került kölcsönbe, de azt ezzel együtt sem mondhatjuk, hogy a Loki egyértelműen gyengült volna. A magyar U-válogatott csatárt biztosan szívesen látná a csapatban tavasszal is Kondás Elemér vezetőedző, de az érkezési oldalon szereplő Ognjen Djelmic, Holman Dávid, Takács Tamás trió így is elegendő variációs lehetőséget biztosít a középpályán, illetve a támadószekcióban a szakembernek. Velük együtt 13 játékos áll a rendelkezésére, akiket a támadójátékban bevethet a Debrecen.

Kérdés, a mennyiség párosul-e minőséggel. Igaz, hogy ősszel a Loki szerezte az NB I-ben a második legtöbb gólt (a Fradi után), 28-at, köszönhetően például a Békéscsaba elleni 7–0-s sikernek, viszont Tisza Tiborék öt bajnokin egyszer sem találtak a kapuba, ami soknak tűnik egy dobogóra igyekvő csapattól.

A felkészülési időszakban egy meccsen fordult elő, hogy nem szerzett gólt a DVSC, a Zemplín Mihalovcétól (Nagymihály) elszenvedett 2–0-s hazai vereség alkalmával. A debreceniek edzőmeccseiből azonban nagyon nehéz következtetéseket levonni, mert egy nap általában két összecsapás szerepelt a programban, és nem mindegyik találkozón küldte a pályára a legjobb csapatát Kondás Elemér. A nagymihályiakat ugyanaznap 2–0-ra meg is verte a Debrecen, ahogy például a Videotonnal szemben is egy vereség és egy győzelem volt a mérlege.

Igazi értékmérőnek a listavezető FTC elleni múlt heti, debreceni találkozót tekinthetjük, amelyen a kulcsembereit szinte kivétel nélkül bevetette a hazai csapat, de így is 3–2-es vereséget szenvedett. Tavaly nyár óta, a felkészülési meccsekkel együtt összesen négyszer találkozott a Fradival a DVSC,  háromszor Debrecenben, de mind a négy meccsen vereséget szenvedett, úgy, hogy 11 gólt kapott, miközben csak kettőt szerzett.

Ha csak ebből indulunk ki, akkor nem biztos, hogy sokkal jobb lett a DVSC a téli szünet alatt, ám a Magyar Kupában a Nyíregyháza otthonában kedden elért 2–1-es győzelem önbizalmat adhat a csapatnak a tavaszi folytatás előtt. A piros-fehérek az első négy fordulóban háromszor játszanak otthon. Ha a Vasas, Paks, Puskás Akadémia trió ellen nyerni tudnak, könnyedén a dobogóra is felléphetnek, hiszen csak két pont választja el őket a 3. helyen telelő Videotontól, a 2. Újpesttől pedig három – a tavaszi 2. fordulóban a liláknál vendégszerepelnek.

A DVSC-TEVA TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 4.
Külföldi edzőtábor:
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 16.: DVSC–Gaz Metan Medias (Medgyes; román II.) 1–1 (Szatmári)
Január 16.: DVSC–Gaz Metan Medias (Medgyes; román II.) 3–2 (Szakály, Bódi, Kulcsár)
Január 23.: DVSC–Zemplín Michalovce (Nagymihály; szlovák) 2–0 (Holman, Horváth Zs.)
Január 23.: DVSC–Zemplín Michalovce (Nagymihály; szlovák) 0–2
Január 30.: Videoton–DVSC 3–1 (Tisza)
Január 30.: Videoton–DVSC 1–2 (Horváth Zs., Bódi)
Február 4.: DVSC–FTC 2–3 (Horváth Zs, Brkovics)
Február 9., MK-negyeddöntő, 1. mérkőzés: Nyíregyháza–DVSC 1–2 (Brkovics, Ferenczi J.)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DVSC-NÉL
Érkezők: Ognjen Djelmic (boszniai, Zeljeznicar – Bosznia-Hercegovina, szabadon igazolhatóként), Holman Dávid (FTC, az ősszel kölcsönben Lech Poznan – Lengyelország), Takács Tamás (szerbiai, DVTK)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Kertész Tamás (Békéscsaba), ifj. Sándor Tamás (Balmazújváros)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: 
Kiszemeltek:
Távozók: Balogh Norbert (US Palermo – Olaszország), Szécsi Márk (Nyíregyháza), Zsidai László (Puskás AFC)
Kölcsönbe távozók: Geoffrey Castillion (holland, Puskás AFC), Sós Bence (Mezőkövesd), Szilvási Péter (Mezőkövesd)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

20. FORDULÓ
Időpont  Mérkőzés
Február 13., szombat
15.30 Puskás Akadémia–DVTK
15.30
Honvéd–Haladás
15.30 MTK–Paks
15.30 Békéscsaba–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
15.30 DVSC–Vasas
18.00Újpest–Videoton (Tv: M4 Sport)
AZ ÁLLÁS
  1. Ferencvárosi TC 19 16 1 2 41–  8 +33  49
  2. Újpest FC 19 8 7 4 27–19   +8  31
  3. Videoton FC 19 10 9 22–19   +3  30
  4. Paksi FC 19 8 6 5 24–19   +5  30
  5. MTK Budapest 19 8 5 6 24–20   +4  29
  6. Szombathelyi Haladás 19 7 8 4 17–19   –2  29
  7. Debreceni VSC-Teva 19 7 7 5 28–22   +6  28
  8. Budapest Honvéd 19 6 6 7 24–24     0 24
  9. Diósgyőri VTK 19 5 5 9 20–30 –10  20
10. Vasas FC 19 5 1 13 19–31 –12  16
11. Puskás Akadémia FC 19 3 7 9 23–31   –8  16
12. Békéscsaba Előre 19 3 3 13 17–44 –27  12

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.19 23:18:11

Labdarúgó NB I P. K.

NB I-ES TAVASZVÁRÓ I. Ez az igazi Haladás? 11 mérkőzés óta veretlen a Hipp-csapat.

2018.02.18 23:16:53

Labdarúgó NB I DLUSZTUS IMRE

ALAPVONAL. A grund attól attól volt igazán hatékony, hogy az önfeledten, szeretetből játszó, így speciális játékintelligenciát és kiváló erőnlétet szerző gyerekek mellett, mögött állt egy mester, egy édesapa, aki tudott futballozni, netán maga is edző volt.

2018.02.17 12:51:38

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A zöld-fehérek hazai pályán már három góllal vezettek a Domzale ellen, de a végén kétszer is betaláltak a szlovénok.

2018.02.17 00:18:27

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Ereje teljében lévő jó külföldi játékos nem szerződik hozzánk.

2018.02.15 08:37:15

Labdarúgó NB I BORSI GERGELY

„Mi is beszéltünk már róla, hogy jó úton járunk, s ha így folytatjuk, meglesz az eredménye.”