nemzetisport.hu 2016.02.09 12:35 Frissítve: 2016.02.17 15:49

Korcsmár, az exliverpooli és az új Kluivert is az NB I-ért küzd

A labdarúgó NB I tavaszi folytatása előtt a Nemzeti Sport Online négyrészes felvezető sorozattal jelentkezik. Az első részben a 10–12. helyezett csapatokkal foglalkozunk. A kiesést jelentő utolsó két helyről a rutinos kapussal és gólerős csatárokkal erősítő Békéscsaba, valamint a téli átigazolási időszak egyik legaktívabb szereplője, a Puskás Akadémia FC várja a folytatást. A 10. helyen telelő Vasas a német vonal mentén erősítve új edzővel és a Németországból hazatérő, a címeres mezt újra megcélzó Korcsmár Zsolttal vág neki az első osztályú tagság megtartásáért folyó tavaszi hadjáratnak.

 

Korcsmár Zsolt (balra) ezt a párharcot már a Vasas színeiben vívta meg (Fotó: Móricz-Sabján Simon)

SZLOVÁK GÓLZSÁKKAL ÉS EXLIVERPOOLIVAL A BENT MARADÁSÉRT – BÉKÉSCSABA

 
Téli NB I-es átigazolásfigyelő csapatonkénti bontásban
NB II-es átigazolásfigyelő
A legfrissebb átigazolási hírek
Felkészülési körkép

Nem alakult jól az őszi szezon az újonc Békéscsabánál, hiszen tizenkilenc bajnokijából tizenhármat elveszített és mindössze hármat nyert meg, 12 szerzett pontjával az utolsó helyről várja a tavaszi folytatást.

Túl sok változás nem történt a viharsarki együttes keretében. Az őszi 44 kapott gól után – ami a legtöbb az NB I-ben, és a kiesés elől menekülő másik két csapat, a Vasas és a PAFC kapott góljaihoz (31) képest is nagyon magas szám –, nem meglepő, hogy kapusposzton erősödni szeretnének a csabaiak a tavaszi folytatás előtt. A szezont második számú kapusként kezdő, de Mursits Rolandot hét mérkőzésre – közte a DVSC elleni, 7–0-s vereséggel záruló találkozóra – kiszorító Lubos Ilizi távozott, pótlására a Magyarországon már jól ismert Vukasin Polekszics érkezett. A montenegrói válogatott légiós korábban védett a Tatabányában, a Debrecenben, a Kecskemétben, valamint a PMFC-ben is, jól ismeri a magyar első osztályt, a rá jellemző kiegyensúlyozott teljesítménnyel megalapozhatja a csabai reményeket.

A montenegrói kapus mellett érkezett a másodosztályú Mezőkövesdtől az NB I-es rutint korábban a DVTK-nál és a Lombard Pápánál megszerző védekező középpályás, Takács Péter. A védelemhez hasonlóan a támadósor sem rendelkezik jó mutatókkal, hiszen a Haladással holtversenyben a Békéscsaba szerezte a legkevesebb gólt (17) a bajnokságban.

A csatárgondok orvoslására egy szlovák gólvágó, Matús Paukner érkezett, aki a szlovák másodosztályú nyitrai együttes (FC Nitra) színeiben 17 mérkőzésen 17 gólt szerzett a jelenleg is futó szezonban. A Békéscsabánál Paukner mellett a Liverpoolnál is megforduló, Brendon Rodgers ajánlására érkező Nathan Ecclestontól várhatják a szurkolók a gólokat.

Az angol játékos el is utazott a csapattal a törökországi edzőtáborba, a szerződtetését még nem jelentette be a klub, de a szakmai stáb számol vele (úgy tudjuk, a Békéscsaba nem szeretné átlépni az MLSZ ajánlásában szereplő hétfős légióskeretet, ezért Ecclestone azután írhat alá, hogy a jelenlegi keretből távozik valamelyik külföldi futballista – ez a feltétel a keddi állás szerint teljesült).

 

Ön szerint bent marad az NB I-ben a Békéscsaba?

nem   (1038)
igen   (318)
Összes szavazat: 1356
Szavazás kezdete: 2016. 02. 09
 

Laczkó Zsolték téli felkészülése vereséggel indult, az NB III Középcsoportjában szereplő Dabastól 1–0-ra kaptak ki. Ezután két győzelem következett, hiszen előbb a román másodosztályú Soimii Pancotát múlták felül, majd a szerb élvonalbeli Szpartak Szuboticánál is jobbnak bizonyultak. A folytatásban törökországi edzőtáborba utazott Zoran Szpisljak vezetőedző csapata, ott azonban kevesebb sikerélmény érte a csapatot.

A román első osztályú Botosani és a bolgár élvonalbeli Lokomotiv Plovdiv után a török második ligás Yeni Malatyaspor is jobbnak bizonyult a csabaiaknál. A felkészülési meccsek sorát Antalyában zárták a lila-fehérek, ahol Vaskó Tamás góljával 1–1-es döntetlenre végeztek a bolgár második ligás Vereja Sztara Zagorával. Összességében elmondható, hogy a felkészülési találkozók alatt többnyire az őszi idényben is meglévő problémák jöttek elő: az együttes kevés gólt szerzett (hét mérkőzésen hatot), míg a saját kapuját csak egyetlen összecsapáson tudta megőrizni a góltól, összesen kilenc gólt kapott.

A Békéscsaba az első tavaszi fordulóban, szombaton 15.30-tól az éllovas Ferencvárost fogadja a Kórház utcában, a főpróbát a szerdai, Kozármisleny elleni Magyar Kupa-negyeddöntő első meccse jelenti számára, ugyancsak hazai pályán. Az NB I második fordulójában a Videoton ellen játszik majd az Előre vendégként, és ahogy a Fradi ellen, úgy a Vidi vendégeként sem számít esélyesnek. 

A csabaiak első nyolc bajnoki mérkőzésükön csak a felsőházban található ellenféllel csapnak össze – a listavezető Ferencvárost kétszer is fogadják, valamint kétszer is ellátogatnak a Videoton ideiglenes felcsúti otthonába. A felemás felkészülés után tehát rögtön a honi élcsapatok ellen bizonyíthatják, hogy helyük van az élvonalban.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BÉKÉSCSABÁNÁL
Érkezők:
Nathan Eccleston (angol, szabadon igazolhatóként, legutóbb: Kilmarnock FC – Skócia), Matús Paukner (szlovák, FC Nitra – Szlovákia), Vukasin Polekszics (montenegrói, Szutjeszka Niksics – Montenegró), Takács Péter (Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: Hudák Martin (Puskás AFC)
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Máté János (Mezőkövesd), Tóth Dániel (Kozármisleny – próbajáték)
Távozók: Lubos Ilizi (szlovák), Polonio-Guerreiro Joao, Georgi Korudzsiev (bolgár, szabadon igazolható), Bratiszlav Punosevac (szerb, szabadon igazolható), Szántó Mihály, Szilágyi Péter (Soroksár)
Kölcsönbe távozók: Bagi István (Kisvárda)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Kertész Tamás (DVSC)
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Juhász György (Balmazújváros)

A BÉKÉSCSABA TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA 
A felkészülés kezdete: január 4.
Külföldi edzőtábor: Törökország (Belek), január 26. – február 5.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK 
Január 16.: Dabas–Békéscsaba 1–0
Január 20.: Békéscsaba–Soimii Pancota (Pankota; román II.) 3–1 (Oláh László, Punosevac, Szalai D.)
Január 23.: Békéscsaba–Szpartak Szubotica (Szabadka; szerb) 1–0 (Punosevac)
Január 28., Belek: Botosani (román)–Békéscsaba 2–1 (Laczkó Zs.)
Január 30., Belek: Lokomotiv Plovdiv (bolgár)–Békéscsaba 2–0
Február 1., Belek: Yeni Malatyaspor (török II.)–Békéscsaba 2–0
Február 4., Antalya: Vereja Sztara Zagora (bolgár II.)–Békéscsaba 1–1 (Vaskó)

AZ ÚJ KLUIVERTTEL A JOBB FOLYTATÁSBAN BÍZVA –  PUSKÁS AKADÉMIA FC

„Egyáltalán nem könnyű a sorsolásunk, de a tavasszal úgy kell játszanunk, hogy minél közelebb kerüljünk az év elején kitűzött célunkhoz. A társaknak üzenem, hogy elsősorban mentálisan pihenjék ki magunkat. Úgy látom, mindenkit megviselt ez a fél év, hiszen az eredményeink és a helyezésünk köszönő viszonyban sincs a valódi tudásunkkal és a vágyainkkal. Kutya kemény munka vár ránk, de mindenkinek az lebegjen a szeme előtt, hogy kijavítsuk az őszt” – nyilatkozta az őszi szezon végén a felcsútiak csapatkapitánya, Polonkai Attila, aki kívülről nézhette társait, mert sérüléssel bajlódott.

Ön szerint bent marad az NB I-ben a Puskás Akadémia?

igen   (559)
nem   (464)
Összes szavazat: 1023
Szavazás kezdete: 2016. 02. 09
 

A 11. helyen álló PAFC vezetőedzője, a horvát Robert Jarni sem lehetett elégedett az utóbbi időszakkal, így nem csoda, hogy neves játékosok érkeztek a téli átigazolási időszakban. Bár a csapat egyik gólfelelősét, az ősszel három találatig jutó Tischler Patrikot kölcsönadták a Videotonnak, mégsem jelenthetjük ki, hogy gyengültek volna a támadósorban a felcsútiak. Tischler távozása ugyan érzékeny veszteség, de érkezett helyette a DVSC-től kölcsönbe a holland Geoffrey Castillion, akiben az Ajaxnál annak idején az új Patrick Kluivertet látták.

Erősítés lehet a két korábbi válogatott futballista, az Újpestről érkező Forró Gyula és a DVSC-től több játéklehetőség miatt elvágyódó Zsidai László is, ám a klubhoz érkezők névsora korántsem lenne ezzel teljes. Négy fiatal akadémista (Erdei András, Lipcsei Ádám, Péter Bence, Tóth Balázs) is profi szerződést kapott, ám mivel ők inkább a jövőt képviselhetik, így nem ért meglepetésként senkit a külföldi játékosok érkezése sem.

Ilyen légiós a szlovák Karol Mészáros és az ukrán Sahtar Donecktől érkező Vjacseszlav Csurko is, akitől sokat várnak a vezetők. Előbbit végleg megszerezte a Puskás Akadémia, utóbbi futballista kölcsönbe jött.

Azt, hogy a felkészülés jól sikerült-e, nem lehet csak a mérkőzések eredményeiből levonni, bár a szakmai stábnak e tekintetben nem lehet oka a panaszra. A hat felkészülési meccsből ötöt megnyert a PAFC, ám többnyire alacsonyabb osztályú ellenfelekkel szemben, így az igazi ereje a csapatnak egyelőre kérdéses, többek között az is, hogy az érkezők valóban erősítést jelentenek-e.

A sorsolása nem könnyű a felcsútiaknak, hiszen először a Diósgyőrrel találkoznak, majd idegenben a Ferencváros következik, és ezen a mérkőzésen már nem számítanak esélyesnek a felcsútiak, majd hazai pályán a Videoton következik, és utána Debrecenbe látogatnak Pekár Lászlóék. Ez nem ígérkezik könnyű sorozatnak, és amennyiben a rajtnál „beragad” a csapat, az akár a PAFC NB I-es tagságába is kerülhet.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIÁNÁL
Érkezők: Forró Gyula (Újpest), Dmitro Ljopa (ukrán, Metaliszt Harkiv – Ukrajna), Karol Mészáros (szlovák, Slovan Bratislava – Szlovákia), Zsidai László (DVSC)
Kölcsönbe érkezők: Geoffrey Castillion (holland, DVSC), Vjacseszlav Csurko (ukrajnai, Sahtar Doneck – Ukrajna), Filip Pajovics (szerb, Videoton FC)
Kölcsönből visszatérők: Vaszicsku Gergő (Csákvár)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Erdei András, Lipcsei Ádám, Péter Bence, Tóth Balázs
Kiszemeltek:
Távozók:
Kölcsönbe távozók: Hudák Martin (Békéscsaba), Pintér Bence (Csákvár), Spandler Csaba (Csákvár), Tischler Patrik (Videoton FC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Horváth Tamás (Videoton FC, onnan Mezőkövesd, kölcsönbe)
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

A PUSKÁS AKADÉMIA TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 4.
Külföldi edzőtábor:
Spanyolország (Málaga), január 17–29.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK 
Január 16.: Puskás Akadémia–Siófok 2–0 (Zsótér, Péter B.)
Január 19., Spanyolország: Europa FC (gibraltári)–Puskás Akadémia – elmaradt
Január 22., Coín: Hopej China Fortune (kínai)–Puskás Akadémia 0–4 (Mészáros D., Pekár, Lencse – 11-esből, K. Mészáros)
Január 25., San Pedro de Alcántara: Szuvon Bluewings (dél-koreai)–Puskás Akadémia 1–0
Január 28., Marbella: Linense (spanyol III.)–Puskás Akadémia 0–1 (Lencse)
Február 3.: Puskás Akadémia–Diósd 6–3 (Kelic, Castillion, Bacelic-Grgic, Zsótér, Péter, öngól)
Február 6.: Puskás Akadémia–Budaörs 6–0 (K. Mészáros 2, Sallai, Csurko, Castillion, Bacelic-Grgic)

MENEKÜLÉS NÉMET SEGÍTSÉGGEL – VASAS

A 10. helyen telelő Vasas meglehetősen mozgalmas felkészülési időszakon van túl, ami rögtön edzőváltással indult, január 2-án Simon Antalt a Bernd Storck szövetségi kapitány által ajánlott német Michael Oenning váltotta.

A felkészülési találkozók sora (a legelső, egymás elleni meccset nem számítva) az NB II-ben kieső helyen tanyázó Vác elleni 2–1-es vereséggel kezdődött. Ez a mérkőzés megmutathatta az új szakembernek a gyenge pontokat, amiken javítani kell. Ez sikerült is a folytatásban, ugyanis a következő négy meccsen még csak gólt sem kapott a Vasas, miközben tizenegyet szerzett, és mind a négy mérkőzésen nyert. Igaz, a legyőzött ellenfelek közül csak a szlovák Spartak Myjava első osztályú.

 

Ön szerint bent marad az NB I-ben a Vasas?

igen   (628)
nem   (498)
Összes szavazat: 1126
Szavazás kezdete: 2016. 02. 09
 

A februárban játszott két edzőmeccsen viszont ismét akadozott a játék, az NB II-es Mezőkövesd és az NB III-as Dorog is legyőzte a Vasast.

Eközben a keret is átalakult. Távozott három támadó, Kenesei Krisztián, Lázok János és Vojo Ubiparip, kedden szerződést bontottak a középpályás Marko Vukaszoviccsal, valamint a védő Tomiszlav Pajoviccsal is, miközben mindegyik csapatrészbe jött új futballista.

A védelembe érkezett a macedón válogatott Kire Risztevszki, a középpályára a német Cristian Müller, míg a csatársorba a görög Olympiakosz Pireuszban nevelkedő Iliasz Ignatidisz, igaz, utóbbi ügyében még nem született egyezség, de a stáb igényt tartana rá. A legnagyobb fogás egyértelműen a magyar válogatott Korcsmár Zsolt lehet, aki a német másodosztályú Greuther Fürthtől tért vissza Magyarországra. Kérdés, hogy keresztszalag-szakadása, illetve a csaknem egyéves kihagyás után mikorra éri utol magát, mikorra lendül formába.

A Vasas Debrecenben kezdi a tavaszi szezont, majd a Haladást fogadja, de ezen a mérkőzésen sem tekinthető favoritnak, aztán Paksra látogat.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A VASASNÁL
Érkezők:
Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth – Németország), Christian Müller (német, Arminia Bielefeld – Németország), Kire Risztevszki (macedón, Rabotnicski Szkopje – Macedónia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Szivacski Donát (Siófok)
Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek:
Iliasz Ignatidisz (görög, GS Kallithea – Görögország, próbajáték)
Távozók: Kenesei Krisztián (III. Kerületi TVE, szabadon igazolhatóként), Lázok János (Újpest, szabadon igazolhatóként), Tomiszlav Pajovics (szerb, szabadon igazolható), Vojo Ubiparip (szerb, szabadon igazolható), Marko Vukaszovics (montenegrói, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

A VASAS TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 4.
Külföldi edzőtábor:

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK 
Január 16.: Vasas–Vasas II 2–5 (Pavlov 2, ill. Novák 2, Ádám M., Ignatidisz, Szivacski)
Január 20.: Vasas–Vác 1–2 (Remili)
Január 23., Lipót: Vasas–Szolnok 4–0 (Remili, Czvitkovics, Novák, Ubiparip)
Január 26., Lipót: Vasas–Spartak Myjava (Miava; szlovák) 2–0 (Czvitkovics, Remili)
Január 30.: Vasas–Siófok 1–0 (Remili)
Január 30.: Vasas–Balmazújváros 4–0 (Könyves 2, Ignatidisz, Papp)
Február 3.: Mezőkövesd–Vasas 1–0
Február 6.: Vasas–Dorog 2–3 (Novák, Könyves)

20. FORDULÓ
Időpont  Mérkőzés
Február 13., szombat
15.30 Puskás Akadémia–DVTK
15.30
Honvéd–Haladás
15.30 MTK–Paks
15.30 Békéscsaba–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
15.30 DVSC–Vasas
18.00Újpest–Videoton (Tv: M4 Sport)
AZ ÁLLÁS
  1. Ferencvárosi TC 19 16 1 2 41–  8 +33  49
  2. Újpest FC 19 8 7 4 27–19   +8  31
  3. Videoton FC 19 10 9 22–19   +3  30
  4. Paksi FC 19 8 6 5 24–19   +5  30
  5. MTK Budapest 19 8 5 6 24–20   +4  29
  6. Szombathelyi Haladás 19 7 8 4 17–19   –2  29
  7. Debreceni VSC-Teva 19 7 7 5 28–22   +6  28
  8. Budapest Honvéd 19 6 6 7 24–24     0 24
  9. Diósgyőri VTK 19 5 5 9 20–30 –10  20
10. Vasas FC 19 5 1 13 19–31 –12  16
11. Puskás Akadémia FC 19 3 7 9 23–31   –8  16
12. Békéscsaba Előre 19 3 3 13 17–44 –27  12

A 21. fordulós Vasas–Haladás mérkőzés nyereményszorzóit itt tekintheti meg!

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.23 10:50:58

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Vidié a forduló fordulata, a DVTK a hét vesztese. Bizonyításból sürgősségi – szombathelyi rémület.

2018.04.22 22:54:55

Labdarúgó NB I SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Annyi örömünk azért van most, hogy legalább izgalmas a bajnokság.

2018.04.21 19:04:17

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS

Egy góllal nyert a Debrecen ellen, így kihasználta a Fradi botlását a bajnoki címre törő Videoton.

2018.04.21 14:02:55

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT, HATÁR DÁVID (közvetítés)

A 76. perctől kezdve emberhátrányban játszó Csertői-csapat majdnem győzött az Üllői úton.

2018.04.21 16:43:46

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY

A Haladás négy meccse veretlen, a Balmaz idegenben 360 perce gólképtelen.