Visszatértek a fanatikusok! Béke a vezetőkkel, ünneplés a csapattal

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.31. 15:15
null
A Honvéd fanatikusai a Kanyart ünnepelték (Fotó: Veres Viktor)
A labdarúgó NB I 14. fordulóját követően kiemelten foglalkozunk a több pályán is igazi futballhangulatot teremtő szurkolókkal, szó lesz az Újpest 54 éve nem látott sorozatáról, a hullámzó csapatteljesítményekről, ugyanakkor az is kiderül, hogy ebben a szezonban példa nélküli az, ami szombaton a Vasassal történt.

VISSZATÉRTEK A FANATIKUSOK!

A labdarúgó NB I 14. fordulója speciálisnak mondható abból szempontból, hogy két csapat, a Videotont fogadó Vasas és a Ferencvárost vendégül látó DVTK is stadionbúcsúztató mérkőzést rendezett. Az ünnepélyes alkalomra a szurkolók különböző látványelemekkel készültek. Kispesten pedig saját magukat ünnepelték a fanatikusok – 25 éves az Északi Kanyar.

Diósgyőri élőkép



Ezek az apropók pedig azt eredményezték, hogy több pályán is rég nem látott futballhangulatot teremtettek a szurkolók, és nemcsak az NB I-ben, hanem például az NB II-ben a Kisvárda–Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rangadón is. Az élvonalban egyébként, alighanem a fentieknek is köszönhetően, ez volt a második leglátogatottabb forduló ebben a szezonban – 19 991-en váltottak belépőt, ami 3332-es meccsenkénti átlagot eredményezett.

Diósgyőrben voltak a legtöbben (8052-en), míg például az említett másodosztályú találkozó a maga 3100-as nézőszámával a hatból négy NB I-es meccset is megelőzött.

A hangulatos mérkőzések sorából mi most a Honvéd–Haladás meccset emelnénk ki, azért ezt, mert a kispesti kanyarba sok olyan fanatikus visszatért erre a találkozóra, akik régóta nem járnak NB I-es mérkőzésekre.

Másrészt ez az összecsapás példát mutathat, hogyan lehet feloldani vagy legalábbis félretenni egy hosszú évek óta húzódó, a vezetőség és a szervezett szurkolói csoportok között meglévő ellentétet.

„Mi próbálunk kedveskedni a szurkolóinknak, hiszen fantasztikus szurkolótáborunk van, és azt határoztuk el, hogy a Haladás elleni mérkőzésünkre, amely egybeesik a csoport megalakulásának 25. évfordulójával, olyan áron engedjük be a szurkolókat a kanyarba, amilyen áron 25 évvel ezelőtt bejöhettek. Ez egy jelképes ár, hogy minél többen jöjjenek és megünnepeljék ezt a nagy dolgot – nyilatkozta a napokban George F. Hemingway, a Honvéd labdarúgócsapatának tulajdonosa. – Látható, hogy ha egy mérkőzésen hangulat van, akkor az azt követő találkozóra többen jönnek ki, mint általában. Az emberek kedvelik, ha van társaság, nemcsak azért jönnek ki, hogy lássák a fiúkat, hanem, hogy társaságban legyenek.”

Hemingway fenti nyilatkozata már egészen más viszonyról árulkodik, mint, mondjuk, néhány éve, amikor szektorokat záratott be és ki is mondta, hogy bizonyos csoportokat nem szívesen lát a stadionban, miközben a drukkerek egy része őt fenyegető üzeneteket helyezett el a stadionban.

A SAMP ELLEN KEZDŐDÖTT
Az első magyarországi ultracsoporot, a Bozsik-stadionban az északi kanyarban helyet foglaló kispesti Ultra Red Boys az 1991. október 23-án, a Sampdoria ellen játszott BEK-meccsre (2–1) datálja megalakulását, az azóta számos új csoporttal gazdagodó Északi Kanyar megszületését. Mivel az előző fordulóban idegenben játszott a Honvéd, a Haladás elleni meccsen ünnepeltek a szurkolók.

Szurkolói körökből úgy tudjuk, hogy a korábbinál jobb viszonyt, a kvázi békekötést ahhoz hasonló apró gesztusokkal alapozta meg a klub, mint a mostani, 150 forintos belépőjegy vagy a szurkolóknak készített, Kanyar feliratú mez.

A fordulópontot állítólag egy tavaszi családi nap, egy közös bográcsozás jelentette, amelyen részt vettek a szurkolói csoportok, a játékosok és George F. Hemingway is. A fanatikusok és a játékosok egyébként a Haladás elleni bajnokit követően is találkoztak a Bozsik-stadion közelében felállított sörsátornál, együtt ünnepeltek, Marco Rossi vezetőedző még beszédet is mondott. Az olasz szakember egyébként már a lefújást követően is kiemelte a drukkerek szerepét: „Szurkolók nélkül nincs értelme a futballnak – nélkülük senkik vagyunk...”

Tegyük hozzá, a mérkőzés alatt az ultrák sem követelték a vezetők távozását, csak azzal foglalkoztak, amihez a legjobban értenek: szurkoltak.

Így is lehet...

54 ÉVE NEM LÁTOTT ÚJPESTI SOROZAT

Sorozatban ötödik döntetlenjét játszotta a Pakson ikszelő Újpest az NB I-ben.

Ehhez hasonló ikszes szériára legutóbb 54 évvel ezelőtt volt példa a lila-fehéreknél: 1962 őszén előbb a Ferencvárossal (2:2), aztán a Vasassal (1:1), a Debreceni VSC-vel (2:2), a Doroggal (2:2) és a Komlóval (0:0) végeztek döntetlenre az újpestiek.

Az 1962–1963-as bajnokságot a harmadik pozícióban zárta az Újpesti Dózsa – ezzel a helyezéssel minden bizonnyal most is kiegyeznének a klub szurkolói.

Akkor az ötmeccses döntetlen szériát sorozatban öt győzelem követte (köztük a Haladás elleni 6:0-s siker, azon a találkozón a 17 éves Bene Ferenc szerezte a lilák mind a hat gólját...), hasonló eredménysorral most is nagyot ugorhatna előre a tabellán a 8. helyre visszaeső újpesti alakulat.

HOGYAN LEHET EGYSZERRE LEGHOSSZABB NYERETLEN ÉS VERETLEN SOROZATA EGY CSAPATNAK?

Érdekes helyzet alakult ki az NB I-ben a pozitív és a negatív sorozatok tekintetében, ugyanis az Újpest a mezőnyleghosszabb ideje nyeretlen és egyben a leghosszabb ideje veretlen csapata.

A lila-fehérek augusztus 17-én idegenben 2–0-ra megverték a Mezőkövesdet, azóta a bajnokságban képtelenek győzni (csak a Magyar Kupában volt két sikerük), tehát az NB I-ben két és fél hónapja nyeretlenek. Nyolc bajnoki meccset vívtak meg győzelem nélkül, övéké a leghosszabb negatív sorozat a mezőnyben. Tavaly ősszel egyébként ennél rosszabb periódusa is volt Nebojsa Vignjevics együttesének, akkor egymás után kilenc bajnokin maradt nyeretlen (ötször ikszelt, négyszer kikapott). Akkor sikerült kilábalni a gödörből, a 9 mérkőzéses negatív szériát 10 meccses veretlen sorozat követte.

Az Újpest egymást követő öt döntetlenje viszont nemcsak azt jelenti, hogy régóta képtelen nyerni a gárda, hanem azt is, hogy a legutóbbi öt fordulóban nem kapott ki. Ilyen hosszú veretlen szériája jelenleg csak az Újpestnek van, a többiek teljesítménye igencsak hullámzó.

Dicsérni lehet a Vasast, amely négy forduló óta nem talál legyőzőre, valamint a Mezőkövesdet, hiszen Pintér Attila együttese – azután, hogy kétszer kikapott – megnyerte az előző három bajnokiját. A kisebb gödörbe kerülő Ferencváros is javuló formát mutat, három nyeretlen meccs után a legutóbbi két fordulóban sikerült győznie.

Az öt fordulón keresztül gólt sem kapó, az ötből három mérkőzést megnyerő Gyirmót viszont most a „csúnyábbik arcát” mutatja, egymás után háromszor veszített. A Fradit nemrég remek játékkal legyőző Haladásnál is fordult a kocka, a szombathelyiek elbukták előző két bajnokijukat.

A Paks ebben a szezonban odahaza továbbra is veretlen, ám egyedül a DVTK-t tudta legyőzni (2–1), hatszor döntetlent játszott. Az eddigi hét otthoni meccsén tehát a megszerezhető huszonegy pontból mindössze kilencet gyűjtött be – így nézve kissé csalóka a tolnai csapat hazai veretlensége.

ELŐSZÖR TÖRTÉNT ILYEN A VASASSAL: VEZETETT, DE NEM NYERT

Az eddigi 14 fordulóban a Vasasnak nyolc olyan meccse volt, amelyen az első gólt – azaz a vezető találatot – angyalföldi játékos szerezte, és az első hét ilyen mérkőzését meg is nyerte a XIII. kerületi csapat. A Videoton elleni szombati találkozó volt az első, amelyen megszerezte a vezetést a Vasas, mégsem sikerült győznie, a ráadás perceiben ugyanis a fehérváriak támadója, Danko Lazovics szabadrúgásból egyenlített.

E pontvesztés ellenére kifejezetten jónak mondható a tabellát négypontos előnnyel vezető Vasas vonatkozó statisztikája, hiszen ha 0–0-s állásnál megszerezte a vezetést, akkor nem kapott ki: hétszer nyert, egyszer ikszelt.

Ha viszont az ellenfél szerezte az első gólt, akkor már akadtak problémái az angyalföldieknek, igaz, nem minden alkalommal.


A hat ilyen esetből háromszor kikapott a Vasas (az Újpesttől, a Haladástól és a Gyirmóttól egyaránt 1–0-ra, ezen a három meccsén nem szerzett gólt Michael Oenning együttese), egyszer döntetlent játszott (Diósgyőrben Bacsa Patrik gólja után Ádám Martin egyenlített).

Vert helyzetből kétszer sikerült fordítania: a 2. fordulóban, otthon a DVSC ellen 0–1-ről nyert 3–1-re, míg a 12. fordulóban, szintén a Fáy utcában az MTK-t 0–1, majd 1–2 után 3–2-re legyőzte.

EGYÉB LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

Vége. A 14. fordulót megelőzően külön cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a Gyirmót egymás után nyolc olyan bajnoki mérkőzést játszott, amelyen csupán egy gól esett. Ez a széria ért véget szombaton, a DVSC elleni találkozón, amelyen három gól született (1–2). És még egy tizenegyes is kimaradt...

Óriási gól. Ha már a Gyirmót–DVSC meccs szóba került: Róbert Vittek távoli bombáját választottuk meg a hét góljának, a 81-szeres szlovák válogatott csatár harmadik bajnokiján a második gólját szerezte a Lokiban.

Kimaradt. Ebben a fordulóban két kimaradt büntetőt is láthattunk. A DVSC–Gyirmót meccsen a vendégek középpályása, Kiss Máté, a Paks–Újpest találkozón a hazaiaktól Báló Tamás rontott. Mindkét tizenegyest a kapusok, Braniszlav Danilovics (DVSC) és Banai Dávid (Újpest) hárították.

Idegenben nem megy. A Mezőkövesden alulmaradó MTK továbbra sem tud nyerni vendégként. A kék-fehérek a 2016-os naptári évben ötször kikaptak és hatszor döntetlent játszottak, amikor nem ők voltak a pályaválasztók.

Keleti rangadók. A hét meccseit Kelet-Magyarországon rendezték. Az NB I-ből kiemelkedett a nyolcezer néző előtt rendezett, 3–2-es vendégsikerrel záruló DVTK–FTC mérkőzés. Ugyanakkor ezúttal a fent már említett Kisvárda–Nyíregyháza (1–1) meccsre is felhívjuk a figyelmet. Amellett, hogy a megyei rangadóra többen látogattak ki, mint négy NB I-es találkozóra, küzdelmes összecsapást és nem mellékesen egy nagyon szép Rezes-gólt is láthattak a szurkolók az új nyíregyházi vezetőedző, Véber György bemutatkozása alkalmával.

REZES GÓLJÁT A KÉPRE KATTINTVA, 2:52-TŐL NÉZHETI MEG (FORRÁS: M4SPORT.HU)
REZES GÓLJÁT A KÉPRE KATTINTVA, 2:52-TŐL NÉZHETI MEG (FORRÁS: M4SPORT.HU)

A hét embere. Ha csak az InStat-indexeket nézzük, akkor a Diósgyőr spanyol középpályása, a Fradi ellen gólt szerző Nono volt a legjobb (280 pont), de mi most a mezőkövesdi Gohér Gergőt emelnénk ki, aki nem sokkal a kezdő sípszó után egy eladott labdával gólhelyzetbe hozta az MTK játékosát, Kanta Józsefet (Tomás Tujvel védett), a második félidőben viszont győztes gólt szerzett. Dicséretes, hogy a hiba után fontos szerepet játszott csapata sikerében, ahogy 23 méteres gólja is.

A hét balhéi.

Horváth kontra Ramírez

A DVTK vezetőedzője, Horváth Ferenc azután támadt rá a Ferencváros ecuadori légiósára, hogy Cristian Ramírez megrúgta a szakembert egy labdával, amit azt megelőzően hozzá rúgtak a kispad felől.

Fehérvári szurkolók kontra angyalföldi rendezők

A szombati Vasas–Videoton (1–1) mérkőzés első félidejében a vendégszurkolók nézeteltérésbe kerültek a biztonsági szolgálat embereivel. A rövid ideig tartó kisebb összetűzés után helyreállt a rend.

Összetűzés a fehérvári szektorban a biztonsági szolgálat és a vendégdrukkerek között (Fotók: Veres Viktor)
Összetűzés a fehérvári szektorban a biztonsági szolgálat és a vendégdrukkerek között (Fotók: Veres Viktor)

NB I, 2016–2017, 14. FORDULÓ
OKTÓBER 29., SZOMBAT HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Budapest Honvéd–Haladás 2–1Budapest, Bozsik József StadionErdős József
2832
Diósgyőri VTK–Ferencváros 2–3
Miskolc, DVTK StadionSzabó Zsolt
8052
Vasas–Videoton 1–1
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion
Iványi Zoltán
5045
Paksi FC–Újpest 1–1
Paks, Paksi Stadion
Bognár Tamás 1234
Gyirmót FC Győr–Debrecen 1–2
Győr-Gyirmót, Alcufer StadionVad II István
1013
Mezőkövesd–MTK Budapest 1–0
Mezőkövesd,
Városi Stadion
Berke Balázs
1815

AZ ÁLLÁS
1. Vasas FC 14 9 2 3 22–11 +11 29
2. Ferencvárosi TC 14 7 4 3 28–20 +8 25
3. Videoton FC 14 7 3 4 30–16 +14 24
4. Budapest Honvéd 14 6 3 5 22–15 +7 21
5. Szombathelyi Haladás 14 6 3 5 17–17 0 21
6. Mezőkövesd Zsóry FC 14 5 4 5 16–19 –3 19
7. Debreceni VSC 14 5 3 6 19–21 –2 18
8. Újpest FC 14 4 6 4 22–21 +1 18
9. MTK Budapest 14 4 4 6 8–15 –7 16
10. Gyirmót FC Győr 14 3 4 7 7–18 –11 13
11. Paksi FC 14 2 7 5 12–19 –7 13
12. Diósgyőri VTK 14 3 3 8 19–30 –11 12
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik