A Hali és a Pécs magyarjai felveszik a versenyt a Fradi és a Honvéd légiósaival?

Vágólapra másolva!
2014.09.29. 17:55
null
Stjepan Kukuruzovic és Roland Lamah (24) Fradi-támadást épít a Haladás ellen (Fotó: Hegedüs Gábor)
A hétvégén a 9. fordulót rendezték meg a labdarúgó NB I-ben. A Videoton tovább folytatta menetelését, egymás után kilencedik bajnokiját nyerte meg, ám hosszú idő után gólt kapott. A hétvégén akadtak elképesztő öngólok, „sírból visszahozott" meccsek, kiállítást maguk után vonó fegyelmezetlenségek, összecsaptak magyar játékosokra építő és sok légióst foglalkoztató csapatok – ezekről is olvashat a forduló érdekességeit feldolgozó cikkünkben.

ÖNGÓL, KIÁLLÍTÁS, KETTŐS EMBERHÁTRÁNY, FORDÍTÁS – VOLT ITT MINDEN, MINT A BÚCSÚBAN

ÖNGÓLOK. A mögöttünk hagyott fordulóban két öngól is esett, ráadásul mind a kettő jelentősen befolyásolta az adott mérkőzés végkimenetelét. Győrben a 80. percben, 1–0-s hazai előnynél az ETO vezető találatát szerző Marek Strestík az MTK szögleténél a saját kapujába fejelte a labdát, ezzel egyenlítettek a vendégek, akik néhány perccel később Hrepka Ádám révén a győztes gólt is megszerezték. Egyes győri vélemények szerint ha nincs az öngól, reggelig is játszhatták volna a meccset, akkor sem talál be az MTK – de ilyen a futballsors, Strestík öngólja úgy felhozta a fővárosiakat, hogy fordítottak, s megnyerték a meccset.

A GYŐRI MAREK STRESTÍK ÖNGÓLJA AZ MTK ELLEN

Talán még ennél is balszerencsésebb volt a Diósgyőr, amely Miroszlav Grumics révén a találkozó hajrájában egyenlíteni tudott Székesfehérváron, és már úgy tűnt, hogy megszakíthatja a Videoton győzelmi sorozatát. Ám aztán a 86. percben jött a csereként beállt Dinko Trebotic középre adása, s a DVTK menteni igyekvő védője, William Alves a saját kapujába passzolta a labdát – ezzel kapott ki 2–1-re a Diósgyőr.

A DIÓSGYŐRI WILLIAM ALVES ÖNGÓLJA A VIDEOTON ELLEN

A hivatalos játékvezetői jegyzőkönyvek szerint ebben a szezonban eddig hét öngól esett. Akadt köztük olyan, amely már nem osztott, nem szorzott (a 3. fordulóban a szombathelyi Fehér Zoltán például az utolsó percekben, 2–0-s diósgyőri vezetésnél talált a saját kapujába, így alakította 3–0-ra az eredményt), de a mostani forduló két öngólján kívül is voltak olyan balszerencsés találatok, amelyek az utolsó percekben estek, és az öngólt vétő játékos csapata pontokat hullajtott el miatta.

A 2. fordulóban, Felcsúton a pécsi Andrej Causic fejelt néhány perccel a lefújás előtt a saját kapujába, ezzel egyenlített a PAFC, s szerzett egy pontot, míg a Pécs vesztett kettőt. A sors valamelyest kárpótolta aztán a pécsieket, a 8. fordulóban ugyanis odahaza, 1–0-s paksi vezetésnél Eke Uzoma fejesét követően Kovács Gáborról pattant a tolnaiak kapujába a labda, ezzel egyenlített a PMFC, és egy pontot „visszahozott a sírból" – a Paks meg elvesztett kettőt. A (bal)szerencse tehát forgandó...

PIROS LAPOK. Negatív rekordot hozott ez a hétvége, ugyanis ebben a fordulóban volt eddig a legtöbb kiállítás, öt. A különlegességet pedig az adta, hogy két csapat is kettős emberhátrányba került a mérkőzésén. A pécsiektől Kispesten előbb Danijel Romicot állították ki, az addig 2–0-ra vezető Pécs ezután rögtön kapott is egy gólt a megítélt büntetőből, ám 2–1-gyel kihúzta a meccs végéig. Még úgy is, hogy az utolsó percekben a reklamáló Pölöskey Pétert is piros lappal leküldte a pályáról Erdős József játékvezető.

Korántsem járt ilyen jól a DVSC, sőt... A Loki Kulcsár Tamás fegyelmezetlensége miatt fogyatkozott tíz emberre Pakson, 1–1 volt ekkor az állás, és úgy tűnt, hogy ez is marad, még azután is, hogy a 91. percben Zsidai Lászlót is kiállították. Ám Báló Tamás szabadrúgásból a léc alá ívelt, megszerezve ezzel a paksiak győztes találatát (2–1).

A Dunaújvárosból csak egy játékost állítottak ki Felcsúton, 2–2-es állásnál Jakab Dávidnak mutatta fel Vad II István a piros lapot. Az újvárosiak tíz emberrel nem tudták kihúzni kapott gól nélkül, a Puskás FC csatára, Tischler Patrik gyorsan betalált, és a hazaiak megnyerték a meccset.

A korábbi fordulókban két csapattal fordult elő, hogy kettős emberhátrányba került. A 2. fordulóban, az Újpest–DVTK mérkőzésen 1–1-es állásnál előbb Egerszegi Tamást, majd Debreceni Andrást állították ki a diósgyőriektől, akik így is megtartották az 1–1-et, és szereztek egy pontot a Szusza Ferenc Stadionban. A 8. fordulóban a Haladás–Videoton találkozón 0–1-nél Kamil Kopúnek, 0–2-nél Halmosi Péter mehetett zuhanyozni piros lap miatt – a Haladásnak ezek után esélye sem volt pontot szerezni, viszont kettős emberhátrányban nem kapott gólt.

Összegzésként annyit: ebben a szezonban kettős emberhátrányban játszva a négy csapat közül a DVTK, a Haladás és a Pécs nem kapott gólt, a Debrecen viszont igen. A DVSC egyébként eddig nagyon rosszul jött ki azokból a meccsekből, amelyeken valamelyik játékosát kiállították. Újpesten Aleksandar Jovanovic piros lapja után tíz emberrel játszva, az utolsó percekben kapott góllal veszített 1–0-ra, Diósgyőrben 1–0-s Loki-vezetésnél állították ki Zsidai Lászlót, és a vége 1–1 lett, míg a hétvégén ugyebár kettős emberhátrányban kapott gólt az utolsó másodpercekben Kondás Elemér együttese.

FORDÍTÁSOK. A forduló, sőt a szezon eddigi legnagyobb fordítását a Puskás Akadémia FC mutatta be, amely szombaton 0–2-ről 3–2-re megnyerte a Dunaújváros elleni mérkőzését. Kétgólos hátrányból a PAFC-on kívül még egyik csapatnak sem sikerült győznie ebben a kiírásban, az ellenfél egygólos vezetése után is csak hatan tudtak fordítani és győzni. Ebből ketten a 9. fordulóban, hiszen a Puskás AFC mellett az MTK és a Paks is vesztett állásból nyert. A paksiak a Debrecen, a fővárosi kék-fehérek a Győr ellen győztek 0–1-ről 2–1-re.

Ebben az idényben az MTK az egyetlen csapat, amely idegenben fordított és nyert, a korábbi fordulókban ugyanis ez a bravúr csakis otthon játszó együtteseknek sikerült. A Videoton a Győr ellen, a Lombard Pápa a KTE ellen győzött 1–2-es állásról 3–2-re, míg a Diósgyőr – Antal Botond kiállítása miatt hetvenöt percet tíz emberrel játszva! – a Honvéd ellen nyert 0–1-ről 2–1-re. És még egy fordítást jegyezhettünk fel a korábbi fordulókból: a Győri ETO 1–0-s újvárosi vezetést követően nyert 4–3-ra.

SOK MAGYAR LÉGIÓST GYŐZ?

Futballberkekben sokszor vitatkoznak azon, hogy érdemes-e légiósokat hozni Magyarországra, illetve akik idekerülnek, jobbak-e a magyar labdarúgóknál?

Pró és kontra rengeteg érv elhangzik a légiósok mellett és ellen is, a 9. forduló kapcsán azért foglalkozunk ezzel a témával, mert a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének honlapján (www.hlsz.hu) éppen a napokban jelent meg egy összeállítás arról, hogy az első nyolc fordulóban az NB I-ben – csapatonkénti lebontásban – a pályán eltöltött percek hány százalékát játszották a magyar labdarúgók és mennyit a légiósok.

A hétvégén a Honvéd–Pécs és a Ferencváros–Haladás bajnokin is olyan együttesek mérkőztek meg egymással, amelyeknél a korábbi fordulók statisztikáit nézve igen nagy (több mint negyvenszázalékos) eltérés volt a magyar labdarúgók játékperceiben. A Honvédban a hazai futballisták játékperceinek százaléka 39.9, míg az ellenfél Pécsnél 83.3 volt az első nyolc fordulóban, ugyanez a mutató a Ferencvárosnál 46.3, a Haladásnál 96.9. A hétvégén a Honvéd nyolc légióssal kezdett, a Pécs hárommal, a Ferencváros–Haladás találkozón ebben a tekintetben 7:1 volt az arány a Fradi javára.

Nos, a két mérkőzés eredményéből az derült ki, hogy a jóval „magyarosabb" csapatok fel tudják venni a versenyt a légiósokkal teletűzdelt együttesekkel, hiszen a Pécs győzött Kispesten, míg a Haladás elhozott egy pontot az Üllői úti stadionból. Tegyük hozzá, általánosítani e két meccs alapján nem érdemes, de ezek a példák is rávilágíthatnak arra, hogy nem kell feltétlenül légiósok tömkelegét idehozni az NB I-be, meg lehet adni a lehetőséget a magyar fiataloknak is. És hátha élnek vele, mint most a pécsiek…

A múlt heti derbi két résztvevője ezúttal 0–0-t játszott – külön-külön
Ismét megviccelte a Fradit a Haladás
Döntetlen a Pápa-Újpest, a Lombard átlépte az 500 góltalan percet

ÚJPEST: ELÉG LEGYEN A 0–0-S MECCSEKBŐL!

Az eddigi kilenc forduló alatt három 0–0-s döntetlent játszott az Újpest – ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a lilák minden harmadik bajnoki mérkőzésén nem esik gól. Ha arra gondolunk, hogy az Újpestnek jelenleg nincs klasszikus, gólerős centere (Ojo és Kabát is sérült), akkor ezen nem is csodálkozunk, az viszont már meglepő, hogy az egész bajnokságot nézve is meglehetősen sok a 0–0-s döntetlen.

Az előző kiírásban egész ősszel – 17 fordulón keresztül – egyetlen 0–0-ra végződő meccset sem jegyezhettünk fel az NB I-ben (ilyen megközelítésből akkoriban a csodájára jártak Európában a magyar első osztályú labdarúgó-bajnokságnak!), és a mostani szezon is jól indult, hiszen az első négy fordulóban mindegyik mérkőzésen esett legalább egy gól. Aztán jött az 5. forduló, amelyben három 0–0 született – Paks–Újpest, Kecskemét–Dunaújváros, Pápa–Győr –, és azóta minden egyes fordulóban legalább egy találkozó 0–0-val ért véget. A hétvégén a Pápa–Újpest és a Ferencváros–Haladás összecsapáson nem láthattak – érvényes – gólt a szurkolók és a televízió előtt ülő nézők, így már nyolc 0–0-s meccsnél tartunk az idényben.

Az Újpest vezeti ezt a nem éppen dicsőséges ranglistát három 0–0-val, kétszer játszott gól nélküli döntetlent a Dunaújváros, a Kecskemét és a Lombard Pápa. Soroljuk fel azokat a csapatokat is, amelyek még nem játszottak 0–0-t: Diósgyőr, MTK, Pécs, Puskás AFC, Videoton.

HATÉKONYSÁG, REMEK GÓL – LEGEK ÉS SOROZATOK

A forduló leghatékonyabb csapata címet az MTK érdemli ki, a kék-fehérek a győri meccs során egyszer találták el a hazaiak kapuját, mégis két gólt szerezve győztek – igaz, Marek Strestík besegített nekik az öngóljával.

A forduló gólját Báló Tamás szerezte, legalábbis Nyilasi Tibor a Harmadik Félidő „Bólints, Tibi!" rovatában a paksi játékos szabadrúgásból szerzett találatát választotta meg a legszebbnek.

A FORDULÓ GÓLJA BÁLÓ TAMÁSÉ A DEBRECEN ELLEN

A forduló legjobb mérkőzése a vasárnapi Videoton–Diósgyőr találkozó volt (2–1), amelyen a fehérváriak folytatták kiváló szériájukat, sorozatban kilencedik bajnoki mérkőzésüket nyerték meg. Így már „lepipálták" az 1994-es Újpestet és a lila-fehérek 1976-os csapatát is, mind a két együttes nyolc győzelemmel kezdte a szezont, de a kilencedik meccsét nem tudta megnyerni. Az MTK 1996-os, tizenötös sikersorozatától azonban még messze van a Videoton.

Immár 503 perce nem szerzett gólt a Lombard Pápa, amely szombaton 0–0-ra végzett odahaza az Újpesttel. A pápaiak legutóbb a 4. fordulóban, a Dunaújváros ellen voltak eredményesek Nagy Tamás révén. A Haladás összességében 318, csak az idegenbeli mérkőzéseket nézve 448 perce nem szerzett gólt.

Két hasonló széria viszont véget ért a legutóbbi fordulóban. A Videoton 556 perc után kapott gólt a bajnokságban, miután Miroszlav Grumics a Videoton–DVTK találkozó 81. percben betalált a fehérváriak kapujába. A paksiak pedig hazai pályán 586 perc után szedtek be gólt, a debreceni Kulcsár Tamás találata vetett véget ennek a remek sorozatnak.

Nikolics Nemanja, a Videoton támadója ebben a szezonban a fehérváriak mindegyik bajnoki mérkőzésén eredményes volt, és mivel az előző kiírás utolsó fordulójában is szerzett gólt, azzal büszkélkedhet, hogy sorozatban tizedik bajnokiján is betalált az ellenfél kapujába. Nem mellékesen 11 góllal vezeti a mesterlövészek listáját.

LABDARÚGÓ NB I, 9. FORDULÓ
Időpont
MérkőzésJátékvezető
Szeptember 26., péntek
19.00
Budapest Honvéd–Pécsi MFC 1–2
Erdős József987
Szeptember 27., szombat
14.30
Kecskeméti TE–Nyíregyháza Spartacus 1–0
Kassai Viktor
1102
16.30
Győri ETO FC–MTK Budapest 1–2
Iványi Zoltán
2562
18.30
MVM-Paks–Debreceni VSC-Teva (Sport1) 2–1
Farkas Ádám
1125
18.30
Puskás Akadémia FC–Dunaújváros PASE 3–2
Vad II István
800
20.30Lombard Pápa–Újpest FC 0–0
Németh Ádám
960
Szeptember 28., vasárnap
16.30
Videoton FC–Diósgyőri VTK 2–1
Bognár Tamás
5522
18.30
Ferencváros–Szombathelyi Haladás 0–0Fábián Mihály
7118
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 9 9 25–3 +22 27
2. MTK Budapest 9 7 2 14–10 +4 21
3. MVM Paks 8 5 3 15–4 +11 18
4. Diósgyőri VTK 8 5 2 1 14–8 +6 17
5. Ferencvárosi TC 9 5 1 3 13–8 +5 16
6. Újpest FC 9 3 5 1 6–5 +1 14
7. Győri ETO FC 8 3 1 4 13–14 –1 10
8. Budapest Honvéd 9 3 1 5 9–10 –1 10
9. Pécsi MFC 9 2 4 3 11–14 –3 10
10. DVSC-Teva 9 2 3 4 6–8 –2 9
11. Lombard Pápa FC 9 2 3 4 5–13 –8 9
12. Kecskeméti TE 8 2 2 4 7–10 –3 8
13. Puskás Akadémia FC 9 2 2 5 11–15 –4 8
14. Nyíregyháza Spartacus FC 9 2 2 5 8–13 –5 8
15. Szombathelyi Haladás 9 1 2 6 3–13 –10 5
16. Dunaújváros PASE 9 3 6 6–18 –12 2

A Dunaújvárostól egy pont levonva.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik