Tizenhárom éve mindent megnyert a Portóval, most leváltotta a 42 (!) éve regnáló klubelnököt a korábbi sikeredző

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.04.29. 20:30
André Villas-Boas lett a Porto első embere (Fotó: Imago Images)
André Villas-Boas lett a portugál FC Porto történetének 32. elnöke, miután a szombati elnökválasztáson legyőzte a 42 esztendeje regnáló Pinto da Costát.

 

A 46 éves korábbi tréner a több mint 26 000 szavazat 80.3 százalékát szerezte meg, míg a „sárkányokat” eddig irányító Pinto da Costa 19.5 százalékot kapott, míg 0.2 százaléknyi voksot egy harmadik jelölt, Nuno Lobo szerzett meg. A szavazáson az erre jogosult klubtagok 70 százaléka vett részt. André Villas-Boas székfoglalójában arról beszélt, hogy elődjének mindig otthont jelent a klub, valamint Sérgio Conceicao vezetőedzőt sem tervezi leváltani, de kijelentette, hogy „a jövő most kezdődik el”.

A Portót eddig irányító, 86 éves üzletember 1982 áprilisában került a klub élére, s 42 éves regnálása alatt a kék-fehérek 23 portugál bajnokságot, 15 Portugál Kupát, egy Ligakupát és 22 Szuperkupát nyertek meg odahaza, emellett két-két BEK/BL-győzelem, UEFA-kupa-/El- és Világkupa-diadal, valamint egy Európai Szuperkupa-siker fűződik a nevükhöz.

Villas-Boas edzői tehetségét Bobby Robson fedezte fel, majd nevezett José Mourinho segítője volt a Portónál, a Chelsea-nél és az Internél is. Vezetőedzőként az Académica Coimbránál kapott lehetőséget, a 2010–2011-es évadban pedig minden lehetséges sorozatot (bajnokság, kupa, Szuperkupa, Európa-liga) megnyert a Portóval. Ezután megfordult a Chelsea-ben, a Tottenhamnél, a Zenitnél, a Sanghaj SIPG-nél és a Marseille kispadján is, de csak az orosz csapattal tudott további trófeákat nyerni. A Marseille-től 2021-ben távozott, utána felhagyott az edzősködéssel, s kijelentette, hogy ezután a sportvezetéssel szeretne foglalkozni.

Május 12-én hivatalosan is átveszi a leköszönő Da Costa helyét a Porto elnöki székében.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik