A Chelsea BL-sikere adhat példát az angoloknak - csapatbemutató

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2012.05.23. 16:40
null
Az utolsó pillanatban a kispadra került Hodgson feladata nem nevezhető könnyűnek (Fotók: Action Images)
Tizenhat nap van hátra a nyári labdarúgó Európa-bajnokságig, a visszaszámlálás során pedig minden nap más résztvevő válogatottat mutatunk be a Nemzeti Sport Online-on: fókuszban az aktuális csapat, a nemzeti együttes történelme a nagy tornákon, illetve a válogatott valaha volt legjobb játékosai. Az első csapatbemutató alanya Anglia.

„Egészen biztos vagyok abban, hogy egyre inkább olyan stílusban kell játszanunk, mint a kontinens csapatainak. A 4–4–2 fölött eljárt az idő” – mondta a Sky Sportson egyik elemzésében Gary Neville, az egykori megbízható jobbhátvéd, ma már UEFA A-licences edző, és röviden meg is mutatta digitális csoda-mágnestábláján, hogy miért is kell változtatnia stílusán a „háromoroszlánosoknak”. Meggyőző prezentáció volt, olyannyira, hogy pár nap múlva Roy Hodgson szövetségi kapitány szerződést ajánlott Neville-nek, aki a következő négy évben az ő szakmai stábját erősíti majd.

Már Hodgson előde, Fabio Capello is rengeteg kritikát kapott azért, mert kispadszakadtáig ragaszkodott a 4–4–2-es formációhoz, és ennek tulajdonították sokan a 2010-es világbajnoki kudarcot is. Az olaszt követő Hodgson menedzserként rendre a jó öreg felállás mellett tette le a garast, de első kapitányi interjúi után kiderült: a szigetországiak a 4–2–3–1-es hadrendben próbálják meg bevenni a kontinens csapatainak kapuit.

Egyébként a bolgárok ellen a Hart – G. Johnson, Dawson, Jagielka, A. Cole – Walcott, Gerrard, Barry, Milner – Rooney, Defoe csapat kezdte el a selejtezőket, amelyet montenegrói pontszerzésével a Hart – Ph. Jones, Terry, G. Cahill, A. Cole – Walcott (Welbeck, 76.), S. Parker, Barry, A. Young (Downing, 60.) – Rooney – D. Bent (Lampard, 64.) gárda koronázott meg a továbbjutással. Mint láthattuk, a személyi állomány és a felállás is változott menet közben (sőt az út során még a 4–3–3 is előfordult), azaz maga Capello is feladta korábbi álláspontját – majd nem sokkal később állását is...

Csak egyetlen kérdőjel a védelemben

Joe Hartnak kiugrási esély az Eb
Joe Hartnak kiugrási esély az Eb

Jó két éve köztudott Angliában, hogy a Manchester City fiatal kapusának, Joe Hartnak személyében hosszú-hosszú időre megtalálták a maguk 1-esét a „háromoroszlánosok”. Az új Peter Shilton a bajnokságban már fényesen bizonyított, a válogatottban is meglepően jó átlagteljesítményekre képes – nos, éppen ez az, ami hiánycikk volt arrafelé, lásd David Seaman, Paul Robinson, David James vagy Robert Green esetét a potya gólokkal. Vetélytársainak kidőlésével a védelem jobb oldala a liverpooli Glen Johnsoné, a bal a chelsea-s Ashley Cole-é: előbbi jobb idényt zárt, mint egy évvel korábban, de így sem klasszis, utóbbi viszont a Bajnokok Ligájában hőssé vált. Ha ugyanolyan elszántan futballozik, mint a megasorozatban, akkor a torna egyik csillaga lehet – emlékezzünk csak vissza a BL-döntőre, hányszor hárított középre befutva, társait kisegítve!

A egyik középső védő a szintén a Chelsea-t képviselő John Terry lesz, akinek kellemetlen ügyeinek hullámain hagyta magát elsodortatni Britanniából Capello. Terry egyértelműen élvezi Hodgson bizalmát, de talán miatta is intette nyilvánosan a kapitány a válogatotthoz méltó viselkedésre a kerettagokat... Mellette klubtársa, Gary Cahill, vagy még inkább Joleon Lescott kaphat helyet: előbbi a BL-ben bizonyított, utóbbi viszont nagyobb tapasztalattal rendelkezik és kevésbé darabos. A citys Lescott ráadásul legjobb idényét futotta, amióta eljött az Evertontól, de képes ő is pár perces kihagyásokra, lásd a bajnokság utolsó mérkőzését. Hodgson pechjére két remek bal oldali védővel rendelkezik, ugyanis a kispados hátvédek közül Leighton Baines tavaly és idén is tagja volt az év csapatának a Premier League-ben; a sokoldalú Phil Jonesra viszont már ezen a tornán jelentős szerep várhat.

Öregek középen, fiatalok a szélen

Az angolok középpályása olyan, mint egy falusi bálon az ülésrend: a statikus öregek elüldögélnek az asztalsor közepén, az izgága fiatalok pedig jönnek-mennek két oldalukon. A széleken nagy gond nem lehet: a balon a Manchester United-es Ashley Young, a jobbon az arsenalos Theo Walcott lendülete mindenkinek feladja majd a versenyt (csak legyen, aki várja középen a beadásokat), a kispadról Walcott csapattársa, Alex Oxlade-Chamberlain bizonyosan beszáll majd rövidebb időkre, bár a felé sugárzott bizalom inkább megelőlegezett, lásd a bajnokságban elért 5.90-es átlagosztályzatát.

A citys James Milner mostanában inkább a mezőnymunkában jeleskedik, a Liverpoolban csak szenvedő Stewart Downing beválogatását pedig sokan értetlenkedve fogadták. „Nem tud szabadulni” a Frank Lampard, Steven Gerrard álomduótól a válogatott: a két lassan már veterán középpályásról a 2004-es kontinenstorna előtt írtuk le először, hogy ha összeállnak, akkor a világ talán legjobb középpályásduójává válnak, hiszen mind védekezésben, mind támadásban világklasszisok; a kíméletlen belemenésektől a zseniális gólpasszokon át a bombagólok garmadájáig terjed mutatványuk. Ehhez képest azóta az angol futballélet állandó kérdése: érdemes-e Lampadot és Gerrardot együtt erőltetni a középpályán?

Nos, ez az utolsó alkalom a „befutásra”, hiszen a Chelsea motorja az Eb alatt lép 34. életévébe, a Liverpool gőzmozdonya pedig nemrégiben töltötte be a 31.-et. Lampard egyébként azért lehet a citys Gareth Barry társa a második védekező középpályás posztján, mert a kései érésű Scott Parker (Tottenham) aligha épül fel a rajtra. Mint a 2010-es vb előtt, ismét felvetődött Paul Scholes reaktiválása, de ez a terv most is dugába dőlt.

Rooney lesétál Montenegró ellen – forró feje bajba sodorta
Rooney lesétál Montenegró ellen – forró feje bajba sodorta

Rooney, Rooney...

Amikor Wayne Rooney az utolsó selejtezőn, Montenegróban teljesen fölöslegesen kiállíttatta magát, aligha akadt bárki is Angliában, aki örült volna a veretlenül letudott kvalifikációnak, hiszen mindenki azon aggódott, mennyi eltiltást kap majd a sokszorosan visszaeső rosszfiú.

Megúszta végül két mérkőzéssel (a franciák és a svédek elleni csoportmérkőzést kell kihagynia, Ukrajna ellen pályára léphet már), így ezen idő alatt alighanem manchesteri csapattársa, a fiatal Danny Welbeck helyettesíti majd, akinek képességeit senki sem kérdőjelezi meg, de nem lőtt még gólt a válogatottban, az idényt pedig nyolc góllal zárta a bajnokságban (az általa kiszorított Dimitar Berbatov 2010–2011-ben 20-ig, a nemrég záruló idényben 12 bajnokin 7-ig jutott, Javier Hernández most 10-ig).

Sőt ha jobban a számok mögé nézünk: Welbecknek mindössze két olyan gólja volt a PL-ben, amely pontot vagy pontokat ért – ezért is vetődött fel a válogatottnál újból Peter Crouch neve (rettegve vártuk, hogy valaki bedobja Emile Heskey-ét).

Végül a Liverpoolban finoman fogalmazva is gólszegényen futballozó Andy Carroll került be a keretbe a lassan már 50. válogatottságát ünneplő örök ígéret, Jermaine Defoe mellé – aki legutóbb 2010-ben lőtt gólt a címeres mezben...

A legjobb angol felállás
A legjobb angol felállás

Mire számíthatunk az angoloktól?

„Tűzijátékra semmiképpen sem!” – véli a BBC. A „folyékony” 4–2–3–1 ide, a villámgyors szélsők oda, ha Gerrard most sem tudja klasszis módon irányítani a csapatot, túl messzire nem jutnak – mondjuk ezt már mi. Nagy kérdés, mire mennek eleinte „Roo” nélkül, de az biztos, hogy ennek a védelemnek a feltörése mindenki számára gondot okoz majd.

„Az idősebb játékosok már túl vannak egy-két nagy tornán, amelyeken mindig csalódtak, és hazatérve rengeteg kritikát kaptak. Példaként az 1992-es dán és a 2004-es görög csapatot tudom eléjük állítani: nem mindig a legjobb csapat nyeri meg a tornát. De ha jó a csapat, megfelelő a szellemisége és van egy kis szerencséje is, nyerhet” – biztatja övéit a kapitány. A Chelsea BL-győzelme több okból is példát mutathat számukra: a fegyelmezett védekezés, a taktikai fegyelem, a lelkesedés, Fortuna istennő megragadása és a helyzetek maximális kihasználása előbb-utóbb elvezet a sikerhez.

ÉRDEMES FIGYELNI RÁ

Wayne Rooney-ban buzog a bizonyítási vágy, és ahogyan 2006 óta mindig, tőle várják övéi a gólokat. Egy remek idény után talán még kapóra is jön neki egy kis plusz pihenő, és mint ellenfelei is elismerik: egy friss, összeszedett, motivált Rooney maga a gólveszély szinonimája.

MOST BEFUTHAT

Hetedik érzékünk azt súgja, a kapitány nem véletlenül vitte el magával Carrollt, ha csak csereként is, de beveti majd. Talán éppen most sül el a kapanyél? Ennél jóval valószínűbb viszont, hogy Joe Hart végleg kilép közvetlen elődei köpönyegéből, és csapata erőssége lesz.

NAGY HIÁNYZÓK

Rio Ferdinanddel szemben Terry mellett tette le a garast a kapitány, a manchesteri veterán egyébként is érintett családi vonalon Terry emlékezetes rasszista botrányában. A két védő, Chris Smalling és Kyle Walker, valamint a középpályás Jack Wilshere sérülés miatt hagyja ki a tornát. Az öt selejtezőn szerepelt Adam Johnson és a négy találkozón három gólt szerző, egyébként maródi Darren Bent kimaradt a keretből. A média legnagyobb szomorúságára David Beckham az 1998-as vb óta először nem kapott semmiféle meghívót nagy tornára – lehet, hogy éppen ez hozza meg az angolok szerencséjét?

AZ ANGOLOK CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
2012.06.11,18.00 Doneck, Donbasz Aréna Franciaország–Anglia
2012.06.15, 20.45 Kijev, Olimpiai Stadion Svédország–Anglia
2012.06.19., 20.45 Doneck, Donbasz Aréna Anglia–Ukrajna
AZ ANGOL KERET – KATTINTSON A NEVEKRE AZ ADATLAPOK MEGTEKINTÉSÉHEZ!
Kapusok: Robert Green (West Ham United), Joe Hart (Man. City), John Ruddy (Norwich City)
Védők: Glen Johnson (Liverpool), Phil Jones (Man. United), John Terry (Chelsea), Joleon Lescott (Man. City), Gary Cahill (Chelsea), Ashley Cole (Chelsea), Leighton Baines (Everton)
Középpályások: Theo Walcott (Arsenal), Stewart Downing (Liverpool), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), Steven Gerrard (Liverpool), Gareth Barry (Man. City), Frank Lampard (Chelsea), Scott Parker (Tottenham), Ashley Young (Man. United), James Milner (Man. City)
Támadók: Wayne Rooney (Man. United), Danny Welbeck (Man. United), Andy Carroll (Liverpool), Jermain Defoe (Tottenham)
Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
ÚT AZ EB-RE (G-CSOPORT)
2010.09.03. Anglia–Bulgária 4–0
2010.09.07. Svájc–Anglia 1–3
2010.10.12. Anglia–Montenegró 0–0
2011.03.26. Wales–Anglia 0–2
2011.06.04. Anglia–Svájc 2–2
2011.09.02. Bulgária–Anglia 0–3
2011.09.06. Anglia–Wales 1–0
2011.10.07. Montenegró–Anglia 2–2
G-csoport: 1. Anglia 8 5 3 – 17–5 +12 18
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik