Anglia tizenöt perc alatt döntésre vitte Walesben

Vágólapra másolva!
2011.03.26. 18:02
Anglia labdarúgó-válogatottja szombat délután 2–0-ra győzött Wales vendégeként a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőjének G-csoportjában.

Frank Lampard a gólját ünnepli, mögötte 11-esben a 11-est kiharcoló Ashley Young (Fotó: Action Images)
Frank Lampard a gólját ünnepli, mögötte 11-esben a 11-est kiharcoló Ashley Young (Fotó: Action Images)
Frank Lampard a gólját ünnepli, mögötte 11-esben a 11-est kiharcoló Ashley Young (Fotó: Action Images)

Még igazából ki sem derült, hogy Fabio Capello a 4–4–2-je valójában 4–3–3-at vagy 4–5–1-et takar, és már vezettek is az angolok. A 7. percben Ashley Young, az angolok szélsője kapott labdát a 16-osnál, James Collins rossz ütemben lépett be – tizenegyes! Frank Lampard kíméletlen ítéletvégrehajtónak bizonyult. 0–1

Noha a büntető megalapozottságához nem férhet kétség, érdemes megjegyezni, hogy Young igen hatékony az ilyen lehetőségek kiharcolásában; az Aston Villa támadója öt tizenegyest harcolt már ki a Premier League mostani szezonjában, ezzel magasan vezeti a vonatkozó rangsort.

Young hamarosan újra kulcsfigurának bizonyult, a 15. percben Glen Johnson labdájából ő játszotta meg középen Darren Bentet, aki közelről a léc alá vágta a labdát. Egy érdekes statisztika a gólszerzővel kapcsolatban: a legutóbbi három kapura tartó labdája rendre bement a válogatottban. 0–2

Anglia igen gyorsan birtokba vette a kezdéskor még oly félelmetes Millennium Stadiont, Capello emberei a középpályán egyértelmű fölényben voltak, Johnson és Young ötletes játéka révén a jobbszárny tűnt a legveszélyesebb terepnek – a walesiek örülhettek, hogy újabb kapott gól nélkül megúszták az első félidőt.

Gary Speed walesi kapitány nem cserélt a szünetben, csapata mégis jobb benyomást keltett, mint az első félidőben, amikor szinte el sem jutott az ellenfél tizenhatosára. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy az angoloknak „zsebben" volt az eredmény, Capello emberei megelégedtek a labdatartással, az idő intelligens múlatásával.

A Craig Bellamy feljavuló játéka révén lábra kapó walesieknek be kellett érniük olyan apró örömökkel, mint egy-egy kapura (illetve mellé, fölé) tartó lövés, valamint – a 72. percben – az első szöglet kiharcolása. A hajrában az angol kaput őrző Joe Hartnak is akadt munkája, a vendéggyőzelem azonban egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Wales négy mérkőzés után is pont nélkül áll a G-csoportban, míg Anglia nemcsak utolérte Montenegrót, hanem jobb gólkülönbsége révén át is vette a vezetést.

WALES–ANGLIA 0–2

0–1, Lampard


0–2, Bent


A csoport másik mérkőzésén, a Bulgária–Svájc találkozón nem született gól szombat este Szófiában, ami azt jelenti, hogy mindkét csapat továbbra is távol állomásozik a továbbjutással kecsegtető helyektől.

A bolgárok már az első percben veszélyeztettek, de ahogyan Ivelin Popov lövéséből, úgy nem sokkal később Dimitar Makriev fejeséből sem született gól. A többet támadó bolgárok a 100. válogatott mérkőzését játszó Sztilian Petrov révén alakították ki a következő helyzetet, de a háló érintetlen maradt, ahogyan odaát Alex Frei lövésénél is.

Lothar Matthäus, a bolgárok szövetségi kapitánya a második félidő elején cserélt, s az új ember, Cvetan Genkov kis híján rögtön gólt fejelt. A hajrára Ottmar Hitzfeld legénysége fölénybe került, de ennek sem lett különösebb eredménye – a legnagyobb helyzetet Frei hagyta ki.

EURO 2012, G-CSOPORT
WALES–ANGLIA 0–2 (0–2)
Cardiff, Millennium Stadion. V:Benquerenca (portugál)
WALES: Hennessey – Gunter, D. Collins, J. Collins, A. Williams – Crofts, Ramsey, Ledley, A. King (Vaughan, 65.), Bellamy – Morison (Evans, 65.). Szövetségi kapitány: Gary Speed
ANGLIA: Hart – G. Johnson, Dawson, Terry, Ash. Cole – A. Young, Lampard, Wilshere (Downing, 82.), Parker (Jagielka, 89.) – D. Bent, Rooney (Milner, 70.). Szövetségi kapitány: Fabio Capello
G: Lampard (7. – 11-esből), D. Bent (15.)
BULGÁRIA–SVÁJC 0–0
Szófia, Vaszil Levszki Stadion. V: Collum (skót)
BULGÁRIA: Mihajlov – Bandalovszki, Sztojanov, I. Ivanov, Zanev – Georgiev, Sz. Petrov, Manolev, Popov (Angelov, 85.) – Makriev (Genkov, 52.), Delev (Lazarov, 81.). Szövetségi kapitány: Lothar Matthäus
SVÁJC: Wölfli – Lichtsteiner, Von Bergen, Grichting, R. Ziegler – Behrami (G. Fernandes, 17.), Dzemaili, Inler, Stocker (Derdiyok, 67.) – Frei, Streller (Gavranovic, 77.). Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld
AZ ÁLLÁS
1. Anglia 4 3 1 9–1 8 10
2. Montenegró 4 3 1 3–0 3 10
3. Svájc 4 1 1 2 5–5 0 4
4. Bulgária 4 1 1 2 1–5 –4 4
5. Wales 4 4 1–8 –7 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik