Értékes döntetlen: Anglia kijutott, Montenegró pótselejtezős

Vágólapra másolva!
2011.10.07. 23:28
null
A montenegrói szurkolók örülhetnek, nem lesz tétje a Svájc elleni keddi meccsnek, jöhet a pótselejtező <br />(Fotó: Reuters)
Címkék
Montenegró kétgólos hátrányból állt fel és játszott döntetlent Anglia ellen az Eb-selejtezők G-csoportjában, s ennek, valamint Svájc Wales elleni 2–0-s vereségének köszönhetően biztossá tette második helyét, amely pótselejtezőt ér. Az angolok a döntetlennel kivívták az Eb-szereplést, igaz, Wayne Rooney a kiállítása miatt az első Eb-meccsen biztosan nem játszhat. Lehet, hogy a másodikon és a harmadikon sem.

Nagyon jól kezdtek az angolok Montenegróban, az első percekben főleg a középpálya két szélén jelentettek folyamatos veszélyt a hazai csapatra. Theo Walcott próbálkozását az elején nagy bravúrral hárította Mladen Bozsovics, a Videoton cserekapusa, aki Angliában hatalmas védések sorozatával segítette 0–0-s döntetlenhez Montenegrót.

A 11. percben azonban ő sem segíthetett, Wayne Rooney a hazai térfél közepéről ugratta ki a jobb szélen meglóduló Walcottot, aki középre ívelt, a labda elszállt a védők és Bozsovics között, s a hosszú oldalon érkező Ashely Young fejére érkezett: a Manchester United szélsője hat méterről nem hibázott. 0–1

Az angolok felszabadultan játszottak, szebbnél szebb akciókat vezettek, a 31. percben pedig növelték is előnyüket: a felezővonalnál megszerzett labdát villámpasszokkal juttatták el Rooneyhoz, aki a térfél közepéről remek ütemben ugratta ki Youngot, a bal oldalon a büntetőterületre befutó klubtárs pedig laposan játszott keresztbe Darren Benthez, aki magabiztosan gólra váltotta helyzetét. 0–2

A podgoricai aréna elcsendesedett, az angolok továbbra is uralták a játékot, helyzetek sorozatát alakították ki. Úgy tűnt, sima lesz a meccs, már csak azért is, mert ebben az Eb-selejtezősorozatban az angolok még nem kaptak gólt a tizenhatoson belülről.

Egészen a félidő utolsó percéig, amikor is teljesen váratlanul egyenlített Montenegró: Fatos Beqiraj a jobb oldalról ívelt középre, Elszad Zverotics a kaputól 13 méterre mellel maga elé tette a labdát, majd jobbal lőtt, a labda pedig Gary Cahillen megpattanva Joe Hart kapujának bal alsó sarkában kötött ki. 1–2

WALES KIEJTETTE SVÁJCOT

Swansea-ben Wales és a csoport második helyére pályázó Svájc mérkőzésén a gól nélkül zárult első félidő után a másodikban felpörögtek az események. Reto Ziegler az 55. percben Chris Gunterrel szemben elkövetett durva szabálytalanságáért azonnali piros lapot kapott, hat perccel később pedig Timm Klose szintén Guntert rúgta fel a saját büntetőterületén belül.

A tizenegyest Aaron Ramsey végezte el, és értékesítette is. A walesiek ezután magabiztosabbá váltak, Steve Morison remek passza után Gareth Bale megduplázta a hazai előnyt, és miután nem változott az állás, Svájc elköszönhetett a jövő évi Eb-től.

A lefújáskor még reménykedhettek a svájciak, mert Anglia vezetett Podgoricában, de az utolsó percben esett egyenlítő gól miatt elszálltak a Montenegróval szemben négypontos hátrányba kerülő svájciak.

A lelátóra visszatért az élet, a csapatok hangorkán közepette vonultak a negyedórás pihenőre.

A második félidőben az angolok nem tudták felidézni korábbi szép játékukat, átadták a területet a hazaiaknak. A montenegróiak uralták a középpályát, az angolok pedig nagyon ritkán jutottak előre.

Fabio Capello is belátta, hogy a 2–1-es vezetés megtartása a fő cél, Bent helyére bejött Frank Lampard. Rooney maradt az egyetlen csatár, de csak addig, amíg el nem követte szokásos hibáját: frusztráltságában utána rúgott a labdát előle akaratosan megszerző Miodrag Dzudovicsnak, amiért Wolfgang Stark játékvezető jogosan kiállította.

A montenegróiak tovább hajtottak, számos ziccert kidolgoztak, sőt a 88. percben Stevan Jovetics esését követően tizenegyest is kaphattak volna, ám Stark kifelé ítélt, és sárga lapot adott a színészkedő montenegróinak.

A hazaiaknak azonban még innen is volt visszaút, a 91. percben Simon Vukcsevics labdájával a jobb oldalon megindult Sztefan Savics, aki középre ívelt, a hosszú oldalon a kapufának esve fejelő Andrija Delibasics révén egyenlített. 2–2

Ez biztos második helyezést ért a hazai csapatnak, amelynek már nem is kell pontot szereznie keddi, Svájc elleni mérkőzésén. Előnye ugyanis a csoportkör záró napja előtt négy pont az alpesi ország válogatottjával szemben, amivel készülhet a pótselejtezőre.

Angliának pedig a döntetlen is elég volt ahhoz, hogy kvalifikálja magát az Európa-bajnokságra, igaz, Rooney legalább egy, de lehet, hogy három mérkőzésen nem játszhat eltiltása miatt.

EURO 2012, SELEJTEZŐ
G–CSOPORT
WALES–SVÁJC 2–0 (0–0)
Swansea, Liberty-stadion. Vezette: Kuipers (holland)
Wales: Hennessey – Gunter, N. Taylor, Blake, A. Williams, Bale – Crofts (Vaughan, 81.), Allen, Ramsey – Bellamy, S. Morison (Church, 81.). Szövetségi kapitány: Gary Speed
Svájc: Benaglio – Lichtsteiner, Ziegler, Senderos, Klose – Gökhan Inler, Behrami, Xhaka (Mehmedi, 81.), F. Frei (Emeghara, 71.), Shaqiri (Rodriguez, 62.) – Derdiyok. Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld
Gólszerző: Ramsey (60. – 11-esből), Bale (72.)
Kiállítva: Ziegler (55.)
MONTENEGRÓ–ANGLIA 2–2 (1–2)
Podgorica, Podgorica-stadion. Vezette: Stark (német)
Montenegró: M. Bozsovics – Zverotics, Dzudovics, Szavics, Kascelan (Jovanovics, 46.) – Vukcsevics, Pekovics, V. Bozsovics (Delibasics, 80.), Becsiraj (Damjanovics, 64.) – Jovetics, Vucsinics. Szövetségi kapitány: Zlatko Kranjcar
Anglia: Hart – Jones, Terry, Cahill, A. Cole – Walcott (Welbeck, 76.), Parker, Barry, A. Young (Downing, 60.) – D. Bent (Lampard, 64.), Rooney. Szövetségi kapitány: Fabio Capello
Gólszerző: Zverotics (45+1.), Delibasics (90.), ill. A. Young (11.), D. Bent (31.)
Kiállítva: Rooney (74.)
AZ ÁLLÁS
1. Anglia 8 5 3 17– 5 +12 18
2. Montenegró 7 3 3 1 7– 5 +2 12
3. Svájc 7 2 2 3 10–10 0 8
4. Wales 7 2 5 5–10 –5 6
5. Bulgária 7 1 2 4 3–12 –9 5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik