Montenegró pontot szerzett a Wembleyben

Vágólapra másolva!
2010.10.12. 22:58
null
Steven Gerrardék nem tudták bevenni Mladen Bozsovics kapuját (Fotó: Action Images)
Címkék
Nem bírt Anglia az első három mérkőzése után szintén százszázalékos Montenegróval, amely a Wembleyben elért 0–0 után tíz pontjával vezeti a G-csoport küzdelmeit. A csoport korábbi mai meccsén két pont nélküli csapat találkozott – Svájc 4–1-re nyert Wales ellen.

 

ANGLIA–MONTENEGRÓ

Százszázalékos mérleggel érkezett Montenegró válogatottja a Wembleybe, és Anglia kellő tisztelettel állt ki kilencpontos vendége ellen. Óvatosan építgette támadásait Fabio Capello együttese, amely annak ellenére is előtérbe helyezte védekezését, hogy a vendégek legjobbja, Mirko Vucsinics a bemelegítés során szalaghúzódást szenvedett, és le kellett mondania a játékról.

Az angolok először Steven Gerrard hosszan előreívelt labdájával veszélyeztettek, centikkel maradt le róla Peter Crouch. A túloldalon Radomir Djalovics jelezte, hogy Vucsinics nélkül is veszélyes lehet az eddigi három, találkozóját egyaránt 1–0-ra megnyerő balkáni gárda, Adam Johnson szerelése után Glen Johnsont és Rio Ferdinandot is kicselezte, mielőtt 18 méterről a kapu mellé lőtt volna.

Az angol válogatott igyekezett a teljes szélességében bejátszani a pályát, Ashley Young és Adam Johnson rengeteg labdát kapott, már csak azért is a két szélsőre épült a hazaiak játéka, mert középen Gerrard és Gareth Barry tehetetlen volt a jól szűrő montenegrói fedezetsorral szemben. A 20. percben is egy oldalról érkező beadás okozott veszélyt, Glen Johnson labdája éppen Crouch fejét találta el, de a hórihorgas csatár nem tudta célba venni a kaput.

Montenegró visszaállt védekezni, türelmesen várta, hogy az angolok hozzák a labdát. A fehér mezesek hozták is, a szünet után pedig Wayne Rooney is egyre többször játékba került. Ám a kapuba ő sem tudott betalálni, és ahogy fogyott az idő, a balhés csatár egyre nehezebben uralkodott magán: miután belerúgott Simon Vukcsevicsbe, sárga lapot kapott. Ez is annak a jele volt, hogy az angol játék kezdett görcsössé válni. A klasszisok olykor megvillantak, de a legnagyobb angol helyzetnél is a helyén volt a Videoton játékosa, Mladen Bozsovics kapus: Gerrard passza a büntetőterületen belül találta meg Rooneyt, a csatár lőtt is, de hiába helyezett jól, a montenegrói kapus résen volt.

Az utolsó tíz perc Milan Jovanovics mázlijával és pechjével kezdődött, előbb a bíró nem vette észre, hogy Ashley Cole keresztlabdáját követően kézzel ért a labdához, majd a túloldalon 22 méteres lökete után a keresztlécen csattant a lövése – pedig Joe Hart kapus már verve volt.

Az eredmény már nem változott, ezzel a döntetlennel Montenegró négy meccs után tíz ponttal az első helyen áll, kapott gól nélkül, míg az angoloknak hét pontjuk van, és a második helyen állnak.

SVÁJC–WALES

A csoport másik meccsén az eddig egyaránt nulla ponttal álló Svájc és Wales csapott össze. Felemásan kezdődött a bázeli mérkőzés a svájciak számára, Diego Benaglio kapust már az első percekben le kellett cserélni, de vigasz gyanánt hamar betalált Valentin Stocker.

A helyi sztárcsapat játékosa a Wayne Hennessey kapusról kipattanó labdára csapott le a 8. percben (1–0). Csupán négy percet kellett várni a vendégek válaszára, Andrew Croft szerelése után Gareth Bale-hez került a labda, a középpályás meglódult, és laposan Wölfli kapujába lőtt. Bátran játszottak a walesiek, a svájci cserekapusnak több bravúrra is szüksége volt, hogy tartsa a döntetlent.

A 21. percben aztán Marco Streller ajándék labdát kapott James Collinstól, és nem udvariaskodott, újra vezetést szerzett Svájcnak. A Bale által irányított walesieknek ezután is megvoltak a helyzeteik, de a befejezéseknél pontatlanok voltak.

A fordulás után Hennessey kapus egyik felszabadítását követően egyenesen Strellerhez került a labda, de a támadó ezúttal nem volt olyan pontos, mint a góljánál, ellőtte a labdát a kapu mellett. A hajrában aztán bebiztosították első győzelmüket a svájciak. Előbb Tranquillo Barnetta feldobta magát a walesi büntetőterületen, a luxemburgi bíró megette, a büntetőt pedig Gökhan Inler értékesítette. A legvégén Stocker szerezte meg második gólját, s keretbe foglalta a találkozót.

EURO 2012, SELEJTEZŐ, G-CSOPORT
ANGLIA–MONTENEGRÓ 0–0  
London. Vezette: Gräfe (német)
ANGLIA: Hart – G. Johnson, R. Ferdinand, Lescott, Ash. Cole – A. Johnson, Gerrard, Barry, Young (Wright-Phillips, 74.) – Rooney, Crouch (K. Davies, 70.). Szövetségi kapitány: Fabio Capello
MONTENEGRÓ: M. Bozsovics – Basa, Jovanovics, Dzsudovics, Szavics – Vukcsevics, Zverotics, B. Boskovics (Becsiraj, 83.), M. Novakovics (Kascselan, 62.) – Pekovics, Djalovics (Delibasics, 77.). Szövetségi kapitány: Zlatko Kranjcar

 

EURO 2012, SELEJTEZŐ, G-CSOPORT
SVÁJC–WALES 4–1 (2–1)
Basel. Vezette: Hamer (luxemburgi)
SVÁJC: Benaglio (Wölfli, 8.) – Lichtsteiner, Von Bergen, Grichting, Ziegler – Barnetta, Inler, Schwegler (G. Fernandes, 91.), Stocker – Streller, Frei (Derdiyok, 79.). Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld
WALES: Hennessey – Blake (Ribeiro, 54.), J. Collins, D. Collins, Bale – Edwards (Morison, 77.), Williams, Vaughan, A. King – Church, Vaughan (MacDonald, 89.). Szövetségi kapitány: Brian Flynn
Gólszerző: Stocker (8., 89.), Streller (21.), Inler (82. – 11-esből), ill. Bale (13.)

 

 A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Montenegró 4 3 1 3–0 3 10
2. Anglia 3 2 1 7–1 6 7
3. Svájc 3 1 2 5–5 0 3
4. Bulgária 3 1 2 1–5 –4  3
5. Wales 3 3 1–6 –5  0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik