Vízilabda: az utolsó pillanatban változott a női válogatott Eb-kerete

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.08.24. 10:31
null
Rybanska Natasa válla nem jött rendbe, kihagyja az Eb-t (Fotó: Török Attila)
Dömsödi Dalmát hívta be a magyar női vízilabda-válogatott Európa-bajnoki keretébe Bíró Attila, mert nem jött rendbe Rybanska Natasa válla, így ő kihagyni kényszerül a szombaton kezdődő kontinensviadalt – számolt be róla a Magyar Vízilabda-szövetség honlapja.

A világbajnokság és az azt megelőző megelőző alapozás után négy és fél hetes felkészülést és egy reggeli edzést követően szerdán útra kelt a magyar női vízilabda-válogatott a spliti Európa-bajnokság helyszínére, de nem tartott a kerettel Rybanska Natasa, miután az UVSE játékosának nem jött rendbe a válla. Helyére az FTC centerét, Dömsödi Dalmát hívta be a kapitány.

„Natasa kiesése felborított sok mindent, de igyekszünk megoldani a problémát, sőt, bízom abban, az újabb kényszerű fiatalításból még jól is kijöhetünk” – fogalmazott Bíró Attila.

„Brutális az igénybevétel, nem irigylem a klubokat, amelyeknek októberben el kell kezdeni a munkát a következő szezonra…– említette Bíró Attila. – Nem is tudom, mi lett volna, ha még a világliga döntőjét is megrendezik. A két világversennyel megspékelt nyárra, a nem mindennapi terhelésre jellemző, hogy az utolsó pillanatban is változtatni kellett a kereten: Rybanska Natasa válla nem jött rendbe, így nem tud velünk utazni. Nem egy harmincöt éves, hanem egy huszonkét éves játékosról van szó – azért ez sok mindent elárul az igénybevételről.”

A szakember szerint a vb után az erőviszonyok nem változtak sokat, azaz a spanyol, holland, magyar trió mellett a görögök és az olaszok pályázhatnak legnagyobb eséllyel az érmekre – mindazonáltal azzal, hogy Keszthelyi-Nagy Rita pihentetés gyanánt kihagyja ezt a kontinensviadalt, nálunk markáns változás történt. Miként Bíró Attila megjegyezte: „Erre az Európa-bajnokságra egyik ellenfelünk sem veszített ilyen szintű játékost, már ha egyáltalán van nekik… Ugyanakkor Rita hiányában sem lehetnek mások a céljaink, mint korábban. Tekintettel arra, hogy a versenynaptár a jövőben sem látszik könnyebbnek, ezen a nyáron sok mindent modellezni lehet. Kíváncsi vagyok arra, hogy aki jól játszott a világbajnokságon, most mire lesz képes, illetve arra, aki gyengébben teljesített a vébén, most képes lesz-e kitörni. Megújult csapattal megyünk, Garda Krisztina személyében új csapatkapitánnyal, de reményeim szerint ugyanazzal a hévvel, lendülettel. Rita hiányát egy játékos biztosan nem tudja pótolni, több kulcsemberünknek közösen kell átvenni a szerepét. Saját magunkat is építeni kell Splitben, az alapok mindenesetre megvannak ehhez” – húzta alá Bíró Attila.

A NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Kiss Alexandra (Tigra-ZF-Eger), Magyari Alda (UVSE-Hunguest Hotels)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma, Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda (mindhárom FTC-Telekom), Faragó Kamilla, Peresztegi-Nagy Kinga (mindkettő UVSE), Farkas Tamara, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC-Zugló), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine, Szilágyi Dorottya (mind Dunaújvárosi FVE), Parkes Rebecca (Ethnikosz – Görögország)
A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot.


Európa-bajnokság, Split
NŐK
A-csoport:
Horvátország, Németország, Görögország, Magyarország, Hollandia, Románia
B-csoport: Spanyolország, Franciaország, Izrael, Olaszország, Szerbia, Szlovákia

Csoportmérkőzések
Augusztus 27., szombat
20.30:
Magyarország–Görögország
Augusztus 28., vasárnap
19.00:
Hollandia–Magyarország
Augusztus 30., kedd
11.30:
Magyarország-Németország
Szeptember 1., csütörtök
17.30:
Horvátország–Magyarország
Szeptember 3., szombat
10.00:
Magyarország–Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik