Elődöntőt ért a brazilok elleni sima pólósiker

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
2013.06.14. 13:00
null
Bátoriék ellen gyakran lövésig sem jutottak a brazilok (Fotó: Mirkó István, NS-archív)
A magyar válogatott magabiztosan, 8–4-re legyőzte Brazíliát a vízilabda világliga negyeddöntőjében, Cseljabinszkban. A mieink az elődöntőben visszavághatnak az Egyesült Államoknak a csoportkörben elszenvedett szétlövéses vereségért.



A nap első mérkőzésén a mieinkkel egy csoportban szereplő Egyesült Államok nagy csatában, 8–8-as rendes játékidő után ötméteresekkel 13–11-re legyőzte Kínát, így a magyar válogatott továbbjutása esetén a tengerentúliakkal találkozhatott.

Villámgyorsan bekezdett a Benedek-csapat, miután elhoztuk a labdát, Madaras hamar teljesen üresen maradt, és a jobb felső sarokba bombázott, de a negyed derekára így is a braziloknál volt az előny, előbb Viera emberelőnyben vette be Nagy Viktor kapuját, majd Delgado távoli lökete a magyar kapus érintve a jobb felsőben kötött ki (1–2).

A sikertelen támadások után Hosnyánszky törte meg a jeget, és pattintott fórból a jobb felsőbe, aztán Vámos maradt szabadon a jobb szélen és használta ki a ziccert, így a játékrész hajrájában ismét nálunk volt az előny (3–2).

A második játékrész elején a sokadik emberelőnyünk ért véget rossz bejátszás miatt, a túloldalon viszont Guimares élt a létszámfölényes szituációval (3–3). Ekkor volt utoljára szoros a mérkőzés, a brazilok támadásai kevés veszélyt hordoztak magukban – amikor pedig eljutottak lövésig, Nagy rendre hárított. Eközben nálunk előbb egy megúszás után Varga Dániel pattintott a jobb felsőbe, majd Gór-Nagy használta ki, hogy a kapus kimozdult a centerre (Háraira), így csak az üresen maradt hálóba kellett lőnie. A sok pontatlan bejátszás, illetve sikertelen akcióbefejezés miatt azonban így is csak kettővel mentünk a szünet előtt (5–3).

A fordulást követően újabb fórral nyitottunk, de ismét egy rossz passz hiúsította meg a lövést, majd Madaras ágyúzta szét a lécet, miközben a brazilok leginkább a „hogyan töltsük ki maximálisan a támadóidőnket – helyzet nélkül” című szappanopera újabb felvonásait mutatták be.

A második félidő 6. percének végén a magyar előny végén Varga Dénes törte meg a hosszú ideje tartó gólcsendet (6–3), majd a brazilok is életjelet adtak, egy óriási erejű lövéssel, amely a lécről vágódott le, de betalálniuk így sem sikerült – Nagy a játékrész végén újabb védésével akadályozta ezt meg.

Gór-Nagy centergóljával indult, Inserra találatával folytatódott a negyedik negyed – 3–3 után először voltak eredményesek a brazilok, ekkorra azonban már jócskán elhúzott a magyar csapat (7–4).

A végéhez közeledve Vámos óriási erejű lövése vágódott a lécről a mezőnybe, aztán Bátori is a felső kapufát találta el, de az utolsó támadásnál emberelőnyből Varga Dénes próbálkozása már a jó irányban pattant onnan, így végül 8–4-re nyert a magyar válogatott, amely az Amerikai Egyesült Államokkal találkozik az elődöntőben.


FÉRFI VÍZILABDA
VILÁGLIGA, NYOLCAS DÖNTŐ, CSELJABINSZK
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–BRAZÍLIA 8–4 (3–2, 2–1, 1–0, 2–1)
Cseljabinszk, 300
néző. V: Adzics (montenegrói), M. Csirics (szerb)
MAGYARORSZÁG: Nagy V. – VARGA DÉNES 2, Szivós, Decker Á., HÁRAI, Varga Dániel 1, Madaras 1. Cs: Bátori, Vámos 1, GÓR-NAGY 2, Hosnyánszky 1, Bedő. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
BRAZÍLIA: ANTONELLI – Coutinho, Viera 1, Inserra 1, Silva, Delgado Baches 1, Guimaraes 1. Cs: Gomes, Miranda, G. Rocha, B. Rocha, Franco. Szövetségi kapitány: Mirko Blazsevics
Gól – emberelőnyből: 9/4, ill. 6/2
Kipontozódott: Decker Á. (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Benedek Tibor:
– Nagyon jól védekeztünk, szinte hiba nélkül, így még nem is láttam a csapatot hátul dolgozni. De emiatt a brazilok gyakorlatilag nem támadtak, mi pedig nem kaptuk meg az ítéleteket, holott sokkal több kiállítást is fújhattak volna. Éppen azért, mert sima mérkőzésen vagyunk túl, talán beszélhetek erről, pedig tényleg nem szoktam velük foglalkozni, de most számomra teljesen egyértelmű volt, hogy ez a bírók által irányított folyamat volt. Legalább hat-hét fór jöhetett volna még a centerbe beadott labdáink után, miközben nekik esélyük sem volt a bejátszásokra – ám nem akarták, hogy nagyon nagy különbség alakuljon ki. Persze mi is tehettünk erről, hiszen az elején a fórjainkat kihagytuk, emiatt tudtak a brazilok meccsben maradni.
Mirko Blazevics: – Tudtuk, hogy a magyar sokkal erősebb csapat, ezért egyetlen célunk lehetett, minél tovább versenyben maradni. Amióta a válogatottnál vagyok, folyamatosan a fegyelmet igyekszem javítani, ezen a mérkőzésen már látszott valami belőle. Fegyelmezetten védekeztünk, ennek köszönhettük, hogy nem alakult ki nagy különbség.
TOVÁBBI EREDMÉNY
Egyesült Államok–Kína 13–11 – ötméteresekkel (2–2, 3–2, 3–1, 0–3, 5–3)
Japán–Szerbia 8–14 (3–3, 2–4, 1–2, 2–5)
Montenegró–Oroszország 12–11 – ötméteresekkel (1–3, 2–1, 2–1, 2–2, 5–4)

TOVÁBBI MENETREND
ELŐDÖNTŐ

Magyarország–Egyesült Államok
Montenegró–Szerbia
AZ 5–8. HELYÉRT

Oroszország–Japán
Kína–Brazília

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik