Kajak-kenu: Kopasz Bálintnak csodájára járnak a vetélytársak

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.30. 09:08
Címkék
A felnőttklasszisok még mindig rácsodálkoznak a Kopasz Bálintra, aki 19 éves kora és vékony alkata ellenére képes versenyben lenni a kajakvilág legjobbjaival. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja nem száll el a sikerektől; a fő cél a felnőtt-világbajnokság, amelyen szeretne az első hat hely valamelyikén végezni.

reb Életében először győzött felnőttversenyen a 19 éves Kopasz Bálint. Az algyői ifjúsági világbajnok kajakos a hétvégén a királyszámban, K–1000 m-en győzött a szegedi Világ Kupa-viadalon, ráadásként az utolsó napon a 20 éves Takács Tamarával váltóban is a legjobbnak bizonyult. Az 500 m-en elért ötödik hely afféle ráadás volt, hiszen az erődemonstrációt ezren tartotta.reb Életében először győzött felnőttversenyen a 19 éves Kopasz Bálint. Az algyői ifjúsági világbajnok kajakos a hétvégén a királyszámban, K–1000 m-en győzött a szegedi Világ Kupa-viadalon, ráadásként az utolsó napon a 20 éves Takács Tamarával váltóban is a legjobbnak bizonyult. Az 500 m-en elért ötödik hely afféle ráadás volt, hiszen az erődemonstrációt ezren tartotta.

kopasz_balint_mkksz01
kopasz_balint_mkksz01

Kopasz Bálint az első hat hely valamelyikén végezne a felnőtt vb-n  •  Forrás: MKKSZ

A mezőnyről sokat elmond, hogy az olimpiai bajnok Marcus Waltz Kopasztól 12 másodperccel elmaradva az utolsó helyen zárt, ráadásulvilág- és Európa-bajnok kajakosok végeztek a vert mezőnyben. A hátszélnek köszönhetően bónuszként remek idő született.

„A három hét múlva esedékes válogató a legfontosabb, hiszen ott lehet világbajnoki indulást szerezni, de azért készültünk a világkupa-versenyre is” – mondja a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja. „Az edzőm, anyu(Kopaszné Demeter Irén – a szerk.) adott pihenőt. Nem számítottam arra, hogy nyerek, bár a pénteki futamok után éreztem, hogy nagyon jó formában vagyok.”

Az ifjúsági világbajnok algyői versenyzőnek sokat számított, hogy a vk-viadal ideje alatt is otthon pihenhetett, s persze a félig hazai, Maty-éri pálya hangulata is rengeteget segített neki., ugyanis gyakran edz itt.

„A verseny közben a igyekeztem a futamra koncentrálni, ráadásul nagy szél fújt, szóval nem minden hang jutott el hozzám. A dobolást viszont hallottam, és örültem neki, mert tényleg különleges miliőtteremtettek a szurkolók.”

Ne felejtsük, és Bálint maga is hangsúlyozza, hogy csupán 19 évesen nyert a jóval rutinosabbak és idősebbek alkotta mezőnyben. Ez a produkció egyáltalán nem megszokott, és nem véletlenül létezik az ifjúsági után immár U23-as kategória is az utánpótlásversenyeken, hiszen általában hosszú idő kell ahhoz, míg a fiatal tehetségek megvetik a lábát a legjobbak között. Kivéve persze Bálintot. Marcus Waltz például dicsérte a fiatal magyar rivális fejlődését mondván, két éve még azt sem tudta, kicsoda, aztán tavalymár az olimpián versenyzett vele, az idén pedigKopasz nyert.

„A vetélytársak közül sokan csodálkoznak, hogy ezzel a vékony, nem túl izmos alkattal hogyan rúghatok labdába közöttük. A férfi kajakosok huszonnégy-huszonöt éves korukra érnek be teljesen, szóval van még időm izmosodni. Ehhez szakemberre lesz szükség, mert anya rengeteget tud a kajakról, de van amihez neki is kell a segítség.”

Mivel Kopasz júniusban csak húsz éves lesz, még bőven indulhatna az U23-as eseményeken, de ő a felnőttmezőnyre koncentrál – 2016-ban márfelnőtt Európa-bajnokságon szerzett bronzérmet.

„Ha nem történik baleset vagy nem sérülök meg, akkor azt gondolom, reális cél, hogy a világbajnokságon a legjobb hat között végezzek. Nem mondom, hogy első három, hiszen lehet az ember nyolcadik, mert rossz napja van. Azért persze előbb még el is kell jutnom oda, és a hazai riválisok ellen sem lesz egyszerű dolgom.”

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalon.

A honlapunk által készített, az M4 Sporton látható Jövünk! utánpótlás-magazin bő egy éve látogatta meg a különleges párost.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik