Kosárlabda: a 15 éves pécsi kosarast Rátgéber László is dicséri

Vágólapra másolva!
2019.04.04. 11:49
Címkék
A Rátgéber Akadémia fiú kadét kosárlabdacsapata a negyedik helyen zárta az EYBL (European Youth Basketball League) közép-európai rájátszását, azonban – miután csak az első két helyezett jut a szuperdöntőbe –, a pécsieknek véget ért a nemzetközi szereplés. Az együttes szépen helytállt, és büszkeségre ad okot, hogy a 15 éves bedobót, Kazy Balázst a torna All Star-csapatába választották. Három mérkőzésen 57 ponttal, 16 lepattanóval és 11 assziszttal segítette csapatát.

M. Sz.utanpotlassport.hu Kazy Balázst, a pécsi Rátgéber Akadémia játékosát kérdeztük. A rájátszásról is.M. Sz.utanpotlassport.hu Kazy Balázst, a pécsi Rátgéber Akadémia játékosát kérdeztük. A rájátszásról is.

– Reálisnak tartod az elért negyedik helyet?

– Igen, hiszen erős volt a mezőny, nemcsak most, hanem már a korábbi csoportmérkőzéseken is. Nyilván örültem volna a dobogós helyezésnek, de nincs hiányérzetem, mert megtettünk mindent, ami tőlünk tellett.

–Az előttetek végzett csapatok miben voltak jobbak?

A 15 éves Kazy Balázs nemcsak a pécsiek kadétcsapatának, hanem korosztályának is az egyik legtehetségesebb kosárlabdázója Forrás: Rátgéber Akadémia
A 15 éves Kazy Balázs nemcsak a pécsiek kadétcsapatának, hanem korosztályának is az egyik legtehetségesebb kosárlabdázója Forrás: Rátgéber Akadémia

A 15 éves Kazy Balázs nemcsak a pécsiek kadétcsapatának, hanem korosztályának is az egyik legtehetségesebb kosárlabdázója  •  Forrás: Rátgéber Akadémia

–Leginkább a küzdeni akarásban. Nem mintha mi nem hajtottunk volna eléggé, de ők abban is extrát nyújtottak. A szerb Mladoszt Zemun játékosai ellen volt a legnehezebb játszani. Nemcsak fizikumban és taktikában voltak jobbak mindenkinél, hanem abban is, hogy az utolsó vércseppig harcoltak. Nem véletlenül lettek elsők.

– A szuperdöntőbe jutás ugyan nem sikerült, de remek egyéni teljesítményeddel bekerültél az All Star-csapatba…

– Igen, igyekeztem kihozni magamból a lehető legtöbbet, és büszke vagyok, hogy a legjobbak közé válogatottak. Rengeteget fejlődtem az elmúlt időszakban, és remélem, továbbra is ez a tendencia folytatódik.

– Mióta kosárlabdázol Pécsett?

–Ott csak egy éve. Korábban a Bajai Bácska csapatában játszottam, hiszen Baján születtem. Aztán megkerestek Pécsről, én pedig éltem a lehetőséggel, és úgy érzem, jó döntés volt.

– Milyen különbségeket tapasztaltál a két klub között?

– Az akadémián sokkal komolyabb munka folyik. Az edzők is felelősségteljesebben végzik a feladatukat, több edzés és egyéni képzés van, szóval minden profibb. De hálás vagyok a bajaiaknak is, hiszen nekem ők fektették le az alapokat.

– Hogy érzed, miben kell fejlődnöd leginkább?

– A védekezésben, de persze a támadásban is csiszolni kell még a játékomon, főleg a távoli dobások esetében. Most bedobó poszton játszom, és ezt jobban is kedvelem, de korábban voltam irányító is.

– Milyen céljaid vannak rövid és hosszabb távon?

– Az elsődleges cél, hogy a bajnokság alsóházi rájátszásából bejussunk az országos nyolcas döntőbe, ott pedig szeretném, ha dobogós helyen végeznénk. A többi már a jövő zenéje, minden máson ráérek később gondolkodni. Egy biztos: az Euroligában és a felnőttválogatottban is szeretnék pályára lépni.

Fejben felkészült
Kazy Balázsról a korábbi férfi és női felnőttválogatott szövetségi kapitány, mesteredző, az akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, Rátgéber László is elismerően beszél.
„Balázs ugyan a biológiai érettséget tekintve még hátrányban van a korosztály legjobbjaihoz képest, de ne felejtsük el, hogy ő kétezerhárom decemberi születésű, tehát majdnem kétezernégyes, és a fizikai fejlődése gyakorlatilag most indult be. Ennek ellenére rendkívül ponterős, atletikus, és ami a legnagyobb erőssége: mentálisan felkészült. Egyáltalán nem lepődnék meg azon, ha helyet kapna a kadétválogatottban is. Teljes mértékben elkötelezett a sportág iránt, és ez az egyik legfontosabb dolog, az apróságokon meg úgyis finomítunk, hiszen látjuk a mozgását, tudjuk, hogy most indult be az igazi fejlődése. Ez okozhat koordinációs problémákat, ezért is foglalkoznak vele külön edzők.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik