KOVÁCS ERIKA
2021.05.28 07:56 Frissítve: 2021.05.28 21:23

Úszás: Én nem érmekben gondolkozom! – Hosszú Katinka

Európa-bajnokság után azért dolgozik keményen Rio háromszoros bajnoka, hogy a Tokióig hátralévő két hónap elég legyen ahhoz, hogy az olimpián a legjobb formában versenyezhessen.

„Nincs semmi titok benne, elárulom: a gyorsaságom hiányzik” (Fotó: MÚSZ/Derencsényi István)

 

Olyan szépek ezek az érmek, és itt a teljes kollekció: csak szivárványnak hívom ezt az aranyat, ezüstöt és bronzot – vágott bele kérdés nélkül Hosszú Katinka, aki a budapesti Európa-bajnokságon győzött 400 vegyesen, aztán 200 pillangón a második, 200 vegyesen a harmadik lett.

–A kétszáz pillangót talán hagyjuk is, hiszen ott egy magyar előzte meg Kapás Boglárka személyében, de a kétszáz vegyes azért meglepő végeredményt hozott. Nem vagyunk hozzászokva Hosszú Katinkához a dobogó harmadik fokán egy eredményhirdetés során.
–De ez nem is az az Európa-bajnokság volt, amelyik arról szólt, hogy csúcsformában versenyezve az legyen a jelszó: nyomjuk ezerrel! Ez valami egészen más volt, én is úgy álltam hozzá, hogy elindulok, és végre téthelyzetben is megtapasztalhatom, megnézhetem, hol tartok. Amilyen időszak van mögöttünk, még jobban is sikerült a verseny, mint reméltem – ha egy hónappal ezelőtt megkérdezi, mit várok magamtól az Európa-bajnokságon, kissé félszegen és bizonytalanul azt feleltem volna, hogy majd meglátjuk.

–Netán az is megfordult a fejében az Eb előtt, hogy egyetlen érmet sem szerez a Duna Arénában?
–Jaj, istenem... Én nem érmekben gondolkozom! Mind négyszáz, mind kétszáz vegyesen nagyon jó időt úsztam, és már tudom, nagyon jól látom, min kell dolgoznom a következő hetekben. Éppen ezért volt jó ez az Eb, hiszen mégiscsak nagyobb verseny volt, ahol fel kellett állnom, ahol csatáznom kellett, és az úszásaim során bizony kibukott minden hiányosság – de ez így van jól. Világossá vált, mire kell figyelnem az olimpiáig hátralévő időszakban.

 Döntésre várva
Hosszú Katinkának (Iron Swim) olimpiai A-szintes ideje van 400 gyorson, 100 és 200 háton, 200 pillangón, 200 és 400 vegyesen.
Hogy gyorson és háton nem indul Tokióban, az szinte biztos, a kérdés leginkább, hogy vállalja-e a 200 pillangót, hiszen az olimpiai programban a szám valamelyest üti a 200 vegyest: a 200 pillangó középdöntőjére és a 200 vegyes előfutamaira, majd a 200 pillangó fináléjára és a 200 vegyes középdöntőjére egyazon napon kerül sor...
200 háton Szabó-Feltóthy Eszter (Vasas SC), míg 200 pillangón Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó Sportegyesület) várja a háromszoros olimpiai bajnok döntését – ha ezen a két távon nem indul Hosszú, Szabó-Feltóthy és Jakabos állhat rajthoz Tokióban..

–Ha a hiányosságait nézi, meddig kell számolnia?
–Hosszan tudnám sorolni, de azt is tudom, mire kell elsődlegesen koncentrálnom ahhoz, hogy a többi is javuljon. Nincs semmi titok benne, elárulom: a gyorsaságom hiányzik. A versenyek hiánya miatt nincs meg a robbanékonyságom. Éppen azért kellenek a megméretések, mert csak így tudok előrefelé lépkedni, remélhetőleg így leszek egyre gyorsabb és gyorsabb.

–Csak a versenyeken gyorsulhat, vagy vannak egyéb specifikus edzésmódszerek is rá?
–Vannak, persze. Az, hogy még nem vagyok elég gyors, kellően robbanékony ebben az időszakban, nem akkora baj.

–Van még elég idő az olimpiáig?!
–Azon leszek, hogy elég legyen ez a két hónap arra, hogy a legjobb formámban versenyezhessek Tokióban.

–A budapesti Eb-t megelőzően a 2019-es kvangdzsui világbajnokság volt az utolsó nagy verseny – az arra készülő Hosszú Katinka miben különbözött a Tokióra összpontosítótól? Hozzátéve, hogy akkor még minden rendben volt, az a Katinka annyit versenyezhetett, amennyit csak akart és bírt.
–...és ezzel meg is fogalmazta, mitől és miben volt másabb az a Katinka a mostaninál. Más különbség nem nagyon van.

–Azért az idő az ön esetében is ugyanúgy múlik, mint bárki másnál.
–Persze, más volt 2009-ben a római világbajnokságon felállni a rajtkőre, és más tíz évvel később Dél-Koreában. Változnak az idők, változom én is, sokkal nyugodtabb, megfontoltabb vagyok, mint akár csak néhány éve is.

–Nem lehet egyszerű harminckét évesen ott lenni a világ élmezőnyében.
–A kor nem számít, tényleg mindegy, ki hány éves.

–De nem furcsa, hogy tizenöt-tizenhat éves fiatalok szaladgálnak ön körül?
–Egyáltalán nem, ráadásul én is nagyjából ennyi évesen kezdtem el versenyezni a felnőttek között.

–Hétvégén kezdődik a három állomásból álló Mare Nostrum-sorozat. Mindhárom versenyen rajtkőre lép?
–Igen.

–És milyen számokban versenyez?
–Csak a sorozat után döntöm el, hogy az olimpián mely távokon indulok.

–A Mare Nostrum-sorozatban vállalt számokból már következtethetünk bármire is?
–Sok számot úszom majd a három állomáson, viszont nem indulok minden távon – a minőségi úszásra koncentrálok, és abban a három-négy számban versenyzem majd, amelyik szóba jöhet az olimpián is.

–Nem jönnek jó hírek Japánból, tart attól, hogy mégsem lesz olimpia?
–Olyan fura, hogy mindenki fél valamitől, ki ettől, ki attól – de miért, mitől kell félni? A döntés, hogy esetleg mégsem lesz olimpia, nem rajtam múlik, nem tőlem függ. Én a következő hetekben csak azokat a folyamatokat, történéseket fogom kontrollálni, amelyekre hatással vagyok, amelyeket irányítani tudok.

2022.09.12 11:50:54

Úszás nemzetisport.hu

A gyorsúszás új szupersztárja nem több egy átlagos fiatalnál, aki átlagon felüli dolgokra képes.

2022.08.30 23:37:21

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A bajnokok sorába lépett Kós Hubert.

2022.08.25 00:16:21

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az 1:54-hez viszont le kell úszni legalább tíz kilométert, a tizenéves kor elejétől, minden egyes nap, hosszú, nagyon-nagyon hosszú éveken át. Órákat – kevesebb mint két perc érdekében.

2022.08.17 22:30:14

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Ütőképes generáció bontogatja szárnyait.

2022.08.17 22:21:18

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha arra gondolok, hogy 87 életévéből hét évtizedet kitöltött a sport, az orvoslás, benne 47 évet mindkettő egyszerre, akkor egyértelmű, hogy nem herdálta el a tehetségét, a lehetőségeit.