NS-klub: Sós Csaba és barátai a Népsportból „vizsgáztatták” egymást

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.12.30. 12:55
null
(Fotó: Tumbász Hédi)
Sós Csaba rokonai és barátai is megvették a Népsportot, ha szerepelt benne a fiatal kiválóság.

Nyakig ült a meleg vízben, és olasz szavakat magolt – áll a Népsport 1969. március 28-i számában. A riport így folytatódik: Agyonsanyargatott kék borítású iskolafüzetet tart az orra elé, és félhangosan mormol. Szeme egyre gyakrabban a nagymedence zöldesen csillogó felszínére téved, aztán hirtelen nagyot kurjant: „Tudom a hatvan szót, indulás Trentóba!”

„És ez tényleg így történt, emlékszem rá – mosolyog Sós Csaba, a korábbi kiváló úszó, aki ma már a sportág szövetségi kapitányaként dolgozik. – Trentóban rendeztek minden évben egy nagy hagyományokra visszanyúló nemzetközi versenyt, az Öreg, vagyis Széchy Tamás pedig azt mondta, csak az mehet, aki megtanul százhúsz szót, hogy ha eltévedünk, valahogy megértessük magunkat: ő választott hatvanat, én a másik hatvanat, aztán ki is kérdezte, s aki tudta mindet, mehetett Olaszországba.”

Az akkor 12 éves lurkót egyébként a riportot író Gallov Rezső korosztálya világviszonylatban is számon tartott tehetségeként említi meg a cikkben – nincs okunk kételkedni a szavaiban, bár Sós megjegyzi: „Gallov Rezső nagyon szeretett engem, hogy mennyire, annak kapcsán csak annyit mondanék, hogy a fiát is Csabának nevezte el.”

A szövetségi kapitány persze az eredményeivel is többször bekerült lapunkba.

„Mindenki a Népsportot olvasta akkoriban, villamoson, buszon, edzések előtt, munkába menet. Abból tájékozódtunk, hatalmas elismerés volt bekerülni a lapba – jegyzi meg Sós Csaba. – Ha szerepelt a nevem a Népsportban, kis túlzással jöhetett volna a tapétacsere a lakásban, annyi példány volt az aznapi lapból a családban... Ma is megvannak ezek a lapszámok, de nem ám a kivágott cikkek, a teljes újság! Imádtuk a lapot, sokszor vizsgáztattuk egymást, mert még azt is tudtuk, hogy az előző napi NB II-es meccsen kik voltak felsorolva a jók között. Először persze csak a nevem tűnt fel az újságban, aztán jöhettek a hosszabb megszólalások, de a beszéddel nem volt gondom, akkor sem voltam soha zavarban, ha meg kellett szólalnom, mindig járt a szám.”

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik