Tenisz: Palágyi szerint a szeles időt a javukra is fordíthatják lányaink

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2023.03.29. 09:37
null
Udvardy Pannát nélkülöznie kell a kapitánynak a Billie Jean King-kupa áprilisi fordulójában (Fotó: Nemzeti Sport)
Március elején nevezték ki Palágyi Miklóst a női teniszválogatott élére, miután Babos Csaba lemondott szövetségi kapitányi pozíciójáról. Nem sok ideje volt, hogy felvegye a fonalat: vasárnap máris keretet hirdetett a Billie Jean King-kupára, s április 14-én kezdődnek az Euroafrikai zóna 1. csoportjának küzdelmei.

– Hogyan érintette, amikor felkérték a magyar Billie Jean King-kupa-válogatott szövetségi kapitányi posztjára?
– Kissé meglepődtem, mert eddig főleg férfi játékosokkal foglalkoztam – kezdte Nemzeti Sportnak adott interjúját Palágyi Miklós. – A női tenisz mentális része és taktikai felépítése azért különbözik ettől.

– Mit vinne tovább elődje, Babos Csaba munkájából, s mi az, amit másként csinál majd?
– Nehéz kérdés. Nagyszerű munkát végzett a csapattal, jó alapokra építhetek. Egy biztos: én is pozitív, jó hangulatú válogatottat szeretnék. Minden meccsre nagyon fel fogunk készülni, a helyszínen kell majd a legtöbbet kihoznunk magunkból.

– Már keretet is hirdetett. Egyénileg melyek az erősségei azoknak a játékosoknak, akikre számít Antalyában?
– Bondár Anna kiválóan pörgetett második szervákkal szokta meglepni riválisait, ez nagyon ritka a női mezőnyben, emellett a tenyeresei is veszélyesek, és jól variálja a játékot. Gálfi Dalmának az első és második nyitása is mindig erős, remekül lát a pályán, érzékeli, hogyan kell mozognia. Jani Rékának kiváló nyesései vannak, és a szerva-röpte játékára is lehet építeni, ráadásul változatos teniszt játszik, sokszor ejti a labdát, ami ugyancsak nem túl gyakori a nők között, erre nagy szükség lesz. Szabanin Natália balkezes – minden csapatnak jól jön, ha van egy ilyen teniszezője –, nagy az ütőereje, taktikai szempontból is fontos, hogy bevethető, ha szükséges. Babos Tímea pedig rendkívül tapasztalt, sok mindent átélt már, párosban kifejezetten nagy szerepet szánok neki, de egyéniben is bármikor ki tud állni, ha kell. Mind az öt játékosban bízom, mindegyiküknek szeretnék játéklehetőséget is adni.

– Udvardy Panna sérülésből lábadozik. Az ő hiánya mennyire nehezíti meg a helyzetet?
– Nyilván érezni fogjuk, hogy nincs velünk, hiszen top százas játékos...

– Mi garantálja a jó hangulatot, a pozitív hozzáállást?
– Nagyon jóban vannak egymással a lányok, most is egy helyen készülnek, jövő héten Gálfi Dalma és Bondár Anna is Charlestonban indul, azzal nem is kell külön foglalkozni, hogy a játékosokat egy hullámhosszra tereljem. A meccsekkel, az akklimatizációval van inkább munka, azzal, hogy a jetlag ellenére frissek legyenek a teniszezők, ez viszont nem könnyű. Meglátjuk, ki mennyire tud majd aludni, előre nehéz megmondani, mi lesz a helyzet.

– Milyen stílusú edzőnek tartja magát, mi az a tulajdonsága, amivel úgy véli, igazán jó hatással lehet a lányokra pálya széléről?
– Higgadt, megfontolt típus vagyok, a helyszínen, a meccsek közben majd kiderül, ezzel mit hozok ki a csapatból.

– Tavaly is Antalyában rendezték ezt fordulót, és a lányok nagyon küzdöttek a széllel...
– Igen, a helyszín a külvárosban van, gyakorlatilag a semmi közepén, ezért sokkal erősebb a szél, mint egy olyan létesítményben, amelyet épületek, fák vesznek körül. Meglátjuk, mi lesz most a helyzet, de alkalmazkodni kell hozzá, és ha szeles lesz az idő, ki kell használni, nem szabad tőle kétségbeesni.

– Kihasználni?
– Igen, vannak módszerek, van rá taktika, miként érdemes játszani különböző szélirányoknál. Szembeszélben át kell ütni a szelet, vagyis erőteljesebb teniszre van szükség. A hátszél rásegít, megnyomja a nyitásokat, olyankor hatékony a pörgetett szerva. Amikor oldalról fúj, az a legnehezebb... Amelyik irányba fúj, arra nem nagyon szabad keresztlabdát ütni, mert kiviszi a pályáról. Ilyenkor inkább a pálya közepe felé kell helyezni. Ezért kell idejében érkezni a helyszínre: hogy ki tudjuk tapasztalni, milyenek a körülmények, és ráérezni, az adott helyzetben mi működik.

– Mit gondol a mezőnyről?
– Mivel sorsolás még nincs, konkrétumot egyelőre nem tudok mondani, tizenegy válogatott mérkőzik az Euroafrikai zóna egyes csoportjában, egy ötcsapatos és egy hatcsapatos csoportot fognak kialakítani. Vannak nagyon erős együttesek, vannak kissé gyengébbek is, úgy gondolom, a miénk jó játékerőt képvisel. Mindent megteszünk azért, hogy ismét ott lehessünk ősszel a Billie Jean King-kupa rájátszásában!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik