Tenisz: Huszonkilenc éves lettem, sok GS-meccs áll mögöttem… – Fucsovics

Vágólapra másolva!
2021.02.08. 14:30
null
Fucsovics Márton nagy csatában jutott túl az Australian Open 1. fordulóján (Fotó: Getty Images)
Az Australian Openen az ausztrál Marc Polmansszal szemben öt játszmában továbbjutó Fucsovics Márton szerint az a legfontosabb, hogy a nehéz helyzetben képes volt legyűrni riválisát.

 

A tapasztalat, a ranglistahelyezés alapján könnyebb mérkőzésre számíthattunk volna, viszont ausztrállal játszani az Australian Openen sohasem egyszerű. Ön mit várt a találkozó előtt?
– Számítottam rá, hogy nagyon nehéz lesz. Ellenfelem hazai pályán bizonyítani akart, remekül teljesített, motiváltan, profin állt oda a másik térfélre, meg kellett vele küzdenem. A körülmények miatt sem volt egyszerű, máskor a kánikula a jellemző Melbourne-ben, aminek hála gyors a pálya és a labda is, most viszont nagyjából tizennyolc-tizenkilenc Celsius-fokot mértek, tehát lassabb volt a játék, ami neki kedvezett. Vannak ilyen mérkőzések, amelyeken nincs más út, valahogy le kell gyűrni a riválisod, rutinból, erőből, bárhogyan. Nem lehet mindig tökéletes tenisszel nyerni. A meccs közben egyébként eszembe jutott, hogy születésnapom van, ami pozitív gondolatokat adott, ezekre is szükségem volt, örülök, hogy továbbjutással ünnepeltem – felelte a Nemzeti Sportnak az immár 29 évesFucsovics Márton (MTK).

A saját teljesítményével mennyire elégedett?
– Jól szerváltam, ez megadta az alaphangot. Ellenfelem kiválóan védekezett és mozgott a pályán, a hosszabb labdamenetek inkább neki kedveztek, ezért igyekeztem rövidíteni a pontokat, illetve a hálónál nyerőket ütni.

Eltelt néhány óra az összecsapás óta. Fizikailag hogy érzi magát?
– Egyelőre jól, ám mindig a következő nap a nehezebb. Jól jön, hogy kedden nincs meccsem, edzem, masszíroztatok, a regenerálódáson lesz a hangsúly.

Amikor a döntő szettben rögtön brékhátrányba került, vagy 3:3-nál, semmi-negyvennél adogatva megfordult a fejében, hogy kieshet?
– Ha megfordult volna, valószínűleg ki is kapok. Az edzőimnek köszönhetően az elmúlt egy évben megpróbálom más felfogásban átélni, átvészelni ezeket a szituációkat, ami láthatóan jól működik. Különösen 3:3-nál volt fontos, hogy fordítottam és hoztam a szervám. Huszonkilenc éves lettem, sok Grand Slam-meccs áll mögöttem, ötjátszmások is, tehát van rutinom, amit ezekben a helyzetekben elő tudok venni.

Következik a még rutinosabb Stan Wawrinka…
– Ellene más felfogásban, felszabadultabban léphetek pályára. Stan belengette a visszavonulását, biztosan odateszi magát, nagy eredményt akar elérni egy Grand Slam-tornán. Jól ismerjük egymást, szinte mindent tudunk a másik erősségeiről és gyengeségeiről, a napi forma dönt majd – remélem, fizikailag is készen állok a feladatra.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (80 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, 1. FORDULÓ

Fucsovics (magyar)–Polmans (ausztrál) 4:6, 6:3, 6:1, 6:7 (3–7), 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik