MTI/K. B. 2021.05.31 20:52 Frissítve: 2021.05.31 22:07

Roland Garros: Oszaka Naomi visszalépett

A szervezőkkel vitában álló japán Oszaka Naomi visszalépett a francia nyílt teniszbajnokságtól, a Roland Garrostól – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

Oszaka Naomi a Roland Garros második fordulójában már nem lép pályára (Fotó: AFP)

 

A világranglista második helyezettje, aki nem akart részt venni a sajtótájékoztatókon, a Twitteren közölte hétfőn: „Az a legjobb a tornának, a többi játékosnak és a közérzetemnek, ha visszalépek, hogy mindenki a teniszre tudjon koncentrálni.”

 


 

A négyszeres Grand Slam-tornagyőztes japán játékos, aki az első fordulóban, vasárnap a román Patricia Maria Tiget két szettben búcsúztatta, a múlt hét közepén jelezte, hogy mentális egészségének megóvása érdekében nem vesz részt a sajtótájékoztatókon a Roland Garroson. A szabályok szerint a játékosoknak minden mérkőzésük után a sajtó rendelkezésére kell állniuk, ám Oszaka szerint ez indokolatlanul megterheli őket lelkileg.

Hozzátette: gyakran érzi úgy, hogy nincsenek tekintettel a sportolók mentális egészségére, és ez igaz a médiakonferenciákra is. A japán sztár jelezte, sokszor ülnek olyan tájékoztatón, amelyen ugyanazt a kérdést már korábban többször feltették, vagy sértő, hozzá nem értő felvetésekkel találkoznak. Kiemelte, előfordult, hogy vereség utáni sajtótájékoztatón omlott össze egy versenyző.

A US Open 2018-as és 2020-as, az Australian Open 2019-es és idei győztese hangsúlyozta, hogy nem kifejezetten a francia bajnoksággal van gondja. Viszont ha a szervezők továbbra is a „tarts sajtótájékoztatót, máskülönben megbüntetünk” elvet folytatják, és figyelmen kívül hagyják a sportolók mentális egészségét, akkor azon csak nevetni tud.

A világ legjobban kereső női sportolója az első összecsapása után 15 ezer dolláros büntetést kapott. Végül hétfőn úgy döntött, a folytatásban nem lép pályára.

Friss Twitter-bejegyzésében kitért rá, hogy most egy kicsit távol tartja magát a pályáktól, de adott időben szívesen egyeztet a mindenkori szervezőkkel, hogy javuljon a teniszezők, a sajtó és a szurkolók helyzete.

„Nem akartam felfordulást okozni, megértem, hogy az időzítés nem volt jó, és hogy az üzenetem világosabb lehetett volna – utalt múlt heti állásfoglalására. – Az igazság az, hogy a 2018-as US Open óta hosszú depressziós időszakaim voltak, és nehezen tudtam azokból kilábalni. Még ha a tenisszel foglalkozó sajtó mindig is jóindulattal viseltetett irántam (és bocsánatot is kérek minden olyan kedves újságírótól, akit esetleg megbántottam), nem érzem magam jól, amikor nyilvánosan kell megnyilvánulnom, és nagy fokú szorongás fog el, amikor a világ sajtójának beszélek.”

Hozzátette: Párizsban sebezhetőnek és nyugtalannak érezte magát, ezért úgy gondolta, helyesebb, ha kihagyja a sajtótájékoztatókat.

„Azért közöltem ezt előre, mert úgy vélem, hogy az érvényben lévő szabályok meghaladottak, és ezt szerettem volna hangsúlyozni” – írta.

Elárulta, írt a szervezőknek, hogy a torna után rendelkezésre áll.
 

2022.10.01 23:58:04

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Federert valahogy mindenki szerette. Hiszen ennyi siker mellett mindvégig megmaradt alázatosnak, játékostársnak, embernek, akinek sohasem volt balhéja (és feladott meccse sem, pedig 1500-szor lépett pályára!), akinek a tizenikszedik GS-trófea átvétele után is bármikor el tudott csuklani a hangja.

2022.09.22 23:42:31

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Lénye, személye a csendes, mély szeretetet sugározza inkább, ezt hívja elő, s a sportban nemcsak a siker alkalmát leső lelket erre szólítja föl! A Federer-jelenség a Csik Ferenc, Papp László, Balczó András, Egerszegi Krisztina és az 1956 utáni, »szeretet emberévé« tisztuló Puskás Ferenc példájához hasonlatos.

2022.09.11 20:14:58

Tenisz nemzetisport.hu

Az ifjú spanyolnál fiatalabban senki nem ért a világranglista tetejére: négyjátszmás győzelme után hétfőtől ő a világelső.

2022.09.10 16:24:48

Tenisz nemzetisport.hu

Sokkal jobban kezdett Swiatek, de megingott a győzelem kapujában, a végére meg Dzsabur omlott össze.

2022.09.06 23:41:46

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Serena és nővére, az egyéniben hét GS-tornát nyerő Venus a szegény területekről származó, szerény körülmények között felnövő afroamerikai gyerekeket ösztönözték, hogy kezdjenek el játszani, washingtoni teniszközpontot alapítottak nekik, és az ötvenes években még gyakorlatilag csak fehérek által űzött sportágba behozták a sokszínűséget.