ATP-vb: az orosz belharcban Rubljov legyőzte Medvegyevet

Vágólapra másolva!
2022.11.14. 16:50
null
Rubljov nagy csatában és „egyedi mezben” diadalmaskodott honfitársa fölött (Fotó: AFP)
A Torinóban zajló ATP-világbajnokságon megkezdődtek a Piros-csoport küzdelmei, s az első mérkőzésen a két orosz teniszező, Andrej Rubljov és Danyiil Medvegyev fordulatos összecsapása végén döntő szett rövidítésben az első játszmát elveszítő Rubljov örülhetett a győzelemnek.

 

Nem mondhatjuk, hogy a korábbi világranglista-vezető Danyiil Medvegyev kirobbanóan jól kezdte volna a honfitársa elleni mérkőzést, mert – bár első adogatójátékát még semmire hozta – a másodikat elvesztette, így Andrej Rubljov hamar előnybe került.

Utóbbi viszont hiába vezetett már 4:1-re és 5:2-re is, visszaengedte a játszmába ellenfelét, amikor 5:3-nál a szettért adogatott, ám nem tudta hozni a szervajátékát, ugyanakkor Medvegyev sem tudta lezárni a szettet. Sőt 6:5-nél Rubljovnak volt két játszmalabdája, ám ezek kihasználatlanul hagyta, végül jött a rövidítés. Ezt az idei ősz teniszdivatjának megfelelően a sokakon látott „keki-kék” felsőben játszó Rubljov kezdte jobban, gyorsan elvette ellenfele szerváját, és 5–2-es előnyénél újabb brékkel öt szettlabdához jutott. Ekkor viszont váratlanul feltámadt a torna két évvel ezelőtti győztese, s mindet hárítva fordított, majd első saját játszmalabdáját kihasználva megnyerte az 51 percig tartó játszmát.

A folytatásban viszont megint Rubljov játéka dominált, főleg a sikeres első szervái után megszerzett pontokat tekintve javult fel a fiatalabb orosz, s az sem ártott, hogy miután ismét hamar brékelőnybe került, ezúttal nem engedte vissza a játékba ellenfelét. A fogadóként a második szettben mindössze négy pontot összeszedő Medvegyev adogatóként is bizonytalan volt, és 5:3-as hátrányban másodszor is elvesztette a szervajátékát – Rubljov kettős hiba után nyerte meg a játszmát 6:3-ra 38 perc alatt.

A harmadik játszmára ismét feljavult Medvegyev adogatása, ami arra elég volt, hogy ő is tudja hozni a saját játékait, és miután Rubljov ezúttal nem remekelt fogadóként, mindketten stabilan hozták a saját adogatásukat. Így következett a rövidítés, amelyben Rubljov kétszer is igen hosszú labdamenetet nyert meg, majd 3–2-es vezetésénél brékelőnybe került. A folytatás pedig az első játszmában látottakra hasonlított: Rubljov megőrizte előnyét, és 6–3-nál három meccslabdához jutott, de Medvegyev mindet hárítani tudta, ahogy 7–6-nál a negyediket is. Az ötödik meccslabdát azonban már kihasználta Rubljov, így pályafutása során másodszor is sikerült legyőznie honfitársát.

ATP-VILÁGBAJNOKSÁG, TORINO
PIROS-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Andrej Rubljov (orosz, 6.)–Danyiil Medvegyev (orosz, 4.) 6:7 (7–9), 6:3, 7:6 (9–7)

KÉSŐBB
21.00:
Cicipasz (görög, 2.)–Djokovics (szerb, 7.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik