A parancsnoki hídon – Győri Ferenc jegyzete

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.01.28. 22:52

Erre a forgatókönyvre nem számíthattunk – legalábbis nem ebben a formában. Már a tavalyi US Opent követő első majortornán újra veszélybe kerül a „nagy hármas” jelenleg közös rekordja, de nem az száll vasárnap versenybe a 21. Grand Slam-trófeájáért, akire a szakértők tippeltek volna. Na nem az Australian Open kezdetekor, mert addigra biztossá vált, hogy Novak Djokovics nem védheti meg a címét, hiszen kiutasították az országból. Neki lett volna esélye Melbourne-ben, hogy egyedüli rekorderré váljon, az egyik legnagyobb favoritként kezelték, amíg lehetségesnek látszott az indulása. A másik nagy favorit, az orosz Danyiil Medvegyev, a US Open döntőjében Djokovics legyőzője nyilván megpróbál előrébb lépni a tavalyi Australian Open-fináléja után, viszont ehhez a szerb világelsővel és a svájci Roger Federerrel együtt húsz Grand Slam-sikernél járó Rafael Nadalt kell megvernie. Nadalt, akit tavaly a Roland Garros elődöntőjében Djokovicstól elszenvedett veresége után sokadszorra is leírtak, és majdhogynem ugyanarra a polcra került, mint a nála szűk öt évvel idősebb Federer: sosem nyer már nagy tornát, legfeljebb a Garrost, de inkább azt sem. A sokadik hosszú sérülés nehezítette a karrierjét, kihagyta Wimbledont, az olimpiát és a US Opent, december közepén tért vissza egy bemutatóversenyen Abu-Dzabiban, hogy ott megfertőződjön a koronavírussal. Ennek ellenére nagyon szeretett volna elindulni az Australian Openen, meg is gyógyult időben, mi több, a felvezető viadalt megnyerte Melbourne-ben.

Azóta alig három hét telt el, és most úgy áll az egyedülálló lehetőség küszöbén, hogy három nála legalább tíz esztendővel fiatalabb remek versenyzőt, Karen Hacsanovot, Denis Shapovalovot és Matteo Berrettinit is felülmúlt, ráadásul mindegyik mérkőzést magabiztosan nyerte meg. Rendre jó taktikát húzott elő (mondjuk, ha ott van az edzői stábodban Carlos Moyá és Marc López, az ügynököd meg Carlos Costa, akkor van kitől meghallgatni a helyes tanácsokat), minden másodpercet kihasznált arra, hogy plusz pihenőidőt nyerjen, de a legfontosabb: minőségi teniszt mutatott be, fénykorában sem szervált úgy, mint ebben a két hétben, és még azt is átvészelte, hogy Shapovalov ellen súlyos gyomorpanaszai voltak, s állítólag négy kilót fogyott a hőségben. Ne felejtsük el, Djokovics távollétében Nadal indult neki ennek a viadalnak a legtöbb tapasztalattal, a legjobb mentális képességekkel, ám azt talán a legelvakultabb rajongói sem gondolták, hogy fizikailag is ennyire jó állapotban lesz.

Minden tudására szüksége lesz a világ legkiválóbb kemény pályás játékosa, Medvegyev ellen, és lehet, még ez sem lesz elég a hőn áhított diadalhoz, de ha így lesz, csüggednie semmiképpen sem kell: ismét ott van a fedélzeten, sőt, még mindig a parancsnoki hídon.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik