Djokovics az elődöntőben szertefoszlatta a francia üstökös álmait

Vágólapra másolva!
2008.11.15. 13:30
Novak Djokovics az első szettet ugyan elveszítette a sanghaji Mesterek Kupája elődöntőjében a francia Gilles Simon ellen, ezután azonban összeszedte magát, és 4:6, 6:3, 7:5-re megnyerte a mérkőzést. A szerb teniszező ellenfele a döntőben a Nyikolaj Davigyenko–Andy Murray találkozó győztese lesz.
Novak Djokovics élete második Mesterek Kupáján a döntőbe jutott
Fotó: Reuters
Novak Djokovics élete második Mesterek Kupáján a döntőbe jutott
Novak Djokovics élete második Mesterek Kupáján a döntőbe jutott
Fotó: Reuters
Novak Djokovics élete második Mesterek Kupáján a döntőbe jutott

Két mérkőzést nyert Simon a csoportban (egyet Roger Federer ellen), mégis az utolsó pillanatokig izgulnia kellett a továbbjutás miatt, de Andy Murray sokáig emlékezetes mérkőzésen megverte a svájcit, így a fiatal franciát továbbjuttatta.

Ő pedig – ha már lúd, legyen kövér alapon – nem akart megállni az elődöntőnél. Remekül kezdve a mérkőzést, már 1:1-nél elvette Djokovics adogatását, majd ezután is uralta a játékot. A hosszú labdameneteket rendre ő nyerte meg, amit főképp remek lábmunkájának köszönhetett.

Szavazás

Ön szerint ki nyeri meg az év végi Mesterek Tornáját Sanghajban?

Szavazatok száma: 487

Novak Djokovics
86 % (420)
Nyikolaj Davigyenko
14 % (67)
Sovány előnyét megtartotta, így az első szett az övé lett. Játékával tehát minden rendben volt, fizikai állapotával viszont már nem, így a második játszma elején orvosi ápolást vett igénybe. Hogy ez zökkentette-e ki a ritmusból vagy más, azt nem lehet tudni, az viszont tény, hogy ettől kezdve már nem ugyanúgy játszott, mint előtte.

Djokovics egyre inkább átvette az irányítást, a francia már nem ért oda minden labdára, így 6:3-mal a szerb egyenlíteni tudott. A döntő játszmában – csakúgy, mint a másodikban – a világranglista harmadikja ismét 2:1-es vezetésénél vette el Simon szervajátékát (a sorsdöntő bréklabdánál a hálóról pattant labdája a vonalon túlra), és ennek főleg azért volt nagy jelentősége, mert ellentétben gall ellenfelével, ő aránylag simán hozta a saját adogatásait.

Bár görcsölő lába miatt Djokovics is igénybe vette az orvosi segítséget, ez nem zavarta a játékban, továbbra is rendületlenül menetelt élete első világbajnoki döntője felé.

Amit végül el is ért, bár elsőre még nem tudta kiszerválni a mérkőzést, de újabb brékje után 6:5-nél már igen, így készülhet a fináléra.

Simon viszont, ha jövőre is úgy játszik, mint tette az elmúlt egy hétben, 2009-ben nem lesz rászorulva senki visszalépésére (mint idén Nadaléra), mert alanyi jogon vehet részt az év végi tornán.

Tekintse meg a torna teljes programját és eddigi eredményeit.

MESTEREK KUPÁJA, SANGHAJ (4.45 millió dollár, kemény pálya)

ELŐDÖNTŐ
Djokovics (szerb)–Simon (francia) 4:6, 6:3, 7:5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik