Peking 2022: először szurkolhatunk magyar indulónak a hódeszkásoknál

Vágólapra másolva!
2022.01.31. 10:50
null
Lenyűgöző vk- és vb-sikereit figyelembe véve Mikaela Shiffrin az egyik nagy favorit (Fotó: AFP)
A XXIV. téli olimpia megnyitóját február 4-én tartják, de a versenyprogram már február 2-án megkezdődik Pekingben. A rajtig tartó visszaszámlálás során ezúttal az alpesi sí, a hódeszka és a síakrobatika esélylatolgatása kerül terítékre.

 

ALPESI SÍ – Szabadon hagyott aranyak

Pjongcsang három férfi egyéni bajnoka visszavonult alpesi síben, így címvédés legfeljebb egy számban lehetséges, a hölgyeknél viszont Mikaela Shiffrin további aranyakat szerezhet.

A VILÁGKUPA SZAKÁGI ÁLLÁSA

FÉRFIAK
Lesiklás:
1. Aleksander Aamodt Kilde (norvég) 445 pont, 2. Feuz (svájci) 437, 3. Mayer (osztrák) 402. Szuper óriás-műlesiklás: 1. Aleksandar Aamodt Kilde 380 pont, 2. Odermatt (svájci) 319, 3. Mayer 290. Óriás-műlesiklás: 1. Marco Odermatt 480, 2. Feller (osztrák) 261, 3. Kristoffersen (norvég) 253. Műlesiklás: Lucas Braahten (norvég) 257 pont, 2. Foss-Solevaag (norvég) 220, 3. Feller 185.

NŐK
Lesiklás: 1. Sofia Goggia (olasz) 400 pont, 2. Suter (svájci) 331, 3. Siebenhofer (osztrák) 278.
Szuper óriás-műlesiklás: 1. Federica Brignone (olasz) 477 pont, 2. Curtoni (olasz) 374, 3. Goggia 332.Óriás-műlesiklás: 1. Sara Hector (svéd) 462 pont, 2. Worley (francia) 367, 3. Shiffrin (amerikai) 361.Műlesiklás: 1. Petra Vlhová (szlovák) 660 pont, 2. Shiffrin 440, 3. Holdener (svájci) 321

Szokás szerint felfokozott várakozás előzi meg az alpesi sí olimpiai küzdelmeit, hiszen a téli sportok közül világszerte ez az egyik legnépszerűbb válfaj. 1936 óta megszakítás nélkül szerepel az ötkarikás programban, és hiába az elképesztően magas színvonalú világkupa, az olimpiai arany presztízse a mai napig kiemelkedő.

Érdekesség, hogy a férfiaknál lesiklásban, óriás-műlesiklásban, műlesiklásban és kombinációban biztosan nem lesz címvédés, hiszen Pjongcsang bajnokai közül időközben Aksel Lund Svindal, Marcel Hirscher és André Myhrer is visszavonult. Ez természetesen jó lehetőséget nyújt az aktuális sztároknak, többek között Aleksander Aamodt Kildének, Marco Odermattnak vagy Beat Feuznak, miközben Matthias Mayer nyilvánvalóan azért küzd, hogy ezúttal is aranyéremmel térjen haza, mint négy évvel ezelőtt. A legérdekesebb verseny műlesiklásban alakulhat ki, az idénybeli hat vk-futamot ugyanis hat különböző induló nyerte meg, vagyis sokan azonos eséllyel pályáznak a nagy diadalra.

A hölgyek mezőnyében az előző két olimpiához hasonlóan ezúttal is Mikaela Shiffrin az egyik nagy favorit, igaz, figyelembe véve lenyűgöző vk- és vb-sikereit, kissé meglepő, hogy az ötkarikás játékokon eddig „csak” egy-egy aranyérmet nyert. Az amerikai klasszis a technikai számokban a legkiemelkedőbb, de sokoldalúságára jellemző, hogy a világkupában minden szakágban nyert már versenyt. Műlesiklásban ugyanakkor Petra Vlhová letaszíthatja őt a trónról, ahogy óriás-műlesiklásban a remek formában versenyző Sara Hectorra is oda kell figyelnie. Lesiklásban sokáig biztosnak tűnt a címvédés, Sofia Goggia azonban épp az olimpia előtt sérült meg, és egyáltalán nem biztos, hogy felépül a február 15-i versenyig.

A férfiaknél Kékesi Márton már Pjongcsangban is ott volt (Fotó: AFP)
A férfiaknél Kékesi Márton már Pjongcsangban is ott volt (Fotó: AFP)

Ami a magyar esélyeket illeti, Miklós Edit visszavonulása óta nem lehetnek vérmes reményeink, pedig a szocsi lesiklás hetedik helyezettje sokáig még Pjongcsangra is joggal tűzhette ki célul az éremszerzést. Két súlyos sérülés azonban szertefoszlatta álmait, nyomdokaiba pedig azóta sem lépett senki. A pekingi kvótaszerzők közül a 26 éves Kékesi Márton világkupaversenyeken nem indul, pjongcsangi legjobb eredménye a műlesiklásban elért 30. hely volt. A tavalyi világbajnokságon ugyanebben a szakágban a 25. helyen végzett, tehát ezúttal is hasonló teljesítményt várhatunk tőle. A 19 éves Tóth Zita egyelőre a jövő reménysége, zsenge életkorából fakadóan kiemelkedő felnőtt nemzetközi eredménye sincs. A tavalyi junior-vb-n szuper G-ben 17., szlalomban 19. lett. Az olimpiai ráhangolódás jegyében két világkupaversenyen is indult, kiugró eredményt még nem Pekingben kell várni tőle.

PROGRAM     
Február 6.:
férfi lesiklás
Február 7.: női óriás-műlesiklás
Február 8.: férfi szuper óriás-műlesiklás
Február 9.: női műlesiklás
Február 10.: férfi kombináció
Február 11.: női szuper óriás-műlesiklás
Február 13.: férfi óriás-műlesiklás
Február 15.: női lesiklás
Február 16.: férfi műlesiklás
Február 17.: női kombináció
Február 19.: vegyes csapatverseny
Magyar indulók: Kékesi Márton (műlesiklás, óriás-műlesiklás), Tóth Zita (műlesiklás, óriás-műlesiklás)

 

HÓDESZKA – Először szurkolhatunk magyar indulónak

Az olimpiák történetében először sikerült magyar hódeszkásnak kvótát szereznie. A 17 éves Kozuback Kamilla az öt szám közül félcsőben méreti meg magát a pekingi játékokon.

Sokáig Gyarmati Anna volt hazánk első számú hódeszkása, aki slope­style-ban egyre jobb és jobb eredményeket ért el, míg 2016 januárjában páratlan sikert aratott: versenyt nyert a világkupában. Fantasztikus formája alapján akkor papírformának tűnt a két évvel későbbi olimpiai szereplés (és esetleges éremszerzés), novemberben viszont súlyos sípcsonttörést szenvedett, ami meghiúsította a pjongcsangi indulást. Bár 2018 tavaszán még visszatért, a következő évben bejelentette visszavonulását, így jó időre ismét valószínűtlennek tűnt a magyar kvóta.

Tavaly azonban a 17 éves kanadai-magyar Kozuback Kamilla (jobbra) úgy döntött, hazánk színeiben folytatja a versenyzést, így hirtelen újra felcsillant a remény az olimpiai részvételre.

Bár fő száma a big air és a slopestyle, végül félcsőben tudta kiharcolni a pekingi indulás jogát, mert három világkupaverseny is elegendő volt neki ahhoz, hogy kvótához jusson.

Ezeken a viadalokon a 29., a 21., illetve a 24. helyet szerezte meg, így valószínűleg az olimpián is nagyjából ebben a régióban végezhet.

Rajta kívül Fricz Botond is megpróbált kvótához jutni, őt azonban sérülések és Covid-fertőzés is hátráltatta, így nem sikerült elegendő pontot gyűjtenie.

A snowboard egyébként 1998 óta szerepel az olimpiai programban, ám míg kezdetben csak óriás-műlesiklásban és félcsőben rendeztek versenyeket, ma már hódeszkakrosszban, slopestyle-ban és big airben is összemérhetik tudásukat a világ legjobbjai. Idei újdonság, hogy krosszban nemcsak férfi- és női viadalokat rendeznek, hanem vegyescsapat-versenyt is, ami újabb éremszerzési lehetőséget kínál az elit tagjainak. Az egyes számok nagyon hasonlóak a síakrobatika versenyeihez, ám itt értelemszerűen nem léceken, hanem hódeszkán indulnak a sportolók.

 

Kozuback Kamilla az első magyar hódeszkás olimpikon (Fotó: AFP)
Kozuback Kamilla az első magyar hódeszkás olimpikon (Fotó: AFP)

PROGRAM     
Február 6.:
női slopestyle
Február 7.: férfi slopestyle
Február 8.: női, férfi párhuzamos óriás-műlesiklás
Február 9.: női hódeszkakrossz
Február 10.: női félcső, férfi hódeszkakrossz
Február 11.: férfi félcső
Február 12.: vegyes csapat hódeszkakrossz
Február 15.: női, férfi big air
Magyar induló: Kozuback Kamilla (félcső)

 

SÍAKROBATIKA – A lélegzetelállító trükkök nagymesterei

Harminc éve szerepel a síakrobatika az olimpiai programban. A fiatal korosztály körében népszerű sportág idén minden eddiginél több versenyszámmal kedveskedik rajongóinak.

A síakrobatika a téli olimpia egyik leglátványosabb versenyszáma (Fotó: Getty Images)
A síakrobatika a téli olimpia egyik leglátványosabb versenyszáma (Fotó: Getty Images)

A szabad stílusú sí, vagy ahogy hazánkban meghonosodott, a síakrobatika 1988-ban még csak bemutató sportágként szerepelt az olimpiai programban, 1992-től viszont folyamatosan része a műsornak, méghozzá egyre több számmal. A 2006-os torinói játékokon még csak a mogul (buckasí) és az aerials (magas ugrás) képviselői mutathatták meg magukat, azóta viszont felkerült a menüsorra a síkrossz, a félcső, a slopestyle (trükkös akadályverseny) és idén először a big air (hosszú ugrás) is. Minden szakág kifejezetten látványos, mindegyiknek megvannak a maga specialistái, akik az egyes évadokban a világkupában és a különböző nagy extrémtornákon csapnak össze.

Mogulban egy meredek, buckás, két ugratóval megspékelt pályán párhuzamosan indítják a versenyzőket, akiknek a technikai kivitelezésre, a gyorsaságra és az ugrásokra is hangsúlyt kell fektetniük, mert ezek alapján hirdetnek eredményt. Az aerialsben egy hatalmas ugratón legalább hat méter magasba repülnek az indulók, látványos trükköket bemutatva – a zsűri az elrugaszkodást, a landolást és az ugrást is pontozza. A big air ennek a számnak a „laposabb testvére”, ugyanis itt a versenyzők kevésbé meredek rámpán emelkednek a levegőbe, viszont jóval hosszabb ugrásokat teljesítenek. Félcsőben értelemszerűen az oldalfalról lendületet véve ugranak el, és mutatják be trükkjeiket az indulók, slopestyle-ban pedig korlátokon, ugratókon és egyéb kialakított eszközökön. Abból a szempontból a síkrosszban van a legtöbb akció, hogy test test elleni küzdelem zajlik, a négy versenyző egyszerre indulva igyekszik elsőként célba érni a kihívásokkal teli pályán.

Magyar sportolónak eddig csupán egyszer sikerült kvótát szereznie síakrobatikában, de akkor sem kellett volna… A honosított Elizabeth Swaney négy éve azzal nevettette ki magát az egész világ előtt, hogy egyetlen trükk bemutatása nélkül csúszkált bizonytalanul jobbra-balra a félcsőben, természetesen utolsóként végezve. A kvalifikációs rendszer tökéletlenségét kihasználva jutott ki Pjongcsangba, értékelhetetlen teljesítményével hazánk sísportjára is rossz fényt vetett. Pekingbe Pap Koppány próbált meg kijutni, de nem tudott kvótát szerezni.

PROGRAM     
Február 5.:
férfi mogul
Február 6.: női mogul
Február 8.: női big air
Február 9.: férfi big air
Február 10.: vegyes csapat aerials
Február 14.: női slopestlye
Február 15.: férfi slopestyle
Február 16.: férfi aerials
Február 17.: női síkrossz
Február 18.: női félcső, férfi síkrossz
Február 19.: férfi félcső
Magyar indulók:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik