Svindal erődemonstrációt tartott Lake Louise-ban

Vágólapra másolva!
2012.11.25. 22:25
null
Aksel Lund Svindal meggyőző fölénnyel nyert szuper G-ben (Fotó: Reuters)
Vasárnap is teljes gőzzel folytatódott a téli sportok szezonja. Alpesi síben a norvég Aksel Lund Svindal a nőknél az osztrák Kathrin Zettel ünnepelhetett győzelmet. Síugrásban Gregor Schlierenzauer, északi összetettben Magnus Moan, sílövészetben Oroszország, sífutásban Norvégia oktatott.

 

Alpesi sí - férfiak

Aksel Lund Svindal már szombaton megmutatta, hogy remekül felkészült az új szezonra, hiszen bő fél másodperces előnnyel megnyerte a lesiklást. Az összetett világkupa egyik fő esélyesének számító norvég a vasárnapi szuperóriás-műlesikláson is meggyőző fölénnyel győzött. A második Adrien Theaux lett, de a franciának nem volt esélye, 85 százados hátrányt szedett össze.

Mivel ez volt az évad első szuper-G vk-futama, a mai verseny a szakági rangsor is lett egy egyben. Ami az összetett illeti, Svindal ezen a hétvégén 200 ponttal gazdagodott, ezzel át is vette az első helyet az osztrák Marcel Hirschertől, aki indult Lake Louise-ban.

A pályafutása 18. vk-versenyét megnyerő Svindal pokolian jól síelt Kanadában, nem úgy mint a svájciak, akiknek nagyon nem jött össze ez a két nap. Az alpesi síben szuperhatalomnak számító ország versenyzői közül mindössze egy, Patrick Kueng tudott tíz közé kerülni (szuper-G, 10. hely).

ALPESISÍ-VK, LAKE LOUISE (KANADA)
Férfi szuper-G
1. Aksel Lund Svindal (norvég)
1:34.96
2. Adrien Theaux (francia)
+0.85
3. Joachim Puchner (osztrák)
+0.90
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA
1. Aksel Lund Svindal
200
2. Ted Ligety (amerikai)
170
3. Marcel Hirscher (osztrák)
140

 

Alpesi sí - nők

Ha műlesiklás, akkor Marlies Schild. Az osztrák 33 szlalomversenyt nyert meg karrierje során, az elmúlt két évben övé lett a szakági világkupa, idén is abszolút esélyesnek számít. Aspenben az első futamban a harmadik volt, és a másodikban is egészen kiváló teljesítményt nyújtott. Schild több mint egy másodperccel megelőzte az összetett világkupában élen álló szlovén Tina Mazét.

Egyetlen probléma akadt csak: Kathrin Zettel. A honfitársnak mindig is a lassúbb számok, a műlesiklás és az óriás-műlesiklás feküdtek igazán. Karrierje során összesen nyolc vk-versenyt nyert meg, de az utolsót 2010 januárjában, vagyis közel három éve. Aspenben véget ért a rossz széria. Összesen 67 századot vert Schildre, ez egészen nagy különbségnek számít. Tehát Zettel kilencedik alkalommal győzött vk-versenyen.

Maze ismét dobogóra állhatott, így összesítésben 50 pontot megtartott előnyéből. Az összetett vk címvédője, az amerikai Lindsey Vonn nem indult, betegsége után még nem nyerte vissza régebbi formáját.

ALPESISÍ-VK, ASPEN (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
NŐI MŰLESIKLÁS
1. Kathrin Zettel (osztrák)
1:42.46
2. Marlies Schild (osztrák)
+0.67
3. Tina Maze (szlovén) +1.81
A SZAKÁGI VK ÁLLÁSA:
1. Maria Höfl-Riesch (német)150
2. Tanja Poutiainen (finn)
112
3. Tina Maze
110
AZ ÖSSZETETT VK ÁLLÁSA:
1. Tina Maze
310
2. Kathrin Zettel
260
3. Maria Höfl-Riesch 174

Síugrás

A norvégiai Lillehammerben folytatódott a síugrók világkupa-sorozata, ahol vasárnap nagysáncon rendeztek egyéni versenyt. A győzelmet az osztrák Gregor Schlierenzauer szerezte meg a norvég Anders Fannemelt és az ugyancsak osztrák Thomas Morgensternt megelőzve.

Az első sorozatot a norvég Anders Fannemel zárta az élen 140 méteres ugrásával, akinél az osztrák Gregor Schlierenzauer egy méterrel messzebbre repült, ám a kompenzációs pontok miatt így is 1.3 pont volt a norvég előnye. Kettőjük mögött az osztrák Thomas Morgenstern volt a harmadik, 1.9 ponttal leszakadva honfitársától, míg a svájci Simon Ammann, valamint két norvég, a vk-címvédő Anders Bardal, illetve Anders Jacobsen ötpontos hátrányba kerültek.

Nem így a szombati verseny győztese, a német Severin Freund, aki 27.-ként éppen csak becsúszott a második sorozatba. Aztán a második sorozatban megemberelte magát, s 131.5 méteres ugrásával jó időre átvette a vezetést, s végül a 16. helyig jött előre.

Amikor Jacobsen került sorra, már az osztrák Wolfgang Loitzl vezetett, de a norvég 135.5 méterrel az élre állt. Bardal egy méterrel elmaradt tőle, s ő is honfitársa mögé szorult. Ammann 134 méterig repült, neki azonban ez csak a harmadik helyre volt jó.

Morgenstern ugyancsak 134 métert ugrott, de neki volt annyi előnye, hogy ha csak hat tizeddel is, de az élre állt. Schlierenzauer 137 métert teljesített, nála vita sem lehetett arról, hogy ő veszi át a vezetést, s már csak Fannemel veszélyeztethette a győzelmét, aki azonban csak 134 méterig szállt, így Schlieri megnyerte idénybeli első versenyét.

SÍUGRÓ VK, LILLEHAMMER (NORVÉGIA)
HS 138
1. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 276.5 (141.0; 137.0)
2. Anders Fannemel (norvég) 275.4 (140.0; 134.0)
3. Thomas Morgenstern (osztrák) 269.4 (135.0, 134.0)
A VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Thomas Morgenstern (osztrák) 140
2. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 132
3. Severin Freund (német) 115

Északi összetett

Ugyancsak Lillehammerben rendezték az északi összetett versenyzők büntetőkörös versenyét, amelyet – a szombati Gundersenhez hasonlóan – a norvég Magnus Moan nyerte meg honfitársa, Haavard Klemetsen és a német Eric Frenzel előtt.

A síugrást – ahogyan szombaton – Klemetsen nyerte meg 140.5 méteres ugrásával. A mezőnyben egyedül neki és az osztrák Bernhard Grubernek nem kellett büntetőkört futnia, a japán Josito Vatabénak egyet, további tizenegy versenyzőnek pedig kettőt is, köztük volt az összetett világkupa-címvédő francia Jason Lamy-Chappuis és a tegnapi győztes Moan.

A versenyszám szabályainak megfelelően Klemetsen tíz másodperccel előbb indult a mezőnynél, de az első kör végére ezt gyakorlatilag behozták a riválisok. Aztán a különböző taktikáknak megfelelően változott az állás, de az utolsó kör megkezdésekor már csak hárman voltak az élen: Moan, Klemetsen és Gruber.

Az osztrák azonban nem bírta a norvégok tempóját, és leszakadt, őt aztán Frenzel, Lamy-Chappuis és a német Johannes Rydzek is megelőzte, míg a célba elsőként Moan ért öt másodperccel megelőzve Klemetsent.

ÉSZAKI ÖSSZETETT-VK, LILLEHAMMER (NORVÉGIA)
BÜNTETŐKÖRÖS VERSENY
1. Magnus Moan (norvég) 26:54.4
2. Haavard Klemetsen (norvég) +5.0
3. Eric Frenzel (német) +15.2
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA VÉGEREDMÉNYE:
1. Magnus Moan (norvég) 200
2. Jason Lamy-Chappuis (francia) 130
2. Haavard Klemetsen (norvégia) 130


Sílövészet

A svédországi Östersundban a vegyes váltók versenyével megkezdődött a sílövők világkupa-sorozata. A győzelmet az Olga Zajceva, Olga Viluhina, Alekszej Volkov, Jevgenyij Usztjugov összeállítású orosz csapat szerezte meg a norvégok és a csehek előtt.

Az első váltásnál Tora Bergernek köszönhetően a norvégok vezettek, a másodiknál viszont Olga Viluhina révén már az oroszok, több mint húsz másodperces előnnyel. Alekszej Volkov ebből tizenhatot meg is őrzött, s így adta át a stafétát Jevgenyij Usztjugovnak. A második helyen ekkor a csehek, a harmadikon pedig a norvégok álltak mintegy félperces hátránnyal.

A fekvő lövészetet az orosz és a közben a cseheket utolérő norvég Emil Hegle Svendsen is hibátlanul teljesítette, így köztük a különbség húsz másodpercre csökkent. Sőt ezt követően a norvég óriási iramban jött fel, az álló lövészetig megfelezte a különbséget, az orosz azonban ekkor sem rontott, Svendsen viszont kétszer is, így végül a lövészetet követően fél percre nőtt köztük a különbség, amely a hátralévő távon már behozhatatlan volt.

SÍLÖVŐ-VK, ÖSTERSUND (SVÉDORSZÁG)
VEGYES VÁLTÓ
1. Oroszország 1:12:41.3 (0 büntetőkör+6 póttöltény)
2. Norvégia +21.2 mp (0+10)
3. Csehország +36.4 mp (0+8)


Sífutás

A svédországi Gälliverben a férfiak 4x7.5 km-es, illetve a hölgyek 4x5 km-es váltóversenyével folytatódott a sífutók világkupa-sorozata. A győzelmet mindkét nemnél a norvégok szerezték meg nagy fölénnyel a házigazda svédek előtt.

A hölgyeknél a Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Martine Ek Hagen, Marit Björgen összeállítású négyes mintegy húsz másodpercet vert a második helyen célba érő svédekre, akik újabb tíz másodpercet a mögöttük érkezőkre. A bronzéremért viszont nagy csata alakult ki az Egyesült Államok és a norvégok második csapata között, a hajrát viszont jobban bírta Jessica Diggins, mint Marthe Kristoffersen, így végül az amerikaiak nyakába akasztották a bronzérmet.

A férfiak most először versenyeztek 4x7.5 km-en (eddig 4x10 km volt a táv), de a főszereplők nem változtak. A második embereknél a norvégok, a németek és az oroszok leszakították a riválisokat – köztük az olimpiai címvédő svédeket is –, majd a második váltás után a norvég Sjur Röthe már egyedül vezetett, így most nem volt szükség Petter Northug legendás hajrájára, aki kényelmesen sétálva is 6.4 másodperces előnnyel ért célba.

A második helyért viszont nagy csata volt az oroszok, a németek és az őket utolérő svédek, svájciak és kanadaiak között. Ebből végül a házigazdák jöttek ki a legjobban, míg a harmadik helyen az oroszok értek célba.

SÍFUTÓ-VK, GÄLLIVER (SVÉDORSZÁG)
FÉRFI 4x7.5 KM-ES VÁLTÓ
1. Norvégia I 1:01:59.3
2. Svédország I +6.4
3. Oroszország I +7.2
NŐI 4x5 KM-ES VÁLTÓ
1. Norvégia I 45:32.2
2. Svédország +19.4
3. Egyesült Államok +28.2



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik