K. Zs.
2023.03.27 11:42 Frissítve: 2023.03.27 12:26

Spanyolország: megállt a szíve, újraélesztették, és azonnal játszani akart

Kis híján tragédia történt a spanyol harmadosztály szombati, Córdoba–Racing Ferrol mérkőzésén: a 12. percben a hazaiak szerb légiósa, Dragisa Gudelj összeesett, megállt a szíve. A meccsen ügyeletet teljesítő orvosi stáb gyorsan és szakszerűen cselekedett, a lelátóról is érkező kardiológusi segítséggel csodával határos módon megmentette a szerb labdarúgó életét – Gudelj a hordágyról fel is akart pattanni, hogy folytassa a játékot…

Dragisa Gudelj még a mentőautóból is ki akart szállni, hogy futballozzon

 

A szerb Sportal hétfői összefoglalója szerint, noha hárompercnyi szívmegállás is végzetes agykárosodással járhat, 300 másodpercig nem érzékelték Dragisa Gudelj pulzusát; az újraélesztést végző orvosok egy örökkévalóságnak érezték, amíg küzdöttek a labdarúgó megmentéséért. Ennek ellenére a sikeres újraélesztés után nem sokkal, miközben a mentőautóba helyezték, Gudelj le akart szállni a hordágyról, hogy folytassa a mérkőzést. A mellékelt videón is látszik, mennyien ugrottak oda hozzá, hogy lebeszéljék erről a szándékáról.


A történtek után a mérkőzést a többiek sem folytatták.

„Dragi stabil, kielégítő állapotban van, azóta nem lépett fel újabb probléma, mint mondja, tökéletesen érzi magát – adott gyors helyzetjelentést José Miguel Bretones, a Córdoba CF orvosi stábjának vezetője.˜ – Nagy szerencse, hogy az újraélesztés sikeres volt. És biztató, hogy alig nyerte vissza az öntudatát, máris folytatni akarta a meccset. De természetesen most más lesz napirenden: alaposan ki kell vizsgálni, mi okozta a szívmegállást, aztán ha már mindent tisztán látunk, kiderül, folytathatja-e a futballt.”

A klub megköszönte az aggódó szeretetnyilvánítást, és megnyugtatott mindenkit, hogy a megfigyelésre és tüzetes vizsgálatokra kórházba szállított labdarúgó a körülményekhez képest jó érzi magát.


A 25 éves Dragisa Gudelj bátyja, a Sevillát erősítő Nemanja Gudelj jelenleg a szerb válogatottal készül – játszott is a Litvánia elleni pénteki Eb-selejtezőn –, onnan köszönte meg a közösségi médián keresztül a córdobai orvosok életmentő beavatkozását.

„A magam és a családom nevében is hálás szívvel köszönöm a sok-sok együttérző megkeresést, azt, hogy olyan sokan aggódnak Dragiért. A testvérem életben van, ver a szíve, amiért hatalmas köszönet a Córdoba CF orvosainak. Sohasem feledjük, amit tettek, sohasem feledjük a sok szeretetnyilvánítást” – többek között ezeket írta Nemanja Gudelj a Twitteren.


 

2023.05.14 14:33:02

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Négy gólt vágott a parádésan futballozó Barca az Espanyol otthonában, belefért a hajrábeli lazítás is.

2023.05.06 21:19:51

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A volt realos Torró gólja kevés volt a nagyot harcoló Osasunának, trófeával melegítettek a BL-elődöntőre Ancelottiék.

2023.04.29 20:34:01

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az egy órán át emberhátrányban küzdő Betis ikonja megsérült, a Barcelona pedig Lamine Yamal beállításával történelmet írt.

2023.04.29 18:16:40

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Két gólt szerzett Madridban az Almería, de nem fért kétség a hazai sikerhez, Benzema mellett Rodrygo is betalált.

2023.04.27 10:39:10

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu