Régi nóta új jelszóval - rajtol a spanyol bajnokság

Vágólapra másolva!
2013.08.17. 17:32
null
Két főszereplő, mindenki más statiszta: a 2013–2014-es spanyol idény, akárcsak a megelőzők, minden bizonnyal a Barca és a Real versenyfutásáról szól majd (Fotó: Reuters)
Az európai topligák közül (ha idevesszük a francia Ligue 1-et is) negyedikként a spanyol élvonalbeli bajnokságban is elrajtolnak a küzdelmek az új, 2013–2014-es idényben. Noha már ma este három mérkőzés szerepel a programban, a nyitány vasárnap kerülhet fókuszba; na, ja: a két gigász, a bajnoki címvédő FC Barcelona és a legutóbbi ezüstérmes Real Madrid is a hét utolsó napján lép pályára. Idényfelvezető írásunk következik.

Szombat este 7 órakor a Real Sociedad–Getafe meccsel rajtol el a spanyol bajnokság 83. kiírása. A Mallorca, a Zaragoza és az egykori bajnok Deportivo La Coruna immár a másodosztályban folytatja, az Elche 1989, az Almería 2011, míg a Villarreal 2012 után ismét az élvonalban szerepel. Tíz csapat új edzővel vág neki az új szezonnak: a Real Madrid, a Barcelona, a Valencia, a Málaga, a Real Sociedad, a Valladolid, a Levante, a Celta Vigo, a Bilbao és az Almeria.

Érdekes fejlemény, hogy az idén nyáron számos játékos intett búcsút a Primera Divisiónnak, összesen 68-an döntöttek úgy (köztük 31 spanyol), hogy nem Spanyolországban folytatják pályafutásukat. Ez a kivándorlás első olvasatra meglepőnek tűnik, pedig nem az – többéves folyamat eredménye. A háttérben a spanyol futballba is begyűrűző pénzügyi válság húzódik meg, amelyet muszáj orvosolni.

HOPPÁ, ITT AZ ÚJ BÉRSAPKA!

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri a Primera Divisiónt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A spanyol klubok adósságállománya oly' mértékű, hogy a problémával már a spanyol kormány és az Európai Unió is foglalkozik. A spanyol Legfelső Sporttanács el is készített egy adósságcsökkentő programot, a hároméves tervezet értelmében 2016-ig 5 milliárd euróról 1 milliárd euróra kell csökkenteni az első és a másodosztályú spanyol klubok teljes adósságállományát. A program első lépcsőjeként az idén új bérsapkaszabályt vezettek be, a bérsapkát 650 millió euróban határozták meg, ami 100 millió euróval kevesebb, mint egy éve. Ez a 650 millió azonban szinte elenyésző ahhoz az összeghez képest, amelyet a spanyol futball legnagyobb adósai – a Real Madrid, a Barcelona, az Atlético Madrid, a Valencia és a Villarreal – együttesen görgetnek maguk előtt. A Real 589.9, a Barca 578.1, az Atlético 514.3, a Valencia 381.9, míg a Villarreal 267.4 millió euróval tartozik hitelezőinek.

Az adósságkezelést azonban nehéz egyenrangú módon véghezvinni, hiszen a Real Madrid és a Barcelona hiába a két legnagyobb adós, csak ők képesek folyamatosan törleszteni. „A többi egylethez képest a Real Madrid és a Barcelona olyan erőforrásokkal rendelkezik, amelyeknek köszönhetően folyamatosan kezelni tudják adósságállományukat. Ez azonban kevés ahhoz, hogy az egész spanyol bajnokság megmeneküljön a teljes eladósodástól, éppen ezért fontos, hogy valamennyi első és másodosztályú klub összefogjon a válság kezelésében” – hívta fel a figyelmet Miguel Cardenal, a Legfelső Sporttanács elnöke.

Nemcsak a költségeket szeretnék csökkenteni, a legjobbak erőfölényét is mérsékelnék a jövőben a spanyol bajnokságban. Ami egyet jelent a lebonyolítási rendszer gyökeres megváltoztatásával, sokaknak ugyanis nagyon nincs ínyére az országban dúló futballdualizmus A legfőbb kritikus épp a Spanyol Labdarúgó-szövetség elnöke, Ángel María Villar, aki szerint két külön bajnokság zajlik a Primera Divisiónban, s a Barca–Real versenyfutásba képtelenek beleszólni a többiek.

Hírek szerint Villar kész arra, hogy akár teljesen átalakítsa a bajnokság lebonyolítási rendszerét. Méghozzá mexikói mintára, azaz az alapszakasz után következne a nyolccsapatos, egyenes kieséses rájátszás! Villar kritikája teljesen jogos, hiszen a papírforma alapján ismét Barca–Real párharcra van kilátás...

ÚJABB OLASZ MÁGUS A FEDÉLZETEN?

Iscótól nagy dobást várnak a Realnál (Fotó: Reuters)
Iscótól nagy dobást várnak a Realnál (Fotó: Reuters)

Pénzügyi válság ide vagy oda, a Real Madrid több mint 80 millió eurót költött a nyáron új igazolásokra (más kérdés, hogy a játékosok eladásából befolyt bevételéből majdnem fedezni tudta azokat). És ebben az összegben még nincs benne az új edző szerződtetése, márpedig a Bernabéu Stadionban véget ért a hároméves, ellentmondásokkal teli Mourinho-éra, s újabb sztáredző, az olasz Carlo Ancelotti érkezett a blancókhoz.

Ancelotti – aki Claudio Ranieri, Enzo Ferrari, Sandro Puppo, Arrigo Sacchi és Fabio Capello után a hatodik olasz mester a spanyol első ligában – a Real történetének második itáliai szakvezetője, elődje éppen az a Capello volt, aki mindkét madridi korszakában, 1997-ben és 2007-ben is bajnoki címet nyert a királyiakkal. Ancelotti vajon hogyan tud megbirkózni ezzel a teherrel?

Az első hetekben mindenesetre nem vallott szégyent a PSG-től érkező edző: veretlen maradt az előszezonban, s rövid idő alatt kész csapatot rakott össze a bajnoki rajtra. És ami legalább annyira fontos: más habitusa lévén azonnal szót értett a José Mourinho által kritizált Cristiano Ronaldóval és Iker Casillasszal. A portugál által gyakran mellőzött, számára nem túl kedves Pepe, Kaká és Ángel Di María újfent magabiztos, a frissen igazolt tehetségek, Isco, Dani Carvajal, Casemiro és Asier Illarramendi máris be tudtak illeszkedni a csapatba, csakúgy, mint a Real B-ből felhozott ifjú titánok, Jesé, Álvaro Morata, Nacho Fernández és Gyenyisz Cserisev.

Gonzalo Higuaín, Raúl Albiol, José Callejón, Ricardo Carvalho és Michael Essien sem fog talán hiányozni Madridban.

BARCA: A DÉL-AMERIKAI VONAL

Messi és Neymar – az év futballkísérlete zajlik Barcelonában?
Messi és Neymar – az év futballkísérlete zajlik Barcelonában?

A Barcelona legfőbb riválisához hasonlóan új trénerrel, valamint címe megvédésének reményében vág neki az új szezonnak. Mint ismert, Tito Vilanova betegsége miatt júliusban lemondott a vezetőedzői posztról, és a klub vezérkara Gerardo Martinót szerződtette a helyére. Az olyan argentin elődök, mint Helenio Herrera, Roque Olsen vagy César Luis Menotti nyomdokába lépő szakember különleges helyzetben van, hiszen világklasszisok egész sorának adhat tanácsokat a Camp Nouban, honfitársa, Lionel Messi mellett Andrés Iniestának, Xavinak vagy éppen a brazil Neymarnak, akit 57 millió euróért igazoltak a Santosból. Ő az idei spanyol átigazolási szezon (eddigi) legdrágább játékosa.

Ezen összeget látva gondolhatnánk, hogy Barcelonában nem érvényesült a Legfelső Sporttanács spórolásra buzdító „húzd össze a nadrágszíjat!” jelszava, ám a katalánok a kiadásokat tekintve elmaradtak a Real Madridtól. A Neymar vételárát jelentő 57 millió euróhoz ugyanis csak egy 13 milliós tétel csapódott hozzá. (A Real részéről ráadásul még nincs lezárva a Bale-saga.) A bevételi oldalon potom 23 millió áll – amiből azért kitetszik, hogy nem igazán húzták össze a nadrágszíjat Barcelonában... –, ezzel szemben a távozók listája igen terjedelmes: többek között David Villa, Thiago Alcántara és Gerard Deulofeu távozott a gránátvörös-kékektől, akikhez Sergi Roberto és Oier Olazábal érkezett a Barca második vonalából.

„Tata” Martino, a Newell's Old Boysszal Torneo Final-aranyat szerezve bajnokként távozott Argentínából, kérdés, hogy a 2013–2014-es esztendő végén is bajnokként tekintenek-e majd rá Katalóniában.

SCHUSTER JÖTT, LÁTOTT – ÉS BESZÓLT

MAGYAR(OK) NÉLKÜL

Úgy fest, ebben a bajnoki esztendőben egyetlen honfitársunkért sem szoríthatunk a spanyol labdarúgó-bajnokságban. Pintér Ádámnak ugyanis, aki csaknem három évig futballozott a Real Zaragozában, bő egy hete közös megegyezéssel felbontották még egy évig érvényes szerződését. A magyar válogatott középpályás ezáltal szabadon igazolhatóvá vált, s azóta még nem talált új klubot magának. (Korábban török és görög első osztályú együttesek érdeklődéséről lehetett hallani, de felvetődött a hazatérés gondolata is.)

„A Real Zaragoza augusztus kilencedikén, pénteken megegyezett Pintér Ádámmal szerződésének felbontásáról. Pintér a 2010–2011-es szezonban lett a csapat játékosa, összesen 48 meccsen lépett pályára a klub színeiben. További sikereket kívánunk neki karrierje során” – állt a Zaragoza hivatalos kommünikéjében. A 25 éves, védőként is bevethető védekező középpályás az MTK-ból igazolt a spanyol klubhoz, amelyben 44 bajnokin és 4 Király-kupa-meccsen szerepelt, gólt nem szerzett.

A legutóbbi évadban a La Liga utolsó helyén végző, vagyis immár Segunda División-beli Zaragoza szerződéshosszabbítást ajánlott Pintérnek, ám ő a kedvezőtlen feltételek miatt nem fogadta el azt. Pintérnek még tartozott a Zaragoza, ám a labdarúgó eltekintett ennek egy részétől, így lehetett megegyezni szerződése felbontásáról – tájékoztatta lapunkat Filipovics Vladan, a játékos ügynöke.

Amíg a Real és a Barca tízmilliókat költött az idény előtt új igazolásokra, addig a többiek leginkább eladták legjobbjaikat, így cselekedett az Atlético Madrid, a Real Sociedad, a Valencia és Málaga is.

Diego Simeone csapata, az Atlético Madrid összesen tíz játékosától vált meg, a szakmai és pénzügyi szempontból legértékesebbet, a kolumbiai Radamel Falcaót 60 millió euróért adta el a francia Monacónak.

Falcao két év alatt 52 gólt vágott a spanyol bajnokságban – Messi és C. Ronaldo mögött ő volt a harmadik legeredményesebb gólvágó. Pótlására az egyaránt új szerzemény David Villa és a brazil Léo Baptistao hivatott az Atléticóban, amely az argentin Martin Demichelisszel erősített hátul.

Az elmúlt idény meglepetéscsapata, a Real Sociedad 39 millió eurót keresett a védekező középpályás, Asier Illarramendi eladásával, „cserébe” hárommillióért megszerezte a svájci csatárt, Haris Seferovicot a Fiorentinától. Mivel a gárda fiatal magja együtt maradt a nyáron, a San Sebastian-iak újfent készek meglepetést okozni – ami nem is lenne már az.

A Valenciához érkező Miroszlav Djukicsnak – a klub egykori játékosának – ellenben új alapokat kell leraknia, hiszen Roberto Soldado, Tino Costa és Fernando Gago is eligazolt, David Albelda pedig abbahagyta a játékot. A szerb mester a frissen igazolt Hélder Postigában bízik elsősorban az átalakított Valencia megszervezésénél.

A Málaga a fél keretét kicserélte a nyáron. Tizenkét labdarúgójától vált meg, s kilenc új játékost igazolt, a csapat új sztárját azonban nem a játéktéren, hanem a kispadon kell keresnünk. A németek egykori szőke hercege, Bernd Schuster ugyanis, visszatérve második hazájába, 2008 után ismét igent mondott egy spanyol alakulat felkérésére. Schusternek a Xerez, a Levante, a Getafe és a Real Madrid után a Málaga már az ötödik spanyol klubja edzőként. Érkezésével legalább van edző, aki spanyol bajnoki címmel büszkélkedhet a La Liga 2013–2014-es mezőnyében; Schuster a Real Madriddal jutott fel a csúcsra 2008-ban.

A német jött, látott – és azonnal be is szólt a spanyol szövetség elnökének, mondván, egyáltalán nem káros a Real Madrid és a Barcelona futballdualizmusa Spanyolországban (Schuster mindkét klubban játszott karrierje során – szerk.):

„A Barcelona és a Real ugyanolyan, mint régen, a mi időnkben. Mindig is ilyenek voltak, mindig is kiemelkedtek a mezőnyből Spanyolországban. Ez a két csapat igazolja a legnagyobb sztárokat, ez a két klub csatázik a bajnoki címért. De nem baj ez véleményem szerint, elvégre e két patinás klub hajtja előre a spanyol bajnokságot, a spanyol labdarúgást. Ugyan mindig ők az első számú esélyesek, de nem igaz, hogy hiányozna a harc, a látvány és az izgalom a spanyol bajnokságból. Elég csak az Atléticóra, a Valenciára, a Betisre vagy a Real Sociedadra gondolnunk.”

ÁTIGAZOLÁSOK

Országos hírnévnek örvendő, tapasztalt transzferológusunk, Bacskai János ezen a nyáron is fáradhatatlanul figyeli a piac rezdüléseit. Így tesz a Primera División esetében is. Idevonatkozó legutóbbi írása – amelyben megtalálhatja a nyári átigazolásokat is csapatonkénti lebontásban – itt olvasható!

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN
1. FORDULÓ
Augusztus 17., szombat

19.00:
Real Sociedad–Getafe
21.00:
Real Valladolid–Athletic Bilbao (Tv: Sport2)
23.00:
Valencia–Málaga (Tv: Sport2)
Augusztus 18., vasárnap

19.00:
FC Barcelona–Levante (Tv: Sport1)
21.00:
Real Madrid–Real Betis (Tv: Sport1)
21.00:
Osasuna–Granada
23.00:
Sevilla–Atlético Madrid (Tv: Sport1)
Augusztus 19., hétfő
20.00:
Rayo Vallecano–Elche
22.00:
Celta Vigo–Espanyol (Tv: Sport1)
22.00:
Almería–Villarreal
PROGRAM
EREDMÉNYEKTABELLACSAPATOKJÁTÉKOSOKGÓLLÖVŐLISTA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik