Női röplabda NB I: bajnoki címet és kupaérmet akar a szerb átló

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.16. 15:03
null
Immár második idényét tölti Békéscsabán Marta Drpa, aki a BRSE sikereinek egyik záloga (Fotó: hunvolley.hu)
Pénteken újabb rangadó vár a listavezető és az alapszakaszban veretlen Swietelsky-Békéscsaba csapatára Balatonfüreden. A csapat eddigi sikerének egyik legfőbb letéteményese a csapat szerb átlója, Marta Drpa, aki a sportági szövetség honlapján, a hunvolley-hu-n nyilatkozott.

 

A Swietelsky-Békéscsaba rutinos légiósa már második szezonját tölti Magyarországon – remekül érzi magát a csabaiaknál és nagyon bízik benne, hogy a szezont magyar bajnokként zárhatja, az MVM Magyar Kupa bronzmérkőzésén pedig mindenképpen le akarja győzni a nagy rivális Nyíregyházát.

– Hogyan kezdtél el röplabdázni?
Gyerekkoromban minden labdajátékot kipróbáltam, sokáig nem tudtam dönteni a röplabda és a kosárlabda között. Aztán 12 éves koromban egy belgrádi iskolába kerültem, ahol nagyszerű edzőkkel dolgozhattam, az ő személyük – elsősorban Slodoban Trpkovic – miatt döntöttem végül a röplabda mellett.

– Szerbia viszonylag kis ország, mégis számtalan kiváló játékost és edzőt adott már a sportágnak. Szerinted mi lehet az oka ennek?
Azt hiszem, a titok a mentalitásunkban keresendő. A Szerbiában élő emberek sok nehézségen – háborúkon, nélkülözésen – mentek keresztül, ami lelkileg nagyon megerősítette őket. A szerbek rendkívül kitartó, szenvedélyes emberek, akik mindenkinél jobban tudnak küzdeni. A sport pedig a génjeinkben van, ennek köszönhető, hogy nemcsak röplabdában, de minden más labdajátékban is rengeteg tehetséges játékosunk van.

– Pályafutásod során nagyon sok országban megfordultál már – hol érezted magad a legjobban?
Valóban sok csapatban, sok bajnokságban, többek között Svájcban, Romániában, Olaszországban és Oroszországban is légióskodtam, de legjobban Potsdamban éreztem magam. Három évet töltöttem a német csapatnál, sok barátot szereztem, a legtöbbükkel a mai napig tartom a kapcsolatot.

– 2020-ban Oroszországból igazoltál a Békéscsabához – miért Magyarországot választottad?
Mindenképpen szerettem volna közelebb lenni a hazámhoz, ezért nagyon örültem a békéscsabai lehetőségnek. Tudtam, hogy az ország egyik legjobb csapata, amely minden évben a bajnoki címért küzd, ráadásul a város csupán 300 kilométerre fekszik Belgrádtól, ezért úgy döntöttem, ide igazolok. Az első szezon a koronavírus miatt elég zaklatottra sikerült, úgy éreztem, mindenképpen maradnom kell még egy évet, hogy igazán megmutathassam, mit tudok. Ez jó döntésnek bizonyult, hiszen a csapatnak és nekem is jól megy a játék.

– Olyannyira, hogy a bajnokságban még veretlen a Swietelsky-Békéscsaba együttese. Számítottatok arra, hogy az első tizenegy bajnokit kivétel nélkül megnyeritek?
Abban bíztam, hogy jók leszünk, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna... Az eredményeink elsősorban a rengeteg munkának köszönhetők, de több szoros mérkőzésünk is volt, néha bizony egy kis szerencsére is szükségünk volt a győzelemhez, ami a sportban teljesen természetes dolog. Még három meccsünk van hátra az alapszakaszból, szeretnénk megőrizni a hibátlan mérlegünket.

– Aztán pedig jön a rájátszás, ami egészen más lesz, mint a szezon eddigi szakasza.
Ez így van, és nagyon várom már. Számomra a rájátszás a szezon legjobb része, amikor nagy a tét, akkor tudok igazán jól teljesíteni. Nagyon bízom benne, hogy ezt idén is meg tudom mutatni és bajnoki címmel tudjuk majd zárni az idényt.

– A Magyar Kupában viszont csak a bronzéremért küzdhet a Békéscsaba, méghozzá az ősi rivális Nyíregyházával.
Nagyon sajnáljuk a Vasas elleni vereséget az elődöntőben, de ha már így alakult, a bronzérmet mindenképpen meg akarjuk szerezni. A Nyíregyházával mindig nagy csatákat vívunk, sajnos tavaly a bajnoki döntőt nem tudtuk lejátszani, de ebben a szezonban meg akarjuk mutatni, hogy jobbak vagyunk náluk. Először a Magyar Kupa bronzmeccsén, aztán pedig a bajnoki rájátszásban.

– Az MVM Magyar Kupa négyes döntője igazi röplabdaünnep lesz. Várod már az érdi hétvégét?
Igen, mert az ilyen mérkőzéseknek mindig egészen különleges a hangulatuk. Több országban is játszottam már kupa négyes döntőben, de olyanra, hogy egy hétvége alatt a női és a férfi finálét is megrendezzék, nem emlékszem. Biztosan hatalmas élmény lesz nekünk és a szurkolóknak is, mindenkit csak arra tudok biztatni, hogy látogasson ki a csarnokba és szurkoljon – lehetőleg nekünk...

MVM Magyar Kupa Döntő – NŐK március 12. (szombat)
16.00 Swietelsky-Békéscsaba - Fatum-Nyíregyháza BRONZMECCS
19.00 Vasas Óbuda - Szent Benedek RA DÖNTŐ
MVM Magyar Kupa Döntő – FÉRFIAK március 13. (vasárnap)
15.30 Fino Kaposvár – Kecskeméti RC BRONZMECCS
18.30 Pénzügyőr SE – Vegyész RC Kazincbarcika DÖNTŐ

A jegyeket kaphatók március 1-től online az Érd Aréna oldalán, vagy a meccsek napján a helyszínen

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik